Search Nornilia's Blog

Cuti di Kuching 2 - Serikin

Pagi2 lagi dah bersiap untuk breakfast. Kul 7:45 bertolak ke Serikin. Husband beli GPS purposely untuk jenjalan kat Kuching ni. Yang kelakarnye, kiterang ingat Serikin tu memang jauh giler. Jalan pon elok tk elok.

Malam tu husband cakap, betul ke kita nak gi Serikin esok? Kalau hire pemandu RM70. Aku cakap kita nekad je lah. Lagipun kawan yang orang Sarawak cakap jalan pon elok. Husband siap cakap ..sampai Serikin ni GPS tak le detect pasar tu. Kita kena drive jauh lagik. Tak pelah. ikut je keta banyak2 kat depan. Jalan pon tak bley laju.

Dah sampai kat Kampung Serikin jumpe Polis. Eh...apsal keta slow??? Da sampai ker? Rupe2 nye dah sampai Pasar Serikin. Dalam 1 jam suku sampai.

Sampai sana ..wah!!! Banyaknye gerai. Tapi sebenanye aku sedey sbb tak withdraw duit untuk tambahan. Huhuuhuh..Harapkan duit laki aku je. Cheh!!!! Dah tau nak masuk pedalaman, tak gi amik duit sape suruh. Biler dah terlepas Kuching tu..ingatkan nak singgah kat Pekan Bau. Tapi kiterang pon tak sedar dah lalu Pekan Bau.Takde signboard.

Aku beli ape?? beli kain batik, kain pelekat, telekung, frame, tikar..

Itupun seksa mengangkatnya. Laki aku nak angkat Hadif lagik.Kejap2 nak dokong. Cuaca pon agak panas. Tapi taklah berdebu sangat macam dlm blog2 yang aku bace. Maybe sebab Ujan kot . Baju sulam Bandung memang banyak giler. Harga murah. tapi tak beli pon.

Jalan2 sampai kul 1 kat situ. Yang bagusnye walaupun di pedalaman, tandas2 yang aku pegi taklah sebusuk tandas kat sini. Walaupun mereka dok jauh dr bandar tp kebersihan ok.Cume kadang2 aku terserempak la ngan anjing. Huhuhuh
0 Responses