Search Nornilia's Blog

Bekalan untuk Akhirat

Tajuk yang agak berat.

Aku akan rase rendah diri biler merenung kembali diri..melihatkan kawan2 yang lain mengandung...menambah anak.. aku bole menambah..tapi aku takut pada risiko..ajal dan maut memang di tangan Allah.

Maka aku pn berfikir...hamba Allah mempunyai 3 bekalan di bawa untuk bertemu Allah

1. Ilmu yang bermanfaat
2. Sedekah jariah
3. Doa anak yang soleh

Aku tgk balik diri...ketiga-tiga nya aku ade..aku ade Ahmad Hadif walaupun seorang..aku memberi ilmu kepada anak2 muridku...aku perlu tambahkan sedekah ku..

Memangla aku hanya ade 1 anak..tapi belum tentu ade 10 org anak sume akn mendoakan ibunya.

Aku redha dgn ketentuan Allah...hanya Allah yang mengetahui...sbg hambaNya aku perlu mencari sebanyak mana bekalan sendiri di dunia...tanpa perlu menunggu "hadiah" dr anak-anak ku .

Steamboat@MAEPS

Lastweek aku gi makan steamboat kat tapak MAHA Serdang. Kalau nak masuk guna Pintu 1 MARDI. Masuk je ..akan ade signboard2 menunjuk ke tempat ni.

Makanan dijamin halal la..sbb tuan punyer nye Melayu Islam. Waktu tu hujan agak lebat. Perut lapar plak. tahan tak makan dr pagi. Sampai sana kul 5.40 ptg. Kedai ni mula bukak kul 5.30 petang. Tempatnyer luas. Oleh kerana tempat yang open tak siap..maka kami pon makan kat tmpt berair-cond. best...ader tv lagi.

Bayaran ialah RM19.90 per pax. Kanak2 RM 9.90. Tak de servis tax pon.

Sup diberi 2 jenis...iaitu sup n tomyam. Celur la ape yang nak dicelur.

Mintak maaflah gambar tak de..kamera tak bawak..hp plak hp cikai..so..tak de la gambar..search la kt google mesti ade blog yang tunjuk gambar.

Ade macam2 "ball" aku kire2 ade 24 jenis.. pastu ade sayur..segala makanan laut..ikan dowry..pari...haruan..ayam...daging. Macam2 la. Pilihan sambal pon banyak...dr sambal biase..sambal kicap..air asam..budu...sumer ade.

Kalau anda risau budak2 kecik nak makan aper...tak payah risau..sbb ade nasi goreng..mihun goreng..kue tiaw goreng..sedap plak tu.

Pastu ade beberapa jenis desert antaranya buah..dan agar2..

Aiskrim ade beberapa jenis ..nasib Hadif tau ade aiskrim mase kiterang dah kenyang makan. sempatla makan 3 mangkuk aiskrim..ade gak ABC..tapi mase tu mesin rosak.

Salad n rojak buah pon ade.

Aku silap..amik banyak jenis Mee..tak termakan..rasenye kalau gi lain kali aku x nak amik mee banyak2.

Overall best..tak la sebanyak kedai2 steamboat yang mengenakan charge yang mahal..tapi tetap best..suasana aman jer..tak nampak banyak keta.

Best sbb pegi waktu ptg..orang x ramai..nak makan gaya aper tak kisah.

So...bole la try sape yang dok area2 sini

Housewife@ Babysitter@BIBIK

Cuti sek dah pon bermula. Walaupun Isnin hingga Khamis depan aku kna gi sekolah. Isnin hingga Rabu aku gi sek.Kamis time org tak gi Sek aku plak kna antar data exam kat Shah Alam. Huh!!!!!!! Malasnyer nak drive. Penat kalau mikir nak drive jauh2.Tak suka. Kalau nak diikutkan macam nak naik teksi je

Letih jugak biler cuti dok umah. Sejak bangun tido sampai petang ade je keje nak buat. Keje2 yang x sempat nak buat biler ujung minggu.

Pagi tadi mop lantai (perkara biase)...lap kipas...kali ni aku mop atas dan bawah. Walaupun atas adalah parket , aku x tahan tgk saki baki habuk yang ade. Jadi aku belasah je mop. Tapi tak guna apae2 pencuci lantai..guna air je.

Habis mengemop 2 tingkat...basuh segala sejadah yang ade (macam tok siak) ..sebab cuaca panas..dah lame tak cuci.

Sebelum tu aku jemur segala bantal2 yang ade..macam mak aku buat kat kg..bagi kuman ilang. Best2...gebu balik bantal2 aku.

Basuh toilet...kemas bilik...buku2 yang da expired ready untuk masuk lori..."surat khabar lama.....buku lama"

Lega tgk umah dah dinyah habuk..walapun tukang nyepah sorang..penat jugak. skang ni best tgk umah..dah bersih.......

Weekend ni bole la berjalan-jalan..esok pagi gi jogging. Gatal je rase nak gi main air kat Desa Waterpark ke Wetworld ke...Sunway mahal sgt..tapi Jumaat depan insyaallah nak gi Kuching plak.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Tahun ni aku menyambut raya di sini. Skang ni turn husband standby kat ofis. Maka beraya kat sini. Masak ape? Typical Javanese cuisine.....sambal goreng...sambal kacang..ayam kicap..nasi himpit.

Malam tadi abang aku anta lemang..pg td anta lodeh ngn lemang..maka lengkaplah lauk raya aku.

Kat taman ni ada tradisi takbir dari rumah ke rumah. Ingatkan sekejap sbb ade 4 rumah..rupenyer lambat jugak. Kul 11 malam baru abis...yang lamenyer berenti makan.

Tak pelah..kite org baru dok sinii...beli umah kat sini..kenalah campur ngan orang...lg malu sbb abang aku antara org lama kat taman ni...kalau tak jenguk muka kat surau malu le
....majoriti kat taman ni dah senior...tak ramai org muda yang ade umah kat sini..aper pon ikut je la cara...memang ade yang Dr..Prof....pangkat tinggi2...kita yang muda ni pangkat tak de....pandai2 la menyesuaikan diri.

Lepas solat raya...aku gi sekolah...suami ngan Hadif gi surau. Kat sek pon ade 2 ekor lembu..aku x de la amik bahagian. Tapi oleh kerana semangat kejiranan pegi jugak sama2 memeriahkan majlis.

Result Da Kuar

Arini UPSR 2010 telah diumumkan. berdebar-debar jugak masa nak tgk result. Ni tahun pertama aku ajar djh 6...slalu aku hanya menumpang gembira jer...malu la nak gembira lebey2...bukan kita yang terlibat sgt...kadang2 budak2 pon lupa cikgu2 dia yang lain. Cikgu djh 6 je yang diingat. Macam la dia terus pandai kat djh 6...


Tahun ni peratus sekolah pon naik...Gred Purata Sekolah pon mencapai sasaran.Cume bilangan 5A kurang dr thn lepas..thn ni ade 35 orang. 4A 1B ade 29 orang..nasib bukan MT yang jadi penyebab...sorang je disebabkan MT..kelas yg pnah aku ajo plak tu.

Pencapaian kelas sendiri? Aku bole la menarik nafas lega apabila sume lulus..8 Orang dpt A..Kelas yg aku pegang adalah kelas sederhana...tapi ramai je yang failed biler trial...aku la yang cop no last n 2nd last selalu. Alhamdulillah bile exam betul sume lulus..dan aku janjikan KFC untuk yang dpt A dalam Matematik...

Kentucky Fried Chicken ke Kelantan Fried Chicken??

Hihihi

Apa pon tahniah kepada sumer...Thn depan berulang lagi...kalau ajo djh 6 lagi la

Ayam Penyet Lamongan

Semalam balik dari melawat anak sedare baru sebelah suamiku...singgah di MITC. Kononnya nak carik blouse la kat Kota Fesyen MITC..bukan Kota Fesyen Paris yer :)

Blouse tak jumpe...jumpe sluar slack jer.tapi aku jumpe satu kedai makan ni iaitu Ayam Penyet Lamongan..Sudah tentu menu utama ialah ayam penyet..

Dulu aku x suka makan ayam penyet ni..sebab 1st time makan ayam penyet kat satu kedai di BAndar Puteri Puchong....tak sedap. Biaser je...ayam nye tak lembut.

So...biler berkunjung ke Ayam Bakar Wong Solo di Bangi dan Kampung BAru aku pon tak nak order ayam penyet. Tapi semalam aku rase best betul la ayam nya...garing di luar tp sangat lembut di dalam.

Actually semalam pon aku tak order ayam penyet..aku makan bakso...not bad. Sedap.

Satu set kalau tak silap berharga RM7.80...ada jugak set Pecel Lele ...apa itu Pecel Lele????? Keli masak Pecal la...dulu aku suka makan..tapi sejak prgant Hadif dulu aku tak leh terima sangat masakan pecal ni..dulu memang suka...

Interior kedai cantik..sambil makan dengar alunan muzik gamelan.Lampu kelam2 gitu.

Kalau nak tgk lbh lanjut ade jugak blog lain yang citer pasal kedai ni ngn gambar sekali.

Ayam Penyet Lamongan



Lain kali bole try lagik.

Anak Bujang

Dah lama aku tak buat entri pasal anak bujang ku yang sorang tu....

Dah beso dah bujang aku...dah bole mandi sendiri...buang air sendiri...dah bole berdikari ok...

Skang ni dia dah suka pegi sekolah..sekolah dia memang best ke tak...tak taulah..yang penting dia dah ramai kawan....Bella.....Min....Piqa....Mia....Nora... itu gelpren2 dia la....yang laki...Sahmi....Badli....Irpan...Haikal.

OK la..biler aku cakap thn depan kita gi sekolah lain...dia tak nak...

"Ahmad Hadif nak pegi sekolah yang ade MIn...Piqa..."

Balik je sekolah....mesti sambung tgk kartun kat atas..sbb tv yanga de kat ruang tamu takleh tgk tv9....umah aku x de astro.so siaran pon so-so la....

Kalau aku x sempat masak...dia tgk la tv sorang2...aku pesan tgk tv baik2...jangan panjat2..kalau nak turun tutup tv...ok la dia ikut.

Ujung minggu je mesti bawak dia gi taman. Aku dah tak de tusyen..kelas swimming pon malas nak pegi...hihhhihi. Jadi pagi Sabtu dan Ahad bole la gi Taman tasik Cyberjaya. Dulu slalu gi Taman Tasik Permaisuri..tapi la ni Cyberjaya pon best...orang tak ramai. taman permainan pon best.

Mula2 datang mesti jogging..pastu main kt playground...pastu main bola...secara tak langsung aku pon excersice gak. aku biarkan je dia lari sana sini..tujuan aku biar dia berpeluh dan badan dia cergas...aku tak nak asyik tgk tv...tgk laptop..kecik2 ni biarlah dia buat banyak aktiviti fizikal. Badan sihat otak cergas...biar la baju dia kotor ke..asalkan dia cergas...biar tak jadik macam aku.

Kalau balik kg pon...puas la main....lari sana lari sini...kejap je dah basah kuyup..nanti mak aku cakap...lari lari..malam ni tido bising...aku cakap tak pelah biar dia aktif...asalkan jangan aktif sampai panjat tingkap ker...ok la..kalau nak panjat2 sana sini yang bukan sepatutnya tu dah hiper aktif plak.

Bacaan doa pon dah bertambah yang dia hafal.tapi ABC ikut suka dia...biarlah dia pon blum 4 thn lagi...malas nak paksa2

Kerja-kerja di akhir Tahun

sebagai cikgu biler dah ujung2 tahun ni keje memang lebey dari biaser...tapi dek kerana tau dah tak lama nak cuti...so..bersemangat nak settlekan segala macam bende.

Aku bukannya siapkan presentation ker...consolidated akaun nak tunjuk kat CEO ker...aku buat keje2 perkeranian...more than routine...orang cakap setakat keje2 kerani aperlah sangat...tak kisahla..da memang rezeki aku jadi cikgu...kalau keje jadi auditor..nampak gah....padahal gaji lebey kurang sama je ngan aku...so .......jangan nak dakwa dakwi...keje ape pon...rezeki masing-masing OK.

Alhamduliillah keje2 tanda papee exam dah siap..markah pon dah siap buat...sbb aku dah blaja jadi "bullet train"..arini budak exam....esok aku dah siap tanda...lusa bagi paper.....aku x suka tgk kertas2 melambak atas meja yang dah sedia serabut..hahahaaahhaa.

Tapi thn lepas mase ajo BM yr 4...memang aku surrender..slalu "iri hati" tgk cikgu2 subjek lain da abis tanda...aku dok terkial2 nak tanda karangan..itu sume pengalaman la.

Lepas je exam tugas ku ngan assistant ku sebagai Setiausaha Peperiksaan pon bermula..Alhamdulillah partner ku sangat memberi kerjasama..jadi tak delah masalah...aku ngan dia bab2 "mengejar" guru kelas ni memang terroor.....hahahahhahahah.

Kali ni aku nekad tak nak buat analisa guna excel mcm sebelum ni aku buat...sbb sekarang ni dah guna Program SAPR..jadi segala markah sume dah ade..tinggal lakukan beberapa proses untuk dijadikan analisa.

Perkara besarnya ialah sekolah yang besar...tak leh sume cikgu nak berebut isi markah kat satu laptop. Maka aku pon menuntut kat BOS aku cara nak buat...tapi blaja tak abis ok...hari Isnin dan Selasa BOS aku tak datang la plak...jadik aku mengambil berkat pertapaan aku di dalam kelas untuk mengexplore macam mana nak buat...

Explore punyer Explore jadik la buat...maka melompat la kegirangan..hihihi..walhal belum tentu itu cara yang betul ke tak...tapi buat masa ni memadai aku dah dpt gabung sumer kelas n jadikan analisa...hah...skang sape je nak data untuk panitia masing2 aku bole bagi....

Abis hari Kanak2...minggu depan Hari Anugerah Cemerlang...pnah aku cakap aku paling susah hati biler kna jadi ajk persembahan. masa HAC pon aku jadik ajk persembahan...Nasib persembahan bawah aku yang biase2 tu tak dikomen oleh Bos...lega beb!!! dan dipilih untuk persembahan HAC...tak tau sbb dah tak de persembahan lain atau nyanyian budak2 tu best....gaya memang hancus!!!!!!!!!! mase rehersel kna bebel ngan cikgu2 lain gaya tak cantik..tq la kat dorang..bebel2 ajo dorang..aku tak kecik ati pon.

Minggu depan UPSR pon kuar...thn ni aku berdebar-debar gakla...thn lepas tak rase ape..dan kalau tahun ni aku still mengekskort BOS aku untuk amik result aku antara org terawal tau result budak2 ni...satu pengalaman yang sangat berharga...selama berpa tahun jadik cikgu aku x pnah berpeluang merasai pengalaman ni..tup2 thn lepas aku kena amik result...Bangga sikit (bukan riak...tapi rase diri ni mcm berguna!)