Search Nornilia's Blog

Periksa Akhir Tahun

Hari ni abis la anak2 murid aku exam Matematik..lastweek dorang exam subjek yg bukan teras. Periksa kali ni agak menggerunkan...sebab result ujung tahun ni akan dijadikan TOV untuk UpSr 2011...soalan pon selaras untuk satu Selangor.

Apa keputusannya..???? dengan kepantasan aku menanda kertas......aku dah siapkan tanda kedua-dua paper untuk 2 kelas arini...tapi tak abis campur...biler tgk2 2 paper dah boleh tau sape lulus...sape failed...sape dpt A...

Huhuh...aku patut GEMBIRA dan menjerit sbb ade 6 orang anak murid aku dr kelas sederhana dapat A...dan aku patut SEDIH dan menjerit sbb bertambah yang gagal...huhuhuhuhuhhu....aku mengajar 2 kelas...satu kelas yang gagal ade 5 orang...satu lagi kelas...YA ALLAH.....aku tak tau ape dah jadik ....12 orang gagal...SALAH AKU?

Sebagai cikgu memang aku salahkan diri sendiri .......mungkin tak cukup bagi perhatian..kalau bab latihan memang dah berlebih2...sampai 3 buku anak murid pakai...mungkin aku belum cukup pengalaman ...itu semua fenomena2 yang kena aku akui...tak guna gak biler yang A bertambah....tapi yang gagal pon bertambah...

Ni di antara dapatan2 aku sbb budak2 ni gagal...

Murid 1.....mnemang tak penah siap keje..(Walaupun bapak dia cakap...saya check keje anak saya tiap hari) Check ke...kalau nota2 yang cikgu bagi tak di ambik kesah.

Murid 2....kalau nak dikira baik...dia baik...masalah disiplin tak de...walaupun aku dengar ade affair...tapi masalah utama...selalu tak datang...demam...balik kg...nenek sakit...

Murid 3...mula2 budak ni pindah kelas aku dia agak ok...dan melepasi tahap lulus...tapi biler nak ujung tahun ....makin tak buat keje.

Murid 4 dan 5...Pompuan..tak de masalah disiplin..memang yang sorang ni dulu gagal...tapi aku dapat meluluskan dia untuk 3 kali exam..dulu tak reti bahagi...ajar2...ok....tapi nasib tak menyebelahi...yang sorang 2 markah nak lulus..tapi aku tak lah tambah markah sesuka hati..

Biler aku buat refleksi dari sudut cikgu dan murid..dari sudut murid...murid yang rajin...siap latihan...memang akan lulus dan keputusannya baik....tapi yang gagal ni...sebabb tak siapkan latihan2 yang aku bagi.
0 Responses