Search Nornilia's Blog

Periksa Akhir Tahun

Hari ni abis la anak2 murid aku exam Matematik..lastweek dorang exam subjek yg bukan teras. Periksa kali ni agak menggerunkan...sebab result ujung tahun ni akan dijadikan TOV untuk UpSr 2011...soalan pon selaras untuk satu Selangor.

Apa keputusannya..???? dengan kepantasan aku menanda kertas......aku dah siapkan tanda kedua-dua paper untuk 2 kelas arini...tapi tak abis campur...biler tgk2 2 paper dah boleh tau sape lulus...sape failed...sape dpt A...

Huhuh...aku patut GEMBIRA dan menjerit sbb ade 6 orang anak murid aku dr kelas sederhana dapat A...dan aku patut SEDIH dan menjerit sbb bertambah yang gagal...huhuhuhuhuhhu....aku mengajar 2 kelas...satu kelas yang gagal ade 5 orang...satu lagi kelas...YA ALLAH.....aku tak tau ape dah jadik ....12 orang gagal...SALAH AKU?

Sebagai cikgu memang aku salahkan diri sendiri .......mungkin tak cukup bagi perhatian..kalau bab latihan memang dah berlebih2...sampai 3 buku anak murid pakai...mungkin aku belum cukup pengalaman ...itu semua fenomena2 yang kena aku akui...tak guna gak biler yang A bertambah....tapi yang gagal pon bertambah...

Ni di antara dapatan2 aku sbb budak2 ni gagal...

Murid 1.....mnemang tak penah siap keje..(Walaupun bapak dia cakap...saya check keje anak saya tiap hari) Check ke...kalau nota2 yang cikgu bagi tak di ambik kesah.

Murid 2....kalau nak dikira baik...dia baik...masalah disiplin tak de...walaupun aku dengar ade affair...tapi masalah utama...selalu tak datang...demam...balik kg...nenek sakit...

Murid 3...mula2 budak ni pindah kelas aku dia agak ok...dan melepasi tahap lulus...tapi biler nak ujung tahun ....makin tak buat keje.

Murid 4 dan 5...Pompuan..tak de masalah disiplin..memang yang sorang ni dulu gagal...tapi aku dapat meluluskan dia untuk 3 kali exam..dulu tak reti bahagi...ajar2...ok....tapi nasib tak menyebelahi...yang sorang 2 markah nak lulus..tapi aku tak lah tambah markah sesuka hati..

Biler aku buat refleksi dari sudut cikgu dan murid..dari sudut murid...murid yang rajin...siap latihan...memang akan lulus dan keputusannya baik....tapi yang gagal ni...sebabb tak siapkan latihan2 yang aku bagi.

Gunung Berapi Meletup

Semalam aku tak datang...amik CRK sbb balik kampung...

Jumaat lepas aku bg 2 helai soalan ulangkaji yang berjumlah 40 soalan...paper 2..soalannye tak panjang manapon

Aku masuklah kelas aku pg tadik...memang aku akan check jawapan setiap hari b4 start mengajar..time ni la aku tau sape siap sape tak buat..kalau tak siap sbb aper tak siap...dan berapa banyak yang dia da buat..

Alkisah........BERTUAH2 budak kelas aku......lagsung tak buat latihan yang aku bagi...aku suh tampal dalam buku......belom tampal..satu hal...takpelah..yang penting da buat...........punyerla GERAM biler aku tgk......dorang hanya buat setakat soalan yang da dibuat dan dibincang Jumaat lepas...... Apa perasan korang kalau jumpe bdk2 macam ni..

Kita beria-ia bagi banyak latihan.bukannanye ape...supaya mereka biase ngan soalan2 exam......tapi aper yang anak2 murid aku buat????????

Semalam aku ade sejam masa kat kelas tu...aku tak taulah.......menari ke berjoget jke....dalam kelas....dahla tak siapkan mase ujung minggu...semalam mase aku ko tak nak buat lagi keje aku!!!!!! Memamng sakit ati......

MAcammane la aku tak naik darah..pengawas...ketua kelas....semua sama....tak boleh diharap...ade jugak yang tak siap...tapi aku tak denda...sbb.nye tak paham dan dia dah buat soalan2 lain...dimaafkan la...kalau lansgung tak buat..memang aku jadi SINGA!!!!!!!

Aku paling x suka...denda budak kuar kelas.tapi arini aku da tak tahan terpaksa...nasibla ko........rase upset sangat...makin ujung tahun makin teruk perangai...

Kesian pada yang bagus2...tapi sumer kena marah sama je...biler hari akademik aku cakap pada mak bapak yang BERTUAH2 ni....ape jawab dorang " Eh..ye ker...anak saya tak buat keje?...Tiap hari saya tgk buku"

Tgk buku aper....biler tanda buku mesti aku bg "nota cinta" tapi tak de improvement pon....dalam kelas aku ade 40 orang...yang tegar pemalas ade 2 orang....yang baik skit dr tegar...2, 3 orang......tu belum yang asyik membelit jer......

Alasan biase....keje siap tak? Siap...mane buku???? tertinggal kat umah..biler buku bawak keje plak tak siap..........

Aku rase failed mendidik sikap bertanggungjawab pada diri dorang.Cikgu dah buat macam2 cara...tapi depa tak sedar2.

Doakan Sihat Seperti Sediakala

Hari Ahad lepas aku dpt call dari abang aku...maser tu kul 11 pagi..aku pon baru balik dr jalan2 kat Tasik Cyberjaya....

Bapak aku sakit..memang dia selalu sakit....tapi batuk...sakit kaki tu jelah...walaupun bapak aku ni umur dah 80 thn lebih...kencing manis ..darah tinggi tak de......bukan macam aku ni..umur baru 30 ..penyakit da de..

Menurut abang aku..bapak aku tak nak makan ..minum...minum ubat...dah 2 hari..biler badan tak de air langsung jadi dehydrate la...tak larat nak bangun...abang aku cakap...bapak aku dah pesan2 kat dia...tu yang buat risau........

Alhamdulillah petang ahad tu dia nak untuk masukkan air..tu je jalan supaya blh ade tenaga....so..aku stay kat kampung sampai malam tadik....dan sampai sini kul 1130 malam tadi.

Semalam bapak bolehla makan hampir sekeping roti canai...beberapa sudu nasi dan sup..air bijirin...dan biler bapak aku sakit...mak aku pun jadi risau..tak cukup tido......semalam bwk chek doktor...tinggi jugak tekanan darah.......tapi doktor tak bagi ubat...suruh rehat..

Aku doa bapak aku cepat sihat..dan boleh bergerak seperti sediakala

Ada Cap "ANAK" ke kat Muka Aku ??

Sama je sebenanye entri ni ngan entri sebelum ni...kesinambungan..lately..persoalan ni yang menjadi soalan fevret biler org jumpe aku

Balik Kampung...gi kenduri...orang tanya..

Sampai kan.....aku pegi kedai nak fotostat...ade la sorang makcik ni...tgh2 tunggu fotostat tu dia tny....

"anak dok mane??"
"Jauhnye fotostat kat sini??"

Aku gi situ sbb nak amik HAdif skali..

Brape orang anak???

SOrang...

Bole makcik tu cakap

"Kena tambah tu..........kalau satu dah besa nanti sunyi..."

Dia pon citer anak dia 5...dah besar2...sunyi rumah.......nak wat macam mane...anak 10 pon kalau tak de orang kat umah memang la sunyi...

AKu masuk keta...dok pikir sendiri.asal jumpe jer....tanye anak....aku dah ade anak lah...bukannnya aku tak de anak....aku nak tambah ke tak....jangan lah nak bising2..kadang tension gak!!!!!!!!!!

Sampai aku cakap ngan diri sendiri.......pasni kalau la takdir untuk aku prgnant lagik dan tak de masalah....tiap2 tahun aku nak mengandung...biar senyap orang2 yang asyik suh aku mengandung je.....termasuk laki aku...biar puas jaga anak ramai2.