Search Nornilia's Blog

Al-fatihah

Semalam aku mendapat berita tentang kemalangan yang menimpa salah seorang anak muridku...Allahyarham Ariff Amirullah ....murid tahun 5....walaupun aku pnah mengajar arwah 3 bulan..tapi teringat jugak dgn muka dia...sedih...sedih..sedih

Arwah kemalangan kerana dilanggar van sekolah yang dinaikinya...sampai di kawasan perumahan ...arwah sudah keluar dari van..tetapi tertinggal botol air di dalam van...menurut citer..arwah begitu sayangkan botol air tersebut kerana pemberian ibunya semasa hari jadinya.

Ntah macam mana driver van tak tau pun yang botol air budak ni terjatuh...dia berusaha nak ambil botol air tu...van pon reverse....2 kali reverse...baru sedar yang arwah..maser tu arwah masih hidup lagik...dan menurut citer..dia masih boleh bercakap...SAKIT!!!

Tapi janji Allah...dia kembali juga kepada pencipta-Nya....

Aku melawat jugak semasa di hospital Serdang...tapi maser tu post mortem ....tapi aku rase aku x kuat nak menatap wajahnya...memang dijanjikan...kanak-kanak yang belum baligh dijanjikan syurga...bakal menanti ibu bapanya di syurga...tapi lumrah manusia....sedangkan kita yang bukan keluarganya pon sedih...apatah lagi keluarganya..

Semoga keluarga Allahyarham tabah menghadapi dugaan ini....Alfatihah

Sampai Syurga



Layan dulu lagu ni....best jugak...selama ni aku tak amik kisah...pas tengok citer Laila Asyikin best plak...cuber aku tak abis2 bebel kan Mikhail yang tak sedar dek untung...review seterusnye...next entri

Tirai Ramadhan kian hampir

Hari ni adalah 15 Syaaban...kesal di hatiku apabila tidak berpuasa hari ni..cume malam td sempat melakukan ibadah sunat di malam nisfu Syaaban...

Persiapan untuk menyambut Ramadhan....lastweek aku n husband dah memulakan operasi membersihkan rumah...bukannye aper hajat di hati nak menyambut kedatangan Ramadhan dengan hati yang tenang...bukan baru nak Syawal baru buat persiapan.

Tahun ni Insyaallah aku dapat beraya di kampung Johor...dah lame sebenanyer aku tak raya kat sana...sejak 5 tahun kawin baru sekali menyambut raya di kampung sendirik...tu yang bertambah semangat...

Apa azam Puasa tahun ni???? Nak khatamkan Quran yang tak khatam2 sejak lps Ramadhan tahun lepas....aper taknyer...sehari baca sehelai ..berapa lama nak habis...

Aku teruja ngan kisah ibu arwah ustaz Asri Rabbani yang bole bace Yasin 3 atau 5 kali sehari...aku ni...seminggu sekali jer....teruknyer!!!!!!!!!!

Orang cakap amalan yang kita buat selama 21 hari ker...kalau dpt diamalkan ia akan berterusan..bukannye hangat2 tahi ayam.....

Selain khatamkan Quran...ader gak ibadah yang aku nak cuber buat yang dulu aku buat mase zaman2 dok hostel...........Solat DHuha....sebenanye kat sekolah aku ramai je cikgu2 yang wat solat Dhuha.....biler aku tgk org amik Wudhu'....bilerla aku nak mulakan balik...

Ya Alllah...berilah kekuatan kepada ku....dan berilah peluang kepada ku untuk mengecapi Ramadhan kali ini...AMin

Astro??? Kereta Besar???

Tahun ni tangga gaji aku meningkat satu mata lagik...mcm org selalu ckp...gaji tak pnah dipotong ...tapi prestasi keje yang menurun....Ya Allah..janganlah aku mcm tu....hihihiihi

Kalau nak dibandingkan dgn kawan2 seangkatan yang hampir sebaya ngan aku....aku rase aku punye income yg lebey skit dr lain...disebabkan degree aku...Tapi perkara2 di bawah ni...aku rase aku bawah dari org lain....

Kereta?????

Kereta yg aku guna skang hanya bernilai RM12 000 mase aku beli 6 tahun yg lepas...aku ialah 4th owner...sungguh pjg susur galur keta aku kan...aku masih ngan keta tue...aku tgk org lain baru je posting...da kuar paling "koro" Gen-2....Persona...up skit...Vios........

Biler aku tgk junior2 yang beli keta besa..banyakknye duit depa??? nape aku idak banyak duit mcm depa?? Peristiwa kena "bakar" ngan abang2 aku dah lali...dulu depa sibuk suh aku beli Sylphy....memang menarik.......tapi maheinyer......

Aku bole beli keta...tapi biler pikir2 balik...keta ok lagi...utang dah tak de...cume aku mengahrapkan Husband aku la yg beli keta lain...biarlah aku ngan keta aku ni...walaupun keta aku lama...tapi aku x pnah lagi...dok berpanas tepi hiway sbb keta breakdown...Alhamdulillah

Tapi kan yang bosannya biler konvoi.....baiserlah orang mesti pilih keta baru..besar....dan aku pnah cakap kat laki aku...."dah...diam je...tak payah tanya2...tak de sape nak naik keta kita" dan pada maser tu...aku akan ckp daalam hati "TUnggu la aku ader keta baru!!!!!!!!"

Dan yang penting..aku beli keta ngan duit sendiri!!!!!!!!! aku ingat mak aku sponsor 1000 kot maser aku x dapat gaji dulu..


ASTRO????

Kenapa tak ader Astro??? Pada aku Astro tak penting sangat dalam idup aku...walaupun channel tv ade yg clear..ader yang kabur....belasah je.........nak mengadap tv pun tak sempat...Agaknya daripada 100 cikgu yang ader kat sek....aku sorang kot yang x de Astro kat umah..

Alhamdulillah jugak laki aku bukann kaki bola yang suka sangat menonton channel bola...so...tak menjadi masalah kepada kami...Hadif pun cukupla tgk kartun tv9


RUMAH????

Rumah aku biaser je...sbb bila beli kat kawasan bandar ...terpaksa membayar lebey.......kalau dulu aku beli umah kat Sepang ke...Semenyih ke...murah la....bab umah...umah aku memang agak mahei...tapi takle besa maner pon........

228K mampu lagi...tapi kalau da 250K ke atas..idakle kami mampu...ate...tak bole nak makan2 best ler gamaknya

Sekali lagik...aku akan bertanya dalam hati ..."banyaknye duit dorang???"..............rezeki masing2.............dan ayat yang paling bosan aku denga dr laki aku..."rezeki anak2 dia......anak ramai...rezeki banyak".............."Abis tu...kalau dah ditakdirkan anak sorang...idakla teman merasa naik keta BESO!!!!!!"

Hujung Minggu

Apa aktiviti hari ni?????

Pagi-pagi ade senamrobik kat sekolah...sblm mesyuarat guru...hari ni punye aerobik best...tak susah sgt stepnyer...bole org2 LEM mcm aku ikut...kalau laju sgt...terkucil....hahahaa

Pastu denga mesyuarat sampai kul 130....

Balik amik Hadif n lunch kat luar...husband gi servis keta...

Ptg aku gi Bagan Lalang...nak makan seafood..........bestnye...makan kat tempat yang sama...aper ke nama HM...kat ujung pantai tu....

Kali ni makan ikan siakap bakar....ketam cili...pepahat sambal....sotong goreng tepung...sayur...otak2............MELANTAK!!!!!!!

Tapi pasni kiterang taknak dah makan ketam ngan pepahat...dah puas makan...n insaf tak nak makan banyak....hhaaaahaaaaaaaaa

Thn depan la pegi lagi Bagan Lalang

Kenapa Manusia Kurang Bersyukur

Kenapa ngan tajuk ni..ni rentetan citer slot Samarinda...Laila Asyikin....husband dia nakkkan anak laki...dan wife dia tak bole mengandung lagik...pegi kawin lain...pastu exciden ...wife ke 2 meninggal n laki tu koma...tinggallah first wife mengurus anak2...hhuhuhu...Itu hanya kisah di tv

Tapi realitinya manusia memang macam tu...

Dulu...Belom kawin.....biler nak kawin???

Dah kawin....biler nak ade anak????

Ade anak satu.....biler nak tambah anak???

Ade anak laki....bile nak dapat anak pompuan???



Kenapa aku kesah sangat???????? sebab itu pengalaman aku...alhamdulillah aku dah ade Ahmad Hadif Aiman....tapi biler umur Hadif dah menginjak 3 tahun lebey ni..orang dok tanya...biler nak tambah???? Kadang2 aku buat dek je....kadang2 tension gak....

Dah malas nak cakap...ader rezeki aderlah..puas ati?????????

Kalau aku pregnant lagik...terjadik aper2 kat aku????? sape nak jaga Hadif??????

Tapi kalau aku pregnant lagik dan bole membuatkan sumer orang gembira..puas ati...biarlah....aku rela je apa yang akan ditentukan Tuhan...

Sape tak nak anak lagik????????????? Tapi nasib orang tak sama????? Kalau nak pikir ramai anak dikira menang...aku la kalah.........Biarlah.....SO.........pasni jangan nak tanya2 aku lagik...apsal tak nak tambah anak lagik.....bukan hangpa tak tau kisah silam aku ....huhhu

Alhamdulillah

Minggu ni aku agak gembira kerana terdapat peningkatan pada prestasi anak2 murid kesayangan ku kat djh 6 tu...selama ni aku akan tension bile marking paper ni...kali ni bole lega skit...doa aku biar sume meningkat..yang masih gagal tolongla usaha lagik..kawan2 lain dah bole lepas markah minimum lulus 40..

Skang ni aku take over satu lagi kelas djh 6...erm..kelas ni antara kelas yang pandai...tapi kalau budak2 ni tak blaja btul...buat latihan x banyak ...tak mustahil bole tersasar dari dpt A...aku takut gak...nanti disebabkan aku..bdk2 ni jatuh prestasi...

Aku tgh menyesuaikan diri untuk mengenali bdk2 kelas baru aku..nama hampir sume aku dah kenal..

Yang pastinya cikgu akan buat yang terbaik untuk anak2 muridnyer...bukan mendera..bukan membenci...tapi untuk memastikan tak de sape pun yang tercicir.

Anak2 yr 5....nexweek ujian bulanan...tajuk dah le kali ni agak mencabar iaitu TIME...doa aku budak2 ni paham la dan bole buat soalan...

Demam Exam

Minggu depan adalah minggu ke 3 ..budak2 djh 6 exam setiap minggu..sebelom ni aku rase ok je sbb tanda kertas untuk satu kelas shj..tapi biler take over satu lg kelas...baru terasa...knp tak abis2 tanda..hari Rabu or Khamis mesti da siap tanda..sbb minggu depannye nak exam lagi..ader lagi dekat sebulan lebey b4 UPSR..

Ader yang prestasinye makin meningkat...alhamdulillah...tapi masih ader yang bermimpi...YA ALLAH..biler la awak nak tersedar dari mimpi dan angan2..

Aku sentiasa mendoakan agar budak2 ni dipermudahkan untuk mengahdapi ilmu....berjaya dunia dan akhirat..aku tak nak depa pandai je akademik...tapi sahsiah hampeh....seimbang ok....

Hari Terbuka VS Hadis VS Hari Akademik

Sumer perkataan di atas membawa maksud yang sama...perkataan yang paling senang nak faham ialah Hari Terbuka...Hadis plak ialah Hari Diskusi Akademik (Nama glamer)

Aku dok kire2...rupa-rupanye dah 8 kali aku berhadapan dgn Hari Terbuka ni...dan insyaallah selagi aku jadik cikgu memang akan jumpe Hari Terbuka..Biar aku ingat balik...setiap tahun ader je pengalaman baru yang berlaku ketika hari Terbuka

2003
Ini merupakan tahun pertama aku jadik cikgu ...GSTT plak tu..orang pon pandang senget je kat GSTT...aper yang terjadi????? Maser ni aku kat sekolah menengah...aku tak de keta lagik...jadi menumpang keta orang...aku sekolah sesi ptg...tapi biler Hari Terbuka...buat sesi pagi...nak dijadikan citer..kawan yang aku tumpang keta ni tak terjaga dari tido...telepon berkali-kli x angkat....nak pegi sendiri sekolah jauh amat.......akhirnye dekat kul 8 baru dia jaga...sampai sekolah 830...wahahaaahaa..penyelia petang sudah cari...ALASAN ....MASALAH KETA...(aku baru pecah kan rahsia ni arini)...huhuhhu...parents kelas aku pon tak ramai yang datang..ape taknye kelas aku tu tingkatan 2 Harmoni yang tak harmoni...kire la kalau kelas start dari A...dan kelas aku ialah HHH

2004-2006
Aku dah kat sek rendah...konvensional caranya...jumpe parents kat kelas ..macam biaser

2007
Sudah..tahun ni nak tukar cara plak...tapi pada aku cara konvensioanal lagi bagus...tahun ni sumer parents dikumpulkan...dengar ceramah...pastu ditunjukkan keputusan anak2 mereka melalui LCD...tapi personallly aku x berapa suka cara ni (Sbb aku da kuar dari situ...bolelah aku cakap...kalau x...abislah aku)....sebabnye parents pon tak nampak keputusan anak mereka...lps ditayangkan keputusan sepatutnye parents amik je BUKU Rekod...dah tak payah duduk...TAPI....tahun ni aku paling hangin....buat kat dewan...dahlah bersesak2....aku da susun buku rekod kat meja...dan ader parents yang x sabar2 ni pegi amik sendiri BUKU REKOD anak dia...pastu biler nampak aku nak tanya plak pasal anak dia....aku cakap aper( Puan da tgk kan keputusan anak puan..macam tulah)>>>Memang sakit ati....aku rase tak tercapai lah HAri TErbuka nye

2008
Kali ni ade tunjukkan markah guna slaid...tapi ikut tahun..maser ni aku pegang tahun 5...sama jugak...tak brapa berkesan...tapi kurang la sakit atinya...parents duduk sekejap ..n bawak balik report kad

2009
Baru pertama kali kat sek ni..ikut cara lama...cume takut dan berdebar2 sebab 1st time nak berhadapan dgn parents2 bandar...so far...alhamduliilllah ok...

2010
Tahun ke 2...lebih baik pada aku...aku memang x reti nak borak lama..ikut garis panduan...cakap sikap yg baik pada anak..keputusan...tindakan...masalah disiplin...OK terima kasih kerana datang..kesian kat parents lain yang menunggu di luar...alhamdulillah selamat dah...

SO...aku simpulkan cara lama lagi bagus dan berkesan.