Search Nornilia's Blog

Selamat Hari Guru

Semalam 16 Mei..Hari Guru...Tapi oleh kerana semalam Ahad...hanya sms2 daripada kengkawan saja yang menghiasi 16 Mei ku.

Pagi tadi hanya ade perhimpunan untuk membacakan perutusan kerana hari ini dah start exam setengah tahun...rasenyer tahun ni kat sekolah mcm tak de sambutan seperti thn2 sebelum ni...

Sabtu ni ader hi tea kat Mines Resort n Spa....tapi tak taulah aku gi ke tak..ikut keadaan...

Apepun orang cakap pasal cikgu ...tak kisahlah....yang paling sinonim ialah cikgu banyak cuti dan keje separuh hari...memang cikgu tak banyak keje...so JANGAN JELES....itulah ayat2 biaser untuk cikgu2...cikgu mengada-ngada.....keje sikit...songeh banyak... tapi hakikatnya jiran sebelah umah aku pun tak tau aper aku buat malam2...

Cikgu tak wat presentation paper untuk Board of Directors....tak payah meeting ngan CEO...buat Belanjawan berjuta-juta...aperlah keje cikgu???? setakat wat kertas keje Kem itu ini...majlis itu ini....

Aku sebenanye tunpang "geram" ngan kawan2 kepada kawan facebook aku...ade ker kawan dia hentam dia kat wall dia...sabau jelah...cara macam dia cakap...sebelom dia selamat jadi engineer...dia tak pnah pegi sekolah...dok umah...blaja sendiri...terus jadi engineer...

Nak dibandingkan ngan keje lain memangla cikgu ni keje2 "ikan bilis" jer....tapi hakikatnya setiap orang dah ditentukan rezeki...ader yang engineer...ader yang jadik lawyer...ader yang jadik cikgu...janganlah mendabik dada biler anda jadi golongan profesional...cermin diri sendiri...anda yang jadik engineer tu bagus sangat ker...tak pnah curik2 mase ker...kalau sumer org nak jadik engineer..,ko plak yang tak de keje nanti....

Saper2 terasa aku mintak maaf....cume nak menegakkan keadilan...sumer orang dah ditentukan rezekinya...cikgu bukannya malaikat....yang kadang2 melakukan kesalahan...tapi apapun yang cikgu buat hanya satu tujuan...untuk mendidik ngan mengajar anak bangsa.

So...FIZA....aku da tlg smashkan kawan2 ko yang tak reti bahasa tu...hahahahh
0 Responses