Search Nornilia's Blog

Pagi Ahad

Seperti yang ku cakap dlm previous entry...arini aku da start kelas kat Putrajaya...wahhaaaha...tp arini tak delah kuak kupu2 ke lentang ke...blaja floating je....itupun susah gak mula2....tp dek kerana nak sangat berenang...blaja la jugak...akhirnya bole gak floating skit2...

So...pasni bley ikut lg kengkawan gi swimming pool lagik....hello....kali ni I da improve skit....nexweek satu lg kelas...b4 cuti 2 minggu...tapi kna gak gi mane2 pool sendirik...kalau tak luper...takut balik...BEST Gak!!!!!!!

Aktiviti Baru

Last week aku ikut kawan2 gi training bowling...tapi aku tak join pun tournament tu...saje suker2 join...7 tahun tak pegang bola bowling..akhirnye aku jadik org last dr 8 orang ...hahaaha..

Lastweek tension tanda kertas exam...nexweek ader lagi exam untuk budak2 year 6....ni da start la exam2 exam2 exam2...nasibla ajar 1 kelas jer....tak la berat sangat...fizikal taklah penat mana...tapi mental letih memikirkan hal budak2...depa relax je

Aku da nekad untuk melakukan satu aktiviti baru...investment da buat.....hihihi...malam tadi for the first time aku masuk swimming pool....ramai gak kwn2 yang da lamer gi swimming....aku jer yang baru nak join....org lain da reti berenang...aku je yang berjalan dalam kolam...hahahahaa

Harap2 plan Ahad ni berjalan lancar...register for swimming class kat Putrajaya.....bukannye aper...berenang ni banyak kelebihannya...aku nak sihat jer....tu yang nekad...dulu aku pandai gak apungkan diri masa gi BIG...tapi skang da tak ingat...so...masuk je la kelas...yang bestnyer Kolam kat Presint 9 asing laki pompuan...so bebas skit...takla segan sangat...Kolam untuk budak2 ade gak...

Update Hadif

Dah lame kan aku tak update citer pasal anak bujang ku sorang tu...auntie2 yang rindu kat Hadif meh ibu citerkan aper Hadif buat skang...


Skang ni Hadif da 3 thn lebey...tapi pakai diapers lagik...slalu aku cakap...Hadif ni banyak cakap tapi ader pampers lagik....

Pagi2 nk gi skul da tak nangis...skang ni abah yang ambik alih tugas menghantar Hadif ke nursery...hihihi...pagi2 tunggu ibu wat sarapan aper....kalau ader slalu karipap segera....nugget...kadang2 ibu tak masak...

Biler ibu tak masak....Hadif cakap " alah...ibu tak masak ker..." Sorila sayang....kalau da trlambat bangun tak sempat nak buat aper....

Aku amik Hadif biler da siap wat keje2 umah...slalunye kul 5 lebey...dan skang ni mesti nak roti coklat..nasibla roti gardenia yang 60 sen tu je...tiap2 ari masuk keta ..."Ahmah HAdif nak roti cohlat"

Aper doa yang Hadif pandai baca????

1. Doa makan
2. Doa tido
3. Doa naik kenderaan
4. Surah Fatihah
5. Surah al Ikhlas
6. Surah annas

Ok la tu HAdif..lamer2 nanti banyak doa Hadif ingat

Nursey Rhymes
1. Twinkle Twinkle
2. Are you sleeping
3. Baa Baa Black Sheep

Citer yang paling Hadif suka...Wonderpet...Diego...DOra ...tu jelah ...maklumlah umah aku tak de ASTRO....walaupun husband aku keje ngan suku sakat Astro....dan penangan Dora sungguh ketara kat Hadif

Pnah amik bedak...pastu wat Gunung Berapi macam citer DORA..hahahaaa....fenin2...lagi satu mase on d way balik dari Kuantan...nampak kabus kat atas gunung...tiba2 dia cakap

"Abah...gunung berapi" sambil tunjuk arah gunung
"Maner Hadif tau?" husband aku tanyer
"DORA cakap....tu gunung berapi"
hahahahahha

Cakap pun bukan main banyak....macam orang besar...hihihi... ader skali tu husband aku cakap...Hadif dok citer tapi tak jumpe penghujung citer....last2 dia cakap

"Ntah ape2 kan Amad Hadif cakap, abah"

macam mak nenek :)

Ok la tu jer dulu citer Hadif....nanti kita citer lagi yer

Selamat Hari Guru

Semalam 16 Mei..Hari Guru...Tapi oleh kerana semalam Ahad...hanya sms2 daripada kengkawan saja yang menghiasi 16 Mei ku.

Pagi tadi hanya ade perhimpunan untuk membacakan perutusan kerana hari ini dah start exam setengah tahun...rasenyer tahun ni kat sekolah mcm tak de sambutan seperti thn2 sebelum ni...

Sabtu ni ader hi tea kat Mines Resort n Spa....tapi tak taulah aku gi ke tak..ikut keadaan...

Apepun orang cakap pasal cikgu ...tak kisahlah....yang paling sinonim ialah cikgu banyak cuti dan keje separuh hari...memang cikgu tak banyak keje...so JANGAN JELES....itulah ayat2 biaser untuk cikgu2...cikgu mengada-ngada.....keje sikit...songeh banyak... tapi hakikatnya jiran sebelah umah aku pun tak tau aper aku buat malam2...

Cikgu tak wat presentation paper untuk Board of Directors....tak payah meeting ngan CEO...buat Belanjawan berjuta-juta...aperlah keje cikgu???? setakat wat kertas keje Kem itu ini...majlis itu ini....

Aku sebenanye tunpang "geram" ngan kawan2 kepada kawan facebook aku...ade ker kawan dia hentam dia kat wall dia...sabau jelah...cara macam dia cakap...sebelom dia selamat jadi engineer...dia tak pnah pegi sekolah...dok umah...blaja sendiri...terus jadi engineer...

Nak dibandingkan ngan keje lain memangla cikgu ni keje2 "ikan bilis" jer....tapi hakikatnya setiap orang dah ditentukan rezeki...ader yang engineer...ader yang jadik lawyer...ader yang jadik cikgu...janganlah mendabik dada biler anda jadi golongan profesional...cermin diri sendiri...anda yang jadik engineer tu bagus sangat ker...tak pnah curik2 mase ker...kalau sumer org nak jadik engineer..,ko plak yang tak de keje nanti....

Saper2 terasa aku mintak maaf....cume nak menegakkan keadilan...sumer orang dah ditentukan rezekinya...cikgu bukannya malaikat....yang kadang2 melakukan kesalahan...tapi apapun yang cikgu buat hanya satu tujuan...untuk mendidik ngan mengajar anak bangsa.

So...FIZA....aku da tlg smashkan kawan2 ko yang tak reti bahasa tu...hahahahh

BusyNyer

Makin lama da tak ramai menjenguk blog aku...aku pun da tak berkesempatan nak update..banyak citer..tapi tak DAN..


KENAPER????

Aku taklah secemerlang cikgu2 lain pun....tapi aku tetap terpaksa balik lambat sebab nak menyelesaikan tugas2 menanda buku yang takkan habis selagi aku bekerja sebagai guru....

Selalu jugak "geng" Bas Sekolah yang balik lambat ni pelik tgk org yang bley balik on time...kat sekolah takla tgk beria tanda buku...awatla kami2 ni tak le ikut rentak depa...

Dulu kat kg aku bley sampai umah kul 145....kalau "bertanduk" kul 120 da bley sampai umah...skang ni jangan mimpi....paling awal kul 3..

BALIK UMAH WATPE?

Umah aku taklah secantik dan sekemas orang lain...yang cerewet pasal kebersihan...cumer aku akan pastikan habuk taklah melambak kat umah...wat mase ni aku rajin lagi mengemop umah seminggu 2 kali....aku pelik tgk orang bole mop umah berkali2...ish..tak penat ke? knapa aku tak leh jadik macam depa?

Kalau Hadif wat kotor aku amik kain jer....lap la bahagian tu....kalau aku jadik cerewet sangat aku yang x larat...

Jangan sampai semak mata tgk kain melonggok tak berlipat udah...aku yang tension sendiri..n itulah yang paling malas nak buat


KENAPA TAK SEMPAT NAK JENGUK LUAR??

Mungkin ader jiran2 aku yang pelik tgk aku tak pnah muncul kat luar....jadual aku.....balik umah kemas umah...masak...(kalau masaklah)....lepas asar amik Hadif....da dkat kul 6...terus masuk umah sambung keje aper yang patut...

TAk sempat aku nak menyembang kat tembok macam tipikal suri2 rumah dulu...maser sentiasa mencemburuiku...

KESIMPULANNYA

Aku taklah guru yang hebat...aku bukanlah isteri yang hebat...aku bukanlah ibu yang hebat...tapi aku bole berpuas hati kerana aku tidak menyusahkan sesiapa....bagaimana "teruk" ke bagusnya aku jaga HAdif...aku la yang bersama dia...Hadif hanya ade cikgu Nursery...abah..dan ibu.....(walau ibu yang garang).....selagi aku termampu biarlah kami yang menjaga dia....tapi aku taklah mendabik dada tak memerlukan pertolongan sesiapa....kerana mungkin ader masernye aku mengahrapkan bantuan orang lain..

Aku hanya mengharapkan agar diberikan kekuatan dan kesihatan daripada ALLAH untuk melalui semua ini..