Search Nornilia's Blog

Alahai Anak-anak Muridku

2 minggu lagi exam setengah tahun...cikgu yang risau n stress biler budak2 nak exam...ajar da cukup sukatan...latihan pun da cukup bagi...tapi biler tanya yang da blaja 2 minggu lepas...awatnye lupa da...



Yang darjah 6 satu hal...saat ni kadang2 aku rase failed ajar depa...so depress ngan sikap dorang...aku pelik sesangat..biler tanda buku latihan..jumpe ngan macam2 tulisan....aku x pnah dan cikgu2 lain pun x pnah ajar nak squeeze kan nombor tu dalam satu kotak kecik..tiba2 adalah satu hamba Allah ni buat..mane tak hangin...keje comot...cikgu da tegur....knpla hang pa tak nak dengar dan berubah...

YA ALLAh berikanlah aku kesabaran mengahdapi dugaan ini....ader mase aku rase bahagia sangat tgk keje2 budak2...tapi biler menanda satu kelas ni..memanglah ..kalau cek memang darah aku naik...pelik dan cukup pelik

Mane yang diam seribu bahasa...aku tanya manjang paham...bielr tgk buku...Masyaallah....aku panggil sorang2 mane aku rase tak berapa nak paham...datang depan..terangkan sorang2...awat nye kamu tak nak buat keje lagik....aper guna awak pegi sekolah kalau keje tak pnah siap...kalau siap pun macam cakar ayam....

Yang bagus2 ...bagus sangat...aku puji dengan sikap mereka yang rajin...walauapun ader salah....tapi ade usaha...mahu bertanya....bukan diam....

YA ALlah...permudahkanlah anak2 muridku untuk menerima ilmu pengetahuan...ampunkanlah dosa2 ku Ya ALLLAh

Bila Cikgu...

2 kali Jumaat aku masuk kelas didahului dengan aduan dpd murid2..

"Cikgu...tadik kna marah ngan cikgu..."

Kenapa?

"Tak siap keje"

Maka aku pun mula la memberi khutbah kepada anak2 muridku... aku pun sama macam orang lain...biler masuk kelas budak tak buat keje...memang jadi singa la..

Tapi berlainan dengan minggu lepas...biler aku pandang anak2 murid aku...macam nak menangis pun ader...ape sebabnye?

Entahlah....aku pun dulu tak strict biler bab keje budak...aku x tanya tiap2 hari...hasilnyer bile hantar buku..ader budak yang cheating....saje je tinggal ruang2 kosong untuk aku lukiskan "nota-nota cinta"...apelagi...demi nak menjadikan anak murid aku seorang yang bertanggungjawab aku pun mula menanyakan setiap hari latihan yang aku beri sehari sebelumnya... hasilnya budak2 terpaksa menyiapkan latihan hari itu juga...no kompromi.......

Tapi aku sedar bile hari Khamis dan Jumaat...senario tak siap keje memang akan berlaku...aku paham ngan keadaan budak2...habis sekolah pukul 2 ptg....bergegas ke sekolah agama...malam tusyen....pagi sekolah...memang tak sempat...tapi aku taklah "menyebelahi" anak2 muridku biler mereka tak siap keje...aku hanya menasihati bahawa itulah cara nak jadi pandai...cikgu2 sumer nak kamu pandai....jd orang berguna....

Dan hari ni sama juga...aku pun memberi khutbah lagik....sekali lagi aku nasihati mereka...cuba siapkan keje dgn cepat...sama ada duduk di rumah ke...taska ker...keje mesti siap...ader yang berubah dan ader yang "hati kering"...cikgu marah macam maner pun...buat "bodoh" jer....Ya Allah bilerlah awak nak berubah???

Aku sebenayer tak larat nak denda melebih-lebih...buat naik darah jer...paling2 aku denda siapkan keje maser tu juga...kalau kwn lain buat sekali...awak buat 2 kali...buat maser ni aku blum lg denda murid di luar kelas...susah kalau jadi isu..macam maner denda pun mesti masih dlm lingkungan kelas...

Nampaknya aku perlu mencari penyelesaian dari artikel2 internet untuk mencari jalan selesai....

Tahniah

Dalam minggu ni ader 2 orang kawan yang dpt baby baru...tahniah wat Kak Suria...da dapat sepasang...

Biler chat ngan kawan2 ...masing2 tgh menambah anak..

Biler orang tanyer aku biler nak tambah anak????


E.N.T.A.H.L.A.H

Sebenanye aku macam malas nak melalui prosedur2 doktor ni...cucuk sana sini biler nak check..tu yang aku tak pegii wat check up lg...last pegi wat fully blood test ujung thn lps..lagi satu malas nyer nak mengadap kemungkinan2 yang akan aku hadapi....

Adakah M.I.R.A.C.L.E akan berlaku????????

Aktiviti Hujung Minggu

Ape nak citer? Sabtu ade tusyen..petangnye aku membuta...best btol...ditambah ngan cuaca ujan...malam tu baru kuar...saje konon nak carik kedai makan kat area Pantai Dalam...lama dah tak pegi situ...saje jalan2 malam minggu...jalan jammed gak nak kuar hiway serdang sbb ade bola sepak final kat Bukit Jalil.

Ade orang suggest suh makan kan Seoul Garden..tapi pikir macam x berbaloi plak..x tau mood Hadif..kang membazir je..makan lah kiterang kat Nara Tomyam yang terkenal ngan ayam golek.. dulu RM 12 sekor...skang da RM 18...tak tau nak jalan maner

Decide pegilah Downtown Cheras...erm..keta bukan main banyak...tapi pendapat peribadi aku mengatakan tak best pon...best lagi Carboot Sale kat Shah Alam..Itu aku suka...sbb baju2 yang dijual adelah yang aku bole pakai...tudung2 banyak pilihan...skang ni banyak giler orang jual kasut Crocs...Kasut aku yang beli kat Butik Crocs berharga RM179 pun sama je ngan crocs paso malam ...x tau nak beza...huhu...lagi la aku yang pakai...mesti org tgk aku pakai yang paso malam...lain la aku ni anak2 datuk ke...mesti org tau aku punye mahal..,hahaa

Setelah penat mencari parking...berjalan la menyelusuri pasar tu...penat la...cumer beli pistol mainan Ben10 Hadif jer...aku kalau rase x best nak beli..memang x beli..tapi kalau bende tu ok...terlebih bayo pun ok..hihi

AHAD...naik ERL pegi KLIA ..my MIL balik umrah ngan adik ipar aku...saje bawak Hadif naik ERL...first time

Balik singgah ALAMANDA...org pun ramai...pegi FItness Concept ...beli basikal idaman...harapnye setelah basikal tu sampai semangat lagilah nak bersenam...orang lain sibuk nak pegi swimming...aku biler ntah nak gi...kna ade pengajar baru aku confident pegi...aritu ader kawan ajak aku gi aerobik..tapi mase macam x sesuai plak ...dr 645 sampai 745 petang...sumer pompuan...tapi kalau mak aku tau kat kampung mesti dia marah aku pegi senam maghrib2...orang tgh azan kang aku terkinja2 ngan muzik...kalau awal skit ok la...

Harap2 adelah hasil nyer...susah gak nak bakar 10 kalori...naik basikal tu..tapi kalau nak menambah 100 kalori bukan main sennang kan...tapi kalau pikir gitu..jangan makan...minum je air kosong...sebenanye dah dekat sebulan aku ade wt something....tapi x yah citer selagi belum ketara kesannya...hhahhhhaa

Cuti-cuti@Cameron Highlands (Part 2)

Malam nyer hujan lebat...hotel murah ke mahal sumer tak de aircond...cumer setiap bilik diberi satu tingkap berjaring..kalau panas guna la yang berjaring tu...tapi tak sejuk la...husband tido tanpa selimut pun ok...pagi2 nak mandi pun taklah sesejuk 10 tahun dulu..

Pagi breakfast kat hotel..makanan blh tahan..banyak! Makan sambil menikmati udara pagi yang sangat nyaman...angin sejuk menyapu muka...cheh!

Pas makan jalan kaki pegi Kea Farm...orang da ramai...memborong la sayur..beli macam nak bagi makan sekampung..padahal bagi abang aku je...geram tengok murah2...pusing2...tangan pun da penuh..

Check out kul 12...balik lalu jalan Simpang Pulai...singgah kat tempat AVANT choclate untuk minum strawberi milk shake..huhu ..satu gelas RM10...teringin punyer pasal...belik jugak..padahal buat kat umah pun blh...scones aku makan sebiji mase breakfast kat hotel...asikrim strawberi dapat makan gak...strawberi coklat pun da maakan..

Kuar hiway Simpang Pulai keta banyak..bosannye...jalan tersengguk-sengguk...berenti lama kat R&R Tapah...sampai umah kul 7 malam...Penat!

Tapi best...kalau nak cepat lalu Tapah...tapi jalan kecik dan pusing2...kuar hiway TApah je terus jalan gi Cameron..lalu Simpang Pulai jauh skit...jalan agak besar...tapi overall kna tambah dalam 2 jam biler lalu Simpang Pulai..sbbb dari exit Tapah ke Exit SImpang Pulai lebih kurang 50 km..

Cuti-cuti@Cameron Highlands

Sehari 2 malam di Cameron Highlands....bestnyer...10 tahun yg lepas aku datang ngan Yuna...Sue...Laily....naik bas bersama Orang2 Asli... kali ni pegi ngan family..



Bertolak dari umah kul 7 pagi...sampai di Tapah lebih kurang kul 10 lebih...jalan pusing2...mula2 berenti minum kat teashop Cameron Bharat...tempat wajib berenti...kalau lalu Tapah akan jumper Cameron Bharat dulu...



Pastu singgah di Tanah Rata..kali ni plan nak belik souvenir terus ...kalau tunda2 takut kelam kabut...so...beli la barang2 biase...iaitu teh..n sedikit TShirt untuk diri sendiri...ingatkan kat Cameron ni ade satu je ladang Strawberi...rupenyer mane2 ader...tp ader satu yg kiteorang pegi orang Melayu punyer...Al Mashoor..kat Kampung Taman Sedia...rase la aiskrim homemade dorang...sedap gak.

Dulu rase Cactus Valley cantik sangat...skang ni pade aku baiser je...lg2 Hadif bising kat situ...da tak de mood nak terus menjelajah kawasan tu..bayp masuk untuk dewasa RM4..

Abis2 pusing2 kat Tanah Rata...terus check in kat Hotel Equatorial...bestnyer...hotel ni betul2 kt tempat paling tinggu...aku suka sangat pemandangan kat sini...best..best!!! Yang membuatkan aku tersenyum sendiri tatkala menjejakkan kaki di Equatorial ialah kenangan 10 tahun yang lalu..Maser tu aku hanya mampu bergambar di luar lobi hotel je...maser tu aku kagum sangat ngan hotel ni....Alhamdullilllah ...setelah sepuluh tahun aku dpt menginap di sini...

1 malam untuk Superior room berharga RM 228 menggunakan goverment rate.

Petang tu kiterang jalan2 kat Kea Farm..banyak sangat sayur...rambang mata dibuatnyer..makanan yang menarik perhatian aku ialah cendawan, brokoli, kincam goreng..memang superb la...makan panas2...kat sini biler nak membeli baik tengok sape yang juagl..kalau nampak muka Melayu..cakap pun cakap Melayu...confirm kedai tu Islam punyer. ...kalau tak...ader yang tauke nyer berbangsa asing...orang ckp kedai cendawan yang paling dekta ngan jalan yang paling sedap...entahlah...2 kedai yang aku beli sama je..

Best sangat jalan2 ngan udara sejuk..tapi tak yah pakai sweater..taklah sesejuk dulu...sampai je hotel balik dari Keafarm ujan lebat..huh...sejuk !!!!!!!!