Search Nornilia's Blog

Cerita-cerita Baru

Minggu ni aku dah start ke sekolah. Dipenuhi dgn mesyuarat, taklimat, persiapan persekolahan thn hadapan etc2. Dah lama tak pegi keje, malam jer terasa sangat penat.

Biler dah 1 bulan lebey bercuti, macam2 cerita la biler jumpe balik. Ada yang pindah rumah, yang mengandung dulu perut kecik skang dah besa..yang tak mengandung skang dah mengandung. Aku je still the same. Tak berubah.

Biler aku dengar berita2 ni...rase gembira bagi pihak mereka. Tapi sebenanya dalam hati Allah je yang tahu. Sampaikan ade yang sembunyik2 tak nak aku tau. Kesian kan aku. Biler tgk kawan baik mengandung, best nye. Masing2 dari 1 nak jadi 2. Selama ni pon aku boleh menyembunyikan perasaan. Tapi biler syaitan membisik-bisikkan , membuat aku tidak bersyukur. Jadi , caranya aku akan memenuhkan masa ku dgn aktiviti2 sekolah, menyerahkan diri ku dgn tugasan2..yang membuatkan aku lupa dgn perkara2 yang mengganggu fikiran.

Untuk sedapkan hati, ni tak bukak sekolah lagi, kalau dah start kelas, aku lupa dah. Dan aku akan cuba buat yang terbaik demi tugasku.

Ya Allah...ampunkanlah aku..kerana selalu tidak bersyukur dengan nikmatku. kau rahmatilah aku dengan penyakit dan dugaan yang aku tanggung ini.

Masak Apa Minggu Ni?

Isnin

Puasa jadik masak best skit iaitu nasi ayam bersama ayam kampung goreng berempah. Ayam kampung beli di pasar borong. Mungkin ayam tu ayam kampung tapi dibela, jadi rebus sekejap je dah empuk. Untuk goreng berempah, aku letak segala bahan dan rempah yang ada kat dapur. serdak2 nye lagi sedap.



Selasa

Masak ape yer? Ooo... sarapan masak mihun goreng. Bekalkan husband sekali. Sbb hari ni nak gi banyak tempat uruskan ape yang patut, so aku tak masak lunch. Petang goreng ikan bawal dengan kangkung goreng je.



Rabu

Masak lebihan ikan susu hari tu. Asam pedas lagi. Sepotong untuk husband aku goreng. Disebabkan ikan susu ni ada lelemak kat ujjung nye, bler digoreng meletup-meletup. Petang aku makan lauk yang sama cuma tambah ikan goreng je. 1st time aku masukkan kacang bendi dalam asam pedas. Selama ni pon memang tak penah masak bendi. Ntah kenapa skang aku dah belajar makan bendi.


Khamis

Ingat nak puasa tapi macam perut tak sedap. Cancel. Pagi masak nasi goreng. Husband tak makan sebab pagi ni nak amik darah kat ofis. So, bawakkan je. Aku macam malas nak masak lunch sebab nak kuar beli barang dapur. Rase boring asyik makan nasi je. Petang masak mihun hailam. Best jugak. Dah lama tak masak. Last masak mase kawan datang umah waktu raya haritu.

Jumaat

Sarapan mihun hailam semalam. Tambah kuah dan rencah. Pastu aku try buat "potato wedges". Tengok resipi kat internet senang je rupenye. Cume aku punye salut agak keras mesti trlebih tepung beras. Tgahri husband tak balik. So tak payah masak. Dan malam ni as usual...makan kedai..hihhihihh

Minggu ni berjaya masak 4 hari tanpa perlu makan di kedai. Next week dah gi sekolah.

Permulaan Tanggungjawab

Sekolah ada seminggu lagi cuti. Tapi minggu depan cikgu2 dah mula mesyuarat, kemas kelas apa yang patut. Kelmarin, pegi sekolah sebab ada hal. Terserempak dengan salah seorang PK di sekolah. Huhuhuh...kalau benar benda ini terjadik, aku terasa betapa besarnya tanggungjawab yang akan ku pikul tahun hadapan.

Pada aku yang baru belajar ini (mengajar kelas peperiksaan) ..lebih daripada 2 kelas ..huh...beratnya. Berat apanyer..berat takut tak mampu nak mengekalkan prestasi seperti tahun2 sebelum ini. Dan aku merayu agar dikurangkan kelas. Tak pelah campur kelas dengan tahun lain pon tak pe. Aku jadik takut sebab sifu2 aku yang lain dah mengajar tahun lain.

Kalau memang itu suratan, aku jadikan ia sebagai cabaran untuk diri sendiri. Harapan aku, agar aku diberikan kesihatan agar dapat memegang tanggungjawab ini. Bukan mengeluh, tapi kepercayaan yang orang berikan, perlu dilakukan sebaiknya. Dan doa aku di kala aku keresahan apabila melihat prestasi anak2 muridku..


" Ya Allah, berikanlah kemudahan kepada anak2 muridku untuk menerima ilmu pengetahuan, berjaya di dunia dan di akhirat, dan berikanlah kemudahan kepada ku untuk menyampaikan ilmu pengetahuan"

Hanya Allah yang tahu betapa susahnya hati seorang cikgu apabila anak muridnya tidak mahu berubah. Akhirnya, Allah telah memakbulkan doa ku selama ini dengan keputusan yang mereka perolehi.

Tahun hadapan, aku perlu mengatur strategi dari awal. Kerana kebanyakan dari murid2 tahun 6 tahun hadapan, aku dah kenal mereka sejak djh 4 lagik. Dah tau mane rajin, mane baik, maner auta lebey.

Salah satu matlamat aku ialah..90% buat pembetulan yang aku suruh buat.Untuk aku masalah yang paling besar ialah tak buat pembetulan. Bile pentadbir semak buku..pembetulan la masalahnya.

Kawan2 n sape2 yang bace entri ni, doakan aku dapat melaksanakan yang terbaik, diberi kesihatan dari Allah. sesi yang lepas, Alhamdulillah aku diberikan kesenangan oleh Allah. MC cume 2 hari. CRK 2 hari. Mungkin sebab aku sekarang takut dengan doktor maka aku kuatkan semangat agar aku tak payah MC.

Desa Water Park

Hari Sabtu yang lepas aku pergi la mandi-manda di Desa Water Park. Bayaran tak semahal Sunway Lagoon. Tapi sudah pasti Sunway lagi best dan lagi besar. Oleh kerana bajet kecik je ..maka kami memilih Desa Water Park. Kawasan agak besar. Banyak jugak benda2 menarik.


Tapi aku memang tak tertarik nak naik benda yang pusing2 tu...kalau orang nak bg duit suruh aku naik pun, aku tak nak. Tak suka. Sampai sana dah pukul 11 lebih. Bayaran masuk untuk dewasa ialah RM20 dan kanak-kanak RM14. Jadi kos hari itu ialah RM54.



Tengoklah gambar kat atas, berapa ramainya umat manusia hari tu. Yang beratur ramai-ramai tu sebab nak naik benda yang pusing2 tinggi tu la. Hish! Gayat aku. Sehari sekali je bukak untuk naik. dalam mase 15 minit je dia bukak untuk beratur. Lepas abis 15 minit dah tak boleh beratur.





Cume tenung baik2 gambar atas ni. Sape yang ramai???? Huhuhuh...mase aku sampai dah nampak ade dekat 10 buah bas parking kat luar. Masuk2 nampak family day dr Al RAjhi Bank. Tak pelah. Sekali masuk ke dalam lagi..mak aiiiii............rombongan dari mana ni....

Hari tu Desa Water Park dikuasai oleh mereka. Aku jadik pening dan tension tengok dorang berlari-lari nak main. contoh nak main gelongsor, dari dalam air nak ke atas..berlari-lari.Aku rase dorang ni dari rumah kebajikan. Yelah, agaknya tak penah dapat peluang macam ni.




Aku suka berdiri kat bawah cendawan ni..rase macam dok dalam Jakuzi tau. Pastu pusing keliling guna pelampung. Macam menyusuri sungai la. Tapi sungguh tak menenangkan. Asyik kena langgar ngan orang je. Tak best!! Tak boleh nak feel2..huhhuhu

Mase nak tukar baju satu hal. Punyerlah ramai. Kebetulan mase aku masuk nak tukar baju group2 tu pon nak tukar baju. Satu lagi penyeksaaan!

Rase macam tak puas sbb fikiran tak tenang. Mase gi Sunway taklah crowded sangat. Lain kali nak pegi tempat lain pulak.

Makaroni Cheese Bakar



Tajuk Makaroni??? Tapi apsal kuar gambo atas ni.? Saje je tepek...dah lama cuti kan..rindu gak kat bebudak ni. Bukannye ape...risau dorang ni ingat ke tak ape yang aku ajor setahun ni..thn dpn budak2 ni nak UPSR .



Ni gambo mase jamuan kelas. Maincourse ialah nasi ayam AYAMAS. Cikgu Ailin dengan berbesar hati masak benda2 ni. Nak ikutkan dorang bayo RM7 je untuk nasi. Memang x de balance. Antara menu yang aku masak ialah Makaroni Bakar Cheese. Huh!!! Memang sodap. Tapi tak baik untuk kesihatan makan selalu2.
Bulan pose aritu masak 2 kali. Bagi kat abang aku. Kakak aku ckp sume suker. Pastu mase raya bawak gi umah abang aku kat PD. Last sekali buat masa jamuan kelas. Ape taknya, letak cheese, Mozarella. Mesti la jadik sedap.
Resipi Makaroni bakar
Bawang besar potong dadu
Bawang putih potong dadu
daging cincang
capsicum
Serbuk kari (jgn banyak sgt..sikit je..byk2 jd x sedap)
Lada putih
telur (kalau 3/4 peket makaroni guna 4 biji)
susu segar/ susu cair
tepung gandum dlm 2 sudu
Keju
Mozareella
Rebus makaroni sampai lembut.
Tumis bawang2 sume. Masukkan serbuk kari. Masukkan daging cincang. Masak. bley letak sos tomato...sos cili
Masukkan makaroni dan capsicum. Kalau awal2 masukkan capsicum nanti wane tak cantik
Dalam satu bekas masukkan telur...tepung..susu...lada putih...kacau
Masukkan makaroni dlm bekas yg dah disapu skit mentega
Masukkan separuh makaroni. Lapiskan ngn keju
Masukkan lg makaroni.
Letakkan cheese n mozarella. Aku letak keju slice + aritu terbeli keju parmesan. Letaklah jugak.
Tuang susu + telur td
Bakar dlm 1/2 jam suhu 180'c
Sedap untuk dimakan. Kat internet banyak resipi. aku gabung2 kan. bg rase sedap. Pada aku la.

Menu Minggu Ini

Hari Isnin pagi yang lepas, aku pegi pasar borong. Dah lama jugak aku x menjejakkan kaki ke sana. Sebelum husband gi ofis, pagi2 aku kuar gi pasar dulu. Kalau tak, susah nak bawak Hadif. Kalau bwk Hadif aku akan ke Jusco jer.Leceh basah2 ni bawak dia. Bising kotorlah, basahla. Selalu kalau weekend dia dok dlm keta ngan abah dia jer.

Minggu ni aku berusaha untuk masak sendiri. Dah tak de kemana. Bolelah start membeli barang2 basah.

ISNIN
Aku n husband pose. Menu hari ini ialah mihun goreng utk sahur cum breakfast Hadif. Untuk berbuka aku masak laksa Kelantan. Sbb pagi pegi pasar, jadi laksa kelantan ade lah. Kalau pegi ptg mesti dah abis. Laksa Kelantan senang je buatnya. Ni serba sikit bahan yang aku gunakan.

Bawang merah (tak de bwg merah pon, guna bwg besar)
Bawang putih
Halia
(semua kisar halus)
Lada hitam
Santan
Ikan - rebus-kuarkan isi- blend
Asam keping

campurkan semua bahan. masak atas api. kacau supaya santan x pecah. DAH
Jangan lupa wat sambal belacan.

Rencah2 = tauge, kacang pjg potong kecik2, daun kesum, bunga kantan, timun

Kalau mee laksa kelantan tak de, aritu aku wat laksam. yang gulun2 tu..guna tepung beras. lengser atas tutup periuk, kukus. sekejap je masak. pastu gulung n potong. best jugak. sbb sumer kita buat sendiri. tak de bahan pengawet ke hape.

SELASA
Sarapan mee cintan goreng ala2 mcm mee kolok Sarawak gitu)
masak asam pedas ikan susu, goreng ikan (sbb husband tak mkn sgt ikan2 masak ni, mkn kuah je) jadik..aku goreng le ikan
Sayur sup carrot (konon ni lauk Hadif, tapi Hadif pon makan aku punye asam pedas)
Lunch n dinner lauk yang sama yer :)

RABU
Sarapan nasi goreng
masak ikan merah goreng, kailan ikan masin, sayur sup bebola , ulam peria katak
Aku makan ok jer..tapi pastu aku mcm pening..dan petang tu trkeluar balik..huhuuhu..
x tau la...sbb aku makan ikan masin ke hape. Alhamdullillah esoknye OK

KHAMIS
Arini puasa 10 MUharam. Sahur burger.
Arini masak nasi goreng utk Hadif.
Petang masak bubur je. Konon2 bubur asyura. Tapi tak cukup ramuan. Sekali pagi ni aku bukak2 kotak simpanan barang rupenye ade lagi kacang tanah kat umah. Aper pun bubur aku dah langsai. Sebelum tido husband aku makan lagi. Tinggal pagi ni sikit. Aku makan. Dah Hadif bising knp abiskan bubur. Sbb.nye semalam dia tido dr ptg...kiterang dah makan abis2..hihii

Semalam bubur aku masak macam ni je
Bwang besar, bawang putih, halia = hiris pastu tumis
Udang kering + blend n tumis
Santan sikit
pastu masukkan kan nasi yang tgh masak tu. Kalau masak kat rice cooker lambat sgt nak tumis.
Pastu letak la daging yang direbus. daging ni pon balance mase korban kat surau. Abis dah.
Ingat nak letak daun seleri. lobak tapi lupa. Jadi makan je la.

Semalam nak bagi rase2 pedas aku wat sambal ape ntah.
Kentang digoreng, tumis bawang besar mayang, bwh putih, lada.
buh kicap...sedap!!
Agaknya jadi sedap sikit sbb aku buh santan balance aku masak laksa aritu.

JUMAAT
Sarapan tadik wat makaroni goreng. Nak bakar malas pulak.Lagipon sikit je masak.
Lunch n dinner = tak masak sbb arini husband tak balik mase lunch.
aku makan je lah makanan yang ade ni.
DInner= makan luar la

Kirenye minggu ni belanja makan 4 hari setengah aku dlm RM50. Kalau makan kat luar...RM50 dlm 2 hari je.Itu kalau lunch n dinner makan luar. Huhuhuh..Tak sanggup nak kire berapa jumlah makan selama seminggu.

Bercuti di Kampung

Lastweek aku berada di kampung dengan Hadif. Ingatkan dok kampung bole relax2...huhuhu.Rupe2 nya jadual ku dipenuhi ngan planning n mencari barang2 untuk hari keluarga pada Krismas nanti.

Alhamdulillah ..setelah survey di buat..aku dapat menempah multipurpose bag pada harga RM9. Dan untuk anak2 sedare yang kecil aku orderkan bekas pensil. Bayaran untuk seorang ialah RM15. Hadiah untuk sukaneka pon dah siap dibungkus . Lega.

Cume keje tak settle ialah mengutip duit. Untuk malam BBQ kali ni sumbangan anak2 sedare. Yelah..nak tunggu anak2 sedare ni wat open table sorang2 untuk semua...baiklah share2 duit n sama2 makan malam BBQ tu nanti.Sekali sekala nak gak makcik pakcik nak rase duit depa plak. Aku rase tak salah dan berat sangat bendenya.

Aku tgh memikir ape aku nak bg mase fmly day nanti.


On d way balik ke sini, keta aku wat hal. Mula2 kat Parit Raja bateri kong. Sebenarnya bateri tu pon memang dah 3 thn.Memang dah patut tukar. Tqpi tunda2. Lepas tukar bateri, apek tu tambah air radiator plak. Nak dijadikan citer..tak tutup rapat. HUHUHU

Sampai Pagoh temperature naik abis..terus stop.kna tunggu sejuk enjin.Dkat sejam la aku dok kat tepi hiway. Dahle aritu aku pakai baju kurung. Cadangnya nak gi umah kawan kat Telok kemang sbb wat Kenduri. Dah kena jalan jauh carik tempat yang tak berpalang.

Biler dah ok skit...teruskan jalan sampai RNR Pagoh. berenti solat dan makan. Jalan semula. Laki aku gi bwk laju plak. Naik lagi temperature. Berenti tepi jalan kat Tangkak. Tunggu sejuk tambah air. Jalan lagi sampai Jasin. Huhuhu....jalan berenti ....jalan berenti. Sampai Tol Pedas kul 645 ptg dah. Aku masuk tol kul 1.

Biler dah petang ok skit. Lepas Pedas terus berenti kat Seremban. Solat. Akhirnya sampai umah kul 9 malam.Punyerla lama perjalanan.

Ni tak anta lagi keta. jalan dekat2 ok la.

Kuching Pasu Sarawak

Pagi Ahad lepas breakfast pusing2 bandaraya Kuching. Pegi pasar Satok. Beli ikan terubok masin. Aku pon tak makan sangat ikan2 masin ni.. Tapi untuk ole2 beli. Mahal jugak. Yang dijual 4 sepuluh hengget kecik jer. Cam tak best nak bagi orang. Aku pon beli yang sekor RM 8, beli 2 ekor RM10, n 2 ekor RM 15. Tu atas permintaan orang tu nak yg kering. Tapi tak sure tu betul yang kering ke tak. Aku beli kat gerai UITM. Ingatkan student UITM. Rupenye baca kat blog orang UITM "Usahawan ikan terubok masin" ...hihihih

Plan nak tambah lagi satu tikar Sarawak yang agak kecil. Pegi la Pasar Batu 7. Aku dah jumpe pasarnye. Tapi tak nampak pon Kedai yang jual tikar..satu kedai pon tak jumpe.

Balik ke Batu 4. Kat sini banyak kilang n kedai pasu. Tengok2 la. Aku sebenarnye bukan minat sangat bab2 pasu ni. Tapi oleh kerana dah sampai, belilah jugak. Aku beli pasu yang boleh dijadikan lampu. Nak letak tepi TV kat umah. beli satu lg pasu agak kecik. Tu pon sekadar nak masuk dlm almari hiasan kat umah. Kali ni orang kedai poskan. Duit je bayo!

Tengahari tu berbelah bagi nak pegi ke tak Kampung Budaya. Sebabnye dah lewat. Akhirnya tak pegi pon. Jalan nak carik Laksa Tnot. Guna GPS. Tapi tak jumpe.Huhuhu.

Balik kat area waterfront apsal kedai sume nak tutup. Baru kul 1 lebey. Rupenye Kuching blackout. Lepas amik gambar kt Kucing, gi makan semula kat Moly's Place. Kali ni aku order mee jawa . Husband order nasi ayam penyet. Makan2 sampai dekat kul 4.

Pusing kat Main Bazaar lagi sekali. Jalan sampai ke India Street. Tak beli ape pon. aku cume beli Ts hirt untuk kami ber 3. Badan dah berpeluh amat.

Kawan tel. Ajak makan malam. So..dah nak magrib kami pon balik hotel.

Lepas Isyak kuar gi satu kedai makan ayam penyet kat Satok. Sedap! Rasenye Raja Ayam Penyet kot.

Balik hotel, kemas2 ape yang patut. Sebab esok dah nak balik.

Kuching Lagi

Balik dari Serikin, singgah di Kampung Duyuh. Banyak jual sayur. Aku singgah beli air, beras padi huma. Sajer nak merase.

Nampak signboard Gua Angin. Nak pegi tak?? Aku teringat mak aku..pegi tempat2 gitu tengahri buta tak baik.So..tak jadi singgah.


Singgah Tasik Biru. Ingat tasik tu jauh ke dalam. Rupenye terletak di Pekan Bau. Dekat PKG Bau. Tasiknye besar la jugak. Tasik tu bekas lombong mas. tak boleh rase2 air nye. kandungan arsenik sangat tinggi. tengok je boleh

Pastu tu singgah ke Pusat orang utan kat Semenggoh. Tak berapa jauh dari simpang Bau - Kuching. Mase tu kul 3..feeding time. Ramai la yang singgah. Tgk dorang bg makan orang utan.Aku nampak ade 5 ekor je. Katanya ade 10.

Kat sini tak bole bising. Nanti orang utan marah.

Balik kiterang terus ke Kampung Boyan. Dah lapa sangat. Naik sampan.Huhuhu..gayat beb! Kalau tak balance terus senget. Ngeri tul. Hadif tak kisah. Aku yang takut.

Makan kat foodcourt kat situ. Pak LAh Boyan. Tapi aku rase mee koloknyer sedap lagik kat Moly's Place. Pas makan, carik kek lapis. Husband suh beli Kek Lapis Mira. Dia bace komen kat internet kata keknye sedap. Ok la...

Pegi gak kat Kek Lapis Dayang Salhah. Tapi makan sepotong dpt yang tak best, terus bla. Beli 6 kat Mira n 3 kat Kek Lapis Afifi. Tak kisah la tak glamer yang penting sedap. Kek Lapis Mira ni basah . maybe tak setahan kek lapis dayang salhah yang agak kering tu.

Sampai balik hotel da nak magrib. Penat betul .

Malamnye pegi ke Satok. Hajat di hati nak carik terubok .Tapi dah tutup. Menurut kata peniaga kat situ, esok yang banyak. Sebelom tu makan kat Benteng Satok.Mee Kolok goreng lagi. Tapi still tak bley lawan Moly's Place lagik.

Jalan2 kat pasar malam sampai dkt kul 11. Carik keychain n tshirt untuk anak2 sedare husband. Kali ni aku tak beli t shirt ..keychain Sarawak aku belik.

Sampai hotel sangatla letih. Esok nyer nak ke mane??? tunggu..next entri

Cuti di Kuching 2 - Serikin

Pagi2 lagi dah bersiap untuk breakfast. Kul 7:45 bertolak ke Serikin. Husband beli GPS purposely untuk jenjalan kat Kuching ni. Yang kelakarnye, kiterang ingat Serikin tu memang jauh giler. Jalan pon elok tk elok.

Malam tu husband cakap, betul ke kita nak gi Serikin esok? Kalau hire pemandu RM70. Aku cakap kita nekad je lah. Lagipun kawan yang orang Sarawak cakap jalan pon elok. Husband siap cakap ..sampai Serikin ni GPS tak le detect pasar tu. Kita kena drive jauh lagik. Tak pelah. ikut je keta banyak2 kat depan. Jalan pon tak bley laju.

Dah sampai kat Kampung Serikin jumpe Polis. Eh...apsal keta slow??? Da sampai ker? Rupe2 nye dah sampai Pasar Serikin. Dalam 1 jam suku sampai.

Sampai sana ..wah!!! Banyaknye gerai. Tapi sebenanye aku sedey sbb tak withdraw duit untuk tambahan. Huhuuhuh..Harapkan duit laki aku je. Cheh!!!! Dah tau nak masuk pedalaman, tak gi amik duit sape suruh. Biler dah terlepas Kuching tu..ingatkan nak singgah kat Pekan Bau. Tapi kiterang pon tak sedar dah lalu Pekan Bau.Takde signboard.

Aku beli ape?? beli kain batik, kain pelekat, telekung, frame, tikar..

Itupun seksa mengangkatnya. Laki aku nak angkat Hadif lagik.Kejap2 nak dokong. Cuaca pon agak panas. Tapi taklah berdebu sangat macam dlm blog2 yang aku bace. Maybe sebab Ujan kot . Baju sulam Bandung memang banyak giler. Harga murah. tapi tak beli pon.

Jalan2 sampai kul 1 kat situ. Yang bagusnye walaupun di pedalaman, tandas2 yang aku pegi taklah sebusuk tandas kat sini. Walaupun mereka dok jauh dr bandar tp kebersihan ok.Cume kadang2 aku terserempak la ngan anjing. Huhuhuh

Cuti di Kuching 1

Alhamdulillah Jumaat lepas sampai la aku ke Kuching. Dah berapa lame aku rancang nak ke sana. Dulu mase mule2 kawin husband aku dpt lucky draw dan kiterang pilih untuk ke Kuching. Tapi ntah mcm mane tarikh tak sesuai..pinda tarikh. Sampai lepas tu burn je gitu.

Kali ni jadi akhirnya. Guna ape?? Air asia la.."now everyone can fly" memang sesuai sangat la untuk aku yang jakun nak terbang ni. Ini ialah kali pertama aku naik kapal terbang .Dalam usia 30 tahun baru la merasa. Walaupun guna duit laki aku.

Dulu mane ade mak bapak bawak anak2 jalan2...duit pon yang ade hanya untuk makan..sekolah. Tapi akhirnya, aku boleh gunakan duit sendiri untuk pergi bercuti. Mase aku tak kawin lagi, tak pnah ade istilah bercuti. Sekarang je Alhamdulillah ade rezeki.

Panjang plak mukadimah. Aku sampai Kuching pukul 1:30 tengahari. Aku dah carik kereta sewa di internet sebelom ke sini. Sewa untuk Kancil ialah RM70 sehari.Aku rase itu sangat berbaloi.
Kalau sesape nak book , bole la gi website ni.

Sampai di airport , kereta dah ade. Terus check in di hotel. Kami menginap di Harbour View Hotel. Kedudukan hotel ni sangat strategik.Dekat sangat ngan Waterfront dan Main Bazzar (untuk beli souvenir).

Lepas Check in pegi makan kat Moly's Place belakang hotel jer. Mase surfing tentang Kuching aku de jumpe nama kedai ni. Makanan pon best2. Wat kali pertama kiterang pilih laksa sarawak n mee kolok.

Petang tu jenjalan kat Main Bazaar. Tapi jalan n cuci mata je. Survey harga. Sebab esoknye (Sabtu) nak gi Serikin. Konon nak compare rege. Malam tu dinner kat satu kedai dekat hotel. Tapi aku punyer tekak kembang je nak makan. Tapi kedai tu dapat anugerah premis terbersih. Ntah sbb tgk orangnye kot.

Malam tu ujan sebenanyer. Dari petang ujan. Malam tu tido awal sbb nak bgn awal.Lagipon Suboh di Sarawak kul 5:10 pagi da masuk. 6:30 dah syuruk

Bekalan untuk Akhirat

Tajuk yang agak berat.

Aku akan rase rendah diri biler merenung kembali diri..melihatkan kawan2 yang lain mengandung...menambah anak.. aku bole menambah..tapi aku takut pada risiko..ajal dan maut memang di tangan Allah.

Maka aku pn berfikir...hamba Allah mempunyai 3 bekalan di bawa untuk bertemu Allah

1. Ilmu yang bermanfaat
2. Sedekah jariah
3. Doa anak yang soleh

Aku tgk balik diri...ketiga-tiga nya aku ade..aku ade Ahmad Hadif walaupun seorang..aku memberi ilmu kepada anak2 muridku...aku perlu tambahkan sedekah ku..

Memangla aku hanya ade 1 anak..tapi belum tentu ade 10 org anak sume akn mendoakan ibunya.

Aku redha dgn ketentuan Allah...hanya Allah yang mengetahui...sbg hambaNya aku perlu mencari sebanyak mana bekalan sendiri di dunia...tanpa perlu menunggu "hadiah" dr anak-anak ku .

Steamboat@MAEPS

Lastweek aku gi makan steamboat kat tapak MAHA Serdang. Kalau nak masuk guna Pintu 1 MARDI. Masuk je ..akan ade signboard2 menunjuk ke tempat ni.

Makanan dijamin halal la..sbb tuan punyer nye Melayu Islam. Waktu tu hujan agak lebat. Perut lapar plak. tahan tak makan dr pagi. Sampai sana kul 5.40 ptg. Kedai ni mula bukak kul 5.30 petang. Tempatnyer luas. Oleh kerana tempat yang open tak siap..maka kami pon makan kat tmpt berair-cond. best...ader tv lagi.

Bayaran ialah RM19.90 per pax. Kanak2 RM 9.90. Tak de servis tax pon.

Sup diberi 2 jenis...iaitu sup n tomyam. Celur la ape yang nak dicelur.

Mintak maaflah gambar tak de..kamera tak bawak..hp plak hp cikai..so..tak de la gambar..search la kt google mesti ade blog yang tunjuk gambar.

Ade macam2 "ball" aku kire2 ade 24 jenis.. pastu ade sayur..segala makanan laut..ikan dowry..pari...haruan..ayam...daging. Macam2 la. Pilihan sambal pon banyak...dr sambal biase..sambal kicap..air asam..budu...sumer ade.

Kalau anda risau budak2 kecik nak makan aper...tak payah risau..sbb ade nasi goreng..mihun goreng..kue tiaw goreng..sedap plak tu.

Pastu ade beberapa jenis desert antaranya buah..dan agar2..

Aiskrim ade beberapa jenis ..nasib Hadif tau ade aiskrim mase kiterang dah kenyang makan. sempatla makan 3 mangkuk aiskrim..ade gak ABC..tapi mase tu mesin rosak.

Salad n rojak buah pon ade.

Aku silap..amik banyak jenis Mee..tak termakan..rasenye kalau gi lain kali aku x nak amik mee banyak2.

Overall best..tak la sebanyak kedai2 steamboat yang mengenakan charge yang mahal..tapi tetap best..suasana aman jer..tak nampak banyak keta.

Best sbb pegi waktu ptg..orang x ramai..nak makan gaya aper tak kisah.

So...bole la try sape yang dok area2 sini

Housewife@ Babysitter@BIBIK

Cuti sek dah pon bermula. Walaupun Isnin hingga Khamis depan aku kna gi sekolah. Isnin hingga Rabu aku gi sek.Kamis time org tak gi Sek aku plak kna antar data exam kat Shah Alam. Huh!!!!!!! Malasnyer nak drive. Penat kalau mikir nak drive jauh2.Tak suka. Kalau nak diikutkan macam nak naik teksi je

Letih jugak biler cuti dok umah. Sejak bangun tido sampai petang ade je keje nak buat. Keje2 yang x sempat nak buat biler ujung minggu.

Pagi tadi mop lantai (perkara biase)...lap kipas...kali ni aku mop atas dan bawah. Walaupun atas adalah parket , aku x tahan tgk saki baki habuk yang ade. Jadi aku belasah je mop. Tapi tak guna apae2 pencuci lantai..guna air je.

Habis mengemop 2 tingkat...basuh segala sejadah yang ade (macam tok siak) ..sebab cuaca panas..dah lame tak cuci.

Sebelum tu aku jemur segala bantal2 yang ade..macam mak aku buat kat kg..bagi kuman ilang. Best2...gebu balik bantal2 aku.

Basuh toilet...kemas bilik...buku2 yang da expired ready untuk masuk lori..."surat khabar lama.....buku lama"

Lega tgk umah dah dinyah habuk..walapun tukang nyepah sorang..penat jugak. skang ni best tgk umah..dah bersih.......

Weekend ni bole la berjalan-jalan..esok pagi gi jogging. Gatal je rase nak gi main air kat Desa Waterpark ke Wetworld ke...Sunway mahal sgt..tapi Jumaat depan insyaallah nak gi Kuching plak.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Tahun ni aku menyambut raya di sini. Skang ni turn husband standby kat ofis. Maka beraya kat sini. Masak ape? Typical Javanese cuisine.....sambal goreng...sambal kacang..ayam kicap..nasi himpit.

Malam tadi abang aku anta lemang..pg td anta lodeh ngn lemang..maka lengkaplah lauk raya aku.

Kat taman ni ada tradisi takbir dari rumah ke rumah. Ingatkan sekejap sbb ade 4 rumah..rupenyer lambat jugak. Kul 11 malam baru abis...yang lamenyer berenti makan.

Tak pelah..kite org baru dok sinii...beli umah kat sini..kenalah campur ngan orang...lg malu sbb abang aku antara org lama kat taman ni...kalau tak jenguk muka kat surau malu le
....majoriti kat taman ni dah senior...tak ramai org muda yang ade umah kat sini..aper pon ikut je la cara...memang ade yang Dr..Prof....pangkat tinggi2...kita yang muda ni pangkat tak de....pandai2 la menyesuaikan diri.

Lepas solat raya...aku gi sekolah...suami ngan Hadif gi surau. Kat sek pon ade 2 ekor lembu..aku x de la amik bahagian. Tapi oleh kerana semangat kejiranan pegi jugak sama2 memeriahkan majlis.

Result Da Kuar

Arini UPSR 2010 telah diumumkan. berdebar-debar jugak masa nak tgk result. Ni tahun pertama aku ajar djh 6...slalu aku hanya menumpang gembira jer...malu la nak gembira lebey2...bukan kita yang terlibat sgt...kadang2 budak2 pon lupa cikgu2 dia yang lain. Cikgu djh 6 je yang diingat. Macam la dia terus pandai kat djh 6...


Tahun ni peratus sekolah pon naik...Gred Purata Sekolah pon mencapai sasaran.Cume bilangan 5A kurang dr thn lepas..thn ni ade 35 orang. 4A 1B ade 29 orang..nasib bukan MT yang jadi penyebab...sorang je disebabkan MT..kelas yg pnah aku ajo plak tu.

Pencapaian kelas sendiri? Aku bole la menarik nafas lega apabila sume lulus..8 Orang dpt A..Kelas yg aku pegang adalah kelas sederhana...tapi ramai je yang failed biler trial...aku la yang cop no last n 2nd last selalu. Alhamdulillah bile exam betul sume lulus..dan aku janjikan KFC untuk yang dpt A dalam Matematik...

Kentucky Fried Chicken ke Kelantan Fried Chicken??

Hihihi

Apa pon tahniah kepada sumer...Thn depan berulang lagi...kalau ajo djh 6 lagi la

Ayam Penyet Lamongan

Semalam balik dari melawat anak sedare baru sebelah suamiku...singgah di MITC. Kononnya nak carik blouse la kat Kota Fesyen MITC..bukan Kota Fesyen Paris yer :)

Blouse tak jumpe...jumpe sluar slack jer.tapi aku jumpe satu kedai makan ni iaitu Ayam Penyet Lamongan..Sudah tentu menu utama ialah ayam penyet..

Dulu aku x suka makan ayam penyet ni..sebab 1st time makan ayam penyet kat satu kedai di BAndar Puteri Puchong....tak sedap. Biaser je...ayam nye tak lembut.

So...biler berkunjung ke Ayam Bakar Wong Solo di Bangi dan Kampung BAru aku pon tak nak order ayam penyet. Tapi semalam aku rase best betul la ayam nya...garing di luar tp sangat lembut di dalam.

Actually semalam pon aku tak order ayam penyet..aku makan bakso...not bad. Sedap.

Satu set kalau tak silap berharga RM7.80...ada jugak set Pecel Lele ...apa itu Pecel Lele????? Keli masak Pecal la...dulu aku suka makan..tapi sejak prgant Hadif dulu aku tak leh terima sangat masakan pecal ni..dulu memang suka...

Interior kedai cantik..sambil makan dengar alunan muzik gamelan.Lampu kelam2 gitu.

Kalau nak tgk lbh lanjut ade jugak blog lain yang citer pasal kedai ni ngn gambar sekali.

Ayam Penyet Lamongan



Lain kali bole try lagik.

Anak Bujang

Dah lama aku tak buat entri pasal anak bujang ku yang sorang tu....

Dah beso dah bujang aku...dah bole mandi sendiri...buang air sendiri...dah bole berdikari ok...

Skang ni dia dah suka pegi sekolah..sekolah dia memang best ke tak...tak taulah..yang penting dia dah ramai kawan....Bella.....Min....Piqa....Mia....Nora... itu gelpren2 dia la....yang laki...Sahmi....Badli....Irpan...Haikal.

OK la..biler aku cakap thn depan kita gi sekolah lain...dia tak nak...

"Ahmad Hadif nak pegi sekolah yang ade MIn...Piqa..."

Balik je sekolah....mesti sambung tgk kartun kat atas..sbb tv yanga de kat ruang tamu takleh tgk tv9....umah aku x de astro.so siaran pon so-so la....

Kalau aku x sempat masak...dia tgk la tv sorang2...aku pesan tgk tv baik2...jangan panjat2..kalau nak turun tutup tv...ok la dia ikut.

Ujung minggu je mesti bawak dia gi taman. Aku dah tak de tusyen..kelas swimming pon malas nak pegi...hihhhihi. Jadi pagi Sabtu dan Ahad bole la gi Taman tasik Cyberjaya. Dulu slalu gi Taman Tasik Permaisuri..tapi la ni Cyberjaya pon best...orang tak ramai. taman permainan pon best.

Mula2 datang mesti jogging..pastu main kt playground...pastu main bola...secara tak langsung aku pon excersice gak. aku biarkan je dia lari sana sini..tujuan aku biar dia berpeluh dan badan dia cergas...aku tak nak asyik tgk tv...tgk laptop..kecik2 ni biarlah dia buat banyak aktiviti fizikal. Badan sihat otak cergas...biar la baju dia kotor ke..asalkan dia cergas...biar tak jadik macam aku.

Kalau balik kg pon...puas la main....lari sana lari sini...kejap je dah basah kuyup..nanti mak aku cakap...lari lari..malam ni tido bising...aku cakap tak pelah biar dia aktif...asalkan jangan aktif sampai panjat tingkap ker...ok la..kalau nak panjat2 sana sini yang bukan sepatutnya tu dah hiper aktif plak.

Bacaan doa pon dah bertambah yang dia hafal.tapi ABC ikut suka dia...biarlah dia pon blum 4 thn lagi...malas nak paksa2

Kerja-kerja di akhir Tahun

sebagai cikgu biler dah ujung2 tahun ni keje memang lebey dari biaser...tapi dek kerana tau dah tak lama nak cuti...so..bersemangat nak settlekan segala macam bende.

Aku bukannya siapkan presentation ker...consolidated akaun nak tunjuk kat CEO ker...aku buat keje2 perkeranian...more than routine...orang cakap setakat keje2 kerani aperlah sangat...tak kisahla..da memang rezeki aku jadi cikgu...kalau keje jadi auditor..nampak gah....padahal gaji lebey kurang sama je ngan aku...so .......jangan nak dakwa dakwi...keje ape pon...rezeki masing-masing OK.

Alhamduliillah keje2 tanda papee exam dah siap..markah pon dah siap buat...sbb aku dah blaja jadi "bullet train"..arini budak exam....esok aku dah siap tanda...lusa bagi paper.....aku x suka tgk kertas2 melambak atas meja yang dah sedia serabut..hahahaaahhaa.

Tapi thn lepas mase ajo BM yr 4...memang aku surrender..slalu "iri hati" tgk cikgu2 subjek lain da abis tanda...aku dok terkial2 nak tanda karangan..itu sume pengalaman la.

Lepas je exam tugas ku ngan assistant ku sebagai Setiausaha Peperiksaan pon bermula..Alhamdulillah partner ku sangat memberi kerjasama..jadi tak delah masalah...aku ngan dia bab2 "mengejar" guru kelas ni memang terroor.....hahahahhahahah.

Kali ni aku nekad tak nak buat analisa guna excel mcm sebelum ni aku buat...sbb sekarang ni dah guna Program SAPR..jadi segala markah sume dah ade..tinggal lakukan beberapa proses untuk dijadikan analisa.

Perkara besarnya ialah sekolah yang besar...tak leh sume cikgu nak berebut isi markah kat satu laptop. Maka aku pon menuntut kat BOS aku cara nak buat...tapi blaja tak abis ok...hari Isnin dan Selasa BOS aku tak datang la plak...jadik aku mengambil berkat pertapaan aku di dalam kelas untuk mengexplore macam mana nak buat...

Explore punyer Explore jadik la buat...maka melompat la kegirangan..hihihi..walhal belum tentu itu cara yang betul ke tak...tapi buat masa ni memadai aku dah dpt gabung sumer kelas n jadikan analisa...hah...skang sape je nak data untuk panitia masing2 aku bole bagi....

Abis hari Kanak2...minggu depan Hari Anugerah Cemerlang...pnah aku cakap aku paling susah hati biler kna jadi ajk persembahan. masa HAC pon aku jadik ajk persembahan...Nasib persembahan bawah aku yang biase2 tu tak dikomen oleh Bos...lega beb!!! dan dipilih untuk persembahan HAC...tak tau sbb dah tak de persembahan lain atau nyanyian budak2 tu best....gaya memang hancus!!!!!!!!!! mase rehersel kna bebel ngan cikgu2 lain gaya tak cantik..tq la kat dorang..bebel2 ajo dorang..aku tak kecik ati pon.

Minggu depan UPSR pon kuar...thn ni aku berdebar-debar gakla...thn lepas tak rase ape..dan kalau tahun ni aku still mengekskort BOS aku untuk amik result aku antara org terawal tau result budak2 ni...satu pengalaman yang sangat berharga...selama berpa tahun jadik cikgu aku x pnah berpeluang merasai pengalaman ni..tup2 thn lepas aku kena amik result...Bangga sikit (bukan riak...tapi rase diri ni mcm berguna!)

Periksa Akhir Tahun

Hari ni abis la anak2 murid aku exam Matematik..lastweek dorang exam subjek yg bukan teras. Periksa kali ni agak menggerunkan...sebab result ujung tahun ni akan dijadikan TOV untuk UpSr 2011...soalan pon selaras untuk satu Selangor.

Apa keputusannya..???? dengan kepantasan aku menanda kertas......aku dah siapkan tanda kedua-dua paper untuk 2 kelas arini...tapi tak abis campur...biler tgk2 2 paper dah boleh tau sape lulus...sape failed...sape dpt A...

Huhuh...aku patut GEMBIRA dan menjerit sbb ade 6 orang anak murid aku dr kelas sederhana dapat A...dan aku patut SEDIH dan menjerit sbb bertambah yang gagal...huhuhuhuhuhhu....aku mengajar 2 kelas...satu kelas yang gagal ade 5 orang...satu lagi kelas...YA ALLAH.....aku tak tau ape dah jadik ....12 orang gagal...SALAH AKU?

Sebagai cikgu memang aku salahkan diri sendiri .......mungkin tak cukup bagi perhatian..kalau bab latihan memang dah berlebih2...sampai 3 buku anak murid pakai...mungkin aku belum cukup pengalaman ...itu semua fenomena2 yang kena aku akui...tak guna gak biler yang A bertambah....tapi yang gagal pon bertambah...

Ni di antara dapatan2 aku sbb budak2 ni gagal...

Murid 1.....mnemang tak penah siap keje..(Walaupun bapak dia cakap...saya check keje anak saya tiap hari) Check ke...kalau nota2 yang cikgu bagi tak di ambik kesah.

Murid 2....kalau nak dikira baik...dia baik...masalah disiplin tak de...walaupun aku dengar ade affair...tapi masalah utama...selalu tak datang...demam...balik kg...nenek sakit...

Murid 3...mula2 budak ni pindah kelas aku dia agak ok...dan melepasi tahap lulus...tapi biler nak ujung tahun ....makin tak buat keje.

Murid 4 dan 5...Pompuan..tak de masalah disiplin..memang yang sorang ni dulu gagal...tapi aku dapat meluluskan dia untuk 3 kali exam..dulu tak reti bahagi...ajar2...ok....tapi nasib tak menyebelahi...yang sorang 2 markah nak lulus..tapi aku tak lah tambah markah sesuka hati..

Biler aku buat refleksi dari sudut cikgu dan murid..dari sudut murid...murid yang rajin...siap latihan...memang akan lulus dan keputusannya baik....tapi yang gagal ni...sebabb tak siapkan latihan2 yang aku bagi.

Gunung Berapi Meletup

Semalam aku tak datang...amik CRK sbb balik kampung...

Jumaat lepas aku bg 2 helai soalan ulangkaji yang berjumlah 40 soalan...paper 2..soalannye tak panjang manapon

Aku masuklah kelas aku pg tadik...memang aku akan check jawapan setiap hari b4 start mengajar..time ni la aku tau sape siap sape tak buat..kalau tak siap sbb aper tak siap...dan berapa banyak yang dia da buat..

Alkisah........BERTUAH2 budak kelas aku......lagsung tak buat latihan yang aku bagi...aku suh tampal dalam buku......belom tampal..satu hal...takpelah..yang penting da buat...........punyerla GERAM biler aku tgk......dorang hanya buat setakat soalan yang da dibuat dan dibincang Jumaat lepas...... Apa perasan korang kalau jumpe bdk2 macam ni..

Kita beria-ia bagi banyak latihan.bukannanye ape...supaya mereka biase ngan soalan2 exam......tapi aper yang anak2 murid aku buat????????

Semalam aku ade sejam masa kat kelas tu...aku tak taulah.......menari ke berjoget jke....dalam kelas....dahla tak siapkan mase ujung minggu...semalam mase aku ko tak nak buat lagi keje aku!!!!!! Memamng sakit ati......

MAcammane la aku tak naik darah..pengawas...ketua kelas....semua sama....tak boleh diharap...ade jugak yang tak siap...tapi aku tak denda...sbb.nye tak paham dan dia dah buat soalan2 lain...dimaafkan la...kalau lansgung tak buat..memang aku jadi SINGA!!!!!!!

Aku paling x suka...denda budak kuar kelas.tapi arini aku da tak tahan terpaksa...nasibla ko........rase upset sangat...makin ujung tahun makin teruk perangai...

Kesian pada yang bagus2...tapi sumer kena marah sama je...biler hari akademik aku cakap pada mak bapak yang BERTUAH2 ni....ape jawab dorang " Eh..ye ker...anak saya tak buat keje?...Tiap hari saya tgk buku"

Tgk buku aper....biler tanda buku mesti aku bg "nota cinta" tapi tak de improvement pon....dalam kelas aku ade 40 orang...yang tegar pemalas ade 2 orang....yang baik skit dr tegar...2, 3 orang......tu belum yang asyik membelit jer......

Alasan biase....keje siap tak? Siap...mane buku???? tertinggal kat umah..biler buku bawak keje plak tak siap..........

Aku rase failed mendidik sikap bertanggungjawab pada diri dorang.Cikgu dah buat macam2 cara...tapi depa tak sedar2.

Doakan Sihat Seperti Sediakala

Hari Ahad lepas aku dpt call dari abang aku...maser tu kul 11 pagi..aku pon baru balik dr jalan2 kat Tasik Cyberjaya....

Bapak aku sakit..memang dia selalu sakit....tapi batuk...sakit kaki tu jelah...walaupun bapak aku ni umur dah 80 thn lebih...kencing manis ..darah tinggi tak de......bukan macam aku ni..umur baru 30 ..penyakit da de..

Menurut abang aku..bapak aku tak nak makan ..minum...minum ubat...dah 2 hari..biler badan tak de air langsung jadi dehydrate la...tak larat nak bangun...abang aku cakap...bapak aku dah pesan2 kat dia...tu yang buat risau........

Alhamdulillah petang ahad tu dia nak untuk masukkan air..tu je jalan supaya blh ade tenaga....so..aku stay kat kampung sampai malam tadik....dan sampai sini kul 1130 malam tadi.

Semalam bapak bolehla makan hampir sekeping roti canai...beberapa sudu nasi dan sup..air bijirin...dan biler bapak aku sakit...mak aku pun jadi risau..tak cukup tido......semalam bwk chek doktor...tinggi jugak tekanan darah.......tapi doktor tak bagi ubat...suruh rehat..

Aku doa bapak aku cepat sihat..dan boleh bergerak seperti sediakala

Ada Cap "ANAK" ke kat Muka Aku ??

Sama je sebenanye entri ni ngan entri sebelum ni...kesinambungan..lately..persoalan ni yang menjadi soalan fevret biler org jumpe aku

Balik Kampung...gi kenduri...orang tanya..

Sampai kan.....aku pegi kedai nak fotostat...ade la sorang makcik ni...tgh2 tunggu fotostat tu dia tny....

"anak dok mane??"
"Jauhnye fotostat kat sini??"

Aku gi situ sbb nak amik HAdif skali..

Brape orang anak???

SOrang...

Bole makcik tu cakap

"Kena tambah tu..........kalau satu dah besa nanti sunyi..."

Dia pon citer anak dia 5...dah besar2...sunyi rumah.......nak wat macam mane...anak 10 pon kalau tak de orang kat umah memang la sunyi...

AKu masuk keta...dok pikir sendiri.asal jumpe jer....tanye anak....aku dah ade anak lah...bukannnya aku tak de anak....aku nak tambah ke tak....jangan lah nak bising2..kadang tension gak!!!!!!!!!!

Sampai aku cakap ngan diri sendiri.......pasni kalau la takdir untuk aku prgnant lagik dan tak de masalah....tiap2 tahun aku nak mengandung...biar senyap orang2 yang asyik suh aku mengandung je.....termasuk laki aku...biar puas jaga anak ramai2.

Soalan Cepu Mas

Kalau bace novel ke majalah ke...orang yang belum kawin merasa tension biler nak jumpe sedare mare...

"EH...bile nak kawin???"

Maka boringla orang yang belum ade boyfren lagik..

Kalau orang yang da kawin...

" Eh..biler nak de anak ni???? "

Maka boringla orang2 yang da kawin tapi belum dikurniakan anak.

Kalau dah ade anak 1

"Eh...biler nak tambah ni??? takkan 1 je??? "

Maka boringla orang2 yang ade anak 1..

Dan inilah yang berlaku pada aku...

Agaknya kalau aku de anak 3 ke 4 ke...

"Uiii....setiap tahun beranak....produktif betul"

Ada jugak orang cakap macam tu........


Kesimpulannya....................jawapan standard....


"Ada rezeki...adalah"..................


Biarlah apa yang berlegar dipikiran ku hanya aku yang tahu........sebab dan musabab nyer...........tak payah nak elaborate panjang2

Budak Baru Belajar

Tahun ni tak taulah angin aper...aku buat biksut raya...bukan banyak pon...aku buat biskut coklat cip...yang kalau kat famous amos tu bukan main mahal...dan Johor pnah menjadik kontoversi pasal famous amos ni...alah kalau rajin bukan setakat dpt makan 100 gm dgn harga RM8...tapi bole makan berbalang2...cheh...biskut ni sangat muai ok...

Aku dpt resipi dari kakak aku...susur galur nye dari mak kawan ofis dia...kalau de tersama maner2 food blogger mintak maaplah kalau sama..

resipi nye ialah

3 1/2 cwn tepung naik sendiri
2 biji telur
1/2 cwn serbuk koko
250 gm butter
1 sudu kecil esen vanila
kacang almond ke..gajus ke...
coklat cip
1 cwn gula castor
1 cwn gula perang

pukul butter ngan sume gula...masukkan telur dan esen vanila...masukkan tepung dan serbuk koko sikit2..masukkan coklat cip ngn kacang tu...sudukan dalam dulang pembakar. Bakar sekejap je da masak

Satu lagik aku buat rempeyek kacang tanah ....tp tak sampai sepeket pon...saje suker..

dan hari ni aku da kena demam selsema...huhuhuuuu....Ya Allah berikanlah kesihatan kepadaku

Hargailah Orang Tua

Sayangi warga emas..hormati yang tua...semua itu merupakan antara slogan2 yang diwar-warkan oleh kerajaan kita pada mase dulu..

Bukan setakat menghantar ibu bapa ke rumah orang2 tua....tapi kita tengok sendiri pada diri kita...walaupun kita tak menghantar mereka ke rumah kebajikan..tapi adakah kita sedar kadang2 perbuatan kita sama seumpama perbuatan yang tidak berperi kemanusiaan.

selalu kita kurang menghargai jasa2 mereka yang tak akan terbalas..biaselah manusia...apabila ada di depan mata..kurang dihargai...setelah mereka tiada..barulah kita meratpi pemergian mereka...Harapnya aku tak jadi sebegitu...


Ibu bapa kita telah bersusah payah menjaga membesarkan kita...apabila anak2 dewasa inilah masenyer untuk mereka "top up" kembali amal2 ibadah yang mereka tertinggal kerana sibuk menjaga kita semasa kecil...jadi...sekarang kita berilah peluang kepada mereka untuk menambah amal ibadah...berehat...

Pastinya mereka tidak akan mengatakan "TIDAK" pada permintaan kita...namun sebagai anak biarlah kita yang memahami perasaan mereka...perkara ini terjadi sendiri pada diriku...mase Hadif baru lahir...aku memang bercadang nak carik pengasuh..tapi ada kakak aku yang kurang setuju biler perlu bawa Hadif naik kereta pagi2...jadi kakakku meminta mak ku jaga je hADIF....aku rase dengan berat hati mak cakap dia boleh jaga Hadif...alhamdulillah aku bersyukur mak tak jadi jaga sbb jiran sebelah rumah menawarkan diri untuk menjaga Hadif...


Dan apa mak cakap" Mak tak taulah kalau jaga Hadif..kalau dia nangis nak dukung macam mana..." Sebabnye mak aku memang tak kuat...tapi mase sebelum ade pengasuh dia cakap dia boleh jaga...Alhamdulillah aku da mengurangkan beban mak........cume...aku kesian tengok mak terpaksa jemur dan angkat baju aku dan Hadif...aku nak jemur subuh2 memang tak sempat...sempat basuh je..maklah yang jemur...dan kau rase bersalah sangat sebab menyusahkan mak

Biarlah sekarang mak bebas melakukan aktiviti kegemaran nye...pagi2 menyiram tanam-tanaman...solat dhuha...mengaji...semua aktiviti terbatas semasa mak sibuk menoreh pagi2...mencari daun upih....mencari upah memetik kopi.......jadi sebagai anak ...aku tak layak untuk menyusahkan mak....kalau boleh lakukan sendiri cubelah kita buat sendiri...cume kita pasti mengharapkan....doa daripada ibu kita yang takkan lupe untuk mendoakan anaknya...hanya kita yang kadang2 alpa untuk mendoakan mereka.

Terkenang Semasa Dulu

Mase makan tadik...aku teringat zaman aku belajar dulu...bajet makan aku untuk bulan puase seingat aku hanyalah RM3...jadik setiap hari aku hanya makan satu jenis makanan...yang biasenye nasi ayam atau nasi lemak....cume dalam seminggu ader satu hari ialah "Hari Mewah" aku....biler "Hari Mewah" aku boleh beli makanan yang agak mahal macam nasi beriani atau nasi tomato.


Kenapa aku macam tu??? sebabnye maser tu aku sangat berkire pasal duit..aku ade sumber PTPTN..kalau balik kampung bapak akan bg Rm100...selalu satu semester balik 2 kali je pon...jadik aku memang kena berjimat...kalsau orang lain gunakan duit PTPTN untuk duit semester..tapi aku gunakan untuk 3 sem...sebab slalu aku akan amik Semester Khas

Mungkin budak2 sekarang jarang yang begitu calculative macam aku...HP pon canggih..kalah aku yang bekerja ni..

Sekarang ni biler pegi bazar Ramadhan banyak betul makanan yang dibeli....desert..main course...side dishes....drink...nasibla tahun ni jarang pegi bazar..ape yang ade kat umah masakla

Aku bersyukur dengan nikamat rezeki limpah kurnia dari Yang Maha Esa...aku bersyukur kerana sekarang aku mampu untuk hidup lebih senang dari zaman aku belajar dulu..namun bukan bermakna aku boleh menbazirkan segala duit yang tak seberapa ni...tetap beringat...sbb aku berasal dari keluarga yang susah...kena berdikari untuk mencapai kesenangan...aku beranggapan tiada benda yang senang datang bergolek..sumer pasti dimulai dengan usaha..

Disebabkan itulah..kadang2 kita elbih menghargai sesuatu yang ade di depan kita.

KISAS ooo KISAS

Aku adalah salah seorang bekas ahli warga bumi wakafan..KISAS..yer...aku memang bertuah sesangat sebab pnah belajar di sini..

KEnaPER???

Sebelum aku blaja di KISAS aku memang blaja di sekolah aliran agama jugak...tapi maser tu aku biaser2 je....terutamanya bab tudung...biasela kat sekolah memang pakai tudung labuh....tapi biler kat luar mulalah tudung selempang separuh tudung..huhuhu

Kat umah pon blasah je...tak pakai tudung walaupun ade bukan muhrim...

Sampaila aku form 4...maser tu raya Haji...kali pertama aku balik dr asrama...susahnyer aku nak buat ....malu ader...sumer ader...maklumlah maser tu sumer family aku tak de yang pakai tudung kat umah... sudah tentu sumer orang pelik...

Tapi biler pikir dosa....kuatkan semangat...sumer orang tanya..."nak gi mana LIn?" ...tak de gi mana...

nasibla maser tu dok kampung tak lama...sampaila lama-kelamaan...aku da biaser..yang paling bestnyer...pastu kakak2 aku pon pakai gak tudung biler ade bukan muhrim....so aku aderlah geng..taklah pelik sangat

Dan sekarang ni anak2 sedare aku pon da bagus...pakai jugak tudung biler kat umah...cumer ade sebilangan kecil je yang belum terbukak hati...dan aku sentiasa mendoakan agar mereka terbukak hati...

Hari ni sebenanye GB kat sekoalh ade menyebut pasal KISAS>....sekolah agama terbaik di Selangor....memang betul...kalau aku x sekolah kat situ mesti aku jadik lagi teruk..orang lain tak taula..

Sesuatu yang baik memang susah sangat nak buat

Ramadhan datang lagi

Hari ni hari ke 9 umat Islam berpuasa...Alhamdulillah...sejak bulan pose ni da kurang makan kat luar...sbb.nye rajinkan diri ni memasak...bile da lepas buka pose...saje2 nak pegi kedai carik kudapan malas plak...

Aku tak delah masak best2 sangat pon..lauk biase2 jer...arini suami amik bubur kat umah Pak Imam surau..setiap tahun mesti dorang buat bubur lambuk setiap hari...dekat je ngan umah..sambil amik bubur tu..bole la menderma untuk tabung bubur.

Tapi tadi Hadif cakap " Abah...Ahmad Hadif tak nak makan bubur...Ahmad Hadif nak makan ibu masak! "

Alamak...arini aku masak lemak cili api ayam...pedas la wei...

Tapi rupenye dia bley plak makan lauk tu..banyaklah jugak dia makan..aku tak bagi dia makan kenyang2...bukan boleh...nanti perut tak tahan...muntah balik.

Slalu dia carik makannan biler org da lepas terawih...time tu la nak nasik...

Lastweek aku balik Melaka...n Insyaallah minggu ni balik Johor plak

Bestnye...tahun ni raya kat kampung!!!

Bulan pose ni betul2 menguji aku...sebab mase padat...tak sempat nak tanda buku..kenalah drag mase balik...slalu stay sampai kul 4...dapatlah siapkan tanda...Isnin Selasa sibuk tanda exam Year 6..pastu baru jenguk buku2 budak2 djh 5.

Biler buat macam ni barulah bole tanda buku tu dlm jangka mase yang ok..kalau tak..memang terbabas la..

Al-fatihah

Semalam aku mendapat berita tentang kemalangan yang menimpa salah seorang anak muridku...Allahyarham Ariff Amirullah ....murid tahun 5....walaupun aku pnah mengajar arwah 3 bulan..tapi teringat jugak dgn muka dia...sedih...sedih..sedih

Arwah kemalangan kerana dilanggar van sekolah yang dinaikinya...sampai di kawasan perumahan ...arwah sudah keluar dari van..tetapi tertinggal botol air di dalam van...menurut citer..arwah begitu sayangkan botol air tersebut kerana pemberian ibunya semasa hari jadinya.

Ntah macam mana driver van tak tau pun yang botol air budak ni terjatuh...dia berusaha nak ambil botol air tu...van pon reverse....2 kali reverse...baru sedar yang arwah..maser tu arwah masih hidup lagik...dan menurut citer..dia masih boleh bercakap...SAKIT!!!

Tapi janji Allah...dia kembali juga kepada pencipta-Nya....

Aku melawat jugak semasa di hospital Serdang...tapi maser tu post mortem ....tapi aku rase aku x kuat nak menatap wajahnya...memang dijanjikan...kanak-kanak yang belum baligh dijanjikan syurga...bakal menanti ibu bapanya di syurga...tapi lumrah manusia....sedangkan kita yang bukan keluarganya pon sedih...apatah lagi keluarganya..

Semoga keluarga Allahyarham tabah menghadapi dugaan ini....Alfatihah

Sampai Syurga



Layan dulu lagu ni....best jugak...selama ni aku tak amik kisah...pas tengok citer Laila Asyikin best plak...cuber aku tak abis2 bebel kan Mikhail yang tak sedar dek untung...review seterusnye...next entri

Tirai Ramadhan kian hampir

Hari ni adalah 15 Syaaban...kesal di hatiku apabila tidak berpuasa hari ni..cume malam td sempat melakukan ibadah sunat di malam nisfu Syaaban...

Persiapan untuk menyambut Ramadhan....lastweek aku n husband dah memulakan operasi membersihkan rumah...bukannye aper hajat di hati nak menyambut kedatangan Ramadhan dengan hati yang tenang...bukan baru nak Syawal baru buat persiapan.

Tahun ni Insyaallah aku dapat beraya di kampung Johor...dah lame sebenanyer aku tak raya kat sana...sejak 5 tahun kawin baru sekali menyambut raya di kampung sendirik...tu yang bertambah semangat...

Apa azam Puasa tahun ni???? Nak khatamkan Quran yang tak khatam2 sejak lps Ramadhan tahun lepas....aper taknyer...sehari baca sehelai ..berapa lama nak habis...

Aku teruja ngan kisah ibu arwah ustaz Asri Rabbani yang bole bace Yasin 3 atau 5 kali sehari...aku ni...seminggu sekali jer....teruknyer!!!!!!!!!!

Orang cakap amalan yang kita buat selama 21 hari ker...kalau dpt diamalkan ia akan berterusan..bukannye hangat2 tahi ayam.....

Selain khatamkan Quran...ader gak ibadah yang aku nak cuber buat yang dulu aku buat mase zaman2 dok hostel...........Solat DHuha....sebenanye kat sekolah aku ramai je cikgu2 yang wat solat Dhuha.....biler aku tgk org amik Wudhu'....bilerla aku nak mulakan balik...

Ya Alllah...berilah kekuatan kepada ku....dan berilah peluang kepada ku untuk mengecapi Ramadhan kali ini...AMin

Astro??? Kereta Besar???

Tahun ni tangga gaji aku meningkat satu mata lagik...mcm org selalu ckp...gaji tak pnah dipotong ...tapi prestasi keje yang menurun....Ya Allah..janganlah aku mcm tu....hihihiihi

Kalau nak dibandingkan dgn kawan2 seangkatan yang hampir sebaya ngan aku....aku rase aku punye income yg lebey skit dr lain...disebabkan degree aku...Tapi perkara2 di bawah ni...aku rase aku bawah dari org lain....

Kereta?????

Kereta yg aku guna skang hanya bernilai RM12 000 mase aku beli 6 tahun yg lepas...aku ialah 4th owner...sungguh pjg susur galur keta aku kan...aku masih ngan keta tue...aku tgk org lain baru je posting...da kuar paling "koro" Gen-2....Persona...up skit...Vios........

Biler aku tgk junior2 yang beli keta besa..banyakknye duit depa??? nape aku idak banyak duit mcm depa?? Peristiwa kena "bakar" ngan abang2 aku dah lali...dulu depa sibuk suh aku beli Sylphy....memang menarik.......tapi maheinyer......

Aku bole beli keta...tapi biler pikir2 balik...keta ok lagi...utang dah tak de...cume aku mengahrapkan Husband aku la yg beli keta lain...biarlah aku ngan keta aku ni...walaupun keta aku lama...tapi aku x pnah lagi...dok berpanas tepi hiway sbb keta breakdown...Alhamdulillah

Tapi kan yang bosannya biler konvoi.....baiserlah orang mesti pilih keta baru..besar....dan aku pnah cakap kat laki aku...."dah...diam je...tak payah tanya2...tak de sape nak naik keta kita" dan pada maser tu...aku akan ckp daalam hati "TUnggu la aku ader keta baru!!!!!!!!"

Dan yang penting..aku beli keta ngan duit sendiri!!!!!!!!! aku ingat mak aku sponsor 1000 kot maser aku x dapat gaji dulu..


ASTRO????

Kenapa tak ader Astro??? Pada aku Astro tak penting sangat dalam idup aku...walaupun channel tv ade yg clear..ader yang kabur....belasah je.........nak mengadap tv pun tak sempat...Agaknya daripada 100 cikgu yang ader kat sek....aku sorang kot yang x de Astro kat umah..

Alhamdulillah jugak laki aku bukann kaki bola yang suka sangat menonton channel bola...so...tak menjadi masalah kepada kami...Hadif pun cukupla tgk kartun tv9


RUMAH????

Rumah aku biaser je...sbb bila beli kat kawasan bandar ...terpaksa membayar lebey.......kalau dulu aku beli umah kat Sepang ke...Semenyih ke...murah la....bab umah...umah aku memang agak mahei...tapi takle besa maner pon........

228K mampu lagi...tapi kalau da 250K ke atas..idakle kami mampu...ate...tak bole nak makan2 best ler gamaknya

Sekali lagik...aku akan bertanya dalam hati ..."banyaknye duit dorang???"..............rezeki masing2.............dan ayat yang paling bosan aku denga dr laki aku..."rezeki anak2 dia......anak ramai...rezeki banyak".............."Abis tu...kalau dah ditakdirkan anak sorang...idakla teman merasa naik keta BESO!!!!!!"

Hujung Minggu

Apa aktiviti hari ni?????

Pagi-pagi ade senamrobik kat sekolah...sblm mesyuarat guru...hari ni punye aerobik best...tak susah sgt stepnyer...bole org2 LEM mcm aku ikut...kalau laju sgt...terkucil....hahahaa

Pastu denga mesyuarat sampai kul 130....

Balik amik Hadif n lunch kat luar...husband gi servis keta...

Ptg aku gi Bagan Lalang...nak makan seafood..........bestnye...makan kat tempat yang sama...aper ke nama HM...kat ujung pantai tu....

Kali ni makan ikan siakap bakar....ketam cili...pepahat sambal....sotong goreng tepung...sayur...otak2............MELANTAK!!!!!!!

Tapi pasni kiterang taknak dah makan ketam ngan pepahat...dah puas makan...n insaf tak nak makan banyak....hhaaaahaaaaaaaaa

Thn depan la pegi lagi Bagan Lalang

Kenapa Manusia Kurang Bersyukur

Kenapa ngan tajuk ni..ni rentetan citer slot Samarinda...Laila Asyikin....husband dia nakkkan anak laki...dan wife dia tak bole mengandung lagik...pegi kawin lain...pastu exciden ...wife ke 2 meninggal n laki tu koma...tinggallah first wife mengurus anak2...hhuhuhu...Itu hanya kisah di tv

Tapi realitinya manusia memang macam tu...

Dulu...Belom kawin.....biler nak kawin???

Dah kawin....biler nak ade anak????

Ade anak satu.....biler nak tambah anak???

Ade anak laki....bile nak dapat anak pompuan???



Kenapa aku kesah sangat???????? sebab itu pengalaman aku...alhamdulillah aku dah ade Ahmad Hadif Aiman....tapi biler umur Hadif dah menginjak 3 tahun lebey ni..orang dok tanya...biler nak tambah???? Kadang2 aku buat dek je....kadang2 tension gak....

Dah malas nak cakap...ader rezeki aderlah..puas ati?????????

Kalau aku pregnant lagik...terjadik aper2 kat aku????? sape nak jaga Hadif??????

Tapi kalau aku pregnant lagik dan bole membuatkan sumer orang gembira..puas ati...biarlah....aku rela je apa yang akan ditentukan Tuhan...

Sape tak nak anak lagik????????????? Tapi nasib orang tak sama????? Kalau nak pikir ramai anak dikira menang...aku la kalah.........Biarlah.....SO.........pasni jangan nak tanya2 aku lagik...apsal tak nak tambah anak lagik.....bukan hangpa tak tau kisah silam aku ....huhhu

Alhamdulillah

Minggu ni aku agak gembira kerana terdapat peningkatan pada prestasi anak2 murid kesayangan ku kat djh 6 tu...selama ni aku akan tension bile marking paper ni...kali ni bole lega skit...doa aku biar sume meningkat..yang masih gagal tolongla usaha lagik..kawan2 lain dah bole lepas markah minimum lulus 40..

Skang ni aku take over satu lagi kelas djh 6...erm..kelas ni antara kelas yang pandai...tapi kalau budak2 ni tak blaja btul...buat latihan x banyak ...tak mustahil bole tersasar dari dpt A...aku takut gak...nanti disebabkan aku..bdk2 ni jatuh prestasi...

Aku tgh menyesuaikan diri untuk mengenali bdk2 kelas baru aku..nama hampir sume aku dah kenal..

Yang pastinya cikgu akan buat yang terbaik untuk anak2 muridnyer...bukan mendera..bukan membenci...tapi untuk memastikan tak de sape pun yang tercicir.

Anak2 yr 5....nexweek ujian bulanan...tajuk dah le kali ni agak mencabar iaitu TIME...doa aku budak2 ni paham la dan bole buat soalan...

Demam Exam

Minggu depan adalah minggu ke 3 ..budak2 djh 6 exam setiap minggu..sebelom ni aku rase ok je sbb tanda kertas untuk satu kelas shj..tapi biler take over satu lg kelas...baru terasa...knp tak abis2 tanda..hari Rabu or Khamis mesti da siap tanda..sbb minggu depannye nak exam lagi..ader lagi dekat sebulan lebey b4 UPSR..

Ader yang prestasinye makin meningkat...alhamdulillah...tapi masih ader yang bermimpi...YA ALLAH..biler la awak nak tersedar dari mimpi dan angan2..

Aku sentiasa mendoakan agar budak2 ni dipermudahkan untuk mengahdapi ilmu....berjaya dunia dan akhirat..aku tak nak depa pandai je akademik...tapi sahsiah hampeh....seimbang ok....

Hari Terbuka VS Hadis VS Hari Akademik

Sumer perkataan di atas membawa maksud yang sama...perkataan yang paling senang nak faham ialah Hari Terbuka...Hadis plak ialah Hari Diskusi Akademik (Nama glamer)

Aku dok kire2...rupa-rupanye dah 8 kali aku berhadapan dgn Hari Terbuka ni...dan insyaallah selagi aku jadik cikgu memang akan jumpe Hari Terbuka..Biar aku ingat balik...setiap tahun ader je pengalaman baru yang berlaku ketika hari Terbuka

2003
Ini merupakan tahun pertama aku jadik cikgu ...GSTT plak tu..orang pon pandang senget je kat GSTT...aper yang terjadi????? Maser ni aku kat sekolah menengah...aku tak de keta lagik...jadi menumpang keta orang...aku sekolah sesi ptg...tapi biler Hari Terbuka...buat sesi pagi...nak dijadikan citer..kawan yang aku tumpang keta ni tak terjaga dari tido...telepon berkali-kli x angkat....nak pegi sendiri sekolah jauh amat.......akhirnye dekat kul 8 baru dia jaga...sampai sekolah 830...wahahaaahaa..penyelia petang sudah cari...ALASAN ....MASALAH KETA...(aku baru pecah kan rahsia ni arini)...huhuhhu...parents kelas aku pon tak ramai yang datang..ape taknye kelas aku tu tingkatan 2 Harmoni yang tak harmoni...kire la kalau kelas start dari A...dan kelas aku ialah HHH

2004-2006
Aku dah kat sek rendah...konvensional caranya...jumpe parents kat kelas ..macam biaser

2007
Sudah..tahun ni nak tukar cara plak...tapi pada aku cara konvensioanal lagi bagus...tahun ni sumer parents dikumpulkan...dengar ceramah...pastu ditunjukkan keputusan anak2 mereka melalui LCD...tapi personallly aku x berapa suka cara ni (Sbb aku da kuar dari situ...bolelah aku cakap...kalau x...abislah aku)....sebabnye parents pon tak nampak keputusan anak mereka...lps ditayangkan keputusan sepatutnye parents amik je BUKU Rekod...dah tak payah duduk...TAPI....tahun ni aku paling hangin....buat kat dewan...dahlah bersesak2....aku da susun buku rekod kat meja...dan ader parents yang x sabar2 ni pegi amik sendiri BUKU REKOD anak dia...pastu biler nampak aku nak tanya plak pasal anak dia....aku cakap aper( Puan da tgk kan keputusan anak puan..macam tulah)>>>Memang sakit ati....aku rase tak tercapai lah HAri TErbuka nye

2008
Kali ni ade tunjukkan markah guna slaid...tapi ikut tahun..maser ni aku pegang tahun 5...sama jugak...tak brapa berkesan...tapi kurang la sakit atinya...parents duduk sekejap ..n bawak balik report kad

2009
Baru pertama kali kat sek ni..ikut cara lama...cume takut dan berdebar2 sebab 1st time nak berhadapan dgn parents2 bandar...so far...alhamduliilllah ok...

2010
Tahun ke 2...lebih baik pada aku...aku memang x reti nak borak lama..ikut garis panduan...cakap sikap yg baik pada anak..keputusan...tindakan...masalah disiplin...OK terima kasih kerana datang..kesian kat parents lain yang menunggu di luar...alhamdulillah selamat dah...

SO...aku simpulkan cara lama lagi bagus dan berkesan.

3rd Swimming Class

Setelah 2 minggu bercuti aku pegi lagi kelas ke 3...hari ni orang kaunter kat Presint 9 tu bukak lambat...cikgu suh tukar baju...kiterang lps tukar baju terus masuk kolam tanpa pakai wristband....

Oleh kerana ade kawan tu mandi agak bising...da management "tangkap" ...tlg kuar dr kolam yer...huhu...kantoi2....kuar je dari kolam...dan 940 baru kaunter tu bukak...dah rugi 40 minit kan...pastu disebabkan masalah teknikal....cikgu ckp kelas arini free ...sbb dia coach dari atas jer...

Bagus gak dpt praktis dulu...aku biaserlah masuk kolam jadi luper...da lamer skit baru ok balik n ingat last lesson...arini aku blaja gerakkan tangan...last lesson gliding....pastu arini tangan aku boleh bergerak dan rase bergerak badan aku...Yeah!!!!!!!!!!!!!!

Aku ader tanya orang lain...tgk dia mcm da ok je....aku tanya kelas ke berapa? ke 6...oh.....aku baru kelas ke 3...tak pe...den ado maso lagi...hihi...

Makin lama makin best!!!!!

Hadif dan abah???? dorang mandi kat Presint 11...Kolam budak2 kat Presint 9 kecik sangat...pastu mandi ader yang pakai tshirt biaser....air cepat la keruh nye...Presint 11 agak luas

Pas berenang...makan kat foodcourt depan....nasi ambeng....exercise 2 jjam...nasi sepinggan..

Tempat Makan Bandar Putra Permai

Banyak jugak tempat makan baru di kawasan aku ni...antara yang pnah aku pegi

1. Ani Sup Utara
Segala jenis sup...sesuai untuk diet....harga berpatutan...cumer aku x suggest orang makan sup tomyam ...rase mcm maggi tomyam jer...

2. Beriani Gam Batu Pahat...

Kedai orang kampung mak lah!!!! Tak delah...aku kan org Batu Pahat...so agak excited biler ader restoran beriani ni....
Rase??? Ok....harga bagi sepinggan beriani ayam dan daging ialah RM 8.90 atau RM 9.80...area2 tu la..tapi yg syok kat situ ader gak western food...grilled fish sedap....boleh cuba...dan maser aku makan aku ader perasan sorang laki pekerja kedai tu mcm aku pnah jumper kat kg...tak taulah betul tak orang kampung aku

3. Warung Pak Ali
Ni di kawasan Puncak Jalil....orang ramai la jugak...makanan biaser....servis cepatla jugak

4. Karipap Jumbo
Karipap lain macam besarnye..di hadapan Speedmart PUJ....aritu setiap malam kiteorng round kat situ...tapi malang tak de...sampailah satu hari jumper sbb sampai situ dlm kul 5....rupe2 pakcik tu jual lps asar..sedap!!!!! satu biji berharga RM 1.50

Restoran Tempoyak

Tengahari tadi balik dari sekolah, aku singgah lunch kat satu restoran baru kat kawasan Putra Permai ni...ni kes terliur mendengar citer dari kawan..... so....b4 amik Hadif aku ngan kawan sorang gi makan kat situ...

Apa menu istimewa ? Sudah tentu ikan patin tempoyak....sedapla jugak...ngan rase lemak...restoran nyer memang cantik....tapi kan........owner nyer rupenye...Ce Ye Nun Alip.....halalan toiiban tak? aku doa halal lah :O


Nak pegi lagi ker? huhu...pikir2....

Depan tu ade kedai makan jugak...iaitu Restoran Selera Abah...aku tgk specialties asam pedas muar dan nasi beriani

Selamat Pengantin Baru

Cuti sekolah dah pun habis...mase cuti sempatlah menghadiri 3 kenduri kahwin. 2 adalah kawan lama..sorang adik ipar

Tahniah wat Inda dan Mawan... tak sangka ader yang jodohnye ngan kawan sekolah rendah.. wat Ijan dan pasangan..I'm so impress when looking at u...salute la kat penghijrahan ko..
n to my sis in law Faizah n Firdaus...memang grand la...

Aper2 pun zaman skang ader duit aderla benda nye...kalau tak de duit nak wat camne..tu mcm aku la dulu...tak berapa nak ader...so berjimat ngan aper yg ader...asalkan tak membebankan bahu lebih2 lagi lps berkahwin..

Bestnye Kampung

Da balik sini semula setelah lebih kurang 4 hari berada di kampung...best rase balik kali ni..terutama Hadif...dapat main sepuas2 nye...sampai je umah da main ngan Kak Ila...Kak Nina...tiap hari mesti bertandang kat umah babysitter lamer dia...bekalan mainan pun sikit punye banyak..

Pastu dapat jumpe Kak Jipah...Iris...abg Uwais..Kak Wawa...Kak Shina...Abg Haziq...mcam2 la permainan yang timbul...dah penat main gaduh!!!!

Ni dua2 hero kat umah da tergolek kepenatan..ptg ni nak gi PJ plak..anta barang anak sedare aku...

Bile dah de kawan...makinla cerdik perangai..kalau sorang2 tu tak tau nak masuk bilik anak sedare aku yg dok kat umah tu...biler dah de kawan...dia pun sama...berdondang dendang kat bilik tu..

Ujung minggu ni Hadif leh jumpe....Kak Nana..abg Acip...Huda plak..

Swimming Class

Ahad lepas kali ke 2 aku gi kelas ni...hari tu ade 6 org...compared last class cume berdua sahaja...Mula2 kelas aku macam rase tak bersemangat je...instructor tu ajo yang 3 org new student...dia suh aku proceed dulu floating..

Mula2 tension sangat sbb aku ader masalah ngan goggles...knp kelabu jer...aku tak leh tgk dasar kolam dgn terang...tension! Rupe2 aku tak fasten goggles tu...walaupun aku da ketatkan dia jadi longgar balik...biler da selesa barula aku bley floating ngan mudah ...

Daripada 2 kelas yang aku pegi...aku tak bley pick up cepat sgt...1st time dia suh aku buat mesti failed....tapi biler practice sendiri baru bley buat...skang ni aku da blaja sampai gliding....gembira sbb aku da bley bergerak skit dalam air...next class tak tau le aper plak...

Matlamat aku...dapat satu cara berenang pun jadikla...bukan aku nak jadik atlet pun...pasni kalau da reti skit..bley la join ngan member2 lain..taklah berendam je..hahahahah

Doa2 aku berjaya la sampai bole berenang....berenang untuk kesihatan itulah matlamat utama...tapi kalau tak mulakan step pertama mesti tak jalan...iaitu beli baju renang...mase aku gi Sunway aritu nampakla baju2 yang cantik...husband cakap " Kalau beli..masuk terus kelas"...huhu..maser tu mental tak kuat lagik...tangguh2... tapi biler satu hari tu nekad pi beli..malam tu jugak aku ajak husband gi beli kat Alamanda...beli da beli ngan rege beratus...nak tak nak mesti sign up for class la...

Kita bley beli baju renang online...macam2 pattern yang muslimah..tapi bila beli online ni tak puas sbb tak le cuba...yg untungnye online ni banyak yang rege lebih murah dpd kat Parkson or Jusco...tapi nak puas hati beli kat kedai..mula2 tu "jakun"...knp baju ni takleh masuk kepala....hihhhiii...rupe2 memang kna ketat barulah bley grip..kna tarik skit baru bley masuk kepala..."Orang kampung la katakan...tak pnah terlintas nak beli baju ni"

So far baju tu selesa...sbb baju n sluar asing...nak bagi tak nak terbukak ade tali ikat kat sluar...mula2 tak ikat....tak tau punye pasal....hihiiii

Ok...nex class harap2 lebih interesting....tapi aku bercuti selama 2 Ahad....sbb ade urusan lain...tp sebenaye da gatal nak gi kolam...kawan plak sumer kat kampung....

Pagi Ahad

Seperti yang ku cakap dlm previous entry...arini aku da start kelas kat Putrajaya...wahhaaaha...tp arini tak delah kuak kupu2 ke lentang ke...blaja floating je....itupun susah gak mula2....tp dek kerana nak sangat berenang...blaja la jugak...akhirnya bole gak floating skit2...

So...pasni bley ikut lg kengkawan gi swimming pool lagik....hello....kali ni I da improve skit....nexweek satu lg kelas...b4 cuti 2 minggu...tapi kna gak gi mane2 pool sendirik...kalau tak luper...takut balik...BEST Gak!!!!!!!

Aktiviti Baru

Last week aku ikut kawan2 gi training bowling...tapi aku tak join pun tournament tu...saje suker2 join...7 tahun tak pegang bola bowling..akhirnye aku jadik org last dr 8 orang ...hahaaha..

Lastweek tension tanda kertas exam...nexweek ader lagi exam untuk budak2 year 6....ni da start la exam2 exam2 exam2...nasibla ajar 1 kelas jer....tak la berat sangat...fizikal taklah penat mana...tapi mental letih memikirkan hal budak2...depa relax je

Aku da nekad untuk melakukan satu aktiviti baru...investment da buat.....hihihi...malam tadi for the first time aku masuk swimming pool....ramai gak kwn2 yang da lamer gi swimming....aku jer yang baru nak join....org lain da reti berenang...aku je yang berjalan dalam kolam...hahahahaa

Harap2 plan Ahad ni berjalan lancar...register for swimming class kat Putrajaya.....bukannye aper...berenang ni banyak kelebihannya...aku nak sihat jer....tu yang nekad...dulu aku pandai gak apungkan diri masa gi BIG...tapi skang da tak ingat...so...masuk je la kelas...yang bestnyer Kolam kat Presint 9 asing laki pompuan...so bebas skit...takla segan sangat...Kolam untuk budak2 ade gak...

Update Hadif

Dah lame kan aku tak update citer pasal anak bujang ku sorang tu...auntie2 yang rindu kat Hadif meh ibu citerkan aper Hadif buat skang...


Skang ni Hadif da 3 thn lebey...tapi pakai diapers lagik...slalu aku cakap...Hadif ni banyak cakap tapi ader pampers lagik....

Pagi2 nk gi skul da tak nangis...skang ni abah yang ambik alih tugas menghantar Hadif ke nursery...hihihi...pagi2 tunggu ibu wat sarapan aper....kalau ader slalu karipap segera....nugget...kadang2 ibu tak masak...

Biler ibu tak masak....Hadif cakap " alah...ibu tak masak ker..." Sorila sayang....kalau da trlambat bangun tak sempat nak buat aper....

Aku amik Hadif biler da siap wat keje2 umah...slalunye kul 5 lebey...dan skang ni mesti nak roti coklat..nasibla roti gardenia yang 60 sen tu je...tiap2 ari masuk keta ..."Ahmah HAdif nak roti cohlat"

Aper doa yang Hadif pandai baca????

1. Doa makan
2. Doa tido
3. Doa naik kenderaan
4. Surah Fatihah
5. Surah al Ikhlas
6. Surah annas

Ok la tu HAdif..lamer2 nanti banyak doa Hadif ingat

Nursey Rhymes
1. Twinkle Twinkle
2. Are you sleeping
3. Baa Baa Black Sheep

Citer yang paling Hadif suka...Wonderpet...Diego...DOra ...tu jelah ...maklumlah umah aku tak de ASTRO....walaupun husband aku keje ngan suku sakat Astro....dan penangan Dora sungguh ketara kat Hadif

Pnah amik bedak...pastu wat Gunung Berapi macam citer DORA..hahahaaa....fenin2...lagi satu mase on d way balik dari Kuantan...nampak kabus kat atas gunung...tiba2 dia cakap

"Abah...gunung berapi" sambil tunjuk arah gunung
"Maner Hadif tau?" husband aku tanyer
"DORA cakap....tu gunung berapi"
hahahahahha

Cakap pun bukan main banyak....macam orang besar...hihihi... ader skali tu husband aku cakap...Hadif dok citer tapi tak jumpe penghujung citer....last2 dia cakap

"Ntah ape2 kan Amad Hadif cakap, abah"

macam mak nenek :)

Ok la tu jer dulu citer Hadif....nanti kita citer lagi yer

Selamat Hari Guru

Semalam 16 Mei..Hari Guru...Tapi oleh kerana semalam Ahad...hanya sms2 daripada kengkawan saja yang menghiasi 16 Mei ku.

Pagi tadi hanya ade perhimpunan untuk membacakan perutusan kerana hari ini dah start exam setengah tahun...rasenyer tahun ni kat sekolah mcm tak de sambutan seperti thn2 sebelum ni...

Sabtu ni ader hi tea kat Mines Resort n Spa....tapi tak taulah aku gi ke tak..ikut keadaan...

Apepun orang cakap pasal cikgu ...tak kisahlah....yang paling sinonim ialah cikgu banyak cuti dan keje separuh hari...memang cikgu tak banyak keje...so JANGAN JELES....itulah ayat2 biaser untuk cikgu2...cikgu mengada-ngada.....keje sikit...songeh banyak... tapi hakikatnya jiran sebelah umah aku pun tak tau aper aku buat malam2...

Cikgu tak wat presentation paper untuk Board of Directors....tak payah meeting ngan CEO...buat Belanjawan berjuta-juta...aperlah keje cikgu???? setakat wat kertas keje Kem itu ini...majlis itu ini....

Aku sebenanye tunpang "geram" ngan kawan2 kepada kawan facebook aku...ade ker kawan dia hentam dia kat wall dia...sabau jelah...cara macam dia cakap...sebelom dia selamat jadi engineer...dia tak pnah pegi sekolah...dok umah...blaja sendiri...terus jadi engineer...

Nak dibandingkan ngan keje lain memangla cikgu ni keje2 "ikan bilis" jer....tapi hakikatnya setiap orang dah ditentukan rezeki...ader yang engineer...ader yang jadik lawyer...ader yang jadik cikgu...janganlah mendabik dada biler anda jadi golongan profesional...cermin diri sendiri...anda yang jadik engineer tu bagus sangat ker...tak pnah curik2 mase ker...kalau sumer org nak jadik engineer..,ko plak yang tak de keje nanti....

Saper2 terasa aku mintak maaf....cume nak menegakkan keadilan...sumer orang dah ditentukan rezekinya...cikgu bukannya malaikat....yang kadang2 melakukan kesalahan...tapi apapun yang cikgu buat hanya satu tujuan...untuk mendidik ngan mengajar anak bangsa.

So...FIZA....aku da tlg smashkan kawan2 ko yang tak reti bahasa tu...hahahahh

BusyNyer

Makin lama da tak ramai menjenguk blog aku...aku pun da tak berkesempatan nak update..banyak citer..tapi tak DAN..


KENAPER????

Aku taklah secemerlang cikgu2 lain pun....tapi aku tetap terpaksa balik lambat sebab nak menyelesaikan tugas2 menanda buku yang takkan habis selagi aku bekerja sebagai guru....

Selalu jugak "geng" Bas Sekolah yang balik lambat ni pelik tgk org yang bley balik on time...kat sekolah takla tgk beria tanda buku...awatla kami2 ni tak le ikut rentak depa...

Dulu kat kg aku bley sampai umah kul 145....kalau "bertanduk" kul 120 da bley sampai umah...skang ni jangan mimpi....paling awal kul 3..

BALIK UMAH WATPE?

Umah aku taklah secantik dan sekemas orang lain...yang cerewet pasal kebersihan...cumer aku akan pastikan habuk taklah melambak kat umah...wat mase ni aku rajin lagi mengemop umah seminggu 2 kali....aku pelik tgk orang bole mop umah berkali2...ish..tak penat ke? knapa aku tak leh jadik macam depa?

Kalau Hadif wat kotor aku amik kain jer....lap la bahagian tu....kalau aku jadik cerewet sangat aku yang x larat...

Jangan sampai semak mata tgk kain melonggok tak berlipat udah...aku yang tension sendiri..n itulah yang paling malas nak buat


KENAPA TAK SEMPAT NAK JENGUK LUAR??

Mungkin ader jiran2 aku yang pelik tgk aku tak pnah muncul kat luar....jadual aku.....balik umah kemas umah...masak...(kalau masaklah)....lepas asar amik Hadif....da dkat kul 6...terus masuk umah sambung keje aper yang patut...

TAk sempat aku nak menyembang kat tembok macam tipikal suri2 rumah dulu...maser sentiasa mencemburuiku...

KESIMPULANNYA

Aku taklah guru yang hebat...aku bukanlah isteri yang hebat...aku bukanlah ibu yang hebat...tapi aku bole berpuas hati kerana aku tidak menyusahkan sesiapa....bagaimana "teruk" ke bagusnya aku jaga HAdif...aku la yang bersama dia...Hadif hanya ade cikgu Nursery...abah..dan ibu.....(walau ibu yang garang).....selagi aku termampu biarlah kami yang menjaga dia....tapi aku taklah mendabik dada tak memerlukan pertolongan sesiapa....kerana mungkin ader masernye aku mengahrapkan bantuan orang lain..

Aku hanya mengharapkan agar diberikan kekuatan dan kesihatan daripada ALLAH untuk melalui semua ini..

Alahai Anak-anak Muridku

2 minggu lagi exam setengah tahun...cikgu yang risau n stress biler budak2 nak exam...ajar da cukup sukatan...latihan pun da cukup bagi...tapi biler tanya yang da blaja 2 minggu lepas...awatnye lupa da...



Yang darjah 6 satu hal...saat ni kadang2 aku rase failed ajar depa...so depress ngan sikap dorang...aku pelik sesangat..biler tanda buku latihan..jumpe ngan macam2 tulisan....aku x pnah dan cikgu2 lain pun x pnah ajar nak squeeze kan nombor tu dalam satu kotak kecik..tiba2 adalah satu hamba Allah ni buat..mane tak hangin...keje comot...cikgu da tegur....knpla hang pa tak nak dengar dan berubah...

YA ALLAh berikanlah aku kesabaran mengahdapi dugaan ini....ader mase aku rase bahagia sangat tgk keje2 budak2...tapi biler menanda satu kelas ni..memanglah ..kalau cek memang darah aku naik...pelik dan cukup pelik

Mane yang diam seribu bahasa...aku tanya manjang paham...bielr tgk buku...Masyaallah....aku panggil sorang2 mane aku rase tak berapa nak paham...datang depan..terangkan sorang2...awat nye kamu tak nak buat keje lagik....aper guna awak pegi sekolah kalau keje tak pnah siap...kalau siap pun macam cakar ayam....

Yang bagus2 ...bagus sangat...aku puji dengan sikap mereka yang rajin...walauapun ader salah....tapi ade usaha...mahu bertanya....bukan diam....

YA ALlah...permudahkanlah anak2 muridku untuk menerima ilmu pengetahuan...ampunkanlah dosa2 ku Ya ALLLAh

Bila Cikgu...

2 kali Jumaat aku masuk kelas didahului dengan aduan dpd murid2..

"Cikgu...tadik kna marah ngan cikgu..."

Kenapa?

"Tak siap keje"

Maka aku pun mula la memberi khutbah kepada anak2 muridku... aku pun sama macam orang lain...biler masuk kelas budak tak buat keje...memang jadi singa la..

Tapi berlainan dengan minggu lepas...biler aku pandang anak2 murid aku...macam nak menangis pun ader...ape sebabnye?

Entahlah....aku pun dulu tak strict biler bab keje budak...aku x tanya tiap2 hari...hasilnyer bile hantar buku..ader budak yang cheating....saje je tinggal ruang2 kosong untuk aku lukiskan "nota-nota cinta"...apelagi...demi nak menjadikan anak murid aku seorang yang bertanggungjawab aku pun mula menanyakan setiap hari latihan yang aku beri sehari sebelumnya... hasilnya budak2 terpaksa menyiapkan latihan hari itu juga...no kompromi.......

Tapi aku sedar bile hari Khamis dan Jumaat...senario tak siap keje memang akan berlaku...aku paham ngan keadaan budak2...habis sekolah pukul 2 ptg....bergegas ke sekolah agama...malam tusyen....pagi sekolah...memang tak sempat...tapi aku taklah "menyebelahi" anak2 muridku biler mereka tak siap keje...aku hanya menasihati bahawa itulah cara nak jadi pandai...cikgu2 sumer nak kamu pandai....jd orang berguna....

Dan hari ni sama juga...aku pun memberi khutbah lagik....sekali lagi aku nasihati mereka...cuba siapkan keje dgn cepat...sama ada duduk di rumah ke...taska ker...keje mesti siap...ader yang berubah dan ader yang "hati kering"...cikgu marah macam maner pun...buat "bodoh" jer....Ya Allah bilerlah awak nak berubah???

Aku sebenayer tak larat nak denda melebih-lebih...buat naik darah jer...paling2 aku denda siapkan keje maser tu juga...kalau kwn lain buat sekali...awak buat 2 kali...buat maser ni aku blum lg denda murid di luar kelas...susah kalau jadi isu..macam maner denda pun mesti masih dlm lingkungan kelas...

Nampaknya aku perlu mencari penyelesaian dari artikel2 internet untuk mencari jalan selesai....

Tahniah

Dalam minggu ni ader 2 orang kawan yang dpt baby baru...tahniah wat Kak Suria...da dapat sepasang...

Biler chat ngan kawan2 ...masing2 tgh menambah anak..

Biler orang tanyer aku biler nak tambah anak????


E.N.T.A.H.L.A.H

Sebenanye aku macam malas nak melalui prosedur2 doktor ni...cucuk sana sini biler nak check..tu yang aku tak pegii wat check up lg...last pegi wat fully blood test ujung thn lps..lagi satu malas nyer nak mengadap kemungkinan2 yang akan aku hadapi....

Adakah M.I.R.A.C.L.E akan berlaku????????

Aktiviti Hujung Minggu

Ape nak citer? Sabtu ade tusyen..petangnye aku membuta...best btol...ditambah ngan cuaca ujan...malam tu baru kuar...saje konon nak carik kedai makan kat area Pantai Dalam...lama dah tak pegi situ...saje jalan2 malam minggu...jalan jammed gak nak kuar hiway serdang sbb ade bola sepak final kat Bukit Jalil.

Ade orang suggest suh makan kan Seoul Garden..tapi pikir macam x berbaloi plak..x tau mood Hadif..kang membazir je..makan lah kiterang kat Nara Tomyam yang terkenal ngan ayam golek.. dulu RM 12 sekor...skang da RM 18...tak tau nak jalan maner

Decide pegilah Downtown Cheras...erm..keta bukan main banyak...tapi pendapat peribadi aku mengatakan tak best pon...best lagi Carboot Sale kat Shah Alam..Itu aku suka...sbb baju2 yang dijual adelah yang aku bole pakai...tudung2 banyak pilihan...skang ni banyak giler orang jual kasut Crocs...Kasut aku yang beli kat Butik Crocs berharga RM179 pun sama je ngan crocs paso malam ...x tau nak beza...huhu...lagi la aku yang pakai...mesti org tgk aku pakai yang paso malam...lain la aku ni anak2 datuk ke...mesti org tau aku punye mahal..,hahaa

Setelah penat mencari parking...berjalan la menyelusuri pasar tu...penat la...cumer beli pistol mainan Ben10 Hadif jer...aku kalau rase x best nak beli..memang x beli..tapi kalau bende tu ok...terlebih bayo pun ok..hihi

AHAD...naik ERL pegi KLIA ..my MIL balik umrah ngan adik ipar aku...saje bawak Hadif naik ERL...first time

Balik singgah ALAMANDA...org pun ramai...pegi FItness Concept ...beli basikal idaman...harapnye setelah basikal tu sampai semangat lagilah nak bersenam...orang lain sibuk nak pegi swimming...aku biler ntah nak gi...kna ade pengajar baru aku confident pegi...aritu ader kawan ajak aku gi aerobik..tapi mase macam x sesuai plak ...dr 645 sampai 745 petang...sumer pompuan...tapi kalau mak aku tau kat kampung mesti dia marah aku pegi senam maghrib2...orang tgh azan kang aku terkinja2 ngan muzik...kalau awal skit ok la...

Harap2 adelah hasil nyer...susah gak nak bakar 10 kalori...naik basikal tu..tapi kalau nak menambah 100 kalori bukan main sennang kan...tapi kalau pikir gitu..jangan makan...minum je air kosong...sebenanye dah dekat sebulan aku ade wt something....tapi x yah citer selagi belum ketara kesannya...hhahhhhaa

Cuti-cuti@Cameron Highlands (Part 2)

Malam nyer hujan lebat...hotel murah ke mahal sumer tak de aircond...cumer setiap bilik diberi satu tingkap berjaring..kalau panas guna la yang berjaring tu...tapi tak sejuk la...husband tido tanpa selimut pun ok...pagi2 nak mandi pun taklah sesejuk 10 tahun dulu..

Pagi breakfast kat hotel..makanan blh tahan..banyak! Makan sambil menikmati udara pagi yang sangat nyaman...angin sejuk menyapu muka...cheh!

Pas makan jalan kaki pegi Kea Farm...orang da ramai...memborong la sayur..beli macam nak bagi makan sekampung..padahal bagi abang aku je...geram tengok murah2...pusing2...tangan pun da penuh..

Check out kul 12...balik lalu jalan Simpang Pulai...singgah kat tempat AVANT choclate untuk minum strawberi milk shake..huhu ..satu gelas RM10...teringin punyer pasal...belik jugak..padahal buat kat umah pun blh...scones aku makan sebiji mase breakfast kat hotel...asikrim strawberi dapat makan gak...strawberi coklat pun da maakan..

Kuar hiway Simpang Pulai keta banyak..bosannye...jalan tersengguk-sengguk...berenti lama kat R&R Tapah...sampai umah kul 7 malam...Penat!

Tapi best...kalau nak cepat lalu Tapah...tapi jalan kecik dan pusing2...kuar hiway TApah je terus jalan gi Cameron..lalu Simpang Pulai jauh skit...jalan agak besar...tapi overall kna tambah dalam 2 jam biler lalu Simpang Pulai..sbbb dari exit Tapah ke Exit SImpang Pulai lebih kurang 50 km..

Cuti-cuti@Cameron Highlands

Sehari 2 malam di Cameron Highlands....bestnyer...10 tahun yg lepas aku datang ngan Yuna...Sue...Laily....naik bas bersama Orang2 Asli... kali ni pegi ngan family..



Bertolak dari umah kul 7 pagi...sampai di Tapah lebih kurang kul 10 lebih...jalan pusing2...mula2 berenti minum kat teashop Cameron Bharat...tempat wajib berenti...kalau lalu Tapah akan jumper Cameron Bharat dulu...



Pastu singgah di Tanah Rata..kali ni plan nak belik souvenir terus ...kalau tunda2 takut kelam kabut...so...beli la barang2 biase...iaitu teh..n sedikit TShirt untuk diri sendiri...ingatkan kat Cameron ni ade satu je ladang Strawberi...rupenyer mane2 ader...tp ader satu yg kiteorang pegi orang Melayu punyer...Al Mashoor..kat Kampung Taman Sedia...rase la aiskrim homemade dorang...sedap gak.

Dulu rase Cactus Valley cantik sangat...skang ni pade aku baiser je...lg2 Hadif bising kat situ...da tak de mood nak terus menjelajah kawasan tu..bayp masuk untuk dewasa RM4..

Abis2 pusing2 kat Tanah Rata...terus check in kat Hotel Equatorial...bestnyer...hotel ni betul2 kt tempat paling tinggu...aku suka sangat pemandangan kat sini...best..best!!! Yang membuatkan aku tersenyum sendiri tatkala menjejakkan kaki di Equatorial ialah kenangan 10 tahun yang lalu..Maser tu aku hanya mampu bergambar di luar lobi hotel je...maser tu aku kagum sangat ngan hotel ni....Alhamdullilllah ...setelah sepuluh tahun aku dpt menginap di sini...

1 malam untuk Superior room berharga RM 228 menggunakan goverment rate.

Petang tu kiterang jalan2 kat Kea Farm..banyak sangat sayur...rambang mata dibuatnyer..makanan yang menarik perhatian aku ialah cendawan, brokoli, kincam goreng..memang superb la...makan panas2...kat sini biler nak membeli baik tengok sape yang juagl..kalau nampak muka Melayu..cakap pun cakap Melayu...confirm kedai tu Islam punyer. ...kalau tak...ader yang tauke nyer berbangsa asing...orang ckp kedai cendawan yang paling dekta ngan jalan yang paling sedap...entahlah...2 kedai yang aku beli sama je..

Best sangat jalan2 ngan udara sejuk..tapi tak yah pakai sweater..taklah sesejuk dulu...sampai je hotel balik dari Keafarm ujan lebat..huh...sejuk !!!!!!!!
Sejak pindah umah ni makin malas plak nak update blog...huhuhuhu... bukannye aper..mcm keje lain tu x tersempat-sempat nak buat..

skang ni tak payah "gaduh" ngn husband aku nak guna internet..sbb da ader wifi kt umah...tapi da jarang gak bukak internet..

banyak citer sebenanye..tapi x dan nak menaip..last week bawak budak2 netball....tapi x lepas pun ke pusingan kedua...huhu...dalam kumpulan menang 2 daripada 3 kali perlawanan..tapi x de rezeki nak gi 2nd round...sbb biler kire markah dpt tempat ke 3 ...johan ngan naib johan je yg bley pegi terus...sedey2...

Budak2 sekolah aku rupe2 nye tak lah seteruk yang kiterng takutkan bile lawan...biel tgk sekolah2 lain pun same gak...tapi aku puas ati jugak sbb kurang kesalahan budak2 mase kat gelanggang... n aku rase happy jugakla jadik pengurus dorang berganding ngan coach iaitu cikgu baru...tak stress sgt even kna latih tiap2 ptg..

skang ni baru lps ujian...baru siap marking paper..thn ni tak setension menanda macam mase ajo bm last year...thn lepas mesti sakit kpale biler menannda penulisan budak2...thn ni sakit kepale biler budak buat salah pada soalan yang tak sepatutnye salah...huhuh

ok...stop sini dulu...next time update lagik..bye

Line Streamyx Da Ok!

Yahoo....akhirnye line da sambung semula..bolelah online mcm biaser.

Da start cuti selama seminggu.....bestnye..walaupun xlah cuti penuh...tp at least tak payah nak kelam kabut bgn awl pg..

Minggu lepas memang bz...tiap hari ade latihan bola jaring...dr kul 4 sampai 630 petang...bile sampai umah...nak lepak betul...cuti ni Isnin ngan Selasa sambung latihan...pastu aku nak balik kg..

Da beberapa hari air kat umah x ok...aku ingat sumer umah sama..bile tny member umah dia ok jer...aku mintak abang aku tgkkan ..aper trjadi...rupenyer tangki umah tersumbat...patutla...Alkhamdulillah dah ok ni...

Pagi ni aku da berjaya mop umah...ni dok melipat baju lagi..,dr pg td tak abis2...ptg ni nak kuar gi PJ plak...tp mata aku ni sebenonya dah ngantuk sangat..kalau ikutkn hati..dah lame aku tido!

Cuti Peristiwa

Hari nie aku tak sekolah sbb sek amik cuti peristiwa....ptg ni balik semula...

Masak untuk lunch da siap...so..bolelah berfoya-foya kat dpn pc ni....bestnyer...da lame tak dpt online...selalu guna blacberry husband jer...nak bukak blogger pun tak bley..

Lagi seminggu da cuti sekolah pertengahan penngal 1...namun begitu...dari Isnin hingga Rabu...aku ader tusyen kat sekolah...nak sub kan kat owang lain tak sedap la plak...kalau nak ikutkan nak subkn jer...sehari aku dpt RM80 untuk 2 jam...memangla ok...tapi kalau kemahuan tak de..berat gak...psal duit tak kisah sgt...tapi disebabkan responsibilty...pegi la jugak.

Awal cuti sekolah jiran aku wat kenduri kawen...knalah attend gak... dahle baru pindah...kalau tak pegi aper la plak..so...knalah tunda nak balik Johor...after Rabu baru bley balik...kalau cuti sekolah tak balik tak tau la plak biler nak balik...sabtu lps cuti tu ader mesyuarat PIBG ...sibuk mengalahkan YB kan...hahahaha

Plan nak gi holiday kat Cameron...tp mcm tak sempat je nak pegi...tunggu la bln 6...tapi aku nak gak pegi jln2 kat tempat yang dkat2...nak recharge energy orang cakap

Naik cuti ujian pertama...aku sebenaye kecut...sbb aper...sebagai S/U...aku kna order borang jawapan OMR...aku baru order...sempat dpt ke tak...kalau tak sempat..aku da plan nak reso borang OMR dr Zoom A...Ailin..ailin...ni jdikn pengajaran

Tahun pertama aku pegang jawatan ni memang kelam kabut la...jadual waktus entiasa berubah...so..akan berlaku perubahan jadual penggubal soalan...dulu aku risau kalau tau jadual waktu nak berubah...skang biler da dkat nak ujian baru aku pikir nak rombak balik.

Bersawang

Ya Allah...lamernye tinggal kat blog ni...bukannye aper..kat umah baru belom ader internet lagik...ditambah ngan kebizian yang melanda...tak sampai nak wat entri

Ni kat Melaka...hari ni Hari Sukan...so ...esok cuti peristiwa...balik la jugak..

Banyak nak citer...tapi lain entri yer..

Dan tak lupe...Happy Birthday to my beloved son...Ahmad Hadif Aiman yang ke 3...moga Hadif jadik anak yang soleh...ibu ngan abah sayang Hadif

Pindah Rumah

Akhirnya aku da move in ke umah sendiri secara rasminya sejak malam sabtu lepas..doa2 nye hari yang kiteorang pilih mendatangkan rezeki..kebahagiaann ..dan kesenangan kpd kiteorang...doakan la yek...

Banyak lagi barang2 yang perlu dikemas...kat umah lama pun masih belum kemas lagik...notis kat tuan umah sampai akhir bln ni...so still ader mase lagi nak kemas...

Perabot yang ditempah pun da selamat sampai...walaupun sofa yang kiterang pilih dia salah antan color...tapi boleh je lah..malas dah nak ulang alik gi kedai perabot lagik..

Senang sikit sbb kat umah tu banyak tempat untuk menyimpan...tapi sumer dah penuh...stor kat loteng umah...pun dah full...tinggal stor bawah tangga yang belum berisi lagik...kat dapur kabinet dapur besar lah jugak...cume masalahnyer ..kabinet yang atas memang tinggi untuk aku yang "comel" ni.....so 2 tingkat atas aku biarkan kosong..

rumah biler kosong nampak besar...tapi biler da masuk sofa yang "bagak"...da tak berape nak besa..tak pelah pueh hati...ramai orang dpt duduk...sofa yang lama ....dok kat dapur..leh la mak aku n anak2 pompuannye borak2 sambil aku masak...cheh!!!!!! macam le rajin sangat nak masak... kalau kakak aku dtg umah...dia jugak yang aku mintak masak...kalau aku gi umah dia..dia gak yang masak...bukan ape...dia masak lagi sedap dr aku...aku pun suka biler ader org tlg masak...makan masakan org best.. hihihi

Semalam mengangkut barang ngan abang...abg ipar...kakak ...anak sedare aku...tq kakak ipar aku masakkan mee kari semalam..so...aku beli kuih la...pasni Insyaalllah dah lega skit...bleylah belanja depa.

Macam-macam

Dah beraper lama tak de golden time nak ngadap pc ni...ape rutin aku???

PAgi2 kuar umah....balik umah kul 3-4....kemas umah ape yg patut (walaupun sebenaye macam tongkang pecah)....sape datang umah aku mesti mengucap panjang....PAstu bile laki aku balik ...angkut barang gi umah baru....

Sembahyang n baca yasin...(moga aderla nur kat umah tu).....balik...n pegi la ke pasar malam ke...tapau kat kedai ke...pastu tgk sikit ape nak ajo besok...TIDO....

Aku rase tak sabar nak berehat-rehat kat umah aku sendiiri...bestnyer.....berbaring2 di dalam bilik sambil melihat langit....bestnyer!!!

Esok sekolah....ade majlis untuk parents pupils year 6...n aku terlibat sebagai guru pendaftaran....dah tu..kena stay kat dewan...sbb sumer cikgu2 year 6 kna dengar jugak ceramah motivasi....kengkawan lain yang x terlibat ....ble buat keje sendiri di samping keje2 di bilik2 khas...

Aku sebenanye kecut perut nak gi sekolah besok.....GPK tepon...jadual aku buat ader salah tarikh...dah tue ade parent tepon GB plak..huhu....jadi flow nyer.....GB >>>> GPK>>>> AKU.....hhuhu..........memang aku x perasan betul kesilapan tue...GPK pun da check...sesame tak perasan...aper2 pun kalau kena sound "LAyan" je lah....

Tak per...meh sama2 kita wat teknik ni.... TARIK NAFAS 2 SAAT.......TAHAN 4 SAAT...LEPAS LALU MULUT 8 SAAT... dan niatkan ape yang kita nak...tapi niat yang baik2 ok....aku pnah buat....n alhamdulilah menjadik...sebenaye mengakar kita fokus....n yakin semoga urusan kita dipermudahkan.....(padahal aku pun sellalu kelam kabut )

Keje oo keje

Nampaknye da berminggu aku x update blog...bz nyer aku...mengalahkan PM...

Laki aku da balik...aku pun da balik kg lastweek...

Skang ni aku sibuk memindahkan barang ke rumah baru kiteorg...tu yg terasa sgt pnat..

Setiap hari almost 4 ptg baru sampai umah...aku salute pada owang yang bley balik ontime n keje siap... aku tak tau la...tanda buku mesti dapat settle after school hours....waktu dlm kelas ...x pandai nak tanda buku...biler budak buat keje...mesti round...tgk btul ke tak tulis..

Itu bab tugas mengajar....tugas2 sampingan..yg paling memerlukan mase aku yg begitu panjang ialah menyiapkan data SMM kelas aku...huhuuuuuuuuuuu....alhamdulillah settle...


Knp sangat sibuk....???? sbb mase mengajar 29 mase...memang x banyak waktu free time sekolah...knalah drag mase pas balik sekolah..


N malam ni...mata pun da ngantuk...sleep tight!!

Sakit HAti

Sebenanye sakit hati aku tak abis lagik.....atas sebab ape...tak payahla citer..

Cume skang ni aku cube nak menggembirakan hati aku............buat bodoh je...lantaklah situ...

Tak taula ape cara nak bagik sakit ati aku abis.........terukkan aku...memang..