Search Nornilia's Blog

Rukun Islam Ke-3 a.k.a Zakat

Tahun 2009 hampir menutup tirainye...jika setiap penghujung April orang sibuk untuk mengisytiharkan cukai pendapatan...hujung tahun begini umat Islam pula sibuk untuk melangsaikan zakat2 yang menjadi kewajipan...

Walaubagaimanapun...hal zakat pendapatan ini jika diperdebatkan dgn orang2 yang tak mahu membayar...memang tak de gunanye...sebabnye...kalau kita tak istisytihar cukai....tahun dpn kalau kna nasib tak baik ...da kna denda ...macam aku ler tu...tapi aku buat dek je..tapi kalau zakat kita tak bayar...tak akan ader denda atau surat peringatan sampai kepada kita...

Rase2nyer ...zakat fitrah sumer org bayar...dan sebagai orang yang bekerja...yang ader lain ialah zakat pendapatan...zakat simpanan...zakat KWSP...zakat emas dan perak..yang emas tu pun ader nisabnyer....


Kalau nak difikirkan memanglah orang yang ramai anak tak payah nak baya zakat...tanggungan banyak..tapi janganlah cakap..."aHh..buat pe bayar zakat...anak kita berderet.."....Cube je lah kire...lepas tolak pemberian kpd ibu bapa...simpanan2 di Tabung Haji..takaful...KWSP..kita tgklah jumlah baki pendapatan tu kna zakat ke tak...kalau kna pun 2.5% je...

Zakat simpanan kalau duit dlm bank mempunyai baki terendah RM7900 ke atas....zakat KWSp plak kalau dalam tahun tu kita ader buat pengeluaran melebihi nisabnye.....

Klaau kita tak tau nak kire..bley la bukak website pusat2 zakat...or...bawakla segala slip gaji...n mintak pegawai zakat tu kirekan...tapi kalau kita tgk item2 nyer....bleyla kire sendiri..lg mudah..

Pikir2 memang sayang nak keluarkan selepuk duit kita...tapi sumer harta ...rezeki kita kan datang dari Allah...s.emoga dengan kita mengeluarkan zakat....harta kita akan menjadi lebih bersih lagi....Insyaallah...

Kerajaan pun dah memberi keistimewaan kepada orang2 Islam dgn memberi rebet cukai jika kita ade membayar zakat...jadik kenapa kita tak merebut peluang itu dengan membayar zakat untuk sama2 membantu rakan2 seagama dengan kita???

HUHUHU

Macam nak nangis betol bunyiknye!!!!!!!!

Kelmarin aku sakit kpaler sangat...last week sekali...itu sampai aku x lh baring sbb pusing..

So..smlm aku nekad gi Klinik...chek la BP aku....dulu maser prgnant aku ader hi blood.dktr stop kan medication....paling rendah dpt 120/90... pastu biler demam naik la balik.

Smlm gi klnik...150/105....dr suh gi tiap ari..arini pegi lagik..lagik tinggi ....huhu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Laki aku cakap jangan pikir la banyak bender...maner aku tak leh tak pikir....bender yang aku kena hadap ...

Malas sebenayer pikir pasal umah baru....umah skang ni yang ntah aper2 ntah...rosak sana sini (bukan aku buat rosak saje2)........... menci222222

Lagi satu laki aku nak pegi Oman....di saat baru bukak sekolah....

Aku tau aku kna positif..aku boleh handle sumer.....cumer aku harapkan aku dan HAdif diberi kesihatan selama 3 minggu laki aku tak de....sbb aku tinggal berdua jer...kalau aku sakit...macam maner ngan HAdif.....kalau Hadif sakit aku ler yang kena cuti..

Plz pray for me

Rumahku

Skang ni umah aku tu under renovation...laki aku ckp orang tu tgh pasang tiles kat porch semalam....musim ujan...nak cat pagar pun x siap2...

Yang bosannyer..jiran aku mcm x kasi plak kiterang nak tampal satu material kat pagar depa...(walaupun sbnrnya pagar depa tue dah masuk kwsn aku..n material tue nak tmpal pun dlm kwsn aku..)sbb.nye aper aku nak tutup....???? dia bela anjing dan anjingnye dilepaskan...aku geli tgk anjing tu ngan kuku2 nyer bile panjat pagar ...hish..... da bini dia kata nanti klu da buruk susah nak cat (alasan..mana ada susahnya..cat macam biasa je la..sblh aku ,aku cat la sendiri).

Abang aku cakap kalau dia cerewet sangat ...naikkan je tembok kat side kita...dan rupenyer akan jadik lg buruk kat side dia...aku malas lah nak gaduh2..sbb nak dok lamer...tapi dia pun x nak pikir sensitiviti owang...yang sebelah lagi satu ok la...dia paham ...n tak kisah kiterang wat tembok...

Aku da mintak abang aku tlg dealkan ngan jiran aku tu...mentang2 la dia tgk kiterang ni kecik dua2...ko nak buat main yer....silap ah....

Kat dalam da siap pasang lampu..kipas n cornice...hihi..pada aku cantik...tak taulah kalau owang masuk cakap umah kiterang macam umah makcik2 ke...lantak ler...aku tgk kat forum n blog2 lain...depa cakap kalau cornice bunga2...kaler2..mcm makcik2....memang aku makcik pun..hahahahaa.... ke sebab yang cakap tu tak de duit nak buat yang banyak2 corak ( ayat menyedapkan hati)..

Harap2 pasal jiran sebelah tu settle la dah..patut laki aku bacer "SUmmumBukmum " biar mulut dia terkunci...

22 Disember 2009

Mood malas plak nak update blog..huhu... weekend lepas balik Melaka...hari Sabtu ujan sangatla lebat..sampai banjir kat sekeliling umah my MIL...Ahad baru kuar beli barang2 sekolah...aku beli pensil...Hadif pun sama tolnyer...

Aku pegi Mydin MITC...1st time gi sini...b4 ni gi Mydin Melaka Sentral je....beso la jugak....kat bawah ader kedai2 kecik...ternampak satu frame khat...sungguh lah cantik...tp rege RM1500...fuhhh...mahalnyer!!!!!!

Semalam aku hantar Hadif gi Skul...nak biaserkan semula...thn dpn kena hantar pagi2 buta...sbb 710 aku da kna ader kat sek.soo...by 7.00 aku patut da ade kat sekolah...huhuh...

Lps amik Hadif aku gi Jusco....makcik kayo!!!!!!!!!! duit aku banyak!!!!!! aku rase duit KWSP da masuk ...yeah!!!!!.... bolelah enjoy......banyak ahh.......tu sume duit untuk settlekan renovate umah...ader lebih buat investment...

Pastu pagi td lawyer call....duit lebihan drpd loan umah da ader...cumer masalahnyer kat office dia ader Affin ngan BSN...aku x de akaun bank2 tu...ader pun BSN yang da x aktif...aku malas tul nak turun gi Seri Serdang aktifkan akaun...

Cutest With Nice Smile Baby Contest

Anda berhajat untuk mendapat cardigan atau stokin untuk anak anda free??? Jom join give away yang dianjurkan oleh .....

http://www.danitamaternity.com/2009/11/1st-maternitys-giveaway.html

Syaratnye mudah sangat... just add banner dan masukkan blog &ita maternity dalam blog list korang...pastu letakkan satu gambar anak yg senyumannya paling comel.

'Create



Agak-agaknyer senyuman comel dr Hadif tu bley dapat tak hadiah tu?...hihi


Nama:Ahmad Hadif Aiman B. Mohd Dzulfadzli

Ok..sape yang berhajat nak masuk...cepat2...sila hantar penyertaan sebelum 23 Disember 2009 ok..

Interesting Places@Singapore Part 2

Plan awal nak balik hari Ahad..tapi memandangkan pakcik da kuar gi hospital pg2 lagik...takkan nak suh anta kiterang lg sekali ke JB...so...postpone sampai Isnin pagi..

Kuar umah awal. jugak..cadang pagi ni nak gi Merlion Park...namun..apakan daya...arini Bus tu tak lalu kat situ sampai kul 3 ptg...sbb.nye ader Singapore Marathon...so...kami putuskan ke Botanic Garden je...kirenyer pagi tu kiterang just gi kat Taman tu je..

Taman memang cantik...aku rase kat situ je la..org2 Singapore bley berjalan2 kat taman...tapi banyak yang jalan bawak Pets dorang iaitu dog....huh....aku memang lemas ngan dog ni sejak berjiran ngan owang yg bela dog..

Sampai kul 1 lebey baru sampai semula ke Suntec City....plan nak gi Mustafa Centre...tapi x jadi sbb kekangan maser..Mustafa Centre bukak 24 jam tau..makcik aku cakap segala macam bende ader..nak beli kereta pun bole...last2 kiterang carik tempat makan kat Suntec City..

Pusing2 jumper la Burger King..tu pun setelah puas berjalan...da abis makan...konon2 nak gi la Merlion Park tuu...siap lalu jalan bawah tanah nak ke Esplande...rupe2nye esplanade tu tempat wayang..hahahahhaa....pusing la balik....pandai2...

Kul 4 kiterang naik Dusktours....bot perang yang diubahsuai...bley jalan dalam air....seronok gak...akhirnye dapatlah bergambo kat Merlion Park dari air...tak payah gi situ sbb Ducktours bawak pusing2...

Balik sampai umah da kul 6.....solat ..mandi...n kuar gi Night Safari...ader pertunjukan api....pastu dinner kat satu restoran kat situ,.,,,,,Ulu-ulu restoran...abis makan.....tgk animal show...

BEWARE ok....sape yg 1st time tgk...make sure kat bwh kerusi kowang x de bende yang bertutup....make sure ianye adalah simen keras ok....

Kalau x...ape yang disembunyikan di bawahnye....huhuhu...kalau aku da menjerit....sbb sang Rangkak yang diletakkan kat bawah tu sbg gimik...huhuhu

Pastu naik tram menyelusuri Night Safari tu...sunyi je..gambo x de ambik pun sbb gelap...Hadif tertido da dlm tram sbb kepenatan...n kiterang sampai umah kul 12 lebey.

ALhamdulillah

Kenape yer? Alhamdulillah sbb loan da settle...lawyer da receive cheque dr perbendaharaan..n maybe aku dapat excess duitnye by nexweek...setelah agak berkurun aku menunggu..

Last year ujung thn mcm ni lah...aku menggali maner2 duit yang ader untuk bayo booking fee ...pastu bln 2 tandatgn S&P....dah tanda tangan S&P...berjanggut plak nak tunggu tuan umah lamer settlekan loan dia kat bank..sbb da abis bayo...tp geran x dpt lagik...berjanggut sampai ujung bln 5....

Cuti sekolah bln 6 ulang-alik antar dokumen ke Ptrajaya sendiri....after dapat geran....pastu .....berkurun plak nak tunggu proses Gadaian kat pejabat Tanah...ish....tunggu punye tunggu...dr awl bln 7...sampai nak raya baru settle proses Gadaian..pastu...nak tukar nama plak...nak tukar nama aku....berjanggut lagik...kat Pejabat Tanah...sampai nak cuti bru settle...

Lawyer antar ke Perbendaharaan...n dlm maser 3 minggu release dah............Tarik nafas....Lepas>>>>>ahhhhhhhh....Lega!!!!!!!!

Tapi after tukar nama sebenaye da start wat skit makeover kat umah tu...n da nak siap pun...nak masuk biler????????? ntahlah....husband aku suka "take time"...kadang2 aku yang x sabo ngan "take time" nyer...jangan mare!!!!!

Pagi td....separuh ari aku ikut abang aku pegi kedai2 yang sepatutnye...mula2 gi Kedai Tiles...pastu kedai cat...Pastu kedai Pagar...Pastu balik tgk umah....n singgah kedai lampu beli lampu tambahan....huhuhu.....sampai malam ni Hadif da demam ikut aku setengah hari..ke hulu ke hilir....harap2 laki ku bersetuju la ngan pilihan ku..

Contest "Ceria Si Ayah Bersama Anak"




Nampaknyer petang ni aderlah mood untuk wat entri contest...Mentang2 la cuti sekolah..


Kali ini contest untuk menglamerkan suami ku plak.. iaitu "Ceria Si Ayah Bersama Anak".


Contest ini dianjurkan oleh Fashah dan Pu3zdini

Syarat2 Penyertaan boley diperolehi di blog di atas yek..


1)Jadi Follower Fashah dan Pu3zdini - done

2)Tepek banner di atas - done

3) Letakkan satu gambar anak bersama ayahnye - done


Gambar my little prince charming iaitu Hadif a.k.a Amad bersama abahnye iaitu Mr. Fadzli. Gambar ni diambil mase morning walk kat Tasik Bandar Seri Permaisuri Cheras. Umur Amad ni 2 tahun 9 bulan yek..

BABY WITH TRANSPORT CONTEST





so...untuk syarat2 penyertaan bleyla kengkawan klik kat link di atas..


Syarat2 penyertaan yang ader..aku ringkaskan yek..


1) Jadi follower - done

2) Tepek side banner - done

3)Letak gambo - done

4)Anta b4 15 Dec 09 (utk selamat)


Inilah gambar Ahmad Hadif ngan tricycle pinjamnye mase kat umah nenek di Melaka..

Nama : Ahmad Hadif Aiman B. Mohd Dzulfadzli
DOB: 8 Mac 2007
Umur: 2 tahun 9 bulan

SERIUS BABY 2009 GIVEAWAY

Satu lagi contest yang aku teringin nak join..anjuran http://rifqizuhairi.blogspot.com/ sempena besday nye ke 29...sebaye la kita yer..

Syarat2 Penyertaan

1) Menjadi follower blog ini - done
2) Paste banner kat blog - done
3) Buat entri ngan tajuk di atas- done

Dan...inilah gambo paling serius my prince untuk dipertaruhkan


Nama: Ahmad Hadif Aiman b. Mohd. Dzulfadzli

DOB: 08 Mac 2007
Umur : 2 tahun 9 bulan


Gambar nie diambil semasa jalan2 di Zoo Negara aritu.

Doa2 ader rezeki Hadif untuk menang. AMIN.

So...kengkawan...saper yang nak masuk jangan lupa anta penyertaaan b4 31 Disember tahun ni yek.

Interesting Places@Spore Part 1







Mula2 naik bus Heritage...husband cakap kita naik sampai habis stesen...memang agak membazirkan maser...



Pastu plan nak gi Spore Flyer...Actuallly da tersalah bas...kalau nak lebey cpat sampai ke Flyer...naik bus City...So...trpaksa tunggu sampai stesen 2nd last bru sampai Flyer..
Mula2... dok atas....tapi ujan tba2 ujan turun dgn lebat...aper lagi berlari turun ke bawah.

Singapore Flyer






Mula2 aku x nak naik sbb gayat..pikir2 rugi plak ..da pegi sini x rase..naik la jugak...Spore Flyer merupakan bender berpusing tertinggi di Dunia tak silap..takut sbb pnah denga ader kes breakdown ...


Alhamdulillah...selamat la kiterang sampai bwh...gayat!!!!!! Aku x berani nak tgk bwh...tgk jelah bangunan2 kat atas..hihii

bley denga penerangan menggunakan alat yang diberikan...
Ok...berpusing selama 30 minit...x terasa sangat bergerak...very slow...





Bkn macam naik keta Kabel ok


Arab Street

Tak jadi nak gi Bugis street...sbb takut x sempat..janji makcik nak ambik kul 4...owang ckp kat Bugis banyak brg2 yang agak murah.

So terus ke Arab street...krn teruja mendengar citer tentang kedai2 kain di situ



Macam Jalan TAR di KL...banyak kain2 lace...dan untuk tak mengecewakan hati...aku beli gak sepasang kain sutera songket berhara $45...dkat seratus gak le biler convert...tu je la sepasang..



Murtabak Singapore



KAt Arab Street berdepan ngan Masjid Kg Sultan ader satu kedai makan...iaitu Restoran Syarikat ZamZam..

Orang sikit punyer ramai...pnah kuar suratkhabar...x taula sbb memang sdap atau pun susah nak carik kedai makan halal yang lain

Cume pelayan nyer agak garang...x macam mamak Malaysia...yang begitu sopan santun apabila melayan Customer..

Biler order tak payah ckp Murtabak Spore yer....sbb anda memang kat Spore..hihi...cakap murtabak je dah tau..yelah kat Malaysia mesti cakap Murtabak Spore..

Memang besau btul la..makan kongsi ber2...lagi satu mintak beriani ayam..sdap jugak...

TAndas?....bersih btulll.....kat Malaysia jarangla nak jumpe kedai makan yang tandas bersih.

Singapore: Day 1

Kul 9 lebey...makcik anta ke City Centre...

ok...kiterang pegi ke Suntec City mall untuk dapatkan bas pelancong...

Kiterang putuskan amik pakej berharga $63...

APer pakejnyer???

Singapore Flyer
Singapore Ducktours .... Dan...

Dapat menjelajah ke bandar Spore ngan 2 bus...
Iaitu Bus City n
Heritage

PAkej tu valid untuk 2 hari ok...sbb sehari memang x cukup nak pusing..

Makcik bg tau..naik Spore Dycktours esok (Ahad) ...sbb dia n family pun x pnah naik

So....kiterang pun start la xplore

Holiday@Singapore

Tinggalkan entri yang menyakitkan ati....skang aku nak citer plak pasal holiday aku kat Singapore....Best!!!!!!!!!


Macam ader bunyi2 jakun skit kan...sbb .nyer ni lah 1st time aku ke luar negara...SPore je pun...tp still kna guna Pasport Antarabangsa...

Ist ly...jgn plak ader yang anggap aku ni banyak sgt duit bley pi jln2...sbb.nyer ader gk...bile owang gi holiday...ader owang ckp...banyaknyer duit dia...waat loan ker?

Suka ati owang la nak gi mana kan....tak de dia mintak derma nak pegi jenjalan...tak gitu

Aku gi Jumaat lepas ...aku parking keta kat Hospital Puteri JB...sbb pakcik husband aku keje kat situ...tapi bertolak ke Spore da kul 8 mlm...lpas dia settlekan urusan dia.

Umah pakcik kat Woodland...dkt je ngan JB...

So malam Sabtu just berehat n makan..pas tu tido...

Umah Pakcik teres...4 tingkat yer...sbb.nye keluasan agak kecil (pada aku beso da tue)....so...nak bg besau...dinaiikan ke bahagian atas...bilik kami di tingkat atas skali...

Untuk info...penginapan free...

Gathering Family Hj Suleiman & Hjh Misnah






Raya Haji ke 2...adalah gathering Family aku...ni yang ke 3

B4 ni pnah buat di Port Dickson n Pantai Pengakalan Balak Melaka.

Idea tercetus apabila abang aku nak wat korban...daging banyak...jadik untuk memanfaatkan kannye...buatla kenduri...kali ni tak delah game2 bagai...cumer masak2 n makan...

Adik beradik aku ader 10 owang...n sorang x datang sbb ader hal....anak sedare ader yang dtg dan ader yang x datang..

Aku x kisah kalau yang da kawin tak leh dtg .,..sbb depa da ader 2 family...takkan nak paksa join gak...

Tapi maser abang aku utarakan nak buat kat kg...aku da terfikir....mesti ader yang x berapa suka nak balik ...ye lah buat lat kg...kalau buat kat destinasi pelancongan..mesti sumer tak de masalah nak join..

Makanan memang banyak...sume bekerjasama memasak...x kira laki ke pompuan...mase masak ...maser mengemas....tak de la sakit ati....

Jemputan cumer untuk family n makcik2 n pakcik2 je...ala2 open house la..memang meriah..

Cumer ni pesanan aku untuk sesape yang bacer dan terasa...

(Kalau terasa balik ke kampung itu membebankan...baik tak usah balik...dr balik kg...tapi sebenaye awk tak suka...mungkin skang ni awk da bley survive sbb awak da punyer family yang cukup bahagia atau rich enough...so....tak perlu bantuan sedare mare yang lain...

Ingat...datuk dan nenek ader satu je....tak de tukar ganti...skang ni mereka masih hidup kalau awk tak suka nak balik tak kisah la...jangan awk nak pura2 menangis kalau mereka sudah tiada...mungkin anda akan lg gembira kerana anda tak perlu dipaksa2 untuk balik ke kampung menjenguk datuk nenek anda yang da tua itue )

Hari Raya Aidiladha


Tak terlambat rasenye nak share citer raya korban thn ni..

Tahun ni memang meriah...sbb abang aku buat korban untuk family nyer n nama mak bapak aku...

Mase buat korban yang lepas...aku x tengok pun sbb buat kat tempat lain...tapi kali ni memang tgk live...tapi aku x sampai ati nak tgk mase org tu sembelih..cume dengar dengusan terakhir lembu tu..

Dan baru aku tau..walaupun lembu tu da mati..tapi otot saraf nyer masih bergerak lagi...sbb bile digantung dagingnya....berdenyut2 lagi....

So...malamnyer kenduri sup tulang...yang bagusnyer lembu tu langsung x de lemak2 ...selalu kan ...biler sup da sejuk..naik lemak2 putih kan...tapi yang ni tak...


Tapi aku x berani pun nak makan sup tulang byk2...raser jugak la..

Cuti Lama

Lamenyer tak dpt update blog ni...rindu!!!

2 minggu aku dok kat kg...internet tak de....kalau ader pun blackberry husband jer...

BAnyak bender nak cite...pasal raya haji...gathering family....jalan2@ Singapore....umah baru ku yang lama..

Tak sabo den nak citer...tapi apakan daya...malam ni aku letih giler...mata macam nak tertutup je...


So ust nak inform...aku da balik sini...