Search Nornilia's Blog

Soalan Cepu Emas

Pagi ni aku dapat sms n call dari kawan lama....satu sms pagi2 kwn aku bg motivational quotes plak...sorang lagi kawan baik kat sek lama...call sebab aritu aku ader sms dia..

Aper lagi ...dua2 orang tu tanya soalan cepu mas kat aku...aper agaknye yer???????? Aper lagik.... "Biler Hadif nak dapat adik??" ...kalau la macam bley order tosai kat kdai mamak snang kan>>hahahha

Akak tu senyap2 dah 5 bln pregnnat...rame sangat ajak aku bersalin thn depan...meh..kan senang klu macam nak ajak orang pegi pasar malam...aku cakap ...thn depan panjang l;agik..ader 12 bulan.....hihi...tak awal..tgh....x tgh..... ujung......

Hahahhhhaaa.....suami ku jangan nak senyum2 kambing plak bacer entri ni....yooooo....abang kena sembahyang hajat banyak2 la...bagi terbukak hati ni....lagi bagus n afdhal kan...buat sembahyang istiharah skali....biar Allah bagi petunjuk aper yang terbaik buat kita...tak gitu???

Mesti orang yang x tau citer aku pelik....knp aku takut sangat nak prgnant lagik....dulu mase baru kawin memang la plan...nak anak banyak ni banyak ni....tapi lepas 1st prgnant aku raser takut sangat untuk menghadapi saat2 tu....bukan aku takut nak bersalin...tapi time prgnant tu..

Maser prgnant kan Hadif aku dok kat kg...so..banyaklah maser pregnant aku bersendirian...tak taulah stress ke aper...aku x delah mabuk2 sangat...cume biler masuk minggu ke 29,....bermulalah episod yang bitter to remember..

Aku kna tahan wad...sbb nye PE iaitu Pre eclampsia....Tekanan darah tinggi n kehadiran protein dalam urin....tapi badan aku x de bengkak2 pun...aku tak taulah memang ader masalah buah pinggang ke haper...

BAyangkan aku dok kat wad selama 40 hari sebelum bersalin...time tu orang lain best je bermanja2 ngan suami...aku dok la kat wad tue...ujung minggu je husband datang..lagi la sedih...kakak aku n abang ipar aku la yang jadik pelawat setia ku hampir setiap hari..jasa mereka tak akan aku lupakan..

2 hari sekali aku kna amik darah...satu tabung..bukan skit..sbb nak pantau kandungan asid urik dalam badan...baru aku tau menatang aper asid urik tue...tapi hampir sebulan dok amik darah aku...dktr cakap tak payah teruskan...sebab x de guna...ventilator tak der....

Kalau nak deliverkan baby yang premature...kna sediakan ventilator...aku pnah tanyer dktor pakar kat situ....aku cakap...biler nak deliver kan baby ni...sbb nye da 2 kali aku punyer ventilator di pass kat orang lain...aku da tak larat nak tunggu...dari 34 weeks sampai 35 weeks...
tp paling aku x leh luper ...ketua O&G Hospital Bt Pahat tu cakap aper

"watpe nak deliver baby...kalau deliver tak blh nafas tak guna...mati jugak"...

Aper la punyer doktor....orang dah le ade darah tinggi...cakap macam tu plak...ko nak marah2 marah la nurse2 ko..apsal nak cakap ngan patient macam tue..harap je dah jadi "hajah" ..tapi bahasa...kesat giler!!!!!!

Maser tu aku raser geram sangat... aku doa...anak aku lahir tak perlukan ventilator......dan akhirnya maser 35 weeks sorang doktor pakar India...dapat book kan ventilator untuk aku...n alkhirnya Hadif lahir tanpa perlukan ventilator...makbul doa aku...

So....kenangan lamer masih lagi aku ingat2...sampai biler??? HAnya Tuhan Yang Tahu aper yang terbaik untuk aku...doakan la hati aku terbuka untuk beranak semula...
0 Responses