Search Nornilia's Blog

Ayam Bakar Wong Solo @ Bangi

Malam tadik lepas carik bej baju sekolah Hadif kat Manjaku BAngi...kiterang survey la tempat2 makan kat area Bandar Baru Bangi ni....jalan2 nampak satu kedai makan baru...iaitu Ayam Bakar Wong Solo ...nama pun da Solo..pastinya dari Indonesia...

Kalau tempat Solo tu dekat je ngan kampung bapak kat kat sana....dulu masse abang n mak bapak aku gi Jawa...dorang turun di Airport Solo....

Makanan nye tak delah banyak sangat...n regenye mahal la jugak...aku rase orang Indon yang dok kat MAlaysia ni pun sayang nak makan kat situ...kiteorang amik set ekonomi semalam berharga RM10.90 ....

Isinya ialah....

Nasi putih
Ayam Bakar (husband amik Ayam Penyet)
tauhu sekeping
tempe sekeping
sambal ketuk
timun n salad
sambal kicap
air mineral dalam cup

untuk HAdif aku tambah sup ayam a.k.a sup sayur sbb ayam nye sikit je..sayur yang lebey...tapi sedapla....

Bolelah aku makan habis..sbb lapar kot..ayam bakar nye memang sedap...cume ayam penyet tu aku rase biase je..husband aku yang suka ayam2 penyet ni...


Pastu tempat duduk pun best..ader kat kerusi n duduk bersila..pastu yang bersila ader divider antara setiap tempat..bestla...cumenye malam tadik HAdif buat perangai....dok kat lantai lagi la letih nak jaga...lagipun kt umah dia da makan nasik lemak sebungkus...makan gak dia...nasi putih ngan sup sayur tu....minum milo.........blum sempat balik da kuar balik milo ....nasib bek kt dalam sinki ..n milo je yang kuar...

Berapa kena bayo???

NAsi 2 set
nasi putih
sup
milo
sirap limau

kesemuanya RM38.20

Lauk2 ala carte pun ader...tapi mak aii...harga memang murah la kat kedai2 makan seafood...antaranya sambal teri (sambal bilis) RM8...cumi pedas (sotong belas2 henggget jugakla)

Tapi kalau sesekali nak ubah selera bole la mencuba Ayam Bakar Wong Solo iaitu Ayam Bakar orang Solo

Lokasi di Bandar Baru Bangi , Seksyen 9 x silap......dkat2 ngan Ariani
1 Response
  1. adda Says:

    wow macam jalan2 cari makan plak cara tulisan nih..