Search Nornilia's Blog

Update Hadif


Da lamer aku tak wat entri khas untuk anak bujang aku...hihi...Ahmad Hadif Aiman...so auntie2 yang nak tau citer Hadif bley bacer yer...layan>>>>>>>>>>

Hadif da pandai bacer doa makan...tapi doa makan tu merangkap sumer doa2 yang lain..doa nak msuk keta...doa nak jalan....tapi pelat2 dia la...pastu doa tido ...bley ingat yang bahagian "ahya wa amut"...tapi doa tu kna bacer malam je..kalau siang2 suh bacer tak nak...

Lagi satu bacer Al-Fatihah da bley tangkap skit2....kire setiap ayat tu ujung2 dia da ingat...satu ayat je yang "Maliki ....." dia bley hafal sampai abis satu ayat...Alhamdulillah..bley la tue Hadif..kalau selalu bacer nanti Hadif jadik pandai yer...

Mulut dia memang banyak....sumer bender da tau...cakap pun ala2 owang dewasa...
Kadang2 dia tanyer

"Ibu..beli tak maner?" (Ibu beli kat maner?)
"Ibu beli kat kedai"
"Owh....ibu beli tak kedai " (oohh...ibu beli kat kedai )

Pagi2 ni jadual tv HAdif

8.00 pagi : Hi-5 ntv7 or Bob the Builder
8.30 pagi : Mickey Mouse or Handy MAnny tv2
9.00 pagi :Mari Mengaji
9.30 pagi : Wonderpets or kartun2 tv 1
10.00 pagi : Hi - 5 (mesti)

So....kalau waktu pagi sennag skit ibu nak jaga Hadif...dia syok layan tv..hihi

Kalau telefon nyai...atuk ker...nenek ker...dia la yang sibuk nak cakap dulu...siap kepit telefon bawah telinga macam org bz tgh cakap...;cakap la sampai puas..kadang2 nyai ngan atok pun x paham ap[er Hadif cakap...tapi aper sellalu Hadif cakap ...aderla betul...citer yang berlaku la,...report kat atok...

Skang ni Hadif x delah tido awal macam kat kg..paling awal pun kul 10....sampai dia raser ngantuk.....tutup tv....masuk bilik tido...

Bangun pagik kalau abah dah tak de...mulalah nak melalak..sbb.nye tak dapat babai abah....kadang2 kalau abah tak tgk sampai terakhir nak jalan ..pun bley nangis gak...tengokla sampai puas hati..keta da jalann...

Ok....yang lain citer lain kali...doakan Hadif jadik anak soleh dan pandai...berbakti untuk agama dan ibu abah yer....cayang amad

Soalan Cepu Emas

Pagi ni aku dapat sms n call dari kawan lama....satu sms pagi2 kwn aku bg motivational quotes plak...sorang lagi kawan baik kat sek lama...call sebab aritu aku ader sms dia..

Aper lagi ...dua2 orang tu tanya soalan cepu mas kat aku...aper agaknye yer???????? Aper lagik.... "Biler Hadif nak dapat adik??" ...kalau la macam bley order tosai kat kdai mamak snang kan>>hahahha

Akak tu senyap2 dah 5 bln pregnnat...rame sangat ajak aku bersalin thn depan...meh..kan senang klu macam nak ajak orang pegi pasar malam...aku cakap ...thn depan panjang l;agik..ader 12 bulan.....hihi...tak awal..tgh....x tgh..... ujung......

Hahahhhhaaa.....suami ku jangan nak senyum2 kambing plak bacer entri ni....yooooo....abang kena sembahyang hajat banyak2 la...bagi terbukak hati ni....lagi bagus n afdhal kan...buat sembahyang istiharah skali....biar Allah bagi petunjuk aper yang terbaik buat kita...tak gitu???

Mesti orang yang x tau citer aku pelik....knp aku takut sangat nak prgnant lagik....dulu mase baru kawin memang la plan...nak anak banyak ni banyak ni....tapi lepas 1st prgnant aku raser takut sangat untuk menghadapi saat2 tu....bukan aku takut nak bersalin...tapi time prgnant tu..

Maser prgnant kan Hadif aku dok kat kg...so..banyaklah maser pregnant aku bersendirian...tak taulah stress ke aper...aku x delah mabuk2 sangat...cume biler masuk minggu ke 29,....bermulalah episod yang bitter to remember..

Aku kna tahan wad...sbb nye PE iaitu Pre eclampsia....Tekanan darah tinggi n kehadiran protein dalam urin....tapi badan aku x de bengkak2 pun...aku tak taulah memang ader masalah buah pinggang ke haper...

BAyangkan aku dok kat wad selama 40 hari sebelum bersalin...time tu orang lain best je bermanja2 ngan suami...aku dok la kat wad tue...ujung minggu je husband datang..lagi la sedih...kakak aku n abang ipar aku la yang jadik pelawat setia ku hampir setiap hari..jasa mereka tak akan aku lupakan..

2 hari sekali aku kna amik darah...satu tabung..bukan skit..sbb nak pantau kandungan asid urik dalam badan...baru aku tau menatang aper asid urik tue...tapi hampir sebulan dok amik darah aku...dktr cakap tak payah teruskan...sebab x de guna...ventilator tak der....

Kalau nak deliverkan baby yang premature...kna sediakan ventilator...aku pnah tanyer dktor pakar kat situ....aku cakap...biler nak deliver kan baby ni...sbb nye da 2 kali aku punyer ventilator di pass kat orang lain...aku da tak larat nak tunggu...dari 34 weeks sampai 35 weeks...
tp paling aku x leh luper ...ketua O&G Hospital Bt Pahat tu cakap aper

"watpe nak deliver baby...kalau deliver tak blh nafas tak guna...mati jugak"...

Aper la punyer doktor....orang dah le ade darah tinggi...cakap macam tu plak...ko nak marah2 marah la nurse2 ko..apsal nak cakap ngan patient macam tue..harap je dah jadi "hajah" ..tapi bahasa...kesat giler!!!!!!

Maser tu aku raser geram sangat... aku doa...anak aku lahir tak perlukan ventilator......dan akhirnya maser 35 weeks sorang doktor pakar India...dapat book kan ventilator untuk aku...n alkhirnya Hadif lahir tanpa perlukan ventilator...makbul doa aku...

So....kenangan lamer masih lagi aku ingat2...sampai biler??? HAnya Tuhan Yang Tahu aper yang terbaik untuk aku...doakan la hati aku terbuka untuk beranak semula...

Exam Week

Minggu ni merupakan minggu final exam...budak2 exam..cikgu pening tanda paper...Alhamdulillah kali ni aku tanda paper berjalan lancar...walaupun sesekali aku kena menaruh "minyak cap kapak" kat kepala aku ni...huhuuuuuuu

Paper BM penulisan..satu kelas da siap...tapi aku x finalise lagik..aku tulis dulu mark guna pensil tgk overall 2 klas perlu ditambah or dicheck balik ke tidak...

Paper Matematik da siap...paper djh 2 sennang tanda...cumer aku x tau nak bg consideration ke tak kat beberapa budk yang x siap jawab...

Paper Bm selalu jadik masalah n rase r geram je biler tanda...adakah aku x ajar bdk2 ni????? adakah aku x cukup ajar???? adakah aku x pandai mengajar???? itu yang bermain di fikiran biler aku tgk paper bdk2...

Kalau yang ok tu ok la....b4 exam cikgu dok cakap cara nak wat karangan catatan...tapi masih ader yang x ikut...buat macam karangan biaser...da cikgu cakap karangan kena ader perenggan...buat jugak satu perenggan...pening cikgu!!!!!!!!!!!!!!!! itu baru tgk appearance karangan blum bacer lagik isinya..........

Ada gak budak2 yang bukan Melayu bley buat ayat yang bagus....dan ramai jugak bdk2 yang Melayu yang x nak dengar n ikut cakap cikgu..........Bahagian ulasan.....berbuih mulut cikgu cakap ayat pertama macam ni macam ni.....tapi ader gak yang buat bender yang sama.............

Pas exam ni ader beberapa minggu ni aku akan buat lagi banyak latihan terutamanya bahagian C paper BM iaitu Ulasan....Tak delah cikgu tahun dpn tanya [lak...saper la cikgu BM dia ni....dok salin balik ayat daripada petikan..itu bukan ulasan....berpandukan perbuatan baik or negatif kna carik nilai murninya dan pengajaran...


Biler bina ayat....buat ayat yang terlalu umum...padahal kat gambar macam2 aktiviti orang buat...

Tahun depan x taulah aku dicampak ke maner>>>>>>>>>ke sessi pagi kah???? di sessi petang kah???????? ajar matematik kah??? ajar Bm lagi kah???????? Ntahlaha....cume harap2 nye r aku x dicampak ke sekolah baru.....sebab tahun depan aku da pindah kat umah btul2 depan sekolah ni........janganlah aku dicampak ke sekolah lagi jauh. Sebenanye sekolah baru tu pun x delah jauh sgt...cumer sbb da beli umah kt taman ni....biarlah dkat trus.

Kengkawan aku yang keje kat ofis ...mesti kelakar bacer citer aku ni...ye la depa keje kire duit kuar masuk....wat akaun....aku buku lejar pun x der....buku latihan je banyak...hihiiiiiii......agaknya kalau aku nak keje partime jadik account assinstant ke ...ader org nak tak???

Pikir nak carik side income untuk menambah income yang ader....tetapi tidak menjejaskan profesion aku skang ni...kalau tak pun aku jadik Jutawan Internet!!!!!!

Zoo Negara

Wah!!!!! Bestnyer semalam Hadif dapat pegi zoo...nak pegi zoo ni da lamer trtunda..memula nak bawak maser bln 3...tapi husband patah kaki...pastu da baik kaki H1N1 plak...skang ni baru dapatla pegi.

Zoo bukak kul 9.00 pagi...tapi kiterng sampai kul 10...parking banyak lagik..tak perlu jauh berjalan...tiket RM25 dewasa...Hadif free (bwh 3 tahun)






Gambar memang banyak snap ..tapi tak sempat nak edit kat Photoshop..kalau nak upload sumer mesti lembap jadinye blog aku...so...frenz...u all bley la browse kat my Facebook k...banyak lagik gambar kat sana.







Semalam Hadif saje jual mahal bile nak tangkap gambo...nyampah tol>>>>> tgk tu muka budak kontrol encem...hihiiii....semalam pakai baju soldier..pastu masuk2 tgk ader topi soldier..belikan la untuk dia....so lengkapla kelengkapan soldier untuk Ahmad Hadif.




Kalau nak naik tram bley gak...bayaran RM 4 kot...tapi aku x naik..ingat nak naik after siap pusing...malas plak...jalan je la...






Orang paling suka mestilah Ahmad Hadif. B4 ni Hadif tgk kat tv je..kalau tak pun tgk dlm buku2 kesayangan dia ni je...yang Hadif slalu tgk...dog....horse...monkey (blakang umah kat kg ader banyak)



So....Hadif excited btul...kalau dia kecik lagi mesti x de perasaan...disebbkan da besa n da pnah haiwan2 tu...so dia lagi suka..





Banyak la haiwan Hadif nampak...badak...elephant...lion...zirafah..,tortoise...snake...donkey...horse...seladang...monkey..mawas..





Biler balik pun dia bley citer kat atok , nenek, nyai binatang yang dia nampak...



siap cakap lagik "atok....amad nampak badak...badak tak sok gigi...badak tak kumur2..."






hihi..da memang keje badak berendam Hadif2....tak payah nak kumur2...dan biler nak balik tu susah sangat nak ajak balik nak tgk badak...nasibla ader maser tu badak berendam..dan dia x perasan...klaau tak..jenuh la nengok badak je...






Bestla kat sana...kemudahan pon banyak...tandas bersih...surau besar..kedai makan pun byk...tapi mahal la skit..kiterang x makan pon kat sana..da breakfast makanan berat..so bley bertahan lagik sampai ptg...





Aku bawak nugget dr umah...tapi trtinggal dlm keta.so after kuar baru makan...kat dalam makan icecream...popcorn je..



tapi semalam 2 kali aku nampak haiwan2 yang tgh wat "projek"...hihhhhhhiiii...memula nampak kura2 gergasi dok syok...pastu gi kat ape centre....aderr lagi asyik kat atas pangkin...huhuuu...........bodoh 40 hari...kuang .....kuang...kuang........


Aper review kami ?????????





Sesuai untuk bawak anak jenjalan..kalau bercinta tu...x tau la...


harga tiket worth it..


bley pegi lagik...




cumer kaki aku bertambah sakit sbb kasut scholl aku x seselesa yang diharapkan...
maybe sport shoes kasut yang paling selesa untuk aktiviti berjalan ...huhuhhh





Best Weekend


Bole aku katakan semalam aderlah sabtu yang paling best1!!!!!!!!! Early morning aku da siap2 untuk pegi berjalan-jalan hari ni...kiterang kuar umah kul 8 lebih....breakfast di kedai mamak dekat ngan umah...pastu straight gi Zoo Negara..

Balik dari zoo sajer nak jalan2 kat Kampung Baru....da lama btul ttak gi Kg. Baru....rasenye last aku gi kg Baru 3 tahun lepas....itupun sbb ader kenduri di umah sedara sblh husband...after kawin tu je la kot peginye....

Disebabkan da lamer x pegi....jalan pun terpusing-pusing...nasibla Hadif da lena sbb pnat berjalan di zoo....memula salah masuk simpang...aku pun x biaser sangat ngan jalan2 area Bukit Bintang...sebenanya mula2 da nampak signboard Pusat Bandaraya..tapi ntah macam maner trlepas plak....da trsekat kat area Jalan Imbi...punyerla susah nak dapatkan Jalan Sultan Ismail...pastu sampai depan Lot 10 sepatutnya da btul jalan...salah balik...last2 kuar ke JAlan Tun Razak semula n masuk ikut KlCC - Jalan Ampang - Jalan Sultan Ismail - Jalan Raja Laut -Kampung Baru..

Huhu...lamer la gak pusing2...tapi sbb tak de nak kejar aper2 ...x delah tension sangat....cumer husband la.....dia yang pnat drive...biler da sampai Jalan Raja Laut ok la...jalan tu da biaser lalu maser keje kat Al Jeffrii dulu.

Sampai Kg Baru ...husband gi solat Asar dulu...disebabkan da sampai sana....so...nak la makan nasi lemak antarabangsa yang terkenal itew....tgk2 jam baru kul 5...singgah minum jap kat kedai belakang masjid...minum teh...roti bakar n mee goreng share...pastu nak carik lokasi nasi lemak plak...search kat internet da tau nama jalan...tapi lokasi nyer tak jumper...

Rupe2 bile dapat tgk dromoz....simpang sblh je ngan Masjid Kg Baru...aper la...maklumlah orang x de GPS....kalau ader GPS senang la....sampai kat depan tu...lum bukak lagi..kul 6 baru bukak...kedai nye sempoi je...tapi meja cepat je pnuh...dok je la kat mane2...dapatla kami makan nasi lemak antarabangsa...

Ist time makan kat sini...maser keje kat KL lagi...aderlah kisah di sebalik macam maner bley makan kat situ...n aku ngan husband yang tau...tapi skang ni dia cakap..."Ahhhhh malas nak ingat...da kawin pun...da ader Ahmad HAdif pon..." hihi....mesti kenangan x best...hihiiiiiiii

Sampai umah kul 7 lebey...letih btul...tapi best...pasni kiterang nak gi plak kedai mamak kat PJ Oldtown ....iaitu tempat makan 1st time kuar makan samer....kuang3......maser tu aku da abis blaja tau.....

Selesa Beach Resort Port Dickson

Ni entry review untuk hotel yang kiterang dok kat PD lastweek...Bawah ni gambo bilik...type superior club.....RM 260++ katil x de double..so husband cantumkan jadikla double gak. Gambo kecik tu Hadif...dari balkoni yang mengadap swimming pool.



Ni pemandangan dari parking lot...bercirikan Minangkabau.



Gambo atas ni aku ambik pagi2 dari balkoni bilik...so ..tak dela orang2 swim kat situ...cantik je pemandangan...cume dr bilik ni x jelas sangat laut...cume dapatlah dengar bunyi ombak...bley berangan jap...dok kat balkoni sorang2..


Oleh kerana kiterang nak bilik mengadap laut or pool...so ..kali ni memang kna jalan jauh dr lif...memula Hadif macam nak nangis gak biler lalu tempat sunyi ni...nasib da lalu beberapa kali ok la..nak mengangkut barang la leceh..jauh!!!!
Bilik ok la...bath tub ader..bley berendam....cumer takleh iron baju dalam bilik..nak iron kna gi ironing room...so kiterang belasah je pakai baju x beriron...
Harga bilik inclusive breakfast for 2...so ...dapatla makan...banyak jugak pilihan...pagi tu ader mihun, roti jala, bubur, untuk western cume der tomato ngan marjerin ngan baked beans...pastu aderla roti, ommellete....tapi x amik pun ommelete sbb queue panjang.... desert ader buah n 3 jenis kuih tradisi melayu...overall makanan bley la...
Hadif plak x nak makan...dok mengadap tingkap tgk org main bot pisang..
Kiterang check out awal ..kul 10...bangun tido dapat memo dr pengurusan..mintak guest check put kul 12 sbb hari tu depa banyak dapat tempahan bilik...kiterang pun bla awal gi umah abang aku...
Pasni tak pyah la nak carik2 bilik mengadap pool...adap jalan pong ok gak...bukannye nak dok kat bilik je....lainla kalau berdua dulu...x payah kuar bilik pun x per...hihhhhiiii

BZ.....BZ

Setelah bercuti 4 hari...minggu ni memang memerlukan kekuatan fizikal dan mental btol....nextweek budak2 nak exam....so..kna siapkan tanda2 buku dorang...tapi ader gak yang aku terkandas x tanda lagik...jawapannya time exam suh depa bawak...pastu aku kutip...biler mau tanda...itu lain citer..

Lagi2 ujung tahun ni macam2 bender yang kena isi.....

kad laporan koko ( half way)

Laporan Adab Belajar a.k.a LAB ( rekod sahsiah murid...tapi aku x tau la kat skola ni biler parents nak tgk....sbb maser open day pun depa x sempat nak tgk sumer...pastu x bawak balik...nothing (ader lagi 2 kelas kna buat...trmasukla kelas yang aku jd guru kelasnye)

PLBS iaitu rekod lisan (85 % settle...tinggal cop nama aku n nama GPK )
opsssss....kelas aku sendiri cikgu BI tak isi lagi..

Sumer ni kalau bley memang nak settle b4 exam...sbb after exam sumer sibuk nak tanda paper...pastu ujung tahun singkat gak maser..dah nak Hari Anugerah Cemerlang....janganlah kepaler aku nak pening2...biler kna tanda paper karangan je...pening!!!!!!

Hari ni barula aku dapat melegakan diri sekejap....walaupun tgh ari ni ader taklimat dari GB...aku pegi je lah....x tau aper yang akan dicakapkan...dengar je ....terima je.....

Esok.....Insyaallah kiteranng nak gi Zoo Negara...seumur hidup x pnah pegi zoo ni...harap2 Hadif enjoy biler gi sana....tunggu!!!!!!!!! gambar kiterang ngan gajah ...zirafah plak yer..

Cuti2 @ Port Dickson










Dah lamer giler x pegi bercuti..last bln 6 tahun lepas PD gak..tu saje la destinasi percutian yang kami mampu pegi wat mase ni.....raser dpt gi PD pun bestnyer...hilangkan kejap penat keje selama ni...

Aku tempah carrot kek sempena hari jadi ku yang da lamer lepas...so...dapat bg makan ramai skit owang....memang sedap kek tu...pastu wat puding koktail n goreng nugget untuk anak2 sedare aku...

Aku bertolak kul 1000 pagi...ingatkan jalan sesak....Alhamdulillah sepanjang jalan ok je...sampai2 terus gi umah abang aku kat Telok Kemang....lunch kat sana....lepak2 ..kul 3 kiteorang check in kat Selesa Beach Resort...jaraknya cume beberapa km je dr umah abang aku...saje...da lama x merasa tido hotel........ petangnye turun ke pantai kat hotel....aku n husband je yang mandi...kali ni Hadif x nak jejak air pun..menangis macam ape...last2 dia main je pasir ngan tools pasir yang dia bawak..

Hadif pun sebenanye demam...tu mood nak mandi pun x de..selesema lagik...sbb da book bilik pegi gak....malam nye gi umah abang aku balik..jiran belakang umah dia ader open house...makan free lagi...pastu balik hptel tido......

Pagi tadik after breakfast..jalan2 kat pantai..pastu kemas2 barang n balik semula gi umah abang aku..pagi ni mandi kat laut dkt umah abang aku plak...ingatkan Hadif nak lah mandi biler tgk abang2 sepupu dia mandi...tapi sama je..kiteorang sume da masuk dalam air...still tak nak mandi lagik...biler tangan bye kotor suh aku amik air pakai baldi dia...sabau je la,...

Balik2 abang aku tgh bakar kambing...lamb chop gitu...pastu ader ayam panggang ngan ikan kukus..ikan skit punye besar......yang ader cume aku n kakak aku yang kat cheras je...yang lain x jadik nak turun....aper lagik...husband ku melantak la 6 keping daging kambing...sendawa pun bau kambing...aku makan gak...dagingnyer pun x delah sekuat bau daging kambing kampung...sbb abang aku cakap ni kambing Australia....kurang lemak kot...n kambing muda....

Da kenyang makan...rehat2 ..kul 3 bertolak balik..balik ni pun macam2 aku bawak....bertukar2 makanan yang kakak aku bawak....kire sepanjang kat PD x de makan kat kedai...cume tadik on d way...singgah kat kedai depan jalan amsuk ke kuartes UPM ni...terkenal ngan kuih koci nye yang sedap....tapi bile sejuk...santan cair yang membalut kuih tu da jadi keras gak....

Gambo x de upload lagik...kna tunggu Hadif tido dulu...

Best raser dapat mandi laut...walaupun muka ku pedih kna air masin.........macam Jacuzzi bile ombak mendesah......

Muda Mudi Masa Kini

Sebelum aku menulis entri ni aku nak mintak maap bebanyak kalau ader yg terasa biler bace entri aku...aku x de kekuatan untuk tegur secara lisan...so....diharap jika terbacer entri ni dapatlah diambil manfaat nye bersama...

Tajuk pun muda mudi...aper yer....tentu anda sumer pnah bercinta???masih ingatkah anda tentang zaman bercinta dolu2????????? aku pun pnah gak bercinta dari 2002 hinggalah kini........b4 tu x de yer.... dan banyaklah kisah2 di sebalik perkenalan itew...

Aku nak kata aku baik x gak...ader gak kuar dating....sebulan sekali kot paling cepat.......bukannya aku warak tak penah telefon...kalau telefon tu biaser la... kuar makan aderla gak..sbb aku kat kampung n husband kat tempat lain...jarang2 la dpt jumper..telefon je..

Itew kisah aku...ape aku nak citer??macamana ek nak mulakan....

Kalau b4 kawin da biaser pegang sana sini...aper kelebihannya berkawin?????bezanya kalau yg pompuan dulu "cik" n sekarang "puan"....aper "powernye" majlis membatalkan air sembahyang kalau dah biaser pegang2 tangan?????? memang zaman bercinta tue ..bender yang berdosa tu la yang kita dok suke sangat nak buat...tapi kena la ingat...dosa dan pahala...

Kalau pun mase bercinta ade aksi2 yang lagak seperti pasangan suami isteri janganlah tunjuk kat orang...orang akan tau...kalau la nak bergambar yang lebey skit aksi nya...sekadar simpan lah untuk tatapan sendiri.....janganlah tunjukkan kepada dunia yang anda sedang bercinta....kalau pun anda tak malu menunjukkan aksi2 itue.....jagalah maruah ibu bapa anda....walaupun anda katakan ibu bapa anda sporting...cumer "nornilia" je yang kepochiii...

Aku bukan nak menegur artis yang hidup penuh dgn glamer..itu dunia mereka...aku x kuasa nak menegur mereka...aku tegur sanak sedare...kawan2 yang aku kenal.....kalau raser da cukup berkemampuan...kawin cepat2.....aku salute ngan kawan aku Lyn....kawin awal...umur 28 tahun anak da sekolah tadika....tak pelah bagus....

MAse lepas kawin panjang..maser tue da x de batas lagi antara suami isteri..time tu jangan plak nak pegang sehari pun x dek...sbb dah puas bercinta...huhuhuuuuuuuuu


Tolonglah jaga maruah ibu bapa...kalau mak pak anda x marah...anda masih ader sedare mare...bukannya anda yatim piatu tiade saudara mare....sumer orang ade susur galur sendiri....ingat ,....jadikan kisah2 orang yang terdahulu jadikan pengajaran....amik yng baik buang yang buruk......

KAlau nak marah bacer entri ni marahlah...suka ati aku nak tulis aper yang aku raser....cumer aku harap sangat sanak sedare aku dijauhi daripada perkara2 yang mengaibkan.

Ayam Bakar Wong Solo @ Bangi

Malam tadik lepas carik bej baju sekolah Hadif kat Manjaku BAngi...kiterang survey la tempat2 makan kat area Bandar Baru Bangi ni....jalan2 nampak satu kedai makan baru...iaitu Ayam Bakar Wong Solo ...nama pun da Solo..pastinya dari Indonesia...

Kalau tempat Solo tu dekat je ngan kampung bapak kat kat sana....dulu masse abang n mak bapak aku gi Jawa...dorang turun di Airport Solo....

Makanan nye tak delah banyak sangat...n regenye mahal la jugak...aku rase orang Indon yang dok kat MAlaysia ni pun sayang nak makan kat situ...kiteorang amik set ekonomi semalam berharga RM10.90 ....

Isinya ialah....

Nasi putih
Ayam Bakar (husband amik Ayam Penyet)
tauhu sekeping
tempe sekeping
sambal ketuk
timun n salad
sambal kicap
air mineral dalam cup

untuk HAdif aku tambah sup ayam a.k.a sup sayur sbb ayam nye sikit je..sayur yang lebey...tapi sedapla....

Bolelah aku makan habis..sbb lapar kot..ayam bakar nye memang sedap...cume ayam penyet tu aku rase biase je..husband aku yang suka ayam2 penyet ni...


Pastu tempat duduk pun best..ader kat kerusi n duduk bersila..pastu yang bersila ader divider antara setiap tempat..bestla...cumenye malam tadik HAdif buat perangai....dok kat lantai lagi la letih nak jaga...lagipun kt umah dia da makan nasik lemak sebungkus...makan gak dia...nasi putih ngan sup sayur tu....minum milo.........blum sempat balik da kuar balik milo ....nasib bek kt dalam sinki ..n milo je yang kuar...

Berapa kena bayo???

NAsi 2 set
nasi putih
sup
milo
sirap limau

kesemuanya RM38.20

Lauk2 ala carte pun ader...tapi mak aii...harga memang murah la kat kedai2 makan seafood...antaranya sambal teri (sambal bilis) RM8...cumi pedas (sotong belas2 henggget jugakla)

Tapi kalau sesekali nak ubah selera bole la mencuba Ayam Bakar Wong Solo iaitu Ayam Bakar orang Solo

Lokasi di Bandar Baru Bangi , Seksyen 9 x silap......dkat2 ngan Ariani

Pagi yang Hening

Semalam hari ke 6 pose 6...Alhamdulillah...tapi husband still pose sbb dia trtinggal 2 hari lagi...macam baise sbb pose aku bangun la awal skit....walaupun bangun awal pagi2 ni aku akan rase lg cergas daripada bangun kul 6 lebih...mungkin sbb bangun pagi2 ni...trus je menyapu sampah...gerak2 la badan aku ni....hopefully berkekalanlah aku bangun awal....dulu maser aku mengajar sessi pagi pun kul 5 lebih aku da bangun..


Aku sebenanya nak mencarik design2 kat Deepavali kat Internet...sbb.nye setiap kelas kena buat kad ucapan untuk bebudak yang sambut Deepavali ni...tapi lum carik pun...masuk dulu wat update kat blog...

Citer tentang Facebook plak...ramai da kengkawan lama aku yang sambung PHD kat overseas....bestnye...muda2 da amik PHD.....aku Master pun x lepas lagik....bile tgk gambo2 dorang kat luar negara bestnye...tapi aku rase aku belum ader kekuatan untuk menangani stress biler sambung blaja...orang yang blaja sambil bekerja ni memang kna kuat mental...

Pastu dapatlah jugak melalui Facebook aku tau tentang kwn2 zzaman2 blaja dulu....ader yang sama dan ader yg da makeover...kalau dulu di "U" mereka la antara pejuang2 menegakkan Islam ngan cara berpakaian yang sungguh bagus...tapi la ni aku tgk da wat makeover...maybe dorang ader alasan tersendiri...maybe tak sesuai ngan pangkat mereka yang besar....cumenye aku ingat dulu....cara dorang cakap macamlah jubah je baju yang betul2 menutup aurat....tapi skang gambo siap baju tshirt senteng lagik....yang orang2 biaser mase kat Uni dulu...still mantain macam tu....

Tak kisahlah hak masing2...so..kalau nak berpakaian tue jangan ikut2 orang...hati sebenanya belum nak 100%..aper jadik...kuar je dari tempat tu..terus berubah kulit....kalau yang still qanaah dan istiqomah ngan cara mereka tahniah...tabik la kat korang....

Macam-macam Isnin

Sesampainya aku di skolah...aku dikejutkan dgn berita ramai cikgu2 tak datang sbb cirit-birit......pg td aku dpt msg dr sorang kawan bg tau dia x dpt dtg sbb cirit-birit...ingatkan dia sorang...nak kata makan maser kursus kat UPM tak jugak....makan kat kenduri kawin tak jugak...sape yang tak pegi pun kena wabak ni...

Jadi biler ramai cikgu tak de...terpaksa la bertapa dlm kelas masing2...sape yg jd guru kelas ...masuklah kelas sendiri...yg tak de kelas...ganti kelas kawan2 yang x datang......dr kul 110 tengahari sampai 630 petang aku bley rehat 50 minit sahaja...memangla maser kt sekolah singkat je....tapi kepenatannya sama macam keje satu hari...biler masuk kelas nak kna control kelas....klu budak2 nakal ..tu yg jadik makin penat....pastu cikgu maner bley duduk dlm kelas (kadang2 buat gak...biler kaki da sakit)......

Tadik mase perhimpunan nampak budak minum ai oren ...Ya Allah sedapnya aku tgk....so...buka puasa tadik aku minum sejug air sarsi sejuk...pas maghrib minum teh panas seteko...........huhuuuuu

Nak tau...petang tadi husband aku bg tau ...jalan kat depan Jusco kat umah aku ni ditutup...tapi dia tak tau kenapa...accident kot...dia bg tau sbb nak suh aku lalu jalan lagi satu....rupe2nye bukan accident...bukak2 tv ader berita 3 penjenayah kena tembak mati.....sah tadik jalan ditutup sbb ade perompak kena tembak...

Mengikut berita...sorang da kena tembak kat genting highlands...lagi 2 kat depan Jusco...sorang tu mula2 nak melarikan diri tapi dpt ditembak....syukur aku x berada di situ...kalau aku lalu kat situ time tu mesti seram sejuk tgk tembak-menembak ni.......

Husband aku cakap dia nampak keta hitam ditarik ngan towtruck polis...berlubang cermin depan sbb kena tembak la tue....harap2 tak de ape2 la lalu situ pasni.......

Weekend yang Dinantikan

Hari ni sudah Ahad...esok Isnin...da skul...Nexweek skul 4 hari je...sbb Jumaat da start cuti untuk Deepavali sampai Isnin...

Semalam pagi ader LADAP di UPM...Pemantapan P&P...bestla lecturer tu bagi..kalau x ...mesti mengantuk dari pagi sampai tengahari...balik LADAP gi kenduri kawin anak cikgu kat sekolah ni...buat di Dewan Presint 16...da 2x gi wedding kat dewan2 di Putrajaya...tensennye sebab mesti ader tempat menarik untuk budak2 main...aperlagi...Hadif tak nak masuk la plak...nasib kebetulan aku datang pengantin nak diarak masuk dewan...so ...senyap skit biler dengar kompang....da masuk dewan nak plak tgk org2 kompang tu dkat2...pujuk2 dpt la dok kat tempat yg aku pilih...pastu dia leka la tgk org main kompang...

Lepas Asar aku gi umah aku...buang segala sampah2.....banyakla plastik hitam yg kiteorang kumpul dpn ruang tamu....pasni nak sapu2 habuk...basuh last nanti bile da wat reno...semalam jiran baru aku tegur kiteorng..tny biler pindah...husband cakap nak wat pagar dulu...dia cakap kalau nak wat pagar cakapla kat dia....boleh share...sbbnye dia pun bela anjing...faham x pe....

Lepas Maghrib gi umah abang aku..open house...dia jemput kawan2 dekat je....tapi makanan skit punyer banyak...main dish...mee kari...barbeque ayam...kambing...udang..hotdog....side dishes a.k.a desert....cheese kek...2 biji...dadih..puding koktail..popia....makan2 ...sampai perut pun x leh nak makan...balik kul 11.....dgn membawa bekalan2 yang lebih...so...pagi tadi aku breakfast mee kari....

Open house umah abang aku dilatari ngan nyanyian lagu2 Tamil sbb jiran selorong dia wat party..agaknya birthday party or kenduri sempena deepavali.......

Pagi2 tadik aku gi pasar borong sorang....arini aku x belik ayam...kalau bley nak banyakkan makan ikan........

Balik umah start mengemas umah..aku buat yang basic je...pastu masak..sambal udang petai...( da lamer giler aku x masak petai).........kailan goreng ngan sup bebola tenggiri...bebola tenggiri tu buat sendiri...

Pas makan ni baru bley rehat jap.

Si Comel Berbaju Raya Contest

Pengumuman! : entry kali nie khas utk Si Comel Berbaju Raya Contest. hehe..


Bagi sesaper yg still dlm mood raya atau ader gambar comei2 bleh la join contest nie ye.

Hadiah?? fuh..memang menarik..lebih2 lagi lps raya nie memang kurang la modal nak membeli, so thanks kpd babyibu dan para sponsor nya yg bagi 'peluang' kat kitorang semua grab hadiah2 tue..

Hmm..si comel aku nie tentu la tak lain tak bukan Ahmad Hadif Aiman.

Gambar ni amik waktu pagi raya sblm jalan2 raya rumah sepupunya..selalunya memang payah nak suruh hadif pose lengkap berbaju melayu,sampin dan berkopiah ni (biasa jap je,lps tue mintak tukar dah..panas kot)..tp mood hadif ok pagi raya tue..maklum la nak gi jalan2.. (dan macam tau2 je nak post gambo ni kat contest :) .. kena la hadif posing sehabis baik)..kitorang dpt la snap picture nie. macam biasa hadif mmg suka tunjukkan gigi nya yg putih..


Opss..lupa plak nak bg tau..popa (sofa) tangan tue pun popa raya gak..beli seminggu sblm raya..popa khas utk hadif dan kwn2 hadif yg nak dtg beraya..hehe......

Ok layanz gambar hadif nie ek utk Si Comel Berbaju Raya Contest.





'Pose' istimewa drpd Ahmad Hadif Aiman Bin Mohd Dzulfadzli
Umur 2 tahun 10 bulan

Okeyz..sesaper nak join dipersilakan..
Syarat-syaratnya:

  • Jadi follower Babyibu dan add Babyibu dlm bloglist anda. -Done
  • Letak banner di sidebar blog anda dgn link ke entri ini. -Done
  • Membuat entri contest ini di blog anda. -Done
  • Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya=baju kurung/baju melayu. -Done
  • Sila nyatakan nama si comel dan umurnya. -Done
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified) - Done

Waduh..waduh..mudahkan..

Tak dilupa juga jutaan terima kasih buat para sponsor hadiah iaitu:

Dah lengkap, jgn lupa tinggalkan entri anda di sini.

Cepat-cepat....tarikh tutup 15 Oct 2009...

Jgn ketinggalan..and wish me luck!..

Susah Senang Terima Kasih

Dari kecik mak pak kita ajar cakap timakasih...skang ni kalau ader anak pun kita mesti ajar anak untuk ucap tima kasih...tapi sedar tak kita kadang2 kita yang dewasa ni susah untuk berterima kasih????

Aku mengajar subjek BM ...dan ade diselitkan nilai2 murni...antaranya ialah berterima kasih....bile perlu brtima kasih??? jika kita mendapat pertolongan daripada orang lain...itu yang aku ajar pada murid2 aku...maksudnya ape sahaja bantuan orang sama ada kecil atau besar...kita mesti tima kasih...

Skang ni aku ajar Hadif ...bile dapat sesuatu cakap timakasih...ibu atau abah buatkan susu cakap tima kasih...ibu masakkan untuk makan cakap timakasih....cume kita sendiri yang kadang2 lupa..nak balik nursery cakap timakasih kat cikgu sbb jaga dia....

Bukan setakat orang bagi duit atau barang perlu say thank u....ape jua keadaan...orang datang ke majlis yang kita jemput pun ucap tima kasih...ini kerana tetamu yang hadir sama2 memeriahkan majlis kita....orang datang ke rumah kita...pun sama...

Semalam aku bg satu situasi kat anak2 murid aku...kalau awak balik sekolah tumpang keta ayah kawan...awak cakap tima kasih tak??????? ader yang cakap dan ader yang tak.....dan sebagai cikgu aku bg tau mereka....walaupun setiap hari awak naik keta dia....awak mesti ucapkan tima kasih kerana mereka sanggup membawa awak balik...ye...kadang2 kalau da menjadi rutin..kita lupe untuk berterima kasih....dan mungkin orang yang membawa kita tu ternanti-nanti bile orang ni nak cakap terima kasih

walaupun kita naik van atau bas yang berbayar...mesti cakap jugak....sbb kerana mereka kita sampai ke destinasi yang hendak dituju...aku harapkan anak2 murid aku mempraktikkan apa yang mereka belajar di sekolah..

Marilah kita yang sudah dewasa ini selalu2 memaniskan mulut untuk mengucapkan tima kasih apabila mendapat bantuan orang lain...walaupun kita seorang pendiam biarlah pendiam yang terhormat...jangan diam2 yang tidak berbudi bahasa....

wedding ceremony

Da 2 minggu lepas hari raya...huhu..hectic weekend...alhamdulillah majlis wedding berjalan ngan lancar..walaupun bole dikatakan sepanjang hari hujan...macam mase aku punyer majlis...mula2 aku bleyla berpayung bile nak kuar...lame2 redah je ujan...n hasilnya baju n tudung ku kebasahan..nasib la my baju kaler coklat gelap...tak nampak kotor langsung....

Memang terasa kepenatannya...sbb da lame tak pegi menolong majlis kawin family...sejak 2005 tak banyak majlis yang family aku buat...so...b4 ni setakat datang makan je..last sekali 2007 anak sedare aku kawin kat kuala selangor...

Lagi satu biler aku dok dlm family aku...aku akan jadik orang "muda"....hanya mengikut arahan daripada my sister2......berbeza bile aku dalam family husband....so..knalah wat keje yang patut....angkat2 bende berat x delah aku buat..sbb bile majlis kawin memang banyak keje yang kena buat...b4 n after...rasenye after majlis lagi banyak kena buat ..kemaS itu ini...

N for my dear hubby...i'm proud of you....sbb on that day...jadik anak lelaki yang betul2...maksudnya dapat membantu membuat keje2 dgn bersungguh-sungguh...hahah...bangga tak bang...kna puji....cume kesian la ngan kaki yang jalan masih x brape sangat...alhamdulillah x de effect ape2 kat kaki...just semalam pagi dia cakap kaki ade sakit sikit sbb banyak bergrak kot...skang hopefully ok da....

N my sis in laws punye tunang.......hajin menolong......bole truskan usaha murni anda.....hihiiiiiiiiii

Kat Johor my parents da x larat sangat nak wat keje2 renyah ni....so anak2 la yang akan settle kan sumer...pagi lepas majlis kawin biasenye sume anak beranak kan dikerah untuk membersihkan kawasan..ikut umur la...n keupayaan...maser tu tak de sape yang terkecuali...tapi syok la...kejap je keje settle...kalau x ....parah woo mau buat sume keje sendiri....maser tu pengantin pun kenala menyingsing baju untuk buat keje sekali....



kan nama pun raja sehari....sehari jelah....bukan berhari-hari jadik raja....hahahahaaaa........husband ku bertuah sbb kat kg aku my abang2 sume sama cuci periuk2 gedabak itew......cume turn kat melaka............huhuuuuuuuu................x mau ku ingat peristiwa mencuci periuk itewwwwww....

Apepun kepada sesapa yang naik pelamin...sama2 lah menolong n membantu ape yang patut...our parents da penat tenaga...wang hengget......apela kirenya kita sama2 membantu...ingat........raja hanya sehari...............bukannnya hari ini esok n lusa kita jadi raje lagik.........chow cin chauuuuuuuuuuuu.

Bak kata Wonderpet........kami x besa dan kami x kuat...bile bekerjasama sume jadi mudah...yeah.wonderpets

Hari yang Meletihkan

Buat pertama kalinya finger flex kat skola...lewat...

Sebabnya aku tukar shift ngan husband aku jaga Hadif...

Tadi aku tanye anak murid aku yang sama2 kat taska ROzinah...dia cakap adik dia dua2 kena Chicken pox gak...aduh....ramai yang x datang sebab CP

Balik dr sekolah aku isi minyak keta pastu order untuk jamuan kelas kat KFC...dok lama menunggu supervisor dtg entertaint aku..huhu...aku da bayo abis ...settle...esok kul 1 aku gi amik KFC..rase nye KFC Taman Equine ni arini dapat pendapatan lebey...sbb kat Sekolah aku ni banyak kelas yang makan KFC untuk jamuan esok..

PAs gi KFC singgah Jusco beli nugget n kuarkan duit yang da x berapaa nak ader ni...sampai umah dkat kul 8..

Makan2 ...solat...kuar gi klinik Wai lagi sekali...doktor tu cakap ye je da bley kuar..takut org takut ngan HAdif sebab ade kesan2 lagi...

Balik kampung ke tak?????tak pasti...tgk keadaan esok..yang pasti husband aku balik..


Aku rase sejak lepas raya ni aku jadi macam letih je...mase pose Alhamdulillah sihat je..bangun pagi x rase nak tido balik...takkan penat balik kg x abis2 lagi...bulan pose bangun kul 4 lebey pun ok lagi...ni bangun 6 lebih oun nak diikutkan hati nak trus sambung tido..

Sejak balik dari kampung umah da x berapa nak kemas......kain berlonggok2 dalam bilik...dan tadi husband aku pun x sempat nak melipat baju...

dia cakap letih btul arini jaga Hadif..sbbnye tadi Hadif tido awal..so waktu husband aku balik dia da jaga sampai petang la x de peluang abah nak tido... panjat2 abah la...biler kena marah ngan abah...cibuk mintak maaf...tapi x sampai seminit buat lagik...

N malam ni aku x tau nak wat ape keje...walhal keje aku melambak...buku minggu ni langsung x tanda....mase free pun x de,...latih persembahan untuk esok ...Sambutan Hari Kanak2...ingat nak kemas baju...tapi x confirm lagik...malas nak beria kemas...skali aku x dapat balik....tapi doa2 hadif esok bertambah ok n dapatla aku balik...

Hadif pun sebenanye nak sangat balik kampung...cian dia kalau x dapat balik....tapi kalau x cihat camne hadif nak balik..nanti berjangkit kat kawan2 plak..