Search Nornilia's Blog

Sambutan Hari Raya

Ni adalah sebahagian tazkirah yang aku sampaikan kepada budak2 kelas semalam...mase bln pose ade slot tazkirah lebey kurang 25 min di kelas...mane2 cikgu masuk after recess kna bagi tazkirah...

Jadi semalam tajuknya cara2 menyambut Hari Raya yang diberkati.

1...Banyakkkan beribadah ketika malam raya...kerana pahalanya sangat besa..malam raya merupakan antara malam2 yang digandakan pahala beribadah...

2..Mandi sunat HariRaya

3..Makan dahulu sebelum bersolat hari raya

4..Pergi ke masjid....perempuan yang uzur punbley dok di perkarangan

5..meminta maaf antara satu sama lain

6...melalui jalan yang lain semasa pergi dan balik masjid supaya bertemu dgn lebih ramai orng...



Sama-samalah kita melakukannya Insyaalah...

Lagi satu dlm tazkirah semalam disentuh tentang aurat ketika berhari raya...biase kalau pompuan pakai baju kurung...tapi agaknya da jadi trend untuk orng2 moden n dok di bandar...baju kurung hanya dipakai ketika pagi raya....

Hina sangat ke pakai baju kurung tu...bile waktu petang da tukar dress or jeans bile pegi beraya...pandangan personal aku..memang x manis kalau hari2 raya tu pegi beraya pakai dress paras lutut....tapi ntahlah...setiap orang ade pendapat masing2...ini pandangan aku je.......

Pastu hari lain bile pegi beraya yang pompuan da pakai tshirt n jeans..mak aiii...ingatkan budak2 kecik je yang ibu bapa belikan baju melayu n kasual..........tapi yang da remaja pun macam tu gak.....

sekiranya anda seorang parents adakah manis jika anak2 gadis anda berpakaian sedemikian pada hari raya????????sebenanya nilah peranan ibu bapa...walaupun mereka sudah remaja....tataetika anak2 berpakaian mestilah dilihat jugak........kalau ibu bapa yang bagi permission untuk anak mereka membeli baju2 tersebut means you da bg green light.......no wonder la ade anak2 remaja melayu yang x suka pakai baju kurung...........

Baju2 tu kan memang da selalu dipakain setiap hari...so waktu hari raya yang mulia ni pakai la baju2 yang bersopan skit.........kalau nak pakai dress tu biarlah yang labuhnya sampai ke bawah...bukannya kita nak sambut krismas............

Kalau nak berseluar pakailah baju yang labuh ..........skang ni baju2 muslimah moden kan banyak...bukannya beraya pakai tshirt sendat paras punggung............

Kita renung2 kan la bersama

Teringat aku ni orang kampung.........walaupun sekolah merata-rata tempat tapi bile raya baju kurung je yang ade........

.tak kisahlah...kurung ke kebaya ke abaya ke........jubah ke........pakailah pakaian yang bersopan....
0 Responses