Search Nornilia's Blog

Soto Ayam

Ni resipi soto ayam...tapi mintak maap la bebanyak ukuran bahan x de...adjust sendiri la ye...banyak buat ...banyakla bahan nye...

Bahan-bahan
Ayam kampung or ayam pencen (sbb nak lebur lama2 dalam kuah)
Bawang merah *
Bawang putih*
Halia*
lada hitam*
buah keras* (jangan banyak sangat..nanti sakit perut plak..kalau sekor ayam letakla dalam 6 biji)

* blend bahan

lengkuas dititik 3 cm
serai dititik 3 batang
sup bunjut

ketumbar
jintan manis
jintan putih

(kalau ikut empunya resipi dia sangan n blender guna blender kering.....tapi aku x rajin nak sangan...belasah je blender cam biase...)

rempah kurma (kalau banyak kuah...bolela masuk sepeket kecil ....peranan rempah kurma ni biar pekat kuah....tapi jangan la banyak sangat...tak sedap kalau pekat2 )

Cara-cara membuat

1..bersihkan ayam...kalau guna ayam kampung rebus je dulu.... tumis bahan-bahan blend..

2...masukkan serai, lengkuas n sgala mak nenek ketumbar n jintan yang da diblend

3. masukkan sup bunjut

4. masukkan rempah kurma ....pastu masukkan ke dalam ayam yang direbus tadi

5.Biarkan kuah mendidih n ayam...empuk (kalau guna rice cooker sampai step ni da bley tido)

6...Kuarkan ayam yang bahagian daging...untuk digoreng n dicarik-carikkan

Perlu ingat...bahan2 rempah jangan over ...nanti kuah jadi tak sedap kalau terlampau banyak rempah...

Bahan2 sampingan
ayam goreng yang dicarik-carikkan
kacang tanah goreng
suhun goreng
bawang goreng
daun sup
bergedel
sambal kicap
taugeh


Nampak je banyak bahan...sebenanye sume ade kat umah kecuali buah keras yang jarang de kat umah..pasti sedap...lagi2 kalau ade bergedel...

Selamat mencuba...jangan lupa nasi impit nye

Hadif & Kawan-kawan

Raya ni Hadif banyak jumpe kawan2 dia..kat Johor jumpe Ina...Ila..Ain (sume tu anak babysitter lama)....jumpe abang Uwais....cume Hadif dapat main kejap je ngan abang wais sebab abang wais da nak balik Kedah...dia tunggu abang wais dtg punyelah lama...


KAt kg pun jumpe abang adam...mula2 sampai kampung berebut kereta transformes abang adam...sudahnya pegi la parit raja carik mainan yang hampir serupa...sbb nye kedai yang abang adam beli keta tak bukak lagi...yang bestnye keta abang adam 14 hengget...tapi keta Hadif 2.80 je...bertahan gak keta polis murah tu...cantik plak...


bile sume abang balik...Hadif pun sedey..tak de sape nak main...pastu ape lagi..mengerjakan kuih raya kat atas meja la...mase kawan ramai...dok lari sana...lari sini tak de ingat nak main kuih raya...
skang ni Hadif da bley ingat lagi nama kawan2 dia...abang cimi...iaitu abang kepada adam..dan bile kite tanya mane abang cimi...dia jawab...abang cimi umah adam...betul2.....









Kat Melaka Hadif suka sangat jumpe Kak Nana....tengokla aksi Hadif bergaya ngan Kak Nana..mahal beb gambo ni...aksi manja...huhhuuuu....


Dan skang ni HAdif da bley main ngan Abang Acip...kalau tak pasangan Hadif dan Husna menyebabkan Abang Acip terdiam..sbb nye mulut dua2 orang ni bole menggegarkan rumah...tapi skang da okay...


Yang tak tahan...Hadif bley plak gigit abang Amad...da Abang Amad nangis....tapi pastu da bley main kejar2 ngan abang Ahmad...


Weekend ni kalau Ahmad HAdif sihat...bley la jumpe kawan2 lama ...kalau tak...x tau le camne...


KAwan-kawan kat taska pun banyak yang Hadif ingat nama...aku ade tunjuk gambo kawan kat taska dia...n dia sebut betul....Adam>>>Mia...tapi aku x pasti kat taska Hadif da kuar suara ke belum...


Pastu HAdif bley jadi narrator la bile da besa....aritu nampak la accident n ade ambulans..beria-ia berciter kat atuk ....nampak ambelen...siap gaya mata..nak tunjuk lampu ambulans tu kelip2...bercerita ngan oenuh semangat btul..

Sambutan Hari Kanak-kanak

Arini aku sekolah setelah mc semalam...husband plak amik cuti hari ni...esok n lusa dia half day...aku x blh cuti sbb ade tugas penting minggu ni...skang ni tgh latih budak untuk sambutan hari kanak-kanak....pastu Jumaat sekali ngan jamuan akhir tahun...so terpaksa tak bley cuti la..

Mula2 plan Jumaat nak CRK....tapi disebabkan ade majlis aku cancel...cume hari Jumaat tu ingat nak mintak kuar awal...dan do2 CHICKEN POX Hadif ok...so far skang tak de yang tambah bintik2 lagi...

Tadi wat latihan persembahan budak djh 4 ...aku n sorang lagi partner...idea dtg dr persembahan budak2 sek lama thn lepas...sbb nya hari kanak2 best kalau wat persembahan yang rancak..mula2 macam x approve je show ni...tapi naik cuti ni belasah je buat...budak2 bukan pakai seksi pun...pakai sports attire je...

Aku suka sangat ngan lagu tu AEIOU tu...lagu tema kisah kaisara...nanti after persembahan aku upload video persembahan depa kat sini k....huhu...part paling boring...nak buat pom pom...bukannye ade ready made pom pom...so...gunala tali rafia yang dicarik-carik...

Apepun aku happy sangat bile denga lagu tu..lagu tu je yang aku hafal...lagu2 zaman skang ni sume tak masuk otak..

Alfatihah

Mase aku tgh wat n3 ni ...aku dapat sms dari kawan aku ....anak kawan sebelah tempat duduk aku kat sekolah meninggal pagi tadi...

Aku sebenanye taktau sangat ape masalah anak dia...tapi daripada yang aku denga dia citer ngan orang lain...aku dapat agak yang anak dia anak masalah kesihatan...

Semalam dia cakap dia dari Darussyifa Bangi sbb anak dia menangis x berenti....tapi sampai sana tutup...pastu mase nak cuti raya pun dia balik awal untuk mengelakkkan jammed sampai Kelantan sbb ..bawak anak dia yang tu ...

Dan pagi tadi....Allah lebih menyayanginya....Anak lelaki nye meninggal di Hospital Putrajaya...aku rase anak dia setahun lebih....memang la anak yang belum baligh kalau meninggal akan menunggu ibu bapanya di pintu syurga....tapi kesedihan ibu bapanya sebab kehilangan anak mesti tak dapat dibendung...

Selama ni pun dia banyak pegi appointment doktor untuk anak dia....semoga Azy tabah menghadapi dugaan ini...

Alfatihah untuk baby tu....aku pun x tau nama anak dia ......

Back To Work

Semalam da mula sekolah balik...walaupun masih keletihan...badan Hadif plak kuar bintik2..mase kat Melaka aku tunjukkan bintik2 berair tu kat biras aku yang doktor...dia cakap bukan chicken pox...n aku pun x risau sangat..sbb HAdif mmg selalu bintik sana sini...

Semalam cikgu kat taska tny..HAdif kena CP ke? aku cakap tak la...sbb skit2 je...dia cakap ramai budak kna..pastu anak dia yang baye Hadif pun kna gak...malam tadi mase nak tukar diapers nampak bertambah..

aku pun trus bawak gi klinik...nak pegi Klinik Fadzliyana...ramai btul orang...nak gi Klinik Sarumadh tutup da...last2 gi Klinik Wai...doktor otai....check2 cakap ni CP...so knalah aku MC hari ni...kawan aku plak cakap dulu anak dia kena CP pun x demam...Hadif cume demam sehari b4 raya tu je...

Doa2 cepatla baik...weekend ni majlis kawin kat umah MIL aku...

Wedding of the Year

Apa yang boleh aku katakan wedding of the year??? sbb nye aku kena pegi majlis kawin depa sebanyak 4 kali...

Inilah kronologi majlis...mula2 aku ingat 2 majlis je..

Jumaat pagi
Upacara bernikah ...mula kul 930 berakhir kul 1130...aku sebenanye risau gak bawak bujang aku ke majlis rasmi mcm nikah ni...ingat lagi..dulu mase aku nikah aku dapat tgk drpd video yang muka father in law aku risau tengok Husna menangis mase nak majlis akad nikah.....tapi hari tu....Husna da besa....tapi bertambah da cucu2 abah yang macam2 perangai...
Hadif mula2 ikut husband aku kat luar...pastu nak ikut aku plak..aku da geram je....bile dia bole lalu je depan orang...n FIL aku tgk je kat dia...nasib la husband aku pandai jaga anak...selamat la dia kat luar .....anak sedare aku plak melalak..huhu......

Malam Sabtu
Upacara berinai...diarak..dipikul...bunga api..mercun...merenjis...makan.......

Sabtu tengahari.
HUhu...tragis2 ...kena tunggu dekat sejam sebelum diarak dengan kompang n pengantin dipikul lagi sekali...kat orang2 muda mulut je bising...tapi kesian nenek2 yang da x larat nak diri lama2...dengan cuaca panas terik....berdiri di tepi jalan .tanpa ade satu kerusi pun untuk duduk..tapi aku n some of my relatives...ambik kesempatan melantak dulu....sbb nye budak2 kecik ni da kelaparan..ape lagi pas suap depa..suap mulut sendiri plak..huh....letihnya

Malam Ahad..
Mula2 tak nak pegi...pastu MIL da tulis siap2 nama kiteorang tersenarai dalam 25 seats yang diperuntukkan untuk family kiteorang....pegi jugak....Dinner kat D Village RESORT Ayer Keroh

Nasib la raya kali ni banyak gak baju baru yang aku buat n bawak balik...kalau tak recycle la baju2 lama....Alhamdulillah Hadif tak meragam sepanjang majlis2 tu...cume kalau dapat sekelumit ucapan terima kasih daripada yang empunya majlis mesti kurang sikit kepenatan

Raya di Melaka

Semalam pagi aku bertolak balik ke Melaka plak...acara hari ni menghantar adik ipar aku bernikah...di Jasin...malamnya ade upacara berinai plak...hari ni dapatlah aku melihat betul upacara perkahwinan melayu zaman dolu2..

Malam tadi ada acara berinai...pengantin siap diangkat menggunakan tandu....fuyooooooo...kesian suamiku x merasa naik tandu....sebabyna kiteorng memang x de wat bende2 cenggini.........pastu siap ade bunga api dan emriam lagi...

ppastu malam tadi dalam sejarah aku merenjis orang...selama ni aku jadi orang "kecik" je dalam family........kalau kats ini aku jadik yang beso.........hihi.....

Ok..tgh ari ni berarak plak...........update akan datang plak....gambo2 lain kali..lum uploa lagi

Raya Ketiga







Semangat nak balik kampung esok!!!!!!!!!! pagi2 aku da pack barang...mula2 mesti siapkan baju Hadif dulu...pegi sehari ke...seminggu ke...sama banyaknya...sbb Hadif ni kejenya kalau kat umah asyik tukar baju je.....basah skit tukar...basah skit tukar..........


Pastu kemas baju2 raya aku n husband.....banyak skit bawak baju...sbb Jumaat ni nak menghantar adik ipar aku nikah....sabtu plak majlis kat umah pompuan.........

Petangnye gi hantar keta kat Cyberjaya..........sbnye kawan husband nak pinjam keta..oleh krana dia nak menggantikan tempat husband aku untuk standby...maka aku pun bagi la guna keta.....


Pastu......kemana lagi??????Ke Alamanda la.kasut raya x beli lagi.......mase 1st day raya da gi Putrajaya da......tapi untuk bergambo je.........so...arini masukla ke Alamnada.........mula2 makan kat Rasa Mas...sbb nye dah lapo sangat..........aku x masak ...........sbb besok nak balik da.....jalan2 la kat Alamanda tu......tapinya letih ngan Hadif.banyak sangat bende yang atrract dia..........nampak Barney la.........nampak air pancut la.....nasibla abahnya sabo melayan .........aku?????????gi carik kasut sendiri.....

DAh lama nak makan burger A&W........b4 balik aku gi beli burger.aku nak tukar title fastfood jadi slowfood..........sbb.nye.aku kna beratur 20 minit untuk dapatkan order......hhuhuuuuuuuu........mungkin pekerja2 nye still cuti raya kot.........


Balik2 da maghrib.......Hadif tido awal malam ni.....sbbnye siang tadi dia tak tido...mase aku tido tgh hari husband aku yang jaga dia......pastu dia tido aku plak jaga Hadif.....aku biarkan je dia buat keje.....aku sambung kemas baju.....dapat buku.senyapla.......satu buku diconteng.........

Ok....aku nak makan Moza Burger aku.....pastu tido........doakan kami selamat sampai kampung besok.........yeay yeay.....balik kampunh....hohoho balik kampung.hati girang.

Raya Kedua

Aku masak soto dan puding koktail arini...kalau aku tak masak...x tau nak buat ape...nak tanda buku??????tak de mood.....mood raya la...

Oleh kerana abang aku cakap dia nak datang b4 balik kampung..aku pun masakla soto....oleh kerana ...sume bahan da ade...tinggal tambah skit2...aku guna ayam kampung yang dibeli di Jusco....sbbnye nak rebus lama...kalau guna ayam bando...lunyai jadiknye...

Pastu puding koktail tu aku kirimkan kat kampung.....kalau setin buah tu...3 hari x abis makan 2 owang...

Petan tu aku gi Ikea...boringla dok umah x de mende ...asyik2 tgk tv....pegila ke sana...ramai orang...biler kat showroom dia mak aiii....ramenye.kat foodcourt pun rame.....erm.ape aku beli?? belila...rug....aku suka rug kat situ sbb serap air btul....kalau yang x serap air tu emmbazir tul beli.........pastu beli papan pemotong....bakul sampah....penapis sayur....cawan plastik Hadif....tu je.........jauh2 datang belik itu je.....

Pastu aku belik la karipap Ikea yang menjadi bualan orang...akhirnya dapatla aku belik..bukan 1 bukan 2...tapi 6 bijik.hadif pun suka makan karipap tu......maghrib tu kiteorang kuar dr Ikea n husband singgah berenti solat kat tol SUnway...

Aku sakit perut agaknya sebab da brape hari x makan nasi..asyik makan nasi himpit je...terhimpit perut aku...hhuh.........balik tu masakla nasik skit makan ngan sup soto tu............

Hari Raya di Kota

Gambar kami bertiga......kenapa Hadif x pakai baju merah????????plan semua nak pakai purple..pastu malam raya baru nak bukak beg yang dr kampung......mati2 ingat baju husband yang purple aku bawak...rupe2nye x bawak...sori la sayang.........so..aku pun pakaila baju merah...Hadif ade baju merah ...tapi da senteng.........so Hadif je la pakai purple


Hadif bersama geng nya ....Abang Adam

Ibu dan hadif di sofa tangan baru Hadif....sofa lain baru order k.........

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua...Maaf zahir dan batin .

Tahun ni kali kedua aku beraya di sini selepas 3 tahun yg lepas....oleh kerana raya kat umah sendiri........pagi raya kiteorang terlewat bangun........melompat bila tgk da cerah.......aku rase handphone mesti berdering sejam lamanya..

Kalau kat kampung...pagi2 raya semua orang da bangun...tak kira yang besa ke yang kecik......semua bersemangat nak menyambut raya.......huhu.........b4 raya aku masak gak lauk-pauk yang selalu mak aku masak..

Lauk owang jawa..........lodeh....sambal goreng......kuah kacang........ayam masak kicap.....tambahan tahun ni sambal telur puyuh.....ni kes terliur kakak aku cakap masak sambal tu kat kg......masak bukan main banyak......nak makan 2 owang je .........


Oleh kerana banyak aku masak....malam raya aku hantar la sikit lauk-pauk kat abang aku yang beraya kat sini gak....semalam pun kiteorang beraya umah dia je.........dapatlah makan lemang ngan rendang......aku memang x masak rendang.....
Gambar-gambar atas tu merupakan gambar hari raya pertama ....Yang kerusi tangan tu je yang kat umah aku...yang lain tu semua gambo kat umah abang aku.....Dulu ingat bole la raya kat umah sendiri...tapi x dapat...raya la kat Equine lagik........
Balik dr umah abang aku.....lalu jap depan umah kiteorang...sunyi je....si dog pun macam x nampak.........adakah anjing jiran2 aku da mati?????????husband cakap...agaknya tuan umah tu da buang anjing dia.....sebab anjing da bisu...kena ayat dalam surah aL-bAQARAH je........
Sehari sebelum raya HAdif demam...bawak gi klinik kat seri serdang.........Alhamdulillah da ok ....bile jumpa abang Adam je jadik baik la....melompat-lompat.......








Restoran Saba@Cyberjaya

Minggu ni asyik jalan2 cari makan je....2 minggu awal aku memang x de makan kedai.........disebabkan nak menggembirakan hati ku yang x dapat beraya di kampung...maka aku pun berjalan-jalan la........

Lagipun da x de mood nak masak...pasni aku nak masak lauk raya plak.......esok pagi2 Insyaallah aku nak ke pasar borong untuk membeli barang2 basah...aku kna masak sendiri la gamaknya...

Berbalik dengan restoran ni....kat area Cyberjaya ni banyak gak restoran asing....dekat2 ngan Saba ni ader Ariana...Iranian food....Aljazeera...middle eastern food.........

Oleh kerana hari Selasa lepas husband aku berbuka di sini ngan ofismate dia...so..dia bawak la aku ke sini.....sebelum ni denga je dia citer makan itu ini...

aku sampai da kul 9 malam..tapi still penuh.......mula2 dok kat luar..tempat lalu lalang........aku kureng skit kalau tempat2 yang orang jln sana sini...x selesa nak makan...kalau orang laki belasah je...aku nak dok tempat yang gelap skit ...husband aku x nak...nanti x nampak ayam......erm.........pindah tempat....pastu dok btul2 ngadap pintu masuk.....lagi x best...last2 kat dalam da kosong.......aku pun dok kat bahagian dalam...........selesa la jugak...........

Interior design x delah nampak sangat kearabannya.........pelayan2 pun ade dr arab, indon, malaysia..........

Menu sume dalam Arab n English....sekali ngan gambo....tapi kalau rase2 tgk gambo pun x paham...tanye je lah...

Kat sini nasi diserve ikut style Arab makan...banyak giler...satu mangkuk tambah yang bujur tu......kalau aku makan sorang compem tak abish...........

Inilah menu yang aku order........

Chicken Kabshi .....

mula2 aku order chicken Hanith tapi pelayan tu salah dengar.......ok la..nasik nye pun sedap..........ayam nye kalau orang jawa cakap mcm ayam yang selalu masak "ingkung" tu....macam ayam kukus....tapi lembut dan sedap...nasiknya pun sedap sangat...beras moghul la katakan

Nasi tu order satu je...rehe dr RM15 ke atas ...tadik amik ayam half ....nasi tu makan 3 orang...pastu husband order lagi untuk sahur tapi Grilled Chicken plak

Rase2 x kenyang lagi... nak order kebab da abis....so aku order

Tak ingat nama...tapi isi ayam dipanggang....pastu makan ngan roti....x abis....wat sahur besok harga RM12

Mushroom soup RM 5


Air.....husband jus banana...aku...oren jus...hadif milo o

n total bil RM5+.++

Bolelah sekali sekala bertukar kepada masakan arab...memang sedap...cume servis nye agak lambat...

KAta husband...masuk Restoran Saba ke Sabar...huhuuuuuu

Sambutan Hari Raya

Ni adalah sebahagian tazkirah yang aku sampaikan kepada budak2 kelas semalam...mase bln pose ade slot tazkirah lebey kurang 25 min di kelas...mane2 cikgu masuk after recess kna bagi tazkirah...

Jadi semalam tajuknya cara2 menyambut Hari Raya yang diberkati.

1...Banyakkkan beribadah ketika malam raya...kerana pahalanya sangat besa..malam raya merupakan antara malam2 yang digandakan pahala beribadah...

2..Mandi sunat HariRaya

3..Makan dahulu sebelum bersolat hari raya

4..Pergi ke masjid....perempuan yang uzur punbley dok di perkarangan

5..meminta maaf antara satu sama lain

6...melalui jalan yang lain semasa pergi dan balik masjid supaya bertemu dgn lebih ramai orng...



Sama-samalah kita melakukannya Insyaalah...

Lagi satu dlm tazkirah semalam disentuh tentang aurat ketika berhari raya...biase kalau pompuan pakai baju kurung...tapi agaknya da jadi trend untuk orng2 moden n dok di bandar...baju kurung hanya dipakai ketika pagi raya....

Hina sangat ke pakai baju kurung tu...bile waktu petang da tukar dress or jeans bile pegi beraya...pandangan personal aku..memang x manis kalau hari2 raya tu pegi beraya pakai dress paras lutut....tapi ntahlah...setiap orang ade pendapat masing2...ini pandangan aku je.......

Pastu hari lain bile pegi beraya yang pompuan da pakai tshirt n jeans..mak aiii...ingatkan budak2 kecik je yang ibu bapa belikan baju melayu n kasual..........tapi yang da remaja pun macam tu gak.....

sekiranya anda seorang parents adakah manis jika anak2 gadis anda berpakaian sedemikian pada hari raya????????sebenanya nilah peranan ibu bapa...walaupun mereka sudah remaja....tataetika anak2 berpakaian mestilah dilihat jugak........kalau ibu bapa yang bagi permission untuk anak mereka membeli baju2 tersebut means you da bg green light.......no wonder la ade anak2 remaja melayu yang x suka pakai baju kurung...........

Baju2 tu kan memang da selalu dipakain setiap hari...so waktu hari raya yang mulia ni pakai la baju2 yang bersopan skit.........kalau nak pakai dress tu biarlah yang labuhnya sampai ke bawah...bukannya kita nak sambut krismas............

Kalau nak berseluar pakailah baju yang labuh ..........skang ni baju2 muslimah moden kan banyak...bukannya beraya pakai tshirt sendat paras punggung............

Kita renung2 kan la bersama

Teringat aku ni orang kampung.........walaupun sekolah merata-rata tempat tapi bile raya baju kurung je yang ade........

.tak kisahlah...kurung ke kebaya ke abaya ke........jubah ke........pakailah pakaian yang bersopan....

My Little Prince Charming

Hadif.......Raya 08...bersama Family Melaka







Raya 07...kat Melaka jugak..hadif ngan atuk nenek...kak nana...abg acip...abg amad


Da lama aku x wat entri untuk anak bujang aku.


Baju Melayu Raya ade 3...tapi satu je yg ok..satu kecik...satu beso...so satu je la...lagipun nak suh dia pakain baju melayu susah tul.

Hadif ni mewarisi neneknya yang sangat peramah..ngan sape je yang masuk ngan dia...mesti ditegurnya...

slalu kalau berenti kat trafiic light...tetiba dia ketawa sendiri mesti tgh tersengih2 ngan diver lain...x kire la melayu ke cina ke India ke...layan je..
Kiteorang ajo dia cakap assalamualaiakum...tapi dia cakap "alaitum" je la kalau nak gi mane2...



Ade satu malam tu dia nampak kawan dia kat umah ni...so sibukla cakap kat bdk tu alaitum...alaitum...sampai la bdk tu jwb...tapi budak tu x jawab..last2 uncle dia jawabkan baru nak masuk keta...

Pastu gi kedai perabot cina....salesman tu kebetulan kuar mase kiteorang masuk keta...dia pun babai la Hadif...HAdif ngan ramahnya...."alaitum....."...........huhuuuuuuuuu....Hadif memang 1 MAlaysia la...


Dia lagi suka ngan abang2 Bangla...a.ka. yang muka agak2 macam shah rukh han la...kalau orang tu layan dia...lagi la....peramah jadinya...

Restoran Nasi Ayam Penyet

Da lama aku tak wat entri untuk bujang aku ni....

Malam ni kiteorng makan kat luar..lps buka kuih kat umah ...aku memulakan perjalanan ke kedai2 perabot lagi....jemu kan asyik gi kedai perabot...tapi belum pun wat ape2 step untuk dptkan nya...hihi.biar puas hati baru beli..

Kiteorng pusing2 la kat area Bandar Puteri Puchong untuk makan malam...aku nampak signboard nasi ayam penyet...makanan indonesia....pastu husband aku tunjuk lagi satu kedai yang dia pnah makan iaitu BumbuBali...

Dia pun search la restoran tu camne....setelah search ...huhuuuuuuuuuuuuuuu....tak pasti kehalalannnya........Hadif da 2, 3 kali bile naak makan.........pusing2 masuklah gak kat nasi ayam penyet........husband suka...aku kureng skit...sbb kering je makan..lauk pun da banyak abis...takpela sekali sekala.....kesian Hadif terpaksa la makan nasi putih semata.......

Kiteorng makan:

nasi putih 3
ayam penyet 3 (ayam goreng, tauhu , tempe, kangkung, sambal belacan) satu set rm7
telur , tahu , tempe penyet RM 3.50 (ingatkan untuk HAdif, rupenya telur rebus, da x nak makan
sup rawon (sup lembu , tapi itam kicap, ade lada sulah)
air.....aku punye air ntah ape2 ntah.....jus epal,....tapi campur2 la
nescafe ais
milo o ais

n bilnya.......RM35.50


Mahenye.............pasni carik kedai lain la.aritu kat Village View RM34.........banyak lauk dap[at.........tak pe la...sekali sekala tukar angin......

Raya oooooo Raya

Semalam kat sek GB cakap maybe Jumaat bole dapat cuti berganti.....huhuuuuuuuuu.........tak de maknanye untuk aku........bukan aku balik kg pun....sedih nye..........ade gak kwn2 yang balik awal sbb tiket flight cepat...yang ade x nak jammed sbb anak x sihat.....

Aku??????????? dok la umah..........Jumaat pun husband keeje lagik.....ader x de aku gi la Jusco perabis duit lagik..........Sabtu baru la masak2 ape yang patut...........

Thn ni aku x dapat pun makan "punjungan" dari orang....sampai la ni x dapat lagi makan lodeh ngan ketupat......sedapnye........kalau telefon mak....mesti cakap arini banyak orang bagi "punjungan"...........bestnye!!!!!!!!!!!!

Mase kat kg separuh bulan pose da jarang masak sbb setiap ari mesti ade jiran2 yang bagi makanan...itulah adat Jawa.menghantar makanan kepada jiran2.....kalau mak aku mesti kena sediakan dalam 60 bungkus makanan...da 2 tahun mak aku tempah kat kwan aku.n kosnya bole mencecah RM700 lebey..........aku la yang menjadi pengahntar dr satu rumah ke satu umah.....tahun ni x de sape nak hantar...mak aku bagi kuih raya je

Huhu,.............nak balik kampung!!!!!!!!nak balik kampung!!!!!!!!!!!! Tapi raya ke 4 baru dapat balik......mase tu bayang ketupat ....smbal goreng.......lodeh ...........pun da x de.....................sodihnya!!!!!!!!!!!!!!!!pastu dapat balik 2 hari je kat kg ......

Survey dan Survey

Before amik kunci umah aku gi survey perabot lagi...ntah kali ke berapa masuk kedai "popa" kata Hadif..

Kali ni aku gi 2 kedai...mula2 gi satu kedai kecik kat pekan Seri Kembangan..tapi pilihan x banyak...pastu aku gi kat Perabot SK kat Taman Bukit Belimbing Balakong... suka gak gi sini sbb showroom besa. banyak pilihan...

Maka kami pun mensurvey la perabot yang ada....hihi..mula2 cakap kat salesman ni...

Awak tun jukkan saya sofa yang bawah 2k je.....watpe nak tgk yg mahal2..emmang x beli

Dulu aku x pandang ke sofa 3+2+1 ni...konon2 nak beli sofa L-Shape je...tapi bile difikirkan...family aku n husband memang besa...bile datng sekali ramai x kan nak berempet dok kat sofa L shape je

So skang ni aku memulakan pencarian semula mencari sofa 3+2+1....adelah yang berkenan di hati...tapi x booking lagi pun..aku nak tgk contoh material fabriknye...tadi orang kilang tak hantar lagi....Oleh kerana sofa ade yang berkenan ...so ..tgk2 sekali katil n meja makan...

Bolelah regenye...tapi 3 barang tu da 4k++ la...duit belum difikirkan lagi..tapi insyaallah adelah korek sana sini....

Ingatkan pas amik kunci aku nak ke Bukit Dukung kat Cheras plak....abang aku ade beli kat sana n rege pun bole tahan...tapi pas solat zuhur...terbongkang tido....bangun2 da ptg...gi PARAM je KAt Seri Serdang...

Insyaallah besok kiteorng survey lagi...hhuu..best tgk2 perabot ni...pastu cakap kat salesman tu...

"Ok la..kiteorang survey dulu..kalau I berminat I datang lagi ..."

(ayat standard bile nak kuar dari kedai perabot)

PAstu singgah ke kedai lampu plak..cantik2 nye lampu....menjamu mata lagi...tgk la lampu yang corak2 moden skit...sbb kiteorang ni "muda" so taste kami bukanlah kepada jenis yang berjurai2 macam chandeliar tu...aku suka yang simple n ringkas........

Kalau bole kat ruang makan aku nak carik lampu bentuk bulat je...selalu gi umah orang ruang makan je guna"chandeliar" tu....aku pegi umah anak sedare aku kat Batu PAhat...n aku suka sangat tgk dia hias umah dia ngan konsep minimalis....simple sangat tapi cantik....diapun memang kreatif la,...mase belaja amik kos rekabentuk industri...makcik dia je yang "kayu"...n ru,ah dia tu menjadi insprirasi kpd ku..........wakaka

Masalah Masalah

Arini aku amik kunci umah daripada owner lama..kiteorng masuk umah tu guna rental term la.Urusan di pejabat tanah x settle lagi...Da sebulan lebey proses kat situ tak settle2. Abang aku cakap ..kalau kerajaan persekutuan skang proses cepat je. Contoh Perbendaharaan, KWSP...tapi bile sampai ke kerajaan negeri...x paham la awat leceh sangat..dia yang dok kat Kedah pun mengalami perkara yang sama

Kiteorang ingatkan tuan umah tu memmang da clearkan barang2 dia...ni sama je macam lastweek kiteorng tgk...tempak letak colok pun x angkat lagi...harap2 pasni kiteorng buang x delkah terkena ape2..

YAng aku menci sesangat tu......kedatangan kami disambut oleh salakn 4 ekor anjing di kiri kanan umah tu...tensen betul la...satu lorong tu tau agaknya kalau ade orang datang ...yang aku x tahan sesangat tu...anjing tu tak ditambat plak...bile aku lalu je...berkejar dia ke tepi pagar umah aku...kuku dia siap masuk kat bahagian umah aku...

Aku takut pasni aku yang tergezut ..bukak2 je keta anjing kat sebelah pagar...geram2...ape lah aku nak buat ngan anjing2 tu...

ABang aku cakap tembokkkan tinggi je sebelah umah...cume nak buat trus pagar tu kna tengok kos nya...kalau bagi racun rumpai tak baik plak...

Tapi kan...tadik aku bacelah ayat "Summmum bukmum..." tu........pastu anjing bulldog tu tgk je aku...tak plak menyalak2 macam giler....dalam hati aku cakap mesti anjing ni da terkena bacaan aku tadi...

Dalam umah tu husband aku cakap bolelah kita hias bagi cantik....skang ni kita kena pikir cara hati x sakit tgk anjing berlari-lari kat kiteorng bile lalu je depan umah...

Dah la tu..bau plak...dulu mase aku survey umah...x de plak di dog ni menyalak-nyalak...

Ade sape2 tak ader idea camne nak settlekan masalah anjing ni...???????

Jus Kurma Susu

Ok...ade permintaan untuk resipi jus kurma susu dari mama damia...

aku amik resipi tu dari blog kak hana...aku tabik tul la ngan dia...sume masak nampak sedap2....adakah aku akan juga jadi begitu jika tercampak ke negara lain??????.....erm..tak taula

Simple je resipi tu...resipi asal ada kat sini

tapi aku buat sume taram blend sekali je..

Bahan-bahan

Kurma ikut suka hati (rendam 15 minit supaya lembut. potong kecik2 biar senang hancur)
susu segar (sedap guna susu HL)...pnah gak guna susu cair
Gula sedikit
Air
Ais

Cara-cara
Blend sume bende tu....kalau Kak Hana buat adelah step2 nye...tapi bahan2 nye memang itu aje...

Jus ni bagus untuk sape2 yang susah nak makan kurma....memang sedap sangat...bile kita blend ade buih2 macam beli shack kat kedai...

Sape2 yang preknen amalkan makan kurma supaya anak jadi pandai...n bagus untuk naikkan hemoglobin darah...n bagi tenaga untuk proses bersalin...

Facebook Ok X Ok?

Skang ni aku rase golongan muda sume da ramai yang menggunakan facebook. Aku pun baru start berfesbuk ni last year...

kebaikannya dapat contact balik kwn2 lama...cumenye kalau yang da kawin tu pandai2 la jaga diri.Memang best guna facebook...tak payah guna sms kkalau nak berhubung.bil internet memang dah fixed...banyak mana pun sama..

Tapi skang ni macam kesan buruk akibat facebook....

Dalam berita minggu ni...ada remaja murtad setelah berkenalan ngan mubaligh kristian di facebook.....memang ada orang kata facebook ni dicipta oleh orang YAhudi..

Pastu bole melalaikan..jangan mare la ye kalau yang bace dia "giler" farmville ke "Mafia Wars"
Bile da main benda tu memang akan leka.secara x langsung makin terabai la tugasan seharian...macamana orang yang bekerja di ofos tapi dok berfacebook di internet..

Pada aku , facebook hanya untuk check perkembangan kawan2...untuk menyertai farmville ke ape ke...aku x nak...mintak maap la kat kengkawan yang anta macam2 request kat aku..sebabnya aku x sempat nak bukak sume permintaan..

berbalik pada niat..kalau ianya digunakan untuk jalan yang baik... baguslah.Tapi kalau sehingga melekakan berbaliklah pada niat anda

Aktiviti di Pagi Jumaat

Hari Jumaat merupakan hari untuk aku mensettlekan ape2 urusan . Sebabnye aku masuk sekolah lambat. Pas hantar Hadif aku ke Maybank untuk tukar duit raya.Da lama aku x tukar duit sendiri.Sebelum2 ni kirim je kat kakak2 aku.Tahun ni aku "terajin" plak nak gi tukar sendiri.

Secara personal aku x berapa suka pegi Maybank Taman Equine ni. Kenape??????aku pun tak paham sebab sistem yang lembap ke...staff yang lembap..Sampai2 je aku nengok keta penuh dah.Aku tanya kat guard camne nak tukar duit.Dia cakap isi borang then queue.

Ok la aku isi borang sume.Yang aku paling x paham kenapa urusan ngan setiap customer tu mengambil mase yang sangat lama.KAt sini nak tukar duit ada 2 kaunter...satu di luar n satu dalam bilik . Ade sorang hamba Allah ni lama sangat dok dalam bilik tukar duit...sampai pakcik depan aku bersuara...."orang kat dalam tu tukar duit berjuta ke?" 20 minit untuk dia sahaja

Pelik2....mesin da ade...kalau nak tukar Rm5 1000 pun blh kire ngan cepat...pelik bin ajaib betul.aku rasa CIMB parit raja lagi efisien n pantas servisnye.

B4 ni aku berpengalaman untuk masukkkan duit dalam ASB...cume 2 orang depan aku tapi kna tnggu setengah jam utk dapat turn.Pastu nak settlekan urusan masuk duit...punyelah lama.kalau ade bank lain memang x hingin aku nak pegi situ.

Lepas berpeluh2 beratur aku bergerak ke Jusco plak.Belikan baju anak sedare aku yang akak aku pesan.beli sekali balang kuih raya.berangan nak guna pyrex...tapi rege mak ai......aku menjeling ke tempat handbag..Beg yang aku suka tu ade gak kat sini...rase rege sama macam kat Parkson..HUHu..........nak beli ke tak beg tu...tapi cantiknya...rege pun cantik!!!!!

Kat Jusco aku bayo bil api n masukkan ASB...walaupun aku dari bank...tapi aku tau mesti lg lambat.so aku masukkan kat Pejabat Pos.

Sampai umah da kul 12...baru aku terasa kepenatannya...........dapat tido jap...kul 1 aku siap2 gi sekolah.

Village View Again

Oleh krane balik da petang n aku pun x larat nak jalan kat PaRam....so aku cakap ngan husand malam ni kita makan kat Village View jelah...lagipun arini gaji..saje celebrate hari dpt gaji :)

Aku pegi lepas maghrib sbb pastinya penuh kalau gi awal n kna tunggu...aku rase x slesa nak makan kat ramai2 sangat ngan Hadif skali...so pegi after sembahyang maghrib.

Sampai kat sana orang da beransur balik..ade beberapa group yang masih lepak2...aku anggap depa sume da solat maghrib kat surau kat situ...

Kenape suka Village View??? Macam aku cakap dulu, servis nye cepat..x sampai 10 minit sume makanan yang kita order ready da...Hadif pun suka tempat ni...dia tengok kawasan luas...x terperap..

MAlam tadi Hadif makan banyak...nasi putih sepinggan untuk dia shj...lauk telur goreng n kuah kailan iikan masin...aku sebennaye tak selera sangat nak makan bile penat...akhirnya ayam pandan yang aku order bawak balik untuk sahur besok.

Arini berape jenis air aku minum??????kat umah aku buat ice blended kurma susu...sedap tau...
pastu kat kedai order jus belimbing...pastu nak melepaskan gian aku tengok air teh kat sek tamil tu...pas makan aku order teh tarik...balik umah husband teringin nak minum radix cola...aku pun ikut la minum...radix cola sejuk....huhuuuuuuu.....tapi pas tu aku minum vitamin C ...hopefully tekak aku ok..

Nilah kali pertama kiteorg makan kat luar mase bln pose....klau b4 ni aku banyak masak..kalau x pun gi PaRam je.

So 4 thums up untuk Village View...mase banyo dpt sepeket sampul duit raya...sampul je...isi tak dak ye..

Sessi Catwalk Tamat

Ape tu sessi catwalk???? bukannye aku jadik model...memang aku x cukup inci pun da jadik model....

Arini last day UPSR. Alhamdulillah aku sampai awal ke sekolah..kua umah 640..kul 7 da sampai kat sek tu>>>awal bebeno.Tapi aku lepak dulu dalam keta. Baca ape2 yang patut.

Sessi siang tadi memang kena stamina yang tinggi untuk meneruskan "catwalk". Bile da tengahri macam nak seret je kaki ni. Waktu lunch aku ngan sorang member ni siap tido kat bilik kaunseling dia. Orang lain pi makan. Tak dapat tido pun.Cuma baring je.

Mase Ujian aptitud aku kua jap untuk solat. X larat aku 1 jam setengah berdiri je. Tapi aku frust la Ujian aptitud dalam bahasa tamil.X leh nak try2 buat. Yang bernombor bolelah buat.Ujian ni macam Ujian Pengesanan la dolu2. Sape murid bijak bolelah masuk SBP...aku dulu mesti ujian ni aku failed sbb tu cikgu aku dulu x bagi pun borang SBP kat aku. Walaupun aku dapat 4A sama macam kawan aku..Mase tu straight A's ialah 4A. Tapi rezeki aku.Mase PMR aku dapat 8A 1B tapi dpt masuk Kisas.Kawan aku yang tu dapat sama result tapi kena tendang n sekolah kat kampung sbb Sains dpt B...Akupun dpt B sains.Tapi rezki dpt masuk SBP gak.

So cikgu2...janganlah anak tirikan anak murid anda.Kalau murid yang x disangka2 dapat keputusan yang baik..berilah keadilan. Kenapa nak pilih satu je...sedangkan yang lain pun dpt result yang bagus...Kesannya sampai ke tua aku ingat peristiwa tu.n now both of us jadik cikgu...cume dia cikgu sek menengah aku sek rendah...tapi gaji aku maybe tinggi skit dari dia..nak menyedapkan ati ...hihiiiiiiiiiiii

Sambung balik....mcam2 jawapan murid aku tengok...dok sek tamil 3 hari aku belaja 2 patah perkataan

pencil kilavi (lebey kurang la) maksudnye ...letakkan pensil
Mujiem...zero

Tadik abis kul 345..tapi aku dapat balik kul 430 sbbkan masalah claim. tapi da settle da..balik tadi keta banyak kat Bandar Puteri Puchong...aku rase perasmian balai polis bergerak kot.Coz aku nampak ade banner gambo Hishamudin...mase tu tgh sidang akhbar.agaknya hishamudin yang datang kot.

N balik pihak sekolah tu bermurah hati bagi kat kiteorng sume KFC...sume bdk2 djh 6 pun dapat gak...maybe sponsored by their PIBG.

Tamatlah sessi catwalk aku....n total claimed aku cuma RM 150 lebey je. Bolelah...bagi orang2 yang x dapat bonus macam aku ni

Pagi Yang Kelam Kabut

Hari ni merupakan hari ke 2 aku jadi pengawas UPSR...sepatutnya aku drive hari ni..Aku kuar umah kul 6.40 pagi..Kire awal la tu...kalau jammed pun aku rase still sempat sampai b4 730.Tapi bile aku sampai kat traffic light dari seri kembangan untuk ke tol LDP Puchong, aku tengok sume keta u-turn. Apsal????????

Mula2 aku nampak bnayak keta berneti tepi jalan.pastu motor2 sume berenti. takkkan pagi2 buta polis wat road block. aku nampak polis bagi arahan suh u-turn.

Aduh.......mesti aku kena lalu jalan lain untuk ke Puchong....Equine---Puncak Jalil---Kinrara---Puchong...aku tak tau jalan lepas KInrara...aku pun balik semula umah...husband aku mesti anta aku ke Puchong..

Nasibla dia d siap2 mandi...Hadif pun da bangun.Cume kesian la kat HAdif...mula2 suka sangat pagi2 dapat naik keta...pastu melalak la sampai sekolah....nak wat camne..kebetulan pagi tadi husband ade fisio kat Columbia Asia...so after anta aku trus gi hospital yang berdekatan je ngan sekolah tamil tu..

Aku telefon siap2 ketua pengawas..rupe2nya dia pun sangkut n lalu jalan Kinrara gak...bezanya dia kua umah kul 615..so sampai lagi awal la,..

Sampai separuh jalan aku masih tertanya-tanya ape yang berlaku.n bile sampai sekolah aku tanya sorang cikgu ni dia cakap paip bocor n air melimpah ke jalan..maybe airnye deras n membahayakan kenderaan..

So pagi tadi sampai skul kul 740...alhamdulillah jalan Kinrara-Puchong belum sibuk sangat..kalau tak lagi lambat la sampai...lagi sorang cikgu sampai kul 800 pagi..

Aku balik tumpang keta ketua pengawas lagi..nasibla umah dia dekat ngan umah aku..cume aku terpaksa ikut lagi dia ke bilik kebal...sampai kat bilik kebal rupe2 nya ade ketua pengawas yang sangkut gak..n sampai skul kul 900 pagi...ape nak buat...penyelia kawasan yang hantar kertas soalan n mulakan exam...

Itulah mase2 borak ngan ketua pengawas tu dia banyak cite ..pasal exam ni.kalau ade emergency ape nak buat..ada pelan kontigensi...n dia cakap sume balai polis yang berhampiran telah diberikan maklumat tentang keta2 yang akan bawak n hantar kertas soalan..so ape2 pblem mereka akan terus beri bantuan..n kalau ade emrgency n ketua pengawas tak dapat hantar soalan ke bilik kebal...ketua bole pegi ke mana2 balai polis n serahkan skrip2 jawapan ke balai ....

Banyak jugak la yang aku belaja bile jadi pengawas ni...doa2 esok tak delah masalah ape2...sampai petang plak tu...alhamdulillah 2nd day nni ketua banyak consider kat kiteorang...bagi rehat lebih skit.....

tunggu.......sok dapat KFC ke tak dari skul tu...hihi..sebabnya kiteorang x makan...yang lain ade breakfast everyday...so..kalau depa baik hati dapatlah KFC....

Fenat fenat

Da malam baru aku berkesempatan menengok blog aku ni...dari semalam kepenatan nya masih terasa...

Smlm aku bertolak dari Melaka awal pagi...tapi b4 sampai umah menyinggah-nyinggah kat kedai perabot....belum buat pilihan lagik....

sampai umah da kul 2...kul 4 nak jumpe tuan umah yang kiteorng belik tu...aku pun x sempat tido....kain baju menimbun...selalu aku da siap2 basuh kat Melaka...tapi dek kerana tak dak air...trpaksa la aku basuh kat umah...

lepas je maghrib semalam aku terus trtido..sedar2 da kul 11 lebih..teringat baju x iron...beg hadif tak kemas..solat tak lagi....bangun la jugak..

pagi tadik aku kuar umah kul 6.00 pagi...arini aku jadi guru pengiring ke bilik kebal untuk amik soalan upsr...huuhu

siang tadi ade 3 sessi...kaki aku skit punye penat...ngantuk....x sabo aku nengok jarum jam tu bergerak..after sessi 1....cikgu2 yang x pose..gi makan..tinggal la kami berdua..pastu ketua tu mintak plak tlg kiteorng balut skrip jawapan..kalau x aku da nak bla...lepak2 jap...

After sessi ke 2...member aku mintak izin kiteorng gi bilik rehat dulu....sbb da x tahan..ok la...lepas sessi ke 3...ingat nak tlong lagik dia balut kertas..nasib la ketua tu da kesian kat kiteorg...tak pe..biar orang lain buat...ke dia denga aku cakap pagi tadik...dah le kite pose....suh lagi keje xtra...yang lain sdap je mkn.......

huhu...pose bukan la alasan untuk xbuat keje...cume consider skit.......2 days to go...........

ok..nak tido dulu..............hopefully 2mrow aku akan lebih energetic lagik

Weekend@Melaka

Malam tadi sampai sini kul 9 malam....aku beli burger McDonald drivethru je...berneti di R&R Nilai n makan kat situ.... Hadif bukan main suka main ngan sepupu2 dia...abang Acip ngan Kak Nana....

Abang Acip or nama sebenarnya Hasif.....beza nama Hasif ngan Hadif...satu abjad je kan...umur pun Hasif tua sebulan dari Hadif.....balik yang lepas Hasif tak nak main ngan Hadif ...tapi kali ni Hasif pun da sama naik ....bile kawan2 dia balik baru slow skit...kalau tak x tau la tido kul brape...

Ni HAdif tak bangun tido lagi..

Borak2 ngan my MIL...dia beli tudung kat Ariani Melaka...nak tau tudung tiga ton kain nipis je..rege RM 100....waduh...mahe nye...scarf nye RM40>>>tapi yg scarf tu memang kain nye lembut..hihi......aku pun da teringin nak gi...Kedai nye bersebelahan Astana Moda Melaka... beli tak beli tu lain citer...jamu mata...tapi aklau aku...da nama jamu mata...memang kena "jamu" ngan duit la.........

Itulah aktiviti bile balik melaka...sbb Melaka ni kecik je..nak gi mane2 senang

Balik Melaka

Petang ni lepas balik sekolah aku nak balik Melaka plak...cadang nak balik b4 buka ...cpt skit sampai...bukan ape kalau sampai dah kul 10 lebih...Hadif tak tido lagi...mesti dia akan tido lagi lambat..kita dah le penat...dia x ank tido...sbb.nye kat Melaka ramai yang melayan dia...

aku da terbayang tempat2 kat melaka yang akan menjadi tumpuan...antaranya bazar kat Taman Cempaka berhampiran Tesco..waktu petang bazar makanan bile malam tukar jadi jual barang2 lain...memang jammed la kat area situ....pastu kat kawasan Melaka Sentral...

Kalau bazar petang2

Kalau nak yang branded gi la kat MAhkota Parade,...Pada aku x de yang menarik pun kat sana..baju2 agak mahal...pastu Dataran pahlawan...ape yang orang suka sangat aku pun x tau..maybe kat Baju2 Kebaya nyonya kot...sure kat situ pun rame orang

Lagi satu Jusco Melaka...pun sama..thn lepas carik baju Hadif pun susah..x berapa banyak choice..last2 beli kat Summit...maybe kalau orang yang jarang gi Jusco cakap memang banyak pilihan......kalau Jusco kat umah aku ni pun x banyak pilihan...lagi best shopping kat TheStore or Sogo...palin best shopping kat The Store Melaka yang burux itu..banyak pilihan n tak rame owang.

Mak aku cakap Parkson kat depan Jusco pun banyak pilihan...tapi kiteorang belum berkesempatan pegi ke sana......aku nak carik balang kuih raya n alas meja.........shopping lagi.......

Ade ke owang nak datang umah aku??????belik kuih manyak..tak de orang datang..makan la sendiri......

Balik sini Hari isnin la...sbb cuti Nuzul Quran...

Ok...happy weekend

Taklimat UPSR

Petang semalam aku ade taklimat UPSR...mula2 ingatkan pagi...rupe2 nye ptg....nasibla sekolah tu calon upsr tak ramai...77 orang je....so buat kat dewan....lega...nampaklah muka member2 lain...kalau dok kat kelas boring.,..

semalam buatlah claim...isi borang akuan simpan rahsia rasmi....etc...abis kul 3.45...1st day aku kena ikut ketua pengawas pegi amik soalan kat bilik kebal....mase hari tu...aku bley claim dari umah ke bilik kebal je...tapi oleh krn ketua pengawas tu umahnya dkt umah aku je...so...dia akan amik aku kat umah...tak payah drive...balik pun sama...eskot bawak krtas soalan...cumenye aku kna kuar seawal 6.00 pagi...

Hari kedua kalau SJK tak dapat balik awal...tu yang x best skit..kalau SK bley balik kul 9 lebih..kita kna tunggu sampai kul 1.00...n hari ke 3 ada ujian aptitud....aku agak macam dulu2 ujian pengesanan kot..agaknya lah.........so...kna stay sampai kul 4.00...

Aku da survey tempat untuk solat...sbb gap singkat sgt..nak kua ke tempat lain memang x sempat rasenye.....pihak sekolah bagi bilik kaunseling kat pengawas2 berehat...so bolehlah sembahnyang kat situ..sbb tgk ade tikar getah,...kna gak pikir sbb kat SJK

First Day Sekolah

Semalam merupakan hari pertama persekolahan....Alhamdulillah sebab semalam sehari suntuk cuaca ujan mendung ....so sejuk sangat...tak terase penat pun.. Waktu bulan puasa ni mase emngajar dipendekkan 5 minit...b4 ni 30 minit satu masa skang ni tinggal 25 minit...sbb balik awal....Isnin hingga Khamis 5.35 ....Jumaat 5.45

Arini da start preparation untuk UPSR...budak2 kelas aku kena berpindah ke tempat lain sbb kelas digunakan untuk UPSR....aku tak siap clearkan kelas...ade skit lagi kat bahagian papan kenyataan depan kelas...itu notice kelas sesi pagi...aku ingat cikgu dia da tolong tutupkan mase cuti...coz dorang ade tusyen... harap2 janganlah cikgu tu bising plak aku x siap tutup noticeboard tu..

semalam ade meeting...so...sempat masuk kelas 10 minit je ...yang lain da sttle...carta2 sume aku da tanggalkan...arini sampai Jumaat kelas aku dok kat library....huhu........mula2 aku yang pilih library...tp bile da campur kelas ngan kelas year 2 plak...tak tau la macam mane ropenye....dah le kelas year 2 kelas 1 Malaysia.......

Sok aku ade taklimat UPSR di SJKT Castefield...JUmaat ade penutupan bulan kemerdekaan...Isnin depan cuti Nuzul Quran......jangan mare ye orang Johor....tahun ni ! Ramadhan jatuh hari Sabtu...so x dapatlah menambah cuti....hihi.. 3 hari berikutnya aku jaga exam UPSR....sekolah lagi 6 hari...cuti raya!!!!!!!!!!!!!

Bagus gak budak2 yang non-Muslim ni...bile dorang nak minum air....dirang kuar kelas ..minum kat tepi kelas ...tak delah minum depan2 kawan2 yg lain...pastu depa yang sibuk bile nak cuti raya...n sorang budak sekolah aku kena H1N1....kena waktu cuti sekolah n diapun x datang da seminggu b4 tu lagi...tapi pekerja2 da wat pembersihan di kelas budak tu....harap2 nye tak delah yang lain.