Search Nornilia's Blog

Resipi Laksa Kari Nyonya

Sebenanye banyak versi laksa kari nyonya ni..tapi bile aku masak aku combine kan segala bahan...sedap jugak bagi tekak kiteorang yang makan ni..hihi...sape yang berkenan nak try masak bley la tgk kat blog2 yang aku link kan ni....bole pilih mana suka ye..

hana family

mesra.net

myresipi


Tapi yang selalu aku buat....yang ini


bawang merah
bawang putih
serai
halia skit
belacan
ketumbar skit je
Cili kering
buah keras skit je(banyak-banyak sakit perut)
(sume aku blend)

lengkuas (ketuk)
bunga kantan (potong-potong)
serbuk kari (bancuh)
air asam jawa

kerisik
santan
daun kesum

Isi kuah
ayam
fishball
fishcake
tauhu pok (mesti)

Bahan hiasan
tauge dicelur
sawi dicelur
timun (potong halus)

mi kuning or mihun

Cara-cara Membuatnya
1. Blend bahan-bahan . Kemudian amik skit bahan tadi...gaul kat ayam yang dah dipotong kecil-kecil...supaya meresap
2. Panaskan minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend.
3. Masukkan juga serbuk kari dan lengkuas.
4. Masukkan ayam yang da dipotong tadi...
5.Masukkan santan..kacau supaya tak pecah minyak
6. Masukkan bunga kantan, daun kesum.
7. Bile hampir masak masukkan air asam jawa dan kerisik.
8.Pastu masukkan tauhu pok.
9.Da siap...
10. Bole ngap


Senang tak????? nampak macam banyak bahan...tapi sebenanye bende2 tu selalu ade kat umah...aku ni jenis simple je..yang pasti husband suke makan..hihi.....ade gak yang asingkan wat sambal tumis sendiri..aku main campur je...

Sori..tak de sukatan..anggar-anggar sendiri la ye...pasti jadik la..adjust2 la ye...
1 Response
  1. are_lynn Says:

    thank akak...ada gak idea nak masak buka pose nanti...