Search Nornilia's Blog

Kenapa Masih Ada Muslim Sebegini????

Malam tadi My MIL dtg tido kat umah aku....coz ade wedding cousin kt Putrajaya arini...tp early in the morning aku da kuar gi skul...ade kem bestari solat...ini siri terakhir...da settle...tahun dpn plak,...

ni 2nd time aku jjd fasilitator utk KBS....arini...ADUSSSSSSS!!!!! aku dpt group dr kelas yg paling "bagus"....sakit jiwa aku....ade yg nak bace...n ade yg x nak bace...bile aku tanya kt umah sembahyang tak?...budak2 kan jujur...mane nak tipu2...cakaplah tak....mak ayah awk sembahnyang tak?????>>> jawab bdk tu..tak>>>>....kesiannya....lagi sorang...kalau balik umah nenek mak sembahyang la....Ya Allah...di zaman moden ni...org sudah ramai tau tentang Islam....knp masih ade lagi yang jahil utk tidak sembahyang...pada pandangan aku la....klu budak tu x pandai belaja sekalipun...tapi klu di rumah....mak ayah ajak sembahyang...degil nye taklah "nauzubillah""...

Mase aku kt sek lama pun,..aku pnah tanya bebudak kelas yg "ok" ni...awak mengaji tak umah...jawabnya..."idak"....macam manelah hati nak senang menerima ilmu...bdk2 memang la bdk2....knp la ibu bapa mereka pun masih dgn sikap sambil lewa tentang suruhan agama...bagaimana nasib anak2 mereka bile sudah besar nanti...takkan krn mengejar duit....sampai tiang agama ditinggalkan???.....tapi tadi hati aku tersentuh bile sorang budak yg x sembahnyang di rumah ni cakap ngan aku...."cikgu, ajarla saya baca...."..bole" aku jawab...kesian...da djh 3...aku tanya sembahyang maghrib berape rakaat?...jawabnye 5 rakaat...AduHHHHHHH...........ini sembahyang ke tak??????????

Harap2nye ...aku dari KBS ni bdk2 ni dapatla sedikit ilmu untuk merela bekalan untuk mereka besar nanti...tadik aku marah budak ni sbb dok main aje...sakit jiwa...sbb 2 jam aku kna dok dgn budak2 ni...utk lafaz niat solat berjemaah n doa qunut sahaja...mainla....aku tanya bdk laki ni.."awak dtg sek arini nak ape?'"...bdk tu jawab "saya x nak datang.....tapi mak suruh">>>aku cakap ngan dia""tel mak awak...suh amik awak klu x nak bace"....dia jawab"mak x de....mak gi senamrobik"....huhuuuuuuuu...macam2 hal...tapi lepas rehat tadik mase wat latihan bdk tu da ok skit...so aku puji dia balik...kan bagus macam ni...tadik dok main itu ini.......agaknya lapo kot tadik.

Tapi klu bab nak mengajar agama ni..memang kna garang..kalau tak...x menjadi nye...sbb tu dulu org ajo ngaji mesti pegang rotan.......bio takut skit..klu tak main2...
2 Responses
  1. norlilasamad Says:

    Betul la Ailin.K.Lila pun kadang2 teringat juga pd Syidah tu. Apa jadinya budak tu nanti. Umur dah 11 tahun.Moga2 ada insan lain yg dpt membimbingnya kelak, ameen...


  2. nornilia Says:

    Yelah...agaknya pe cite Syidah....maybe kak su boleh update ape kisah dia skang...tapi mostly bdk2 yg perangainya pblm mseti bab agama nya kurang bimbingan parents