Search Nornilia's Blog

Carboot Sales@Stadium Melawati

Pagi tadi mase still terang-terang tanah kiteorang dah memulakan perjalanan ke Shah Alam...hati ni "getik" sangat nak gi carboot sales.

Dal lame x pegi sini...seingat aku mase bln 12 tahun lps..pas suami ku patah kaki...tidaklah aku menjejakkan kaki ke sana...

Gembira sangat sbb manage to kuar umah b4 kul 7....sampai2 sana panggilan alam plak...rupenya aku sorang yang nak gi toilet...huhuuu...rame rupenye...ni mesti kes minum banyak-banyak mase sahur.... pastu suami plak tunggu turn....

Langit nampak gelap je.....baru je melangkah kuar dari keta...hujan renyai2..........so....balik semula ke kereta...kalau tak bawak HAdif aku redah je ujan tu...so....dkat kul 9 baru la start berjalan....hampir satu jam kiteorng dok je tunggu ujan berenti...

Tak dilupakan face mask...mula2 Hadif pakailah...pastu tak nak nye....pagi tadik aku tgk ramai gak yang pakai face mask...x lah rase janggal sangat...

Ape aku beli ????

tudung untuk MIL
tudung aku
tudung untuk nenek
kain batik nenek
brooch untuk aku
baju melayu Hadif
baju dok umah ( aku lagi)
pants (aku lagi)
t shirt muslimah (of course aku lagi)
sagat sayur (huhu...1st time pakai dah melukakan jari aku)
biskut coklat chip n bahulu (untuk Hadif)


murah tau coklat chip tu...satu balang kecil rm6 shj...tapi aku x rase lagi...pas buka ni baru tau

Kali ni ujan n suami ku x bley nak jalan jauh2 sgt...so...tak delah aku mengukur paso tu...kalau tak mesti dari ujung ke ujung kiteorg pegi....memang best.....macam2 ade....lagi2 untuk orang rambang mata macam aku ni....

Ade satu gerai yg mesti aku singgah...gerai jual tshirt n seluar rm 5..bolelah nak pakai kat umah...cantik2 plak tu...

Kalau tudung instant aka tudung DIY berlambak-lambak...sume RM 10...yang ade rm 10 dpt 3...tapi aku x beli pun..da malas nak beli yang x betul2 selesa...lagi satu kecik...tak memenuhi taste aku...

Balik kampung aritu aku ade beli kat G5 Collection Batu PAhat...kalau kat situ aku suka tudung instant nya...dpt la beli satu yang agak besa skit.....n selesa dipakai so,,,,x la membazir...

Skang aku tgh menimbangkan nak pegi ke Munawwarah ke tak...huhuuu...macam orang banyak duit........daripada blog2 yang aku bace,....tudung kat situ mahal la daripada tempat lain ....kalau difikir 2...RM70 untuk sehelai tudung yang tebal....taklah membazir sangat...kadang2 kita beli sampai rm 80...tapi nipis...sebbenanye kita bayo mahal untuk hiasan pada tudung bukannya kain tudung itu....

Ish.....cakap macam ustazah........hihi.....bukannya ape..tudung2 instant senang dipakai...tapi biaselah husband aku cam tak suka aje kalau nak pakai tudung tu....tapi aku pakai je...........asal aku rase selesa n mudah...

Kiteorng bertolak balik dalam kul 11 lebih...alhamdulillah cuaca tak panas so....x trase penat....


Pastu gi tgk kat mane aku nak jaga xm UPSR...nasibla SJKT Castlefield Puchong dekat tepi jalan n aku biase la jugak lalu situ...aku ingat jauh ke dalam....tak delah aku risau sangat...cume nye......sekolah "1 Malaysia " lagi..........1st time kena kat SJKC....ni pun aku ganti kan tempat orang.

Pesanan Buat Wanita Muslim

Ailin da Jiwang



Ibu dan Hadif @ Home

Ade lagi 3 hari cuti sekolah....tak de plan nak pegi mane2...

PAgi td my husband gi ofis ..........ade pblem have to settled...tinggal la ibu ngan Hadif

Cuaca plak mendung...ujan...sejuk2 ni.....

Arini aku "baik hati" tak pakaikan diapers kat HAdif....kononnya nak toilet train...

Aku ajo cakap...

"Amad nak cicing" Ye jelah....skit2 amad nak cicing

Abah tak de,....so aku take over la tempat surfing ni....dia plak tgk kartun..kul 11 ade Barney kat tv9...

PAstu dia panjat2 sofa...tetiba

"Ibu....amad cicing"

alamak......dah kencing baru cakap....ibu pun pandai sejuk2 macam ni tak pakaikan diapers...

Pastu aku lap la sofa tu...nasib sofa PU.....mase aku bersihkan tu....

"Ibu, nak lik popa ayu?" (ibu, nak beli sofa baru?)

Cheh.awak da basahkan...senang2 je nak beli...ingat macam beli pisang goreng ke..

Aku punye gelak dia bley cakap belilah sofa baru...

Dalam tv cakap elakkan daripada berada di tempat awam...apelagi dok umah la.......

Addicted to Online Scrapbooking

Click to play this Smilebox scrapbook: Family Vacation
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Make a Smilebox scrapbook

Apa Habit Anak???


Aku saje je tulis entri ni nak share habit Cik Amad........


Selalu budak2 aku jumpe usung kain selimut, bantal bucuk gi mana2....susah jugak...kalau gi mane2 tetinggal da takleh tido....haru2....


HAdif tak delah habit bantal busuk tu....dia memang ada bantal "kesayangan" ...dari bersarung da tinggal isi je....kalau pasang sarung...sedar2 da bukak balik.....jadi ibu nye pun malas ..........biar je la........


KAlau letak bawah mikroskop nescaya berjuta-juta kuman...mase balik kampung aku da jemur bawah matahri....bunuh kuman la kononnya.........yang bagusnya kalau kiteorg balik kampung n lupe bawak x delah dia nangis


Yang habit ni memang sampai skang dia buat lagik.........bile hisap susu sibuk carik label belakang baju...........sambil minum susu sambil gentel label...........


Atuk dia pnah cakap..yelah.......baju mahal ade la label......baju pasar x de label.......erm........kadang2 bile label tu da nak koyak......cibuk tarik2.....


Ok gak sbb tak payah nak usung bantal2 ni.......ape baju yang dia pakai dia carik la labelnye...


Ape plak habit anak anda?

Bekalan Air Bersih

Before ni kat umah aku tak de ape-ape water filter...tadah je air dari paip ....masak...minum.....tapi kesedaran untuk mempercepatkan pembelian water filter berlaku apabila aku melihat keladak dalam termos Hadif...

Takut tengok....kalau termos besa tak nampak sangat keladak...tapi termos yang kecik memang jelas berkumpul je kat bawah........

Mak aiiiii......selama ni kiteorang minum air campur keladak....huhhhhhhh.......bile kita letak air dalam bekas plastik tak nampak keladak sebabnya bekas tu menyerap je...sedar2 da kuning ....basuh bekas..

Pastu kiteorang jalan2 kat carboot sale....orang tu nak jual water filter dia...dia cakap la air yang kita minum kalau tak de penapis tu tahap nye asid...asid lame2 akan merosakkan organ dalaman kita.....Huuhhhh......betul jugak apa dia cakap.

Mula-mula husband nak beli bile kiteorang masuk umah baru...tapi lama sangat nak tunggu...kebetulan aku baru join Cosway.......yang aku beli ni bukannya yang beribu...RM295 ....bolelah sementara nak tunggu yang beribu......

skang ni kat bahagian putih yang paling bawah tu da kuning da....gambar ni mase baru pasang...so putih la lagik.........

Bole bagi idea tak nak beli water filter jenama mana yang bagus........bley la share kat sini..kiteorang masih mencari-cari mane satu yang bagus....family aku ramai yang guna RX water yang diinovasikan oleh Dr. Noordin Darus....cume husband kurang berminat sbb.nye after sales service nye tak berapa bagus sangat.....

Hadif Makeover

Scrapbooking at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com

Keperluan Vs Kehendak

Anda semua perasan tak skang ni kat tv3 ada satu iklan pasal kehendak atau keperluan ni...di bulan -bulan pose menjelang raya ni memang bagus kita "muhasabah" diri....especially untuk aku sendiri....

Makanan untuk berbuka puasa

Keperluan :
lepas berpuasa seharian kita berbuka untuk menghilangkan lapar dan dahaga
Satu jenis air dan 2 jenis lauk adalah keperluan untuk vitamin yang seimbang badan

Kehendak
Makanan 5 jenis dan air 5 jenis disebabkan cuaca panas (nak balas dendam la konon)
aku pnah buat dan akhirnya aku menyesal sbb batuk tak baik-baik.


Kuih raya

Keperluan
Untuk menyambut kehadiran tetamu

Kehendak
Pantang ada sampel kuih beli...sekali nak bayo mak aiiiiiiii...
Pastu nak jaga hati kawan...kna beli gak
Paling sedih kalau kuih yang dibeli x sedap pun


Baju raya

Keperluan
Sunnah untuk memakai pakaian baru bagi menyambut kemenangan umat Islam

Kehendak
10 Pasang baju...satu hari satu baju..macam la setiap hari nak pergi beraya

(huhu.......yang ini memang untuk aku....sbb tahun lepas aku x puas hati ngan baju-baju raya aku...so tahun ni aku pastikan aku puas hati ngan bilangan n rupe baju aku)


Telefon bimbit

Keperluan
Untuk mudah menghubungi orang lain

Kehendak
Setiap ada keluar model baru belik...takut kna "kata" dek kawan-kawan sebab telefon out of date....tak canggih...padahal bukan fully utilise pun segala function kat handpone tu...

Kalau tak pun..nanti member cakap...."eh, telefon awak sama la macam telefon anak akak"
(da dibandingkan dgn telefon anak dia kat form 1)


Kereta

Keperluan
Memudahkan kita bergerak
Tukar keta sbb keta asyik meragam je
Anak-anak da ramai tak muat naik keta kecik

Kehendak
Kita memang gile kereta...pantang ade model baru nak beli..macam beli jagung bakar kat pasar malam....
Kalau tak pun...asyik kena "bakar" je ngan member...."bile nak tukar keta baru?"
Bile borak2 ngan kawan tak best la..kita guna keta lama ...kawan da guna keta baru



Macam-macam kan kalau nak diikutkan mana satu keperluan mana satu kehendak....tapi entry ni tidaks sesuai untuk orang yang banyak duit dan tak tahu nak gunakan duit...bolelah belanja sakan

Resipi Laksa Kari Nyonya

Sebenanye banyak versi laksa kari nyonya ni..tapi bile aku masak aku combine kan segala bahan...sedap jugak bagi tekak kiteorang yang makan ni..hihi...sape yang berkenan nak try masak bley la tgk kat blog2 yang aku link kan ni....bole pilih mana suka ye..

hana family

mesra.net

myresipi


Tapi yang selalu aku buat....yang ini


bawang merah
bawang putih
serai
halia skit
belacan
ketumbar skit je
Cili kering
buah keras skit je(banyak-banyak sakit perut)
(sume aku blend)

lengkuas (ketuk)
bunga kantan (potong-potong)
serbuk kari (bancuh)
air asam jawa

kerisik
santan
daun kesum

Isi kuah
ayam
fishball
fishcake
tauhu pok (mesti)

Bahan hiasan
tauge dicelur
sawi dicelur
timun (potong halus)

mi kuning or mihun

Cara-cara Membuatnya
1. Blend bahan-bahan . Kemudian amik skit bahan tadi...gaul kat ayam yang dah dipotong kecil-kecil...supaya meresap
2. Panaskan minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend.
3. Masukkan juga serbuk kari dan lengkuas.
4. Masukkan ayam yang da dipotong tadi...
5.Masukkan santan..kacau supaya tak pecah minyak
6. Masukkan bunga kantan, daun kesum.
7. Bile hampir masak masukkan air asam jawa dan kerisik.
8.Pastu masukkan tauhu pok.
9.Da siap...
10. Bole ngap


Senang tak????? nampak macam banyak bahan...tapi sebenanye bende2 tu selalu ade kat umah...aku ni jenis simple je..yang pasti husband suke makan..hihi.....ade gak yang asingkan wat sambal tumis sendiri..aku main campur je...

Sori..tak de sukatan..anggar-anggar sendiri la ye...pasti jadik la..adjust2 la ye...
Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com

Nur Kasih

Dolu-dolu aku suka sangat ngan lagu ni....aku jalan-jalan kat blog Kak Lyn ade plak lagu ni...cheh mengimbau kenangan...tapi la ni tak sempat nak senyum sorang-sorang kalau dengar lagu.......

Dulu suka banget ngan kumpulan Inteam ni...setiap kaset depa aku x miss....tapi husband aku agak bengang kalau aku cakap aku suka ngan Inteam ni...hihi...minat je la bang........you're the best guy......(jek skit).........

Vokalis Inteam ni dormmate husband mase sekolah...dia pnah jumpe kawan dia kat Melaka...tapi saje je tak nak panggil aku mase jumpe kawan dia ni....hhihi........

Jom layan senikata lagu nye...wah....berazam nak jadik isteri mithali bile baca senikata lagu ni


Bagaikan permata di celahan kaca
Kerdipnya sukar tuk dibezakan
Kepada Mu Tuhan ku pasrah harapan
Moga tak tersalah pilihan

Nur kasih Mu mendamai di kalbu
Jernih setulus tadahan doaku
Rahmati daku dan permintaanku
Untuk bertemu di dalam restu

Kurniakan daku serikandi
Penyejuk di mata penawar di hati
Di dunia dialah penyeri
Di syurga menanti dia bidadari

Kekasih sejati teman yang berbudi
Kasihnya bukan keterpaksaan
Bukan jua kerana keduniaan
Mekar hidup disiram nur kasih
Ya Allah kurniakanlah
kami isteri Dan anak yang soleh
Sebagai penyejuk mata
(Mekar hidup ini disirami nur kasih)
Di tangan-Mu Tuhan ku sandar impian
Penentu jodoh pertemuan
Seandai dirinya tercipta untukku
Rela ku menjadi miliknya


Amacam ade syahdu lagu ni???

Resipi Laksa Johor@Kak Lila

Pagi tadi aku mintak la Kak Lila tuliskan entry laksa johor ni....aku suka makan laksa johor...cuma malasnya klu nak buat sbb x ramai yang nak makan...buku resipi mane ntah...maleh den nak mencarinya.

Waktu raya aku suka sgt tunggu sorang my sis in law ni datang......sebabnya orang lain raya masak ketupat,..tapi mak dia masak laksa johor......aku la orang pertama yang mengadapnye ....hihi..

Aku da lama sgt tak buat laksa ni...so x ingat sangat bahan2 nye......tapi sebenanye bile citer pasal laksa johor ni..ade citer antara aku n husband........tapi kalau diingat-ingat...geram je ngan dia....

Mase tu aku dok kat umah akak aku kat sini...wat open house..masak la laksa johor ni...cheh komplen plak......ade terasa tulang...pergh...orang penat2 masak manyak cakap plak :O....
So...skang ni kalau dia nak makan laksa johor je aku tanye....

"abang ade tercekik tulang tak?"............huhu.

Tapi skang husband ku sungguh baik....x komplen ape aku masak........bising2...masak la sendiri...hihi

So frens.....sape yang berkenan n teringin nak masak laksa johor ............jom layan

Puasa Dulu Vs Puasa Sekarang(Part 3)

Waktu bulan puasa adalah mase untuk mencari buku resipi...tapi skang da x yah susah2 carik buku resipi...klik je butang search "resipi" beribu raban resipi kuar...buat tak buat tu lain citer...

Bagus gak ...ramai jadik isteri mithali bile bln pose...hihi.....selain tu jangan dilupakan amalan semasa bulan pose...memangla rase ngantuk sangat bile da makan...nak terawih pun mengantuk je...tapi percayalah.....kalau kita lawan ngantuk tu.....amik je wudhu' ilang la ngantuk tu..

Tahun lepas xm Upsr jatuh mase bln pose...so..adelah murid-murid yang dicutikan...secara x langsung cikgu2 jadik la "kurang ajar"...kurang mase mengajar maksudnya....kat sek dulu ade port untuk lepak.......bilik kesihatan....bilik tu kecik je....tapi bile segala mende dalam tu aku campakkan ke tempat lain..jadik la bilik yang agak comel...and kondusif untuk melepak.........tapi aku paling bengang kalau org sumbat2 barang kat situ....macam stor jadik nya

Siap ade yang jadik supplier majalah plak...time x de kelas je...dok "mengulangkaji" ramai-ramai....sape yang anak dia exam....baik la skit....solat hajat....bace yasin......Amin..ibu2 mithali

Kalau yang malas nak salin siap fotostat lagik......tapi aku resipi yang menjadi....mee hailam...soto...lontong je la....kalau tak pun menu yang aku paling suka last year...bubur nasi ayam....sedapnya...

Tahun ni aku berpuasa sorang2 kat sini..tanpa kawan2 lama....kat sini tak taulah suasana macam mane...yang aku pasti...dapat balik awal..mase dipendekkan 5 minit setiap waktu ...so...lagi pendek lagi singkat mase di sekolah...x sempat nak berborak-borak....

Semalam aku masak nasi ayam berlada.........abis sume..alhamdulillah ...x berlaku pembaziran..pastu wat apam yang mudah tu....

Menu arini??? macam nak masak bubur nasi ayam yang banyak sayur...aku akan masukkan carrot..kentang..brokoli..bagi berkhasiat skit.bilis goreng.....ermmmmmm........SEDAP.........tiba2 teringat sardin roll kat umah lynn mase raya tahun lepas...kalau rajin nak buat la....kalau tak aku buat la jemput2 cempedak lagi....cempedak dari kampung.........dapatlah aku makan sepuas-puasnya...

Yo...........baru kul 10....da pikir masak...cube pikir nak bertadarus...azam..azam.niat mesti ade....Insyaallah

Beautiful Baby Search

Entry ni aku buat untuk Beautiful Baby Contest yang dianjurkan oleh mommy-zara.....aku dapat tau contest ni dari mama-damia la.. saje je join....sape-sape nak join leh clik banner comei kat sebelah tu...


Antara syarat-syaratnya:



1)gambar baby



2)gambar baby ngan ibu 0r ayah or ibu ayah



3) newborn hingga 3 years..

Lagi satu yang paling penting...jadi follower mommy-zara dulu tau





so...walaupun Hadif da bukan baby...kire ok la.....umur still below 3 years lagik...hihi



Nama baby: Ahmad Hadif Aiman Bin Mohd Dzulfadzli



Umur: 2 Tahun 5 bulan



Tarikh Lahir: 8 Mac 2007







Inilah gambar pertama yang dipertaruhkan.....gambar Ahmad Hadif ngan ibu kat Hotel Aseania, Langkawi.Mase ni Hadif baru je berumur 9 bulan...




Dan inilah gambar kedua.Mase ni Hadif setahun 3 bulan.Gambar diambil masa engagement day my sis in law...gambar ni menampakkan pipi Hadif yang chubby (dululah) dan rambut curly nya.

Inilah gambar favourite ibu...hihi..

Puasa Dulu Vs Puasa Sekarang (Part 2)

2003....2004

Aku da kat kampung...mase ni aku jadi cikgu sandaran kat Yong Peng sessi petang...balik umah awallah la skit..aku x payah menempuh jammed....n bunyi2 hon yang membingitkan telinga dan memeningkan kepala.....erm...kali pertama aku berpuasa di kampung setelah hampir 10 tahun x pernah sempat berpuasa penuh di kampung.

2005

Tahun pertama berpuasa lepas kawin...tapi aku hanya berpeluang berpuasa bersama husband ku semasa hujung minggu sahaja....mase ni aku kena balik kl...or balik melaka ngan bas...rutin 2 minggu sekali aku akan naik bas pegi ke 2 destinasi ni..

2006...
Aku peknen...tapi masih lagi bole travel ngan bas...bile suami aku stand by..kenalah gi sini plak..n tahun tu aku menyambut raya di sini...orang raya balik kampung..aku raya balik bandar....sedih betul mase tu..masak sume makanan...tapi makan berdua je...lepas je sembahyang raya husband aku kena gi ofis sbb ade problem..duduklah aku sorang2 kat umah..

2007-2008
Puase ngan Ahmad Hadif....tahun 2007 Hadif kecik lagi..ok la...dulu dia bergerak ke belakang....so...makin lama makin ke belakang dia bergerak...x delah kacau kiteorang makan...hihi... tapi 2008 dia da besa...erm....bagi satu pinggan...ada nasi...ade sudu...buatlah ape dia suka...kadang2 air minum dia...da masuk dalam pinggan...godak2...mak aku cakap biarkan je...kalau kita marah....nanti menangis...kita yg x blh makan...so biarkan saje..

2009....
Alhamdulillah....dapatlah aku berpuase bersama husband....kalau tak berbuka n bersahur la dia sorang2....so...this year kali pertama aku berpuase secara "berdikari"...kat kampung time sahur mak aku da siapkan..aku tinggal makan..

Selama aku puase kat kampung..aku rase nikmat sangat...ape taknya...aku mengajar sesi pagi..balik umah petang da bole masak....aku x payah kelam kabut nak kejar bas ke lrt ke nak balik umah...kehidupan di kampung yang amat menenangkan..

N bagi mak aku pun...ni tahun pertama aku x de di kampung...sedih sangat kalau aku ingat mak bapak aku...kalau aku ade ...petang2 selalu bawak mak aku pegi bazar ..beli lauk-pauk or kuih2..kalau x sempat nak masak...

Tahun ni berbuka dan bersahur la mereka berdua...makan la ape yang ade di rumah...semalam aku belikan kuih2 frozen yang bole dimasak mase berbuka...at least ade la kuih2 sampingan mase buka..bapak aku memang x harap la untuk kuar beli ape2....mak aku plak nak jalan kaki pun x larat ...

Aku tau mesti mak aku pun sedih...mengenangkan anak2 x de...kakak aku pun ade umah masing2...selalu pun yang datng berbuka kakak aku yang bisnes kuih tu....aku harapkan tahun ni ade la adik-beradik aku kat kampung yang selalu datang berbuka bersama mak bapak aku...

Kalau dulu pun...mase ade arwah nenek aku..aku slalu hantar ape2 lauk or kuih untuk dia...cume sekarang kenapa mak aku kurang diingati oleh cu2 nya...mungkin dulu dorang tau aku kat umah so...ade yang mengambil tahu hal ehwal mak bapak aku...

tahun ni ..aku harap sangat adelah "insan-insan" yang sudi menjenguk mak bapak aku...jenguk2 la...ape yang dimakan oleh mereka...walaupun x setiap hari..aku harapkan dalam seminggu ade la yang berbuka ngan mereka...bukannya sebulan sekali je nak datang tengok..kalau bole memang aku nak sangat bersama mereka....tapi apakan daya..aku pun ade tanggungan sendiri...

Persiapan Raya untuk Bonda ku

Tahun ni aku menyambut puasa di kampung...malam Sabtu lepas kiteorang sampai kul 12 malam.....nak balik kampung cepat....so ..sampai pun da tgh malam...lepas borak2 skit ngan mak ...aku pun tido...coz nak bangun sahur esoknya..

Kakak aku pun ikut balik gak...tapi abang ipar aku tak ikut..b4 sampai umah abang aku tel kakak aku...ade keje untuk kiteorang...beli langsir rumah..erm...aku rase langsir baru je aku beli lastyear....tapi mak aku da nak tukar..ikut jelah...

Aku ingat malas nak kuar balik kali ni...kena la pegi ke Jakel jugak...siap pakai face mask lagi...coz mak aku pun ade diabetis...untuk precaution.... pakailah mask..kalau beli langsir umah kampung memang murah je.kat umah ade lapan tingkap kayu...sume baru RM160 je...macam tak percaya >....aku belik untuk umah baru kalau rege itew untuk sliding je la..nak beli langsir siap x cukup sebab tingkap banyak sangat...

Hari kedua...bawak mak pegi beli kuih raya...macam melampau kan..baru 2nd day puasa da pi carik kuih...aku sebenanya nak beli siap2 untuk bagi kat cikgu2 Hadif n my neighbour...kakak aku pun sama...bile beli kat kampung...bolelah jimat dalam Rm 5 untuk satu jenis kuih......ada orang pandang macam tak standard nak beli kuih kat kampung...pada aku x kisah...ade peluang untuk berjimat bole je..

Untuk menyenangkan hati mak aku...kiteorng da siapkan kuih raya untuk dia..nanti mak aku tu susah hati bile pikirkan nak beli itu ini...tapi x de orang...ni segala kuih da siap...senang la hati dia..

Abang aku plak bawak mak pegi carik baju raya....aku da beli kan awal2 aritu...da siap pun....abang aku plak siapkan duit2 raya untuk mak aku...da siap tukar kat bank...

Skang ni kiteorang nak siapkan ape2 yang patut untuk persiapan raya mak ....nanti bile x de orang yang nak diajak bincang...mulalah susak hati...b4 pose mak aku dok pikir nak bagi ape kat orang...da 2 tahun aku tempahkan nasi kat kawan sek...oleh kerana tahun ni aku pun x dok kat kampung ...x de sape yang willing untuk pegi ke rumah2...nak bagi nasi....

Adat orang JAwa...bile puase je sume menghantar makanan..istilah nye "memunjung"...mula2 mak nak bagi kurma...tapi rege kurma pun jenis yang baik agak mahal...aku bagi la cadangan...kakak aku buat kuih bangkit...so....daripada bagi duit kat orang lain...baik bagi kat anak sendiri....cume kakakk aku biase la tak amik untun banyak pun bile berniaga ngan adik beradik..da settle masalah...mak aku pun lega..tgk 50 balang kuih n buah laici da siap kat umah..

Selamat Menyambut Ramadhan


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Gadis Melayu Or Gadis Urban




Before aku tulis dengan lebih panjang.........aku mintak maaf kalau ade org tak suka ngan my point of view.....

Aku suka sangat tgk 1st season Gadis Melayu.......memang nampak kesopanan nya......dan mase tu pengetuanya aku rase saudara Ezzah Aziz Fawzy.......n akhirnya yang sampai ke final pun memang nampak ciri2 gadis melayu....kelembutan...sopan santun...cara berpakaian..........n kebijaksanaan...

skang ni da start 2nd season......ermmm..malam ni adalah malam kedua.........last week memang aku banyak komen gak.......tapi biase la macam "anjing menyalak bukit">>>>>>>> x de sape pun yang tau...

Mula2 aku x puas ati sbb pengacara ialah Juliana Evans.yang daripada nama pun aku tau bukan tulen Melayu..adakah da abis Pengacara Gadis Melayu......aku rase dulu baik lagi Fahrin Ahmad yang jadi pengulas rancangan ini..

Adakah mungkin kerana pengetuanya season ini.......Sharifah shawati yang lebih stylish. n memang salah seorang eprunding imej.........x kisah la tu........tapi dari segi pemakaian.......kalau betul2 nak carik Gadis Melayu......knp pakain TShirt sendat?????........yang bertudung plak pakai Tshirt sendat gak...........itu kah sebenarnya etika menutup aurat...........

Maafla aku emo skit bile tgk cite GAdis Melayu season ni........ngan peserta2 nya.....aku rase baik tukar nama rancangan tu...kenapa Pencarian Gadis Urban...........BUKANNYA Pencarian GAdis Melayu........

Aku difahamkan kali ni nak carik gadis Melayu yang lebih lasak n serba boleh........tapi x semmestinya semua pun kena ikut2 budayA LUAR........

Dahle mase last week episode.....ade sorang tu perasan.....dia cakap "saya pun x tau...kalau saya pegi mane2 mesti sume org suka kat dia"............huhu.....nak muntah eden dengar...........n nak tau tak.....pagi td dia dijemput dalam MHI............n dia da minta maaf atas ape yang dia cakap last week............nasib baik sedar beb...

1 Day To Go.

sok hari Jumaat.........last day sekolah utk pertengahan semester ni.........dan Sabtu akan bermulanya Ramadhan.......

Ape yang menyebabkan lagi xcited???.....esok malam Insyaallah aku akan balik ke Batu Pahat.....oleh kerana aku sekolah sesi ptg...kna lah bertolak malam...........Doa2 x de aral melintang.....baju Hadif aku da siap pack.....malam ni nak pack baju aku plak.........

Aku kat kampung sampai Isnin je.....coz hsbd nak x byk cuti......pastu....aku berazam untuk menanda buku2.menyiapkan keje2 terbengkalai........n ........masak untuk berbuka puasa........

Aku berdoa semuanya berjalan lancar dn diberi kesihatan untuk melalui bulan puasa ini....Amin

Hadif yang Kebasahan

Ptg tadi masa amik Hadif kat nursery...muka cikgu Hadif macam berubah lepas pegang Hadif bawak kuar......aku da terdetik....mesti Hadif b*r$k ni....aku pun suh Hadif salam cikgu dia n masuk keta......

Rupe2 nye habis basah seluar tido dia.....bau air kencing......sabo jelah.......kali ni bukan tembus sikit....banyak btl.........masuk keta....trus tukarkan seluar lain.......aku x tau la cikgu dia nampak ke tak aku change suar dia.....

B4 ni........da beberapa kali gak Hadif balik ngan montot bert*ik........sekali tu basah gak trkena....akibatnya aku x bagi Hadif duduk..kna la berdiri sampai umah.....Hadif ni kalau kat nursery tu memang x bercakap........akibatnya .......cikgu pun wat dek je....lagi2 bile da ptg..dorang pun da x de mood nak cebokkan.......

Tadik aku bising kat Hadif.........knapalah Amad x cakap ngan cikgu Amad cing......kalau kat umah basah skit je ...sibuk nak gi tandas.......aku check ke diapers dia abis........Hadif jwb."pempers da abish..abah x ulik lagik"...........pandai la Hadif....

Aku pun x tau la macam mane nak cakap.........x reti cmne nak tegur....aku x harap cikgu tu nak cebokkan mase Hadif da kuar tadik..........aku cume harap cikgu tu say a word..........ckp x perasan ke Hadif da basah cmtu......x delah da perasan buat2 x tau...............

Agaknya b4 puasa ni aku kena bagi something yang lg beso.......bak kata kwn kat sekolah.....bagi something dgn harapan jaga anak kita baik2.,..........aritu aku da bagik 1 barrel KFC b4 cuti sekolah......so maybe Friday ni I should buy something more than KFc for them............

Puasa dulu Vs Puasa Sekarang

3 hari kita semua akan menyambut Ramadhan Al-Mubarak.....MOga2 kita semua masih diberikan peluang untuk menemui Ramadhan tahun ini....

Ni 1st time aku berpuasa bersama hsbd.....selama 4 tahun kiteorg kawin..buka puasa sama ujung minggu je.....hari2 biase hsbd akan berbuka sorang2 di rumah..kesiannya...aku at least ade mak bapak buka sekali...

Tapi x tercapai kot nak puasa kat umah lama yg baru dibeli itew.........tak pelah...kiteorg macam da malas nak rushing...ngan H1N1..macam down skit nak pindah2 ni....

So ini tahun knalah prepare juadah untuk berbuka n sahur sendiri...selama ni sahur aku x kisah sgt..coz mak aku akan bangun dulu..panaskan lauk ape2....aku??????kadang2 makan...kalau x makan oat je....

Aku terasa plak nak mengimbas kenangan2 berpuasa aku di merata-rata tempat...

1993 sampai 1997

Kehidupan student kat boarding school.....buka puasa ramai2....makan je ape yang makcik2 dewan makan masak...kadang2 sedap...kadang2 telan je....nak carik makanan lain x de....mase kat Kisas.,...time buka je akan bunyi siren dari Masjid Sultan Alam Shah depan sekolah aku......bestnye mase tu...makan ramai2....kalau ujung minggu kadang2 balik..kadang2 x....mase kat asrama dulu...aku memang orang yang paling kurang dikunjungi tetamu........sampaikan aku pnah teringin sangat nama aku diannounce coz ada tetamu....kesian kan... :(..............kadang2 bile sahur kalau warden yg garang kejut...melompat turun katil....kalau x...sambung tido balik..hhihi


1998
Mase ni aku kat Asasi Kolej Mara Banting...aku rase mase ni bile nak bukak puasa kiteorg tapau je...maksudnya x makan kat dewan makan...makanlah kat bilik ngan roomate..mase sahur kul 4 pagi turun gi dewan makan..tapi aku x suka turun...coz dewan makan campur laki pompuan..malas nak bersiap2 awal2 pagi gitu.....

1999

Aku kat 4th Kolej Um......mase ni best bile diingat2...kiteorg akan rotate makan berbuka..adelah 4 buah bilik yang baik sama2 floor...so...gilir2...walaupun makan makanan yang sama...tapi rase seronok sgt....malas gak nak makan kat dewan makan...tapau je la...kalau ade duit ...gi naik bas ke pasar Ramadhan kat Kg Kerinchi...aku dulu x de kenderaan...kena la berjalan tunggu bas ....

2000 - 2001
Aku dok kat umah sewa kat Flat 17 tingkat Kg Kerinchi...aku dok kat tingkat 15.....2nd highest floor..mase ni memang da start hidup berdikari...kna carik makanan sendiri...aku jarang masak mase puase...so..beli je kat bazar Ramadhan bawah umah..banyak pilihan...oleh krn nak berjimat aku hadkan pembelian makanan...paling tinggi RM3 sehari....slalu beli nasi ayam ke...kalau x nasi lemak...air warna2 ni jarang belik...kalau dlm seminnggu tu..ade satu hari tu aku kire hari "mewah"..sbb aku bole beli nasi beriani yang berharga Rm4.....x boleh beli mahal2 selalu2 sangat..air buat sendiri

Kadang2 kuliah abis agak lewat...knalah berebut-rebut nak balik naik van sapu...macam sardin...ingat lagik..kadang2 dpt dok ujung je....tapi sbb nak balik cepat naik jugak...klu naik bas lagi lambat .....bas akan pusing kat bangsar baru sampai Kerinchi...paling sedih bile lif rosak...aku pnahlah jugak mengalami peristiwa memanjat 15 tingkat untuk sampai ke rumah...

Sedih sangat...aku beli air kotak...sampai kat tingkat 6 ..azan berkumandang....macam nak nangis mase tu..rase x larat nak meneruskan naik atas....sekali lagik lif rosak gak...tapi time tu weekend...so x blh gak turun...turun sekejap je...tapi nak naik...AMPUN.....ape nak makan????beras ade kat umah..so...masak nasik....wat nasi goreng sardin.......share 3 orang makan...asal dpt makan jadiklah...

2002...
Aku da bekerja mase ni..aku dok kat Cheras menumpang kat umah kakak ....keje kat Jalan Ipoh...aku kna naik 2 buah bas untuk sampai umah...mase tu kua ofis kul 4.30 petang....tapi dek kerana trpaksa menempuh jammed yang teruk...aku hanya akan sampai Cheras selepas waktu berbuka...aku rase aku x pnah sempat sampai b4 buka....bile hari ujan..keadaan akan jadik worst....bas lambat...kadang2 penuh n x amik org...trpaksa tunggu trip ...saba je lah...

kalau da sampai agak lewat kat KL ..aku akan sembahyang di Central Market..pas Maghrib baru sambung naik bas...perut da lapar...beli la makanan yg simple macam murtabak ke....makan kat tepi longkang depan MYdin Kotaraya tunggu bas...mase tu susah sgt nak dpt bas ke Bandar Damai Perdana....kadang2 kul 8 baru dapat bas...buang la malu...makan tepi jln...asal dpt makan jadiklah...

Paling sedih kalau dpt naik bas tapi x dapat tempat duduk...dengar je azan.....tapi x bole nak wat ape...slalu memang bawak bekal air n kurma..tapi kalau kna bas2 moden yg tempat duduk ke tepi,...memang susah la..trpaksa berpegang kat atas..nak lepaskan tangan ..takut jatuh..tengok je lah org lain yg dapat duduk makan...dalam hati cepatla sampai..cepatla sampai...badan pun da lepak..

alhamdulillah sampai umah kakak aku da siapkan makanan...makan ape je yg ada..itu pun syukur sangat..balik keje da ade org siapkan makanan...

Begitulah kisah susah senang aku berpuasa bersendirian ............Kenangan susah senang tu amat mahal bagi ku....aku menempuhi berbagai cabaran untuk sampai kepada kehidupan sekarang......perjalanan hidupku bukanlah semudah anak2 muda zaman sekarang yang dilimpahi kemewahan dan kesenangan oleh ibu bapa mereka...

lepas 2002 aku berpuasa di kampung.......nantikan. seterusnya kenangan berpuasa di kampung......

Pantang Maut Sebelum Ajal

Menggerunkan aje title....ye..memang mengejutkan.......tadik balik dari Nilai 3 aku ke umah abang ipar di Taman Melawati...kenduri arwah...tapi kiteorg sampai mase org dah nak bace doa....biaselah tu..datang untuk makan..hihi....

Yang dijemput pun saudara mare je...x ramai fmly hsbd yg dtg...kiteorng n sorang makcik hsbd..yg lain saudara biras aku...

Mase kiteorg balik kt kawasan Pandan Indah baru je lepas ujan...jalan licin.tiba2 kat sebelah kiteorg btl2.........motorist terlepas dr motor ddia.........aku pun x perasan camne blh terjadik..kire terpelanting la....motor dia da ke depan...n ia terjatuh di belakang...

Tapi umur orang tu panjang....keta belakang dia sempat brek la...sbb susur masuk pandan indah tu agak jammed...so keta baru nak perlahan......so.....sempat la dia bangun.......tapi kiteorg x berenti la...harap2 ada org lain yang membantu...

Dulu aku pnah gak nampak bende bergolek kat atas jalan..mase tu kat hiway.....rupe2 nye orang...nasib gak keta depan kiteorg sempat brek...n hsbd pun sempat brek.....selamat la org tu....

Ya Alllah...........selamatkanlah kami semua.

Nilai 3 Again...

Pagi2 aku da bertolak ke Nilai 3...belik barang yg aku ckp aritu.....sempat jugak aku menyambar lagi 2 pasang baju...x taula sempat ke x siap...kna tanya tailor kt kg....kt sini memang mahak skit la...so...mana yg bole aku jimat...jimatla...

klu akak aku jahit upah 20 hengget.....tapi skng ni dia da bz ngan menyiapkan tempahan kuih raya.......

Frens........sape yg nak tempah kuih bangkit santan.....n biskut bunga tanjung bolelah......gerenti murah....x sampai rm 20 sebalang biase tu.........kalau bangkit santan satu balang RM 12 or RM10 kot....memang sedap!!.....gambo x de plak nak promote...sume da masuk mulut.........

Dapatla aku membeli barang yang aku nak carik tu....pastu terus ke Taman Melawati plak.....

Sabtu Yang Bekerja


Walaupun hari ni Sabtu.....tapi aku sek ganti untuk Deepavali......erm...x pelah...bersusah-susah dAHULU.......nanti Deepavali cuti lebih skit......tapi hari ni bdk2 x ramai dtg.....majoriti sekelas bk2 ade 12 orang je........ pastu ptg tadik ade pelancaran sambutan kemerdekaan ........GPK tu saje je nak kantoikan cikgu...........tanye bdk2.....arini belaja x........erm.bdk2 dgn jujurnya cakap..........x belaja............bagus2 .........cikgu pun bile keje 6 ari.dah tepu.........

mi campak2......dipenuhi sayur-sayuran



So pagi tadi x delah aku kemana-mana........masak simple je......breakfast merangkap lunch merangkap dinner.... breakfast kul 10......aku malas nak lunch...tapi masak gak nasi untuk hsbd.........arini masak mihun hailam........ala2 paprik la kalau makan ngan nasik......tapi rupenya hsbd pun x makan.gara2 menjaga Ahmad Hadif la........



Pas Maghrib kiteorg kuar ke flea market kat MAHA tu.....mula2 aku gi Jusco ..bayo bil tel hsbd....Hadif baik lagik ...nak pakai topeng....dllm keta aku suh bukak x nak...tapi da sampai pasa ...bukak plak...da x nak pakai....pasar ni x lah sramai pasar malam kat Putrajya tu.lengang skit.......Hadif leh main lari2 lagik.



Hasrat di hati nak beli kasut cap buaya.Patricia name nye.......tapi sayang...saiz kecik x de.......aku try la pattern lain...erm ...x seselesa masa aku cube Patricia...oleh krn sandal tu mahal pada aku...biar selesa n aku pakai...erm....adakah aku akan ke midvalley utk mencari kasut ini???..midvalley bukan tempat yang aku suka....pening nak carik kedai mana satu..

aku ni kalau kasut x best..malas nak pakai..sbb tu aku pakai satu kasut sampai lunyai.......aku bukan yang suka tukar2 jenis kasut...akibatnya kalau kasut yg aku belik rase x selesa sgt..maka trsadai la dlm rak kasut...



kakak aku kat kg telefon...cakap kat sek menengah kat kg da ade bdk yang positif H1N1........Ya Allah........aku terkejut bile dengar berita....wabak ni akan berlanjutan antara 6 hingga 12 bln lagik.........Beginilah agaknya akhir zaman......tanda2 kiamat...Tuhan nak mengurangkan makhluk di dunia...dan ade sekolah yg cikgu sendiri ramai x datang sbb demam yang teruk...bdk2 apatah lagik...siap doktor yang dtg check budak ke sekolah...sbb ramai sgt yang demam.

H1N1 mengancam

Dulu aku x kisah sangat ngan wabak ni...tapi pandemik ni makin membimbangkan...nak pegi tempat yg ramai org pun takut..

Olh krn takut n barhati-hati..maka aku trpaksa memakai face mask kat Jusco siang tadik....dah lame aku x beli groceries...so..hari jumaat lewat skit masuk sek...sempat la aku pegi..kalau working day...siang2 ni kurang skit org....

Aku pikir kalau aku beli kat pasar borong...lagi sesak...nak gi carrefour ke tesco ke...kna bawak Hadif...dah le tempat trtutup...so..jalan mudah....pas anta HAdif gi nursey ...singgah la ke Jusco...kat Jusco ni kalau barang yang ade tag super saver memang murah la...kalau x memang mahal skit...

Lagipun 2 minggu lagi nak pose...so..beli siap2 belanja dapur....tinggal top up sayur n lauk je...

Minggu ni 5 hari aku berjaya masak semula...yahuuuuuuuuuu............. x delah jadik pengunjung setia Restoran Chara Kampung tu...........

Kat sekolah...kejap pakai face mask...x tahan aku bukak.......kalau udara trbuka ni ok skit daripada udara tertutup........

Aku pesan kat mak kat kg...x payah gi mane2......mak aku penghidap diabetis........tapi bapak plak batuk2....bbapak aku memang ada masalah paru2....tapi ALhamdullilaah...since sakit agak teruk mase 2003...x pnah lagi kritikal macam dulu...doa2 nya ok la...

Balik kg nexweek pun x leh nak jalan..........kat Bp pun banyak kes gak.......

Ya Allah....jauhkanlah dari semua wabak ni........amalkan memakan kurma , jus epal n air kelapa untuk mengelakkan penyakit............dalam paper hari ni....Insyaallah bole diamalkan setiap hari.......

Sifir OOO Sifir

Budak2 skang ni memang susah nak bagik hafal sifir..sepatutnya djh 2 dorang kna ingat sampai sifir 5....yg senang tu sifir 2 n 5....3 nagn 4 ...ada leceh skit...........so skang ni aku trpaksa la wat drill kat bdk2 djh 2 yg aku ajo...cita2 aku...85% leh hafal n lancar.......

So..before start lesson..aku wat drilling sifir ramai2....pastu aku soal sorang2...1st ikut turutan..cth..lepas 2X2...3x2...ada yg boleh lancar......aku x puas ati lagik sbb ade yg x nak hafal......starting lastweek.....aku ckp nak soal lompat2...so dorang x de masalah bile org tanya sifir mane2...takkan bile 9x2....nak kira dari 2x2...

aku wat strategi yg sama mcm aku buat kt bdk2 djh 3 sek lama aku dulu....sape x dapat sifir ...kna wat correction time tu gak....so kalau aritu aku tanya sifir 3...kna lah buat dari 1x3 sampai 9x3......mula2 sekali salah...wat sekali correction.......tapi aku "ugut" dalam seminggu kalau x de yg btul...saya tambah lagi denda...jadik 3 x.............so...bile diaorg penat ...ingat la jugak.

Bdk2 kelas yg aku ajo tu..pantang cikgu tak de....bising Ya Ampun...so......aku pilih sorang bdk yg agak taiko dulu...utk jadik ketua bace sifir...sape yg x bace inform kat aku...semalam hari 1st aku buat.........mula2 aku tgk dr jauh bising.......tapi bile aku da dkt dgn klas ...denga la dorang mengalunkan seper tu...........aku rase ok la jugak...dengar cakap la jugak......harap2 ape yg aku buat ni ade la kesan.....

2 minggu ni aku cume tny times 3...naik cuti nanti aku nak soal seper 4 plak........so.get ready.......

aku percaya kalau sifir di kepala...tak payah la cikgu nak ajar macam2 pola nombor utk budak tau sifir.......kalau bdk yang x pandai..nak wat pola nombor pun payah2....karang salah plak apply nye...

Bile da besa...x kan la gi kedai nak beli 7 helai baju...setiap satu berharga 8 hengget kna tulis kat kertas....jadik aku pertahankan...cara yang terbaik...hafal sifir....hafal sifir n hafal sifir....sume masalah boel selesai bile hafal sifir........

Lagu Ahmad Hadif


Bile balik skul je...da 2 hari ni...ada sambungan lagu yang dia nyanyi...ngan pelat2 dia...

Lagu 1st....

"pok amai-amai"
"alang upu2"..
dok ulang2 la lagu tu

Ptg tadik...
".angan naknish naknish...."
"ibu egi eje"

aku tanya sape aja nyanyi;;
"arah" (farah) ...ada la kwn dia kat sek tu...

Kalau tak pun tgk rancangan tv pagi2...

"sha la la chak dogol:...banyak lagu kanak2...suka la..

yang dia ingat..

"can mali can"
"ipung ...ayung"

skang ni masalah btul...bile dia rase basah je...nak bukak diapers...memang la bagus...pastu.....nak mandi ower (shower)...tak kira la siang ke malam...malam ni memang x bagi bukak shower tu...ape lagi...melalak la...

Kat umah ni x de water heater...so x baik la budak2 mandi da malam2...kalau ade baju rendam..memang dia la tlg basuh... pagi tadik aku rendam baju MIL yg tertinggal...siap amik hanger..konon nak sidaikan la....

Lagi satu bile buang air washing machine.....kat umah ni guna semi auto...so...bile drain air buang ke tandas....kalau air blum sempat turun....habisla ...dicepuh-cepuh...Ahmad HAdif2.........

Senarai Doa

Aku mencari-cari doa yang boleh dibaca pada musim2 kritikal begini...

Aku jumpe website jabatan mufti Selangor...banyak koleksi doa...untuk kita berkongsi sama

Antaranya doa tolak bala...doa melihat orang demam

Rojak Tepung@Mat Gebu

Aku ni followers blog CMG ni..suka tgk resipi..masaknye tak tau bila..

So...aku link je resipi Rojak Tepung tu kat sini...macam menarik je..

Topeng....

Semalam aku beli la face mask kat farmasi dkt dpn umah ni...nak pi beli kat watson stok x de...aku beli la ngan Ahmad HAdif...erm...disebabkan dia nampak aku beli topeng kna la "tol" topeng aku..

"Amad nak openg"
"nanti sampai umah"

sampai je umah..
"Amad nak openg"
"Amad nak manyak"

"Hadif amik satu je..yg lain sok ye"

"Nanak...amad nak manyak"

Maka berlarutan la menangis nak topeng...hsbd aku la yg pandai wat trick....aku ni malas skit...dapatla Ahmad Hadif satu topeng...dok pakai2..belit2 la topeng tu...sampai ke tido topeng kat sebelah lagik...

Mula2 dia tdo luar..da tgh malam tu aku nak dukung dia...masuk bilik..tapi dia sedar...bangun nak jln sendiri....(da besa da Hadif..bole jalan sendiri masuk bilik)...

Ngantuk2 tu..ingat lagi topeng...masuk bilik bawak sekali topeng ngan bantal busuk dia...

MAsuk bilik...hsbd aku tertindih topeng dia..punye la marah...

"ane openg Amad"
"angan pijak"

Kelakar betull...tido2 pun ingat lagik...bangun pagi tadik...mcm biase la...
'bawak bantal busuk ngan openg ..baring dpn tv plak..

Hujan Lebat

Petang tadi Seri Kembangan telah diberikan rahmat hujan dari Allah.....Ya Allah..lebat btul ujan...petir berdentum..kilat sabung-menyabung..ALhamdulillah ...time aku nak balik ujan da stop...

Ada org ckp ada air naik kt jln balik umah...tapi mase aku lalu da surut da....kalau x...tak taulah..aku fobia btul klu nak harung2 air ni..

Tadi kat kelas aku bengang btul ....sbb..........penyapu ke 3 yang aku bawak da ilang lagi....Ya ALLAh sape lah yg suka sgt guna x pulang....mula2 aku bwk sapu umah ...ilang lepas 2 hari letak kt kelas...aku beli lg 2....berbalut-balut tak nak bagi ilang...aku siap pesan kat bdk2 kelas aku...selit kt tepi meja guru....bertahan la jugak....tapi arini........tinggal satu.............aku rase bdk2 aku ikut ckp..lps guna selit balik kt tepi meja............aku sakit ati btul.........memangla cantik gantung..display penyapu.......tapi x sampai berape hari...lesap..........aku pelik lah........sape lah yg jadik "TOYOL" ni........

Memangla penyapu murah je...setahun satu kelas dpt satu...klu hancur...cikgu kelas la beli sendiri...tapi klu asyik dok beli je...tukang wat sapu pun bankrap....

Ish........ape la cara aku nak buat biar penyapu2 hikmat aku x ilang....adakah patut aku rantai n mangga penyapu tu....???????????????

Wedding@Putrajaya

Semalam after KBS aku gi wedding sepupu hsbd kat dewan di P9 putrajaya...kami la sedare yg datang agak lmbt..maklumla org jauh....jumpe la sedare mare hsbd....n olh krn kiteorg dtg agak lewat....maka trpaksa dok kejap kat dewan tu...



Kata suami..kite datang lewat....alah..pakcik tu pun x perasan sangat kehadiran kiteprg...bile da ramai org...ok la...wat kat dewan..makan pun sejuk je...takle panas berbahang kalau kat luar..



Pengantin perempuan sudah berubah kepada imej yang lebih anggun....alhamdulillah..sorang adiknya pun sudah berhijrah...cantik sangat....

kadang2 kat bandar ni protokol majlis kawin bagus...bile pengantin dtg je...bacaan doa diadakan..tapi yang kurang manisnya....doa dibacakan panjang berjela...tapi pengantin perempuannya...berkemban................sungguh tidak sopan.......





Majlis kawin adalah majlis yang mulia...kenape mesti mengenakan baju yang x cukup kain...kalau non muslim memangla itu pakaian mereka...tapi knp yang muslim nak mengikut2.....dan yang ader waktu lain pakai tudung....bile kawin bukak tudung...skang kan da banyak fesyen2 pengantin muslimah.. knp mesti memilih utk mem"free" kan rambut anda...........



Ini pandangan aku la....aku pun trkejut gak dulu..anak sedare aku....anak ustaz...........bile kawin........... rambut sanggul bukan main tinggi..tepuk dahi makcik2 menengoknya..........



Inilah beberapa gamba pengantin yang kiterorg amik.....................


Sori...bukan gamba pengantin ye...gambo2 kami la....malas nak jalan ke depan amik ganbo pengantin...jauh sangat
Ni adalah gambo pengantin lama...hihi..............

Aksi biase Ahmad Hadif bile bergambo....menunjukkan giginya yang putih bersih itew.....kikikiki
Cume aku rase upset skit...pasal x dapat VIP goodies.....tu la hsbd aku cakap nanti...nanti....cousin2 yang lain balik lambat gak..tapi depa da dapat..........kiteorg je yang nasib x brape nak baik..................x dapatla cookies tu....tak pe aku x mengidam pun...so.......boleh ganti ngan yang lain.........pasni abang kna belikan cookies kat famous amos nak ganti goodies smlm..........










Bazaria Larut Malam di Seri Kembangan

Waktu2 H1N1 macam ni pun aku dok bjln sana sini...tapi ni open air...kurang skit berbanding kawasan ber air-cond...malam td pas balik dr carboot sale....x de makanan sgt beli......hsbd plak kehausan..cheh...kt umah kan banyak air...

Aku cakap singgahla mane2 kedai...tapi Restoran Chara Kampung aku nak hold dulu...da jemu la kat situ..pasni aku kna carik port lain....ataupun aku kna start masak balik...da lame nye aklu x masak............

Kat Bazaria tu x lah sebanyak di Danau Kota or kt Cheras (maybe)...ade lah beberapa kedai...pilihan pun x banyak...pusing2 tak beli ape pun...order makanan n air....erm...bile pegi kat kedai yg jenis tukang masak nya sorang...memang"berjanggut" la tunggu...

Pastu ditambah dgn kebisingan prg berkaraoke,..aku ckp tempat ni bukan untuk jiwa aku..kalau ade muzik pun...biarlah yg menenangkan jiwa aku...so....this place is not my choice anymore k.....

Pas "janggut" kua...siapla makanan yg diorder..olh krn Hadif nak acik.....aku pun belilah nasi goreng cina utk dia....tapi sampai umah...batuk2....makan ubat...kua la balik dlm toilet bowl..rugi je Hadif...

Carboot Sale @ MAEPS

Malam tadi aku sampai juga ke flea market di tapak MAHA Serdang...aku x tau yg kat sini ada carboot sale mlm Ahad...my fren bagi tau yg ade byk gerai da....b4 ni Sabtu pagi ada pasar tani je...x banyak sgt gerai2 nya...

Pusing punye pusing rupenya kiteorg salah pintu masuk...kt sini ade banyak pintu...ade lagi yg dkt...mlm td nasib la jumpe gak tempat tu...mula2 Hadif sudah terpikat ngan "spot Car"...kt situ ada tempat Go-Kart.....so...trpaksa la abah menemankan Hadif tgk Go-Kart...while aku..jalan2 sorang2

Flea market ni start kul 4 ptg smpi 11 malam...banyak la jugak kedai....tapi gerai makanan x banyak choice nye...malam td beli la burger n cendawan goreng.....pastu konon nak beli la tauhu bakar....Ya Allah!!!!! aku x cukup kesabaran nak menunggu dia bakar rentung tauhu pok tue....

B4 ni kt kg pun slalu makan tauhu bakar...tapi x la selembap gerai malam tadik....bile org order barula nak kuarkan dr plastik..pastu api tu bagi la kuat skit..erm aku rase tauhu bakar kt Ayer Hitam lagi bagus servicenye...mula2 aku rilex je lah...coz x de org...so mesti aku dpt dulu...tapi bile bdk tu buat bkn utk aku...buat lagi bkn utk aku....dia punye lemah lembut..mak aaiiiiiiii.........

Aku tanye dia...bile turn akak?
akak punye yg ni...
Dia tunjuk kat tauhu yg tgh dibakar ..
tak pelah dik.....lain kali la akak beli...
n aku pun bla.......adiossss

Maka aku pun meneruskan perjalanan...aku rase kat situ ramai org2 yg ade bisnes online...aku tgk baju2 branded g dijual banyak gak..tapi x de yg menarik hati..tapi ade satu gerai tu...dia jual baju melayu utk kanak2 lelaki dari jenis kain t shirt cotton...RM39......kalau kain nya wane cantik maybe blh beli utk Hadif.......

Tapi malam tadi Hadif telah mendapat kasut raya... ini dia.....



Ni adalah fesyen kasut Ahmad HAdif...ibu x suka belikan Hadif kasut penuh...susah nak pakai..memangla cantik digayakan ngan stokin..klu beli jenis sport....tapi leceh...bile nak jalan je..kna take time nak pakai...


Awat ibu nak tunjuk sgt kasut raya Hadif ni...nampak x kat tag tepi kasut tu..ade lambang cap buaya...YA>>>>> ibu da berjaya belikan Hadif kasut Crocs....harga.........setahun sekali la....seller tu kata ni ori punye crocs...klu dia tipu antara dia dgn ALLAH la...
B4 ni Hadif pakai kasut "croc" RM8 je beli kat paso malam...ni nak test betul ke kasut crocs ni tahan...after this...turn aku plak nak dapatkan sepasang kasut "crocs"...malam td aku brkenan kat satu kasut...RM95..tapi saiz x de...so maybe next time k......

Kenapa Masih Ada Muslim Sebegini????

Malam tadi My MIL dtg tido kat umah aku....coz ade wedding cousin kt Putrajaya arini...tp early in the morning aku da kuar gi skul...ade kem bestari solat...ini siri terakhir...da settle...tahun dpn plak,...

ni 2nd time aku jjd fasilitator utk KBS....arini...ADUSSSSSSS!!!!! aku dpt group dr kelas yg paling "bagus"....sakit jiwa aku....ade yg nak bace...n ade yg x nak bace...bile aku tanya kt umah sembahyang tak?...budak2 kan jujur...mane nak tipu2...cakaplah tak....mak ayah awk sembahnyang tak?????>>> jawab bdk tu..tak>>>>....kesiannya....lagi sorang...kalau balik umah nenek mak sembahyang la....Ya Allah...di zaman moden ni...org sudah ramai tau tentang Islam....knp masih ade lagi yang jahil utk tidak sembahyang...pada pandangan aku la....klu budak tu x pandai belaja sekalipun...tapi klu di rumah....mak ayah ajak sembahyang...degil nye taklah "nauzubillah""...

Mase aku kt sek lama pun,..aku pnah tanya bebudak kelas yg "ok" ni...awak mengaji tak umah...jawabnya..."idak"....macam manelah hati nak senang menerima ilmu...bdk2 memang la bdk2....knp la ibu bapa mereka pun masih dgn sikap sambil lewa tentang suruhan agama...bagaimana nasib anak2 mereka bile sudah besar nanti...takkan krn mengejar duit....sampai tiang agama ditinggalkan???.....tapi tadi hati aku tersentuh bile sorang budak yg x sembahnyang di rumah ni cakap ngan aku...."cikgu, ajarla saya baca...."..bole" aku jawab...kesian...da djh 3...aku tanya sembahyang maghrib berape rakaat?...jawabnye 5 rakaat...AduHHHHHHH...........ini sembahyang ke tak??????????

Harap2nye ...aku dari KBS ni bdk2 ni dapatla sedikit ilmu untuk merela bekalan untuk mereka besar nanti...tadik aku marah budak ni sbb dok main aje...sakit jiwa...sbb 2 jam aku kna dok dgn budak2 ni...utk lafaz niat solat berjemaah n doa qunut sahaja...mainla....aku tanya bdk laki ni.."awak dtg sek arini nak ape?'"...bdk tu jawab "saya x nak datang.....tapi mak suruh">>>aku cakap ngan dia""tel mak awak...suh amik awak klu x nak bace"....dia jawab"mak x de....mak gi senamrobik"....huhuuuuuuuu...macam2 hal...tapi lepas rehat tadik mase wat latihan bdk tu da ok skit...so aku puji dia balik...kan bagus macam ni...tadik dok main itu ini.......agaknya lapo kot tadik.

Tapi klu bab nak mengajar agama ni..memang kna garang..kalau tak...x menjadi nye...sbb tu dulu org ajo ngaji mesti pegang rotan.......bio takut skit..klu tak main2...

Happy 4th Anniversary

Semalam our anniversary ke 4...tapi sedih....smlm aku MC sbb x sihat...so..kiteorg x delah makan kt mane2 tempat yg best..pas gi klinik aku tapau nasi ayam Ayamas je...coz smlm hsbd pose...

Walaupun x de celebration...aku berdoa agar ikatan perkahwinan ini kekal sampai ke syurga...Amin

Sejak menularnya H1N1..tahap kesihatan aku pun kurang memuaskan..mungkin sbb jerebu yg melanda kot..kalau x batuk, selsema....da seminggu aku selsema..sejak balik dari Nilai 3...dah gi Klinik Huda..tapi antibiotik x de...so kelmarin aku gi Klinik Fadzliyana...ubatnya ok la...aku makan 2 kali je selsema ilang..tapi bdn aku jadik sakit semua..mase aku gi kinik tu badan memang da sakit..tapi aku ingatkan angin sbb puase aritu...tp semalam sakit lagik..so aku amik MC....n aku berehat sepuasnya di rumah.,...x buat ape2 keje...Alhamdulilllah pagi ni da ok..

Tq to my hsbd...sbb malam tadik dia "stay Up" kemas umah...mlm ni my MIL nak datang...tapi aku x larat nak kemas...so mlm td hsbd aku siap mop lantai lagik..baju da siap bersidai...hihi...tq so much...luv u..emmmuahhhhh..

Sumi Jelly Manis...yummy

video

Inilah aksi Ahmad Hadif makan jelly kegemarannya...nyum...nyum....sedap sangat la tu :)

Mejar Jeneral Ahmad Hadif Aiman

Mase aku balik kg Melaka, secara x sengaja aku telah pergi ke Kem Terendak Melaka....bukannya ape...anta cousin hsbd aku kt MRSM Terendak...Dalam kawasan kem la...mula2 aku suruh Hadif gi ngan abah je...ikut atuk anta Pak Long Hafizudin...tapi Hadif da heret ibu sekali ikut atuk...trpaksa la ibu pegi..

Bukan main suka la bile sampai sana...sbb nampak banyak soldier....kt pintu masuk da ade 3 askar jaga guard...pastu nampak keta "tank tank tank"...alah kereta perang tu...org sebut tank sekali je...Hadif sebut berulang-ulang..


so ptg tu dapatla Hadif tgk soldier secara life..



Esoknya mase kiteorg gi shopping...trjumpa la plak baju soldier...hsbd aku memang da lama carik baju celorang-celoreng tu...tapi kt pasa malam x jumpe yg saiz Hadif ...ape lagi ibu ngan abah la yg excited belik...x sempat raya...abah da soh Ahmad Hadif pakai baju soldier...tapi skang aku da simpan baju tu...kalau nampak..mesti nak pakai...smpi raya da x baru ...hihi...so layan ini gambar2...





Gaya macho Hadif menggayakan baju soldier barunya...dengan menunggang basikal pinjam...ni Abang Acip punye...


Gambar paling control daripada Ahmad HAdif..selalu gambo bukak mulut je



"Ada talent tak nak jadik model Kikilala?"












Weekend di Melaka

Sabtu lepas aku balik ke kg hsbd ni Melaka...da 5 bulan x balik sana..ni 1st time la hsbd drive agak jauh skit...kalau bwk keta aku...aku je yg kna drive coz manual...tapi bile bwk keta my MIL ni...hsbd je la yg drive coz auto...

Hadif biaselah...best la dpt jumpe cousin dia...main2...pastu x makan...dr pg sabtu tu dia x makan ape2...tgh ari plak kiteorg x berenti mkn sbb dia da trtido....ape yg trjadi...Semalam berkali-kali muntah....aku agak sbb masuk angin kot..minum air masak pun muntah..

Dari Sabtu tu HAdif asyik minum air masak je...dia minum sendiri dlm keta...pastu aku plak "rajin"...dia x ikut kiteorg mkn pun bia je...ha....da asyik basuh muntah je la...

pagi ni aku masak mihun goreng...favourite makanan dia...makanlah skit...hopefully da ok la..x kan la lps balik kg je aku nak mc....selsema da kurang...tapi batuk plak pg ni..

Semalam kiteorg gi shopping kt Fajar@ The Store kat Melaka...mula2 plan nak gi Parkson kat Melaka Mall...tapi trnampak The Store x jadik...The Store ni x ramai org..ye la bangunan pun buruk je...da byk shopping complex kat Melaka ni..tapi not bad...compared to Jusco....The Store sebenanye lg byk pilihan..

Belilah baju raya Hadif n hsbd...banyak jugakla...best sbb blh pilih2 n x ramai org...x payah berebut-rebut..nak masuk fitting room 6 kali pun x payah tunggu2...next n3 aku tunjuk ape baju baru je aku beli utk HAdif...satu je...baju yg ibu ngan abah excited nak beli...hihi

4 Years Ago







Sambungan .....



Akhirnya kami selamat diijabkabulkan pada 6 Ogos 2005 bersamaan 1 Rejab 1426 Hijrah...Alhamdulillah...di atas adalah gambo setelah sah bergelar suami isteri...hihi...ayat skema je..






Aksi control ayu daripada Cek Ailin... masa ni belum nikah lagik... skang ni x hingin nak wat gaya2 gini...uish... baju nikah biase je...x de kilat barat sgt...intention bole dipakain lps nikah...so drpd kain yg sesuai utk majlis2 biase...simple baju kurung n sedikit sulaman...agaknya kalau aku kawin mase umur 29 tahun ni...baju mesti lg grand :)....duit da brkepok skit...








Cek Pazli tgh mendengar "taklimat" drpd pak imam..alah sebenanya x sabo nak pusing blkg tu...di sebelah aku tu ialah ibu ku n bapak ku duduk di sebelah besannya yg berbaju melayu iteww....




"pak imam...boley cium tak? "

"ape x bole nya!"

Ya Allah...pertanyaan yg sungguh lurus drpd Cek Pazli kpd pak imam.....huhuuuuuuuuuuuu





Inilah rope kad kawin kiteorg dulu...time tu Inklink Kontena kt Klang mcm glamer sgt kt web perkahwinan.com >>>So...kiteorg pun watlah kt sana...kad skng lagik cun2...kami punye biase2 je...edisi bajet..hihi..


Tapi kpd org2 yg belum kawin di luar sana...lps kawin mesti akan ckp...kalau tau wat kad murah2 je...lepas majlis org buang gak....tapi bagi yg berkemampuan ...x kisahlah nak wat kad mahal mana pun.. kpd yang baru nak memulakan hidup... perbelanjaan lps kawin pun besa gak...Alhamdulillah kami berdua tidak berhutang dengan mana2 bank untuk majlis kawin..




Cek Pazli kelihatan "macho" ngan kerisnya...ni waktu ptg....x de bersanding sgt...just gambo brsama family shj....org kata...renjis2 tu x bagus...so aku x buatlah...hasrat ku untuk memakai baju songket bunga tabur x trcapai....tak berjumpa wane n mak andam yg ada baju ni...time tu lah..org kata kawin sekali je....rase jugakla pakai baju songket walaupun x selesa sgt...hihiiiiiiiii




Ni gambo bersama "bonzer2" n "dayang2" ku...x delah.....ni gambo ngan adik-beradik n ipar-duai...yg bertungkus-lumus menjayakan majlis perkahwinan adik bongsu mereka...






kami seramai 10 beradik n pasangan masing2...cume sorang kakak ipar aku yg x de...krn melayan family nye...bagus gak pelamin ni beso...muat utk sume brgambo...x payah berimpit-impit sgt... baju T kuning disponsor ole pengantin pompuan...begitu jugak ngan baju dayang2...yg x memakai baju baju dayang tu...ada skit masalah tknikal...yg menyebabkan trpaksa memakai baju lain...






Ingat lagi....jenuh aku brjalan kt Jalan Tar untuk cari 9 pasang baju...yg wane kuning2 skit...n rege brpatutan...akhirnya dapatla gak aku membelikan baju2 untuk dayang2 ku ini...tq kerana sudi memakainya :)








Ni plak...brsama in laws.....cume adik ipar bongsu yg x de...aku pun x ingat dia dtg ke tak mase tu...duduk di hadapan.. 2 org biras ku n adik2 iparku...Cek PAzli plak anak ke-3 drpd 7 beradik.






Yang ini gambo di Melaka....mase ni kerusi da "dibuang" ke tepi...nasibla baju aku x meleret2...sbb nye kami diarak lepas ujan...ingat lagik abang iparku trpaksa membawa bunga pahar dlm keadaan ujan renyai2...ni mesti Cek Pazli makan banyak belacan...org cakapla...kalau x pun x sempat baling baju kt bumbung....hihiiii...ape pun rezeki dan rahmat ujan yg turun tu...




Pengajarannya...jika majlis anda di kampung or...akan diarak di kawasan luar ...janganlah menempah baju pengantin yg meleret-leret...kalau ujan....kain penuh tanah merah la plak...kalau anda turun keta trus diarak masuk ke dewan ok la....(cume suggestion) berdasarkan pengalaman..kalau kain aku panjang time tu....aku rase...mesti lencun gak kain panjangku...


Cume bile aku tgk balik gambo2 ni...aku akan brkata...kalau mase tu gaji aku da beso skit...mesti aku bole beli n wat yg lebih cantik lagik...ape2 apapun bersyukurlah aku tlh berkahwin ngan majlis yang sederhana tetapi meriah...orang kata "ukur baju di badan sendiri"....


Begitulah serba ringkas ulasan wedding kami 4 tahun yg lepas...Buat suamiku Cek Pazli....tq for being a very very very best husband ..........emmmuahhhhhhhhhh