Search Nornilia's Blog

Aku & Cek Pazli

Erm...malam ni update aku jiwang sedikit...esok da 1 Ogos...means 5 days to go to our 4th anniversary...da 4 tahun la aku menjadik isteri kepada Cek Pazli....hihihi...

Macamana aku kenal Cek Pazli?....kawan baik aku la yg kenalkan..katanya adik angkat kepada roomate dia..tak panjang gitu susur galur perkenalan ku..mase tu aku da last sem....coz aku nak abiskan 3 tahun...while Cek Pazli baru nak masuk 2nd year...disebabkan terlebih menuntut semasa Asasi...(acah je)...tapi kiteorg sebaya ...

Mula2 contact guna emel je..da kire moden sikit la..cume time tu aku x de handphone lagik...(teruknya...da 3rd year pun xde handphone)...so kalau dia nak call aku trpaksa telefon no umah sewa aku..tapi jarang pun dia tel....(x de org kata beria-ia sgt....Konon!)..aku plak..control ayu la...xkan baru kenal da getik nak tel selalu2..

Kirenya aku bercinta ngan student la dulu...tapi Alhamdulillah rezeki Cek Pazli utk dapat keje cepat....mase tu aku kt kg jd cikgu sandaran lepas aku berenti dari keje kat Aljefrii...tahun 2004 Cek Pazli pun bekerja la di xxxxxx, Langkawi...Cek Pazli cakap kalau nak kawin cepat kena pilih xxxxxx sbb gaji beso skit daripada Peg Sistem Maklumat...trpaksa la berjauhan ...(macam la da kawin mase tu)..bukannye ape..nak kumpul duit hantaran cepat!

Bile Cek Pazli balik Melaka sebln sekali..aku pun menyibuk gak la nak jumpe dia...kadang2 dia turun Bt Pahat....tapi bile dia turun Bp....mak aku je tau...my father x tau..kalau tau aku jumpe boypren...harus aku dibebelnya...kadang2..aku turun Melaka...kebetulan umah abang aku ade kt sana...kire aku menyelam sambil minum air la...(cakap ngan bapak nak gi umah abang...sambil2 la tu)....klu tak pun aku gi Kl...menumpang la aku di rumah kakak ku....Tenkiu la kat kakak ku n abangku yang memberi ku tumpang tido...

Da adat menumpang umah org...kena la jaga...balik b4 maghrib...(kalau kt Melaka)...kalau kt Kl b4 kul 9..(aku yg wat peraturan)...nanti klu kna sound x besh la...so far...selamat la aku..nak idup ..kna la pandai amik hati..hihi...

Bile awal tahun 2005 baru la Cek Pazli transfer ke Cyberjaya...n kiteorg pun bernikah la setelah bertunanng selama setahun...kire tercapai la hajat aku untuk kawin dalam umur 25 tahun...hihi...


So. ..that's all for tonite....next update to be continued tomorrow...Cau Cin Cau

Baju Wonderpet

Alkisah masa gi Nilai 3..aku nak tarik perhatian HAdif supaya nak pakai baju melayu...aku cakaplah ni baju wonderpet...so...dia pun nak jugaklah mencuba baju melayu tu....kalau x...susah nak suh pakai baju yg bukan jenis kain t shirt...macam tau2 je...baju tu bukan baju biase dia pakai...

Tapi yg tensionnye...bile aku lalu kat kedai sebelah kedai baju tu...dia menangis2 nak gi tgk baju wonderpet...bising la...nak baju epet...(wonderpet).....

So....kata hsbd aku cakap...pasni klu nak dia suka pakai ssuatu baju..kna ckp karakter kartun yg dia suka...cth..wonderpet ke..upin ipin ke...barney ke...baru la dia trtarik nak pakai...

Doktor Ahmad Hadif..

Hadif da terror makan ubat..skang dia pegang syringe n masukkan sendiri dlm mulut...hebat woo.... x sabo nak tunjukkan kepakaran Hadif pada Kak Jipah...hihi..

Tapi kadang2 kn la tarik perhatian dia...cakap ortoman nak makan ubat la....klu x main2 gak..tapi klu Hadif sihat lagik bagus...x yah makan ubat...dulu kwn2 aku ckp..Hadif da besa bolelah jadik dktr...ape taknya...sebln b4 lahir da dok kat wad....pastu batuk2 masuk wad lagik..udah lah Ahmad Hadif...bia lah dok hospital jadik doktor..ibu x nak da dok kat hospital...tapi aritu Amad trpaksa tido kat hospital bile abah patah kaki.. harap2 dapatlah Ahmad Hadif ikut jejak Tok teh ngan Tok Lang....Pak Long n x lama lagik..Makcik Hani plak jadik doktor....

klu ikut family aku.......ramai yg keje teknikal...tapi bagusnya...klu nak tanya pasal hadrware2 ni...abg2 aku la yg lagi tau....nak btul lampu ke...btul paip ke...nak wat construction....klu bab2 nak tanya sakit2 ape...tanyalah sedare hsbd aku...cume hsbd aku je yg terjun ke dalam bidang lain..klu dia dulu amik dktr...x kawin lg kot..hihi..

To Be Done

1...Siapkan markah BM penulisan (akhirnya dapatla aku menyiapkan tanda paper ni)
2...Buat Data Koku Kelas
3..Siapkan SKT...
4..Update alamat budak2 kelas (suka sgt..klu org ckp....take your time)..n I will take this precious opportunity to drag the work)....hihi

Aper lagik...yg x penting sgt aku x nak ingat dulu..buat sesatu...

Penangan Nilai 3 n J Card Day

Arini aku still not feeling well...pg td pun hsbd trpaksa gi fisio sendiri...aku rase lemah btul badan..Hadif aku da anta gi skul....aku dok umah pun x wat keje...nak tanda paper pun..dpt skit je...besh nak tido je..da dkt kul 11...bru lega skit..bangun n masak...klu x masak kna kuar beli lauk,...malas la plak..masak jelah sup ayam...sian hsbd ku...da 2 ari makan 1 lauk je..

Rupe2nye jiran sebelah tempat dok aku kt skul pun x dtg..so..klu aku x dtg td..makin banyak la relif nye...aku lemah btul bile batuk n selsema ni...Hadif pun sama... smlm borak2 ngan cikgu lain ade yg ckp dorang klu balik dari Nilai 3 mesti selsema...coz kt sana panas...memang pun... dah la aku dr keturunan yg klu batuk payah nak baik..

Khamis ni J Card Day ky Jusco Equine...nak pegi ke tak?....H1N1 dah makin menular....ke gi shopping pakai mask??? aku pun x tau...klu x sihat cam malas je nak gi...x pegi rugi..baju raya Hadif pun x beli lagi...nak pegi Sogo x tau bile....ke beli kt The Summit mase cuti sek nnt...aku aim nak carik towel ...selimut n cadar je..tapi klu handbag ade yg menrik ok gak...last 2 years hsbd belikan handbag mase JCard Day...baeg yg ade ni beli mase x berduit aritu..amik je mana yg murah.. ape2 pun tunggu>>>> sama ada aku gi ke idak..

Anak yang Baik

Hadif kadang2 memang menguji kesabaran...tapi tadik pas aku bgn tido...dia nampak aku lepak je..dia tanya
" Ibu...nak ubat?"
"Amad amikkan"
kata aku "x payah..ibu da makan..."

"Ibu nape" ...bile dia tgk tba2 aku trlentok kt atas kertas2 ujian yg aku tanda..
"Ibu selsema la...letih..."
"Ibu nak ubat?...amad amikan"
baiknya la ahmad Hadif ni...

skang ni hadif senang makan ubat..tapi kalau ubat tu rase manis..tapi klu payau2 skit ..susah gak..tadik lepas check doktor...dr bagi vitamin...elok je dia makan

Arini horse2 kt Equine x kuar plak....
"hosh eleep" (horse sleep)...hadif cakap
"x...arini hosh sakit" aku cakap
"hosh nak atan ubat?"....concern btl...

kadang2 bile x nampak horse ..
"hosh x de..hosh alat...." (kuda pun solat wei!!!!)

Unproductive Day!!!!!!

Setelah kepenatan semalam...aku pun da kna selsema balik...huhu...Hadif pun sama gak...smlm bangla kdai jati tu gi bagi air tebu kt dia...x nak bagi minum kang melalak satu kedai...kata kakak aku....tak pe ubat...

Aku cuma msk utk breakfast je..mihun goreng..tu yang paling mudah...memandangkan da lama umah ni x beli sayur... hadif pun makan banyak...kire habis la mihun aku ...

Plan nak bawak Hadif gi klinik pagi ni....aku tgh nak iron baju...HAdif plak kacau2 aku...maLAS NAK MARAH2 dia...aku off kan iron....aku gi tido...adelah dkt stgh jam...hsbd ingatkan aku dok iron baju...memang aku x de mood...

Kul 1130 aku bangun...coz Hadif pun da panjat2 aku tido....nak citer pasal umah...memang aku x kemas...langsir semalam pun aku letak je kat lua...x de tempat da nak letak...da x de mood nak mengemas bile tgk sana sini kotak...

So...kuar gak la ke klinik kul 12...aku gi Bangi...Klinik Al Huda...aku pun mintak la ubat skali...pastu singgah makan Kt Restoran Ani Sup Utara...makan mihun sup ayam....sedap gak...badan x sedap gini makan makanan bersup...hsbd order mihun sup daging...dia ckp tak payah masakla arini..beli je lauk ...

Aku beli kerabu mangga...daging salai masak lemak cili api n tenggiri kicap...for our dinner...Hadif da tdo dalam perjalanan balik..sampai la kul 4...

Arini aku mintak tlg hsbd iron baju2 aku n dia skali...coz aku rase memang x larat...bukannye ape..bile aku terpandangkan kertas2 penulisan Bm tu makin aku jadik sakit...nak x nak kna tanda...sampai la malam ni..aku dpt siapkan tanda 1 kelas...kelas aku sendiri x tanda lagik...setelah bermacam-macam aksi aku menanda..siap la jugak...

Lepas asar gi umah abang aku...nak melawat dia...n tanya pasal hal2 umah kiteorg...sampai2 depan umah...pagar kunci...erm..ada kat Bangi orangnya...so...lepas dinnner kiteorg pun kenduri la pisang goreng n koppok leko yg da dibeli tadik..nak beli sikit tak patut...tp bile orgnye tak de...trpaksa la kami yang memakannya..

Nillai 3...Here We Come

Smlm pagi aku gi Nilai 3 ...aku ajak skali kakak aku..blh la dpt2 kn idea drpd dia....last week da amik ukuran kt umah...so bole la tempah...b4 gi Nilai ...aku breakfast kt Restoran ABC Bandar Damai Perdana Cheras...erm..da lama x makan situ...dulu aku suka sgt ngan roti Nan n tandoori nye...tapi smlm aku order tosai je..while hsbd order mee goreng mamak..

Kul 1000 kiteorg memulakan perjalanan ke Nilai...dlm 1030 sampai la ke sana..keta still x banyak lagik..so ..bolelah pusing2...ngan keta b4 we decide nak gi kedai mane 1..memang banyak kedai...

Tujuan utama nak beli langsir n tempah skali...aku ni jenis x suka sgt nak survey byk2 tempat..lagi2 Hadif ada sekali...lambat2 kang meragam plak...2 kedai ake pegi...jumpe kain yg aku minat...tapi stop jap sbb hadif da Buang air plak...kna lah carik tandas...nasibla tandas dia ok...

Aku pegi ke kedai ke 3...tapi x menarik sgt..so amik keputusan beli kt 2nd kedai...aku memang suka kaler coklat...so beli la kain coklat gelap.... walaupun dinding cat ijau...(cat tu asal)...beli skali langsir bilik aku...aku teringin sangat nak langsir guna rod kayu...so aku tempah la gaya tu...

Nanti la kalau da pasang aku amik gambo nye...harap2 bile da dipasang cantik la...kt Nilai banyak kedai yg offer jahit dalam masa 2 jam..tapi olh krn kite da tempah kul 12...so dkt kul 5 baru siap...

after tempah langsir..mula lah carik barang2 lain..ape lagik..sambar la satu telekung....beli baju raya Hadif...malas nak tempah2....beli kan baju for my MIL.....beli baju tshirt kt umah...

Masuk gak ke Kedai Kawin...dah lame x masuk kt kedai2 gini..akak aku nak carik manik..so aku pun melilau kt situ...kot2 ade yg aku bole beli utk wedding my brther in law...ada lah berkenan kt satu souveneer tu...tapi aku x de lah bagi banyak sgt...yg tu aku ingat nak beli 100 je....saje..coz rekaan nya unik...aritu aku tanya warna tema gold...so bole lah kirenye..tapi x beli lagik pun...

Pastu gi la kt kedai perabot2 jati...kalau masuk kedai tu best skit..leh duduk 2...penat n panas...kiteorg makan kt Marrybrown...nak sejuk punye pasal...

Bile ptg..keta da penuh dah...HAdif pun da melalak....da penat n nak tido....so kul 530 kiteorg pun brtolak balik....sehari di Nilai...aku pun da lepak...masuk je keta..minum susu ....terus tdo..ooo....Letih!!!!!!!!! lama da x jalan2 banyak mcm ni.......

Village View Bangi

Alhamdulillah..gaji da dapat...bestnye..da lame x meraikan hari dpt gaji...so mlm smlm aku pegi la dinner kt tempat besh skit..asyik2 kt area umah je...smlm aku gi Village View Bangi...ok la...aku memang suka tempat2 lampu2 romantik ni..hihi...nampak keta banyak..tapi olh krn kwsan kedai agak luas so..nampak lapang... order pun cpt je dpt...n paling besh coz hadif x meragam sgt kt situ..kdg2 tu nak makan pun x selesa...skng kiteorg da tau...x akan dok tepi2...coz dia tend tu panjat2 ..tiang2 kt situ...kt situ ada kolam ikan...klu dok kt tepi tu...x jadik makan..

Semalam order...

NAsi putih 3
ayam pandan 1
kerabu mangga 1
sotong gorenng tepung 1
tomyam sayur 1
benjo for Hadif 1
barli suam
milo o suam
jus mangga

n sume berharga rm 33.40...

Teringat anak-anak murid lama

Skng ni tgh cite Kisah Qaisara..................bile aku denga lagu ABC tu mesti teringat kt bdk2 kelas aku masuk pertandingan nyanyian mase Hari KAnak2...n dapatla Johan...Bile denga je...trbayang bdk2 tu wat persembahan...

Kt kwn2 lama pun rindu gak...dah lama nye x jumpe...dulu plan cuti sek nak jumpe kawan kt sek lama...tp tak berkesempatan....kdg2 trmimpi dorang..bgn2 tringat aku da kt sini rupenye

Risau La Plak

Aku risau coz budak kelas aku ramai sgt dpt A....Bm Pemahaman....senang sgt ke...tapi soaln ni da melepasi penapisan ketua panitia...nak kata aku bocor x de plak..ke bdk2 aku da pandai...x tau la..

Tak Suka Susah>>> Suka Pun Susah

Kes apa plak ni?? Hadif la...dulu kan susah sangat nak makan paksa...kite org paksa menangis-nangis la...tapi sejak Hadif bwk ubat gi sekolah... senang sgt...sampai ibu kna sembunyikan ubat...nak lagi..nak lagi... mesti cikgu Hadif pandai pujuk Haadif makan ubat...

Dulu aku pelik bile kwn2 cite anak dorang susah nak pakai baju..memilih bile nak pakai baju...skng ni aku plak yg mengalaminya...susah btl nak kna taste Hadif bile suh pakai baju...ada 3 kategori baju...

1...baju umah
2..baju alan (baju jalan)
3..baju ulah (baju skul)

Ni ...Hadif la yg klasifikasikan sendiri.......kalau dia x nak gi skul...dia ckp la nak pakai bju umah...klu nak gi bjln...mesti nak pakai sluar jeans..kadang2 kna angin...pgi skul siang2 pakai baju tdo...haru btl la..

Doa Makan Ahmad Hadif

"Allahumma ayik la fi ma ro jak ta na wa qi na az=za bannar"

kalau mood baik bace la doa tu..klu x ...buat dek je.... '

Doa nak tdo....aik abah..aik ibu ..aik amad...

Ahmad Hadif...Ahmad Hadif...

Hari ni aku bengang btul...aku amik dia kt taska...masuk je keta bau busuk...ghupe-ghupe da B@rk....smpi kna suar...aku ingat nak mintak tlg cikgu dia basuhkan dulu...Hadif plak tak nak...so...Hadif kena"denda"....x leh duduk..kalau x...kna basuh plak kusyen...nasibla traffic ok..x payah nak tunggu lama kt traficc light...

Kadang2 aku pelik..agaknya cikgu Hadif ni x bau ke bile budak da buang air...

Akhirnya...

Akhirnya ape???? akhirnya penantian ku selama 2 bln hampir berakhir 2 hari lg insyaallah...ape kah dia????...\

2day aku dpt 1st payslip dr sek baru....so...bln ni dapatlah gaji yg trtunggak sejak Mei...so..aku dpt 3 bln gaji la..Alhamdulillah...Tapi tunggakan tahunan utk kenaikan gaji...x dapat lg...aku harap b4 raya da dpt la....blh la aku faraidkan duit2 tu...saving skit...coz da 3 bln x simpan kat ASB...pastu nak beli barang2 kelengkapan umah baru....kire punye kire...setakat nak basuh umah n lori je...da capai rm1000....

pastu bg skit duit utk anak2 sedare n kakak aku kt kg....dlm banyak2 adik beradik...kakak ngan abang ipar aku tu la..yg paling banyak membantu....dulu mase dok hostel...dia lah yg amik aku bile cuti....da abis sekolah....umah dia jd port b4 smpi kg..coz nak balik umah trus x de sape nak anta...tapi aku x blh lupa abang ipar aku...sanggup menunggu aku interview KPLI dr pg sampai ptg...tapi dukacita..aku x dpt mase tu...bile da kawin plak...tukang anta aku gi tunggu bas nak gi kl....jaga keta bile aku kt sini...mase aku kna tahan kt wad selama sebln...kakakk aku la yg setia melawat aku blh dikatakan setiap hari...memang x trbalas jasanya...so...bile nak raya aku mesti bagi sikit duit utk persiapan raya...slalu aku beli sendiri baju2 utk anak2 sedare aku...tp tahun ni x sempat...nak dorang da besa...biolah pilih sendiri..

2 hari ni badan aku letih btl...asyik mengantuk je...td budak2 da start ujain..lagi la...ujan plak tu..kalau boleh memang nak tdo la..

Terpaksa

Semalam 27 Rejab..olh krn banyak kelebihan berpuasa pd hari trsebut...aku pun berpuase..hsbd aku pun pose gak...nazar sbb da blh jln without tongkat..

Aku ade meeting cikgu dr 1030 hingga 1230 tgh ari...kua2 je dr bilik msyt...kpale aku sakit sgt...maybe sbb aku sahur minum air je..n makan roti share ngan hsbd je...bile da siang tu bru tringat klu minum susu kan bagus..

olh krn x tahan..n ingat ade 2 lg kelas aku patut masuk...so aku pun buka la pose...x tahan sgt...beli air 100 plus makan nasi impit...ptg2 gini da x de ape kt kantin..ok skit bile mkn...tapi ptg tu sakit balik..sampai ke malam la aku x leh wat ape2...

telan 2 biji panadol..tidur...kul 1 lebih Hadif plak trjaga...batuk2....sampai la ke pagi..pas bgn dia tdo lua...ngan abah...ibu tdo bilik,=....Alhamdulillah pg ni da ok..bole lah wat breakfast.basuh baju..huhu....

Hadif pun da makan ubat batuk...smlm selsema je..arini batuk plak...get well soon dear

Baju Baru Ahmad Hadif

Tengahari td balik dari sek. aku singgah ke Jusco....sale lagik...aku rase sepanjang aku dok sini x pnah nye Jusco tu x de banner SALE....tp sebenanye rege nye biase je...Olh krn nexweek maybe aku da dpt gaji...so aku pun carikla beberapa helai bju utk Hadif....coz da lama xbeli bju...seingat aku last beli byk baju mase dia kna air panas last year...sbb mase tu nak carik bju yg butang dpn...


Bju tdo Hadif pun syik merah....biru kuning....kotak2...tu jelah rotate...yg lain da lame...so aku pun membeli la 3 helai bju...raya pun da nak dkt....actually kt Jusco aku rase x banyak sgt choice...dulu mase kt sek lama...cikgu2 sama bile nak raya suka shopping kt Jusco Melaka...tapi pada aku kt Jusco sana pun kureng baju2...tak banyak sgt pilihan...

Kt SOGO best gak....cume x tahan nak beratur n ramai org bile sale...skang ni x tau la dpt ke dak gi SOGO....last year...aku ada gak beli kt SUMMIT Bt Pahat...btl ckp kwn2...kt Summit bju2 utk toddler lagi byk pilihan...n corak2 nye menarik compared to PACIFIC BP...

Inilah dia bju2 yg aku belikan utk Hadif...murah je...sbb nak pakai utk hari2..so aku beli brand J-BABY je...RM10 da dpt sepasang...





Ni gmbo fish n whale...tertarik ngan wane merah n biru ni...JOHOREAN











BAju Upin Ipin ni aku beli kt paso malam Putrajaya













When a son n a dad at home


B4 i start this entry...tq very much to my hubby coz taking care of Ahmad Hadif this morning till afternoon.....









Setelah aku membuka pintu...suasana sunyi sepi...tiada siapa di ruang tamu...mesti Hadif da sleep...aku kejutkan hsbd yg biase pretend to sleep klu nak bg Hadif tdo....maka panjang la laporan yg dibuat oleh hsbd aku...




1. Biasela dok ngan abah...semua bende dia nak suruh amik...lg2 klu dpt peluang masuk dlm bilik stor...akhirnya keluarla mcm2 isi stor tu...sbb ibu da lama "yoyokkan" brg2 yg boleh menyepahkan umah.... :)




2.... Yang bersepah di atas lantai itu ialah 3 pek susu sustagen Ahmad Hadif...kes suruh abah bukak sume susu2 dia...pastu sepahkan kotak







3...Depan mesin basuh...ada sabun basuh bju kt lantai yg da diexplore oleh Hadif...aku pun x tau la...klu dok ngan aku kt umah...tak de plak nak amik sabun la...yg lagi best....bukak2 toilet bowl ada plak botol syampu....




4...Muntah..tp ni bukan sebab lompat2...tapi sebab tersedak makan kerepek...




5...setelah muntah...mandi...akhirnya Ahmad Hadif Aiman pun tdo la...



Begitulah kisah abah yg menjaga hadif di rumah...disebabkan abah x nak Hadif menangis...abah pun follow je la ape Ahmad HAdif nak....tp abah ckp Ahmad panjat meja cermin...abah tunjuk rotan ...bru Ahmad Hadif turun.


Sepagi di lobi Hospital

Pagi tadik aku anta hsbd untuk check doktor...kiteorng ade appointment utk fisio...tp dek krn smpi dah agak lewat so..trus daftar utk jumpe doktor je...

malangnya....aku gi kt kaunter registration kul 10.00....setelah 2 , 3 kali pegi semula ke kaunter tu..kul 1130 baru dpt wat x ray...coz kna request new GL..(guarantee letter)..GL lame dah expired smlm..arini kna wat baru..Massyaalllah...aku ni memang jenis x suka menunggu...mintak maaflah abang...tarik muka masam...coz sejam setengah dok melanguk je...nak tanda buku...arini dok kt public area...malu lak....akhirnya segala urusan habis kul 12 lebih skit...berenti beli makanan...kul 1245 baru sampai umah..arini beli nasik ayam..tp rupenye lg slow kna tunggu "bibik" tu masukkan satu2 ramuan nasik ayam...YA Allah...hari baik >>.hari Jumaat ni..menguji betul kesabaran aku..


Alhamdulillah..result x ray ada improvement...tulang da bercantum..so dktr allow my hubby to walk without tongkat...kna jln dekat2 dulu...sbb dah lama x jln tanpa tongkat... so x lame lgi...my hubby bole wat fisio sendiri...

Cume aku memang "lemah" kalau kna menunggu ...lagi2 klu da berjanji...klu janji nak kuar kul 10...b4 tu mesti da siap..aku tension btl kalau janji pukul sekian2....tp time tu ..ade la bende lain yg baru nak dibuatnya..nak amik tu la..nak amik ni la...coz dlm family ...abang2 aku pun bile ckp kul brape...mesti on time...so..klu janji nak pegi..dia da sampai...n kita x siap..malu la..

aku paling rimas bile berjanji kul 12...tapi kul 12 tu baru la nak iron baju la,,nak mandilah..padahal bukan buat ape pun...so klu berjanji ngan org macam tu....da tau..x payah nak beria-ia nak sampai awal..buat penat je menunggu...(sori la kalau ade yg terasa...)

melalut cite pasal menunggu kt hospital..meleret plak sampai cite menunggu222 yg lain plak..hihi..klu kita cakap ngan org..nanti x puas ati...ckp kt laptop..dia terima je..betul tak...

Tapi memang btul..kt sek...aku ajo anak2 murid aku tentang nilai2 murni..iaitu menepati janji n menepati masa...so marilah sama2 menggunakan masa dengan sebaiknya...isilah masa yang ade dgn optimium...bukan melambat2 kan sesuatu keje...

Cau...Cin...Cau..

Chop n Steak "Damai"

Malam ni aku dinner kt Chop n Steak....sejak hsbd patah kaki...memang x mkn kt sini...kire dah lama gak x makan kt sini...b4 ni restoran tu sentiasa full....coz kiteorg gi time weekend...tetiba mlm ni saje nak makan chicken chop...so pegi la sini...

not as usual...agak sepi restoran ni...byk empty places...so byk la choice tempat duduk..kite org pilih ok di bhgian tepi...mula2 sbb kt situ Hadif blh tgk kren2 yg parking kt area tu...tp end up ngan kepayahan nak mengawal Hadif...coz dia suka sgt dok kt atas bendul tiang ...yg quite dangerous...

Malam ni x lah se"lembap" malam2 yg lain bile order makanan..sekejap je...slalu smpi bengang2 sbb lambat sgt... aku amik chicken chop biase RM 18.90...Hsbd amik ..chicken merryland ...dia memang suka pilih menu yg pelik2..nasib2 la...kdg2 ok..kdg2 below average rasenya...utk Hadif aku order kan Omelette RM 5.50..dia makan skit je...sbb byk bawang....aku silap...patut order je scramble egg..yg kosong telur semata..

Overall...ok la our dinner malam ni...slalu mkn tapau je...malam ni aku rase nak release tension setelah sehari melalui saat2 yang agak me "letihkan"...klu boleh nak pusing2..makan angin...Kesimpulannya..klu nak makan "damai" kt Chop n Steak pegilah waktu tgh2 bulan..yg org kurang berbelanja....so x payah la tunggu lama2...

Jom Makan Lontong Minum Cendol

Musim-musim panas gini...klu dpt cendol ke abc ke sedapnya... kalau kt kg yg trkenal ...Cendol madu Ejay..walaupun kadang2 terlampau manisnye... bile da dok sini...ada port baru yg aku jumpe..

dkt ngan KFC Seri Serdang,....kt tapak pasar ramadhan Seri Serdang...aku bru try skali..Abc n Cendol...sedap ....cumenye...aku kna sembunyi2 minum kt dapur...x nak bagik Hadif mintak...hihi...klu dia batuk susah!!!!

Balik kg aritu x dapat beli cendol la...olh krn balik sehari je...n x de transport sendiri...so susahla utk bergerak..

Tapi...aku dapat makan lontong terbest yg pnah aku jumpe...klu kt area sini memang x leh jumpelah...

LONTONG

Sesape yg teringin nak makan lontong berlauk...pegi la..kt Bazar Niaga Pt Raja...segala jenis
sambal ade...yg jdikan best tu...ada..sambal goreng....sambal kacang...sambal tumis of course...pastu dia tuang skit kuah ayam kicap...

memang finger lickin goood.>>>>Yummy.>>(macam2 bdk coral speaking) cakap

Owner dia da meninggal...tp lontong tu tkenal ngan nama ..Lontong Haji Salim...sape tak pnah cube...mmmg patut mencubanya...

Seafood Restaurant...

Lokasi bertentangan Kilang Sharp Bt PAhat...Restoran U....namanya..dulu aku ingat x halal...sbb mcm gambo patung thai je...rupenye halal...specialty ialah kangkung goreng...wowwwwwww.....sedapnya...pastu siap ade sotong celup tepung lagik...so klu da order kangkung goreng ni x payah la order sotong lagik...sepinggan RM15...tp boleh makan ber3...pasni klu bwk keta balik...mesti nak makan kangkung goreng ni>>>sedapnya

Hadif Da Baik

Alhamdulillah...Hadif da baik demam....tp aku ni bile dia da baik demam je...mesti lupe nak bagik antibiotik yg x abis lg....ni Hadif pun da tdo...mlm ni tdo awal la plak....disebabkan aku x bagi amik pen mase aku wat keje..nangis nye melarat-larat la....hsbd la yg ada passion layan dia...sampai la trtdo...ibu ni garang la!!!

Hadif klu dok ngan ibu je x delah banyak sgt "perangai" nye...tapi bile ade abah...macam2 halnya...coz dia tau abah blh layan dia..minggu ni 2 hari Hadif cuti skul...smlm bru start hantar...

pagi td mase aku siap2 nak gi skul...Hadif ambikkan baju "umah" dr almari...klu dia nak aku dok umah...dia akan amikkan bju biase (means bkn bju jln2...or bju kurung)....aku ckp ngan dia..ptg nanti ibu pakai bju ni...kalau x...ditarik-tariknya aku ni..jgn pakai bju kurung...

Lg satu...mesti tanya kita klu kita nak mandi " ibu, nak tot te abah?" (ibu nak ikut naik keta abah?) mcm tu la bunyinye...sbb bile naik keta abah blh pusing2....gi pasar mlm...klu naik keta ibu mesti ibu anta Amad gi skul..

Lepas baik demam ni selera makan banyak..baguslah....cumenye makanan yg berprotein mcm ayam or ikan...memang susah nak bagi dia makan...klu nak pun telo...arini dia makan nasik ngan kuah sup ayam je...skang ni Hadif da pandai makan "udas" (pedas)...x delah pedas sgt...td kacau gak aku makan ayam masak lemak cili api >>> tp sesuap air...sesuap air...tp nak makan lagik...

Ujian Lagik

Next week adalah minggu test...kna tanda paper lagik...td bru siap reso soalan..oleh kerana aku ni "trlampau" rajin untuk menstapler soalan2 yg begitu banyak itu...aku pun hantar ke kedai fotostat...aku da tanye ckgu yg pnah anta kedai ckp x mahal sgt upah stapler...so aku pun pegi la...setiap set ade 8 helai.X 400+ murid...emmang x larat..

Arini hsbd plak cuti jaga Ahmad Hadif...huhu..semlm kt sek...ckgu2 yg balik kg weekend lps sume x dtg ...kes ...anak sakit... mlm ni Hadif da ok la..banyak makan..sedap sgt la agaknya ibu masak ayam kicap ...smpi malam nak mkn "nasik udas" (nasi lauk pedas).. cume susu kurang minum..hopefully Hadif recover trus sok.

Little Prince Charming Demam


Hadif bukan main seronok dpt balik kg...dpt jumpe kawan-kawan lama...mula2 memang malu2...pastu da panas trus je main..Haadif jumpe Kak Nina...Kak Ilah... tu sume anak ex-babysitter Hadif...tp dia marah btul bile kakak2 tu bwk kucing itam diaorg...menjerit-jerit halau kucing itam.


Cume Hadif memang x sebintang ngan sepupu dia yg sorang ni...nama panggilan..Jipah...nama sebenar nazifah...bukan main garang lg klu bg "arahan" kt kak Jipah...konon nak tunjuk la kemachoan dia tu,...hihi.. kalau ngan Kak Wawa ...Hadif da blh kawan...sbb Kak Wawa bwk Hadif gi Kebun carik cempedak..balik abis satu badan bintat2 kena nyamuk...siap bdarah lagik.. nak mandi pun nak Kak Wawa mandikan..Kak Wawa tu kakak kpd Jipah...djh 3...tp dia bole muat bju aku yg aku da x muat....


Malam td Hadif demamm..mase dlm keta panas dah..tp bile aku jaga kul 3 tu lagik panas...so aku bg dia mkn ubat yg ada....pagi b4 hsbd gi ofos bg lagik ubt...kul 10 bwk gi kinik...still demam lg...38 degree dgn makan ubat...dktr kata tinggi la tu...so aku pun sambung la cuti arini...bia hadif dok umah...


balik dr kinik ok la..;Rase2 tak panas badan dia...cume bile da kul 6 tu start panas balik..bile kesan ubat da nak abis...dia panas balik...kalau Hadif demam pastu kejap2 tdo...memang bdn dia letih la tu..


Doa-doa ok la cepat...sok klu x ok...abah plak cuti la..aku kna abiskan topik yg masuk ujian nextweek..huhu....Get well soon hadif..

Balik Kampung

Baru je sampai dr kg...bertolak kul 6 ptg lebih kurang...singgah solat...singgah umah abang...makan malam...sampaila kul 11 ni...
tired..tapi really hepi dpt balik kg....best!!!!!!!! dpt jumpa mak bapak...anak2 sdare kt kg...n makan cekodok cempedak banyak2...b4 balik td sempat aku menggoreng 2 pinggan cekodok...

Bawakkan jugak buah2 untuk abg aku yg kurang sihat tu...olh krn dia ajak masuk...kiteorg pun masuk...denga la cite dia...tp malam 2 ni aku x nak lah cite kt sini..kang meremmang bulu roma...

ok..letih sgt...walaupun x drive...nak mandi...gosok bju (kalau larat) n tido...

Agenda Next Week

Selasa: mesyuarat guru kali ke 2...kul 1030 pg- 1230 tghri
Rabu : bawak hsbd gi wat fisio
Jumaat : bwk hsbd check up doktor
sabtu: Kem Bestari Solat@ tusyen

Hadif dA Bole jadik doktor

"Abah anash" (abah panas?)
"Abah nak utak intap?" (abah nak bukak tingkap?)
"tingkap da bukak" abah ckp.
"abah demam"
"abah mam?"
"amad amik bat abah yeah" sambung hadif
"tak payah...abah dah mkn"

Maka bermulalah episod hadif memanjat kerusi utk mengambil segala macam ubat dia dr rak pinggan... siap boleh suruh aku amik air lagi....biaselah bile dia nak suruh abah makan ubat..mesti ada air...b4 ni klu nampak aku amik botol ubat je...boel jadi nangis klu dia tak dapat masukkan ubat tu kt mulut abah... n dia dah tau rutin...b4 abah kuar gi ofis...mesti dok kt meja mkn...n makan ubat..klu x nampak abah makan ubat...haruslah bising mulutnya.

setelah dia mengeluarkan segala isi ubat dlm botol pil kalssium abah...dia paksa abah makan...
lagak mcm nurse

"abah, inum dulu" sebelum makan ubat mesti minum air...
akhir2nye ...dia amik panadol n paksa abah makan...trpaksa la abah mengulum panadol yg pahit itu...

membebel la aku..kalau la Hadif baik klu mkn ubat kan bagus...

n malam ni dia tunjuk macho...disebabkan arini badannya agak panas..n kiteorg nak balik kg...so bagi la ubat demam yg ada...dgn machonya dia bcakap...

"cedhu...bg ubat"...coz klu dia x sihat aku akan bekalkan ubat...n aku agak..bile kt taska mesti hadif tak delh nak meronta-ronta klu nak mkn ubat..tapi malam ni ...Hadif memang good boy....coz sng makan ubat,..


macam biase aku gi paso mlm ptrajaya arini...aku kna bwk Hadif beli "cibon" (fisball) dulu...then hantar balik kt keta....oleh krn malam ni aku pny langkah panjang skit..so aku pusing la kt bhg2 baju skali...n sempat la Hadif muntah dlm keta nenek... nasibla ibu belikan hadif bju "upin ipin" bru..mahal gak bju pasa mlm ni...oleh krn nak hadif ade bju upin ipin...beli la gak...

td aku dpt 2 parcel berisi baju hadif...cume bjunya agak fit....nampaklah sendat sedikit...padahal utk 3 years...

Hadif da tdo...sok Hadif nak alik apung ...umpe ..nyai ngan apak...amad nak main ngan ina...ngan ain...amad nak ula(amad nak gula2) sbb balik yg lepas "ayah" dia belikan lolipop kt dia...kalau harap ibu nak beli...tak delah... hadif liat nak gosok gigi..klu makan sweets lagi la rosak gigi..

Habislah Seminggu

Hari Jumaat lah hari yg paling best!!!!!!!!! lagi2 sok aku nak balik kg...da 2 bln aku x balik...keseronokan nak balik kg mcm zaman2 kt asrama...nak tunggu cuti sekolah...dh 5 tahun aku x merasa "nikmat" nak balik kg...sbb aku memang dok kt kg..hihi.....

kakak aku ajak balik...so alhamdulillah...x payah nak drive...klu x bilalah nak balik...aku da nampak lambaian cempedak kt kg.....bestnya..nak makan cempedak goreng byk2...rabu lpas beli kt pasar malam seringgit 3..aduh...sikitnya

n arini aku dpt 3 parcel....beli baju online...dapatlah baju yg aku idam2...cuma 2 bju hadif...fit skit....

ok..nak solat magrib .pastu gi paso malam

Semoga semuanya sihat

Smlm ptg aku dah melawat abang aku yang x sihat tu...nasib baik aku gi...kalau tak teruknye aku sbg adik...mcm2 simptom sakitnya...mula2 kna gout...pastu skng semput plak...doa2 semoga sihat la...

last friday kakak aku kt kg tel...ckp mak sakit perut..skng ni bln rejab...so mak slalu pose...doktor ckp masuk angin...takut gak sbb mak ade diabetis...pastu pening kpale plak..pg td kakak aku ckp mak da ok...cume lemah2...

Malam td aku dikejutkn ngn sms dr kawan aku ..Y...dia balik kg skng...n anak dia kna admit ke hosp BP sbb. kancing gigi..brderau darah dgr.....bru je jumpe last week...aku doakn semoga sembuh lah..Hadif pnah gak mcm tkejut bile demam..skali je lah..mlm2 plak tu..aku trus bwk gi klinik..dr ckp klu demam..kaki sejuk mksudnye suhu nya tinggi...

Ya Allah...sihatkanlah kami semua

Hadif da Big Boy.

Memang da bercadang nak aja Hadif gi toilet..tp dek krn ...mase tak mengizinkan...biar jelah..tapi tadik..dia menangis-nangis tak nak pakai diapers....ckp ngan abah.."nak akai ua je" (nak pakai seluar je)...try la x yah pakai diapers....siap bg laporan lagi kt ibu..."Ibu, Amad x akai ampers" (Ahmad tak pakai pampers da)...so far 3 jam tahan lagik..tp ni dia tdo..hsbd pakaikan balik pampers....

Pastu baju nak pakai pilih sendiri..slalu yg menjadi pilihan seluar jeans.."aju alan" katanya...yang tak tahan lastweek...lepas mandi pagi...nak pakai bju lngan pnjg n suar jeans panjang...b4 ni baju tu jarang pakaikan kt dia...slalu bile nak balik kg pg2..baru la pakaikan baju tu...tp aritu nak kuar malam pakai bju tu..dia da tau..itu baju jln...so..pagi tu gi taska ngan bju lgn pjg la...slalu aku pakaikan bju sleeveless je...dia mudah kna ruam kt leher...ni pun bru baik..beli ubt kt farmasi..sapu 2x ok trus.

Kurang Sihat

Salam semua...hari ni best btul...sbb cuti!!!!!!!! tak payah gi skul....wpun arini badan kurang sihat..tapi kna gagahkan jugak buat soalan ujian ...klu nak ikut isnin ni da kna submit kt ketua panitia...pastu PK sahkan...n reso....so...visi aku nak siapkn gak arini....coz soalan pemahaman ni banyak amat...

Ptg ni klu jadi nak gi umah abang aku..last week dia tel...coz ade saudara meninggal ...n dia ckp dia pun x sihat..aritu aku tny anak sdare aku ..dia ckp ayah x sihat lg...kna gout kot...aku pun bile weekdays tu x smpt nak ke mana...sempat pegi kedai makan je lah...

lastweek terasa sungguh pnat sbb 2 ari gi sek awl pagi...pas abis course masuk kelas plak...padas musim2 hangat begini..bjln sana sini..panjat2 tangga smpi 3rd floor...panas btul..berpeluh-peluh..lain la org kja ofis...dok dlm air-cond...sedar2 da ptg...skang ni nak pakai baju pun kna pilih jeis kain yg selesa...aku dlm proses membeli kain2 yg agak selesa untuk dipakai pada musim panas ni...yg x bestnye...klu jenis viscose...leceh skit bile nek gosok...x leh gosok cincai2...tpi tu lah kain yg sejuk..

Oleh kerana malas nak masak ...arini masak bubur nasi je..campur ayam skit n sayur,..pastu masak ayam masak merah...abis masak..n sidai baju...mengadap la laptop buat soalan..tak abis lagi ni..pas ni nak solat n sambung balik..

Hadif....Hadif

Minggu ni Hadif memang menguji kesabaran kiteorg.....da 3 hari hantar awl pg...malam baru dok umah..malam tu lah dia tunjuk perangai....smlm balik sek. aku gi beli mknan kt kedai....hsbd kt dlm keta coz malas nak panjat2 tanggga..Hadif biasela msti nak ikut...yg aku geram tu...time aku nak amik duit utk bayo kt kaunter...dia start nak berlari-belari....aku bukannya ape...klu dia blari kt kledai ...tiba2 ada org bwk makanan panas...tlanggar dia...kang org ckp aku gak tak pandai jaga anak....last week pun dia blari-lari kt kedai mkn...end up ngan muntah air milo b4 masuk keta lagi...nasibla gelap org x perasan...so...klu aku biarkan dia mcm tu...lain kali buat lagik..

Dulu mase hadif kna air panas ..bile ade family tau...mase tu ngan sape...ngn ibu..hai...ibu kna lagik...x reti nak jaga ank sorang pun...walhal mase dok kg...sthn lebih jaga sendiri..Alhamdulillah x de ape berlaku...

So smlm...bile Hadif nak blari je aku terus dukung dia masuk keta..apalagi...menjerit-jerit la kt dlm keta...nak beli makanan kt depan umah pun da susah...x nak dukung satu hal..pastu nak jln sendiri..menonong je...keta lalu lalang kt situ..tu yg risau...so mlm td asyik menangis jelah..x dpt kua punye psl...aku kalau dia da wat hal malas nak layan...hsbd la yg sabo melayan dia...

dah tu..perangai jelir2 lidah plak..mlm td tgh baring2..pegi pukul muka aku...siap ckp lg "adan te"...(padan muka)...mane blaja x tau la...last2 aku gi msuk bilik tdo...sedar2 hsbd ckp dia da tdo kt depan...kesian....bukan x kesian..tp nak marah x larat...kecik lagik...

Pagi tadik berdiscuss la kiteorg pasal Hadif...kita kna bacekan surah taha agaknya dlm air minum dia...hsbd siap tambah air zamzam lagik dlm susu...biar x nakal....ade gak jumpe amalan2 dr internet..lain kali aku post kn kt sini...

arini...aku x nak marah dia...n Hadif pun x nangis..aku anta dia balik dulu...coz hsbd pun da smpi umah..aku bli makanan sorang...dia x perasan aku nak gi kedai..so dia x delah ikut...dia kt taska nampak mcm da ok skit...cikgu2 dia pun da nampak frendly ngan dia...tapi tu la...byk ebnde yg menjd ikutan...kalau hantu tu...ape yg dia tak tau...mula dr Ceplos....mawas...antu...toyon..momok... ( x pnah pun ckp ade antu momok kat dia) tba2 je dia yg ckp...

Malam ni ok la Hadif...main2 air tu adelah..tp x delah mcm malam td..smpi aku pun da x larat...
Hadif..HAdif........Jadikla good boy...:)