Search Nornilia's Blog

LAGI...Cara Tambah Duit

Ni drpd pandangan aku sendiri, cara untuk menambah duit;

1) Jadikan hobi sebagai pendapatan.
Cth.nye ambil upah menjahit klu ade kemahiran tu..
Kalau ade hobi melukis jugak bole mendatangkan hasil. Dlm ranc MHI lps ade menampilkan satu keluarga yang hobinya melukis ..dan mereka menjual hasil lukisan seperti lukisan di atas kaca, seramik di AMCORP MALL... (tidak untuk aku..coz melukis memang bukan jiwa aku)

2) Tanam sayur-sayuran di sekeliling rumah...kalau dok di kampung yang banyak tanah....ni mak aku kt kg memang suka menanam...aritu dtg sini bwk seplastik besar sayur terung...pisang setandan..buah sukun... of course difaraidkan kpd abangku dan kakakku juga ..:)

3) Kumpul barang- barang kitar semula...yg ni aku buat...tp mase dok kt kg dulu...dengan cara ini dpt juga meng clearkn barang2 lama kt umah mak aku...ape je yg aku x jual....cuma kna kumpul la...mula2 memang nampk semak...nasib la umah kayu..so...simpn bwh umah...mula2 memang lumayan...kumpul2 pnahlah dpt RM100....bukan sng nak dpt amount sebanyak tu...kecuali jual barang2 tembaga senangla nak dpt....kertas, kotak, periuk bocor, sume aku jual...dan penah la kiteorg gi bercuti di PD ngan duit tu...memang kiteorng set target nak gunakan duit tu untuk bercuti...of course bkn utk bayo hotel...tp lepas la utk tol n makan kiteorg..


Tapi nak tau tak, ade satu cite kelakar di sebalik menjual barang2 kitar semula ni....

Kwn2 kat sek...biasela menyakat aku bile aku ckp skang aku mengumpul brg2 recycle ni...diaorg dok perli lps ni resign sbb nak full time nk wat bisnes recycle...tak kisahla tu..Oleh kerana kiteorng teruja utk dpt duit lebih...sampai family kt Melaka pun membantu usaha kiteorg...sbb.nye umah kt Melaka ramai org...so brg2 ygng digunakan pun byk...mcm sabun basuh..sekejap je da beli baru...so, nenek aku pun jadikalah tukang kumpul kt belakang umah ...oleh kerana kiteorng balik Melaka hari Sabtu selalunya kedai tutup ..so..knalah bawak balik Bt Pahat... aku dan suami pun berusaha membawa seberapa banyak botol2 plastik... siap kemik kan lagik spy bole muat banyak dlm booth keta ku yg comel itu...

Perjalanan kami dr Melaka ke Bt Pahat...diwarnai dgn pelbagai bau sabun..syampu yg tlh dikemikkan itu..pening nye....keesokannya...dgn semangat berkobar2..balik dr sek...aku pun singgahla ke kedai yg biase aku jual brg2 ni...dia ckp skng brg recycle sudah tidak ada harga...aku pun kata x pelah...x kan nak bwk balik lgik...bising plak mak aku nanti...timbang punyelah timbang...nak tau brp aku dpt dr barang2 botol plastik tu...huhu...........jgn gelak..............dr Melaka ke Bt Pahat....berhasil ...RM1.40.............. kuang...kuang...kuang...........

Aku cite kt kwn2 aku..dorang ckp...nak beli air kotak Hadif pun x lepas,.........mak aku apelagik....dah tak payah kumpul.....bakar je....nak menyedapkan hati mak aku...tak pe mak...skng ni rege besi jatuh...nanti dia naik balik...tp mase aku nak pindah sini..brg2 bwh umah masih x trjual....dan aku pun merelakan mak aku membakarnye.....

Cooincidently mase aku tgh tulis entri ni...kelihatan dr cermin tingkap umah ku..ade 2 org lelaki sdg memunggah kotak2 trpakai n segala mcm brg yang dikumpulkan oleh org indon di bwh umahku ni.....jgn jd sarang nyamuk udah...bwh tangga pnuh ngn tin2 aluminium....nampk banyak brg yang dijual...tp aku x nampak plak laki tu hulurkan brp keping duit krtas kt makcik sapu tu.... bisa untung ngak ngumpul barang2 lusuh buk???????

Itu lah kisahnya...walau ape pun kita patut jaga alam sekitar...dgn reduce...reuse...recycle... (ayat nak menyedapkan hati...n menconvince kan org lain....tak delah nampk desperate sgt nak carik duit) hihi.........
0 Responses