Search Nornilia's Blog

Hidup Baru

6 bulan berlalu aku melalui kehidupan di sini...with my lovely hubby n my little prince charming.. kalau dulu aku sibuk isi borang pindah ..tp x dapat2...sampaila rezeki aku utk berpindah this year.

Aku dapat nikmat hidup bersama suami yg selama ini aku cuma jumpe bile weekend...weeknd couple...b4 Hadif lahir da jd rutin aku travel dr Airtam ke Serdang naik bus...ptg Jumaat je bile hsbd aku stand by.... aku brdiri la menunggu bas satria di tepi tol Airtam...sampai ade satu akak kt sekolah aku namapk aku kt tepi jln...n kesian tgk aku... coz mase tu aku pregnant.

Tp bile hadif lahir aku x pnah bwk dia naik bas...so...by hook or by crook hsbd aku kna balik kg..aku rase klu setakat x jumpe aku seminggu x kisah lagik..tapi klu x jumpe anak tu yg lagi kisah ..kan?

Tapi malang tidak berbau...bln 3 lepas hsbd aku mengalami kecederaan mase dia ade prlawanan futsal interdept ofis dia....mase ofismate dia bg tau ...Fadzli patah kaki..aku pun x tau la perasan..mungkin bukan sbb accident...jd aku masih blh cntrol lagik..oleh krn dah malam..aku trpaksa mintak tlg abg aku untuk bawak aku ke Hosp Putrajaya..mase tu ambulans tu bwk hsbd aku ke prtajaya..sampai sana ...bincang2 transfer ke private hosp coz blh covered by compny pny insurans...

mase dpt tel tu..perkara prtama yg aku pikir..mcm mane aku nak ke sana sini...b4 ni aku cume drive dr umah ke sek yg cume 5 minit je...lain2 tempat aku da ade driver..so ..x payah susah2 drive sendiri..tp mulai saat tu aku la yg jd driver...

Ada hikmah di sebalik ape yg berlaku...skang aku da biase drive dr umah ke Puchong..seminggu 3 kali coz wat sessi fisioterapi suami..dan aku seperti biase...staff kt situ pun da tau..aku dtg...dok tanda buku..ape lagik aku nak buat...tunggu 2 jam dptlah tanda buku2 bdk...balik je...aku siap2 plak utk gi sek... aku berani la drive ke Putrajaya sendiri...b4 aku pindah sini..aku takut sangat bile bayangkan drive kt bandar..tp lama2...rupenye lg senang dr kt kampung sbb jalan besa... n pencapaian paling jauh...drive balik kg...berjaya!

kalau dulu aku hanya anta Hadif gi taska n suami yg ambik..tp skang aku kna anta n amik sendiri...shopping pun sendiri...gi paso pun sendiri...ape2 keje yg tak memerlukan pergerakan sgt bolelah hsbd aku tlg...

Aku ingat mase dok kt kg..balik umah aku x payah susah2 msk..bukak tudung saji ..makan lah ape2 je yg mak masak..baju klu x sidai pun balik tgh ari mak da siap lipat...itulah manusia kn..dulu x duduk ngn suami nak pindah...bile da dok skali..ingat dok ngan mak..ape2 pun aku doakan mak bapak aku kt kg sihat....aku nak balik kg pun x tau bile...myb next mth...klu cume weekend aku x larat nak drive...x ilang pnat..

Skang klu baju x kiteorg x lipat..berlonggokla kt atas katil...badan x sihat pun...trpaksa gak kua sendiri pi beli makanan... x de sape nak masakkan. dok jauh dr family sume kna uruskan sendiri..klu dok dkt ngan mak...bolelah tlg2 tgk2 kan anak klu nak kemane2...sbb tu la ckgu kt sini ramai yg mc bile ank sakit...ramai yg dok jauh dr family...n kna jaga anak sendiri..

Walaupun aku dok ngn mak selama lebih kurang2 thn lps Hadif lahir...aku x pnah tinggalkan hadif suh mak jaga...memang aku da berniat x nak mak jaga..bukannye ape...dr dulu mak da pnat...da 10 org anak mak jaga...x kan skng ni nak jaga cucu...biarla skang ni mak habiskan mas dgn beribadah...Aku x sanggup nak biakan mak bersusah ayah bgn buatkan susu Hadif..melayan karenah Hadif..... aku ckup berterima kasih sbb mak slalu basuhkan baju hadif klu aku x sempat "pusingkan" mesin basuh... dan oleh sbb dr kecik Hadif dok ngan nyai..aku dpt rasekan...mak aku sebenanye sgt merindui cucunye yg sorang ni...skang Hadif da pandai berborak..so nyai borak ngn Hadif kt telefon je.

kalau boleh macam mane susah pun aku carik org spy jaga anak kita..kalau kakak ke makcik ke lain..tp bile bab mak ni...kesian...mereka da tua...sepatutnya x dibebankan ngan anak kecil.

beginilah kisah org nk "hidup"...sumenye dengan usaha sendiri dgn doa org tua kami...rumah kami...bukan pemberian ibu bapa...cume yg kami harapkan adalah doa ibu bapa supaya perjalanan hidup anak mu dipermudahkan..ape yg aku bg tiap2 bln x same ngn pengorbanan mereka selama ini.
0 Responses