Search Nornilia's Blog

Dugaan Betul

Isnin menjela lagik....arini aku n hubby pose...ni 1st time aku pose sejak mengajar kt sini...pg td aku ade LADAP sessi ke 4...tajuk Zoom A...so x menjadik masalah sgt coz aku mmg da pnah gunakan website ni....so LADAP kali ni x lah setennsion Headcount aritu...sok plak ade Eduwebtv..

Bile da sampai tgh ari kpale aku da start pening...buh minyak angin je la....panas bukn main....tp alhamdulillah da ptg skit ujan...so sejukla skit...kna gak blaja pose...Ramadhan pun da x lama lg...

So buka pose td beli je nasi goreng...rase tekak ni mcm da x lalu ngan nasi goreng...tp nak wat cmne...bile da smpi umah ptg...x sempat nak msk...nak masak lambat la mkn...aku rase mmg "kering" la dapur minggu ni...lauk2 semalam pun masih mnjd penghuni peti sejuk tu...

da kna start wat soalan ujian plak...mid July ni ade 2nd test...wat BM Pemahaman...kna wat cpt...coz soalan nye berhelai-helai......

Hadif Batuk

Dalam beberapa minggu ni Hadif kejap selsema..kejap batuk...tapi aku x bwk dia gi kinik...mkn ubat yg ade lg kt umah...coz aku tgk x teruk sgt...bile aku tgk dlm kinik pnuh org..malas nak masuk...byk lg kna penyakit...

Semalam n malam td dia datrbauk-batuk..so pg td aku bwk dia gi klinik gak la...aku bwk dia gi KLinik Al-Huda kat seksyen 4 Bangi...Klinik anak Dato' Harun Din...aku suka gak gi kinik ni ..coz dr2 nye peramah n baik2...frenly la...

tapi arini Hadif da buat tunjuk perasaan plak...x nk masuk klink...nak suh keluar...nasib la x de patient lain..so x payah tunggu lama...masuk je bilik dktr menjerit-jerit...dktr x buat ape2 pun...tapi bile abis je check nak kuar...blh babai lagi kt dktr....lakonan semata-mata....Hadif ...HADIF..

Alhamdulillah dr ckp batuk biase je....aku risau klu dia batuk...aku mintk dr bg ubt 2 in 1...sbb Hadif susah sgt nak makan ubat..

Tadi masa kwn Hadif dtg..Hanan...dia x nak main pun...mula2 biasela wat suara2 baby..klu dia x nak cakap..yg aku bengang skit ni....tabiat hadif skang...suka jelir2 lidah...aku da ckp ngn cikgu dia..klu nampak dia jelir2 lidah tegur je..cikgu dia ckp..ikut2 kwn la tu...bile kna marah je ..mula lah panjang je lidah...

Ok la Hadif...mlm ni Hadif kna sleep early...2mrw Hadif skul awl tau.

Jumpe Kawan Lama

Tgh hari td..kawan aku dr sek. rendah smpi 'u' datang ke rumah...nak melawat hsbd aku...aku dok Equine n Yuna Putrajaya...tp jarang berkesempatan berjumpa...arini la dpt jumpe dia n hubby n little comel girl...hanan..

So kiteorg lunch sesama...dia pun bwk some lauk for lunch....erm...sup ketam n ayam..sedap...aku mmg x penah msk ketam....kt kg dulu mak yg suka masak...oleh krn pg td bwk hadif gi klinik so aku masak sambal udang je...balik dr Klinik Al-Huda Bangi aku gi kt kedai makan sebelah klinik tu.. Restoran Sup Utara...x confirm Ani sup Utara ke x...tp aku satisfied la ngan kesedapan n regenye...aku beli kerabu mangga semangkuk....asam pedas tetel(kegemaran hsbd coz org Melaka), n sayur goreng tempe..sumenye berhrga rm11.50...kire ok la ...so lain kali klu gi Bangi blh lah singgah situ..

Best gak jumpe kawan2 lama ni..tp geng2 kt 'u; yg baik dulu Yuna je kt sini....Sue kt Kemaman..Laily kt Perak...Biey yang da menyepi dokn kt Perak gak...LHDN...depa sume keje besa...aku je yg jd cikgu...hihi.......tp aku rase Sue n Laily pening tgk gelagat anak aku...

Esok pagi ada LADAP kt sekolah...tajuk EDUWEBTV.......pastu tgh ari sambung smpi ptg.....Selasa pun sama gak...Rabu aku bwk suami utk fisio.....So...cian Hadif...mostly minggu dpn ni Hadif kna "skul" awl....nak wat camne..

Ok...nak wat preparation utk kelas sok...kemas beg Hadif...basuh baju,....titun.

Abah jadik babysitter

Arini Hadif dok umah ngan abah..coz ibu sek ptg..nursery bukak smpi kul 230 je...so abahla yg kna jaga...abah ckp...Hadif panjat2 ..ketawa2...pastu ape lagi ......muntahla...tu yg masuk je umah bau muntah.... suh abah tarik toto la...ambik car seat kt stor la...mcm2 perangai....

Aku balik umah td hadif tdo...tapi jap je da bgn...arini da stat2 batuk balik...aku fobia skit klu Hadif batuk ni...sbb pnah masuk wad sbb jangkitan kuman....janganlah Hadif...dah la bujang aku ni liat nak makan ubat...kita brlembut ngan dia..pujuk2 ...tak jugak jln...so trpaksa la...by hhook or by crook u have to take it la....

Doa2 batuk dia x berpanjangan..nak masuk klinik tgk org lain lg truk sakit...takut makin jadik teruk dia...kalau mlm ni still batuk lg kna lah bwk gi jumpa dktr.

Berakhirnya Minggu Ini

Huh.........baru balik dr sek...arini sek ganti ...tapi sek aku wat Hari Akademik a.k.a Hari Terbuka........ramai gak parents yg dtg...ade 9 org yg x dtg....lega dah settle kn itu semua buku LAB....segala mak nenek tu...

Arini da Sabtu.......sok Ahad.....lusa Isnin....kna kuatkn mental coz Isnin n Slasa aku kna gi awl...start kul 930 smpi 1230.... ade LADAP part 3...kire ni last Ladap ;la...Alhamdulillah pasni da x de dah.......

Aku slalu berangan bile la dp[t cuti dgn hati yg lapang tanpa memikirkan hal keje...walaupun jd cikgu....dlm keta mesti ade buku..kt umah ade la jugak...klu aku x bwk balik mmg x sempat nak tanda buku...lg2 buku2 karangan...x blh nak tanda cincai...karang kna komen plak...klu buku bdk2 tahap 1 sng skit...tgk je trus tanda..klu da tahap 2 ni..kna bace...semak ....

Da seminggu dapur aku x berasap....aku rase nextweek pun x berasap gak...malas rasenye nak gi paso....nanti x masak gak...memang letih bile kna keje smpi sabtu...walaupun kt sek cume separuh hari...tp bile sparuh hari tu mmg all out la....dlm kelas mane blh mngajar smbil duduk...klu ade free period pun diisi kn dgn relief n sembahyang..dapt gak la tanda buku 10 buah...so nak tak nak kna la bwk balik...

School Attack

Hi...sok TV3 school attack akan ke sek. aku...tp shooting tu sessi pg la...arini aku ade meeting utk Hari Akademik Sabtu ni...dapat bayangkan yang hari tu akan mnjd sibuk coz parents nak tnda tgn report kad...nak bayar bayaran2 lain...kna jadik kerani yg cekap la aritu.

Sekejapnya Berlalu....

Ahad dah...kejap je da keje balik esok....pagi td mcm biase rutin hari minggu....gi pasar borong selangor beli lauk utk 1 week....td aku "nekad" beli sikit je sayur n lain2...sbb nye bile beli sayur byk2 mmg layu je lah...aku masakkan pun Isn...Rabu...Khamis je...klu gi anta hsbd wat fisio tak masaklah...last week beli ikan tilapia 2 ekor pun ade lg sekor ...ikan sebelah ade sekor da mcm batu kt dlm peti sejuk :)

arini lunch...tea time...dinner ...mkn mi nyonya...dulu mase "bercinta" aku tny suka makan ape?...hsbd ku ckp la mi nyonya....mcm mi kari...cume bahan2 nye lg byk...so sape yg suke rase rempah ratus memang sdap la...pd aku la...so skng ni bile weekend itulah yg menjadi menu kite org....org slalu makan ngn mi kuning...tp oleh krn hsbd aku x suka mi kuning...mkn la ngan bihun...kalau mi bandung pun makan ngan bihun...lg murah.....:)

kalau masak lain mesti ade lebih...tp klu mi nyonya bole makan berulang-ulang ....kul 1 mkn...kul 4 mkn...kul 8 mkn...dia ckp sedap!!!!!!...so...x la membazir...aku ikut resipi internet.....tp arini aku da tambah bhn lain skit...tambah bhn2 yg mak mertua aku masukkan..

Cuma aku x rajin nak ambik2 gamba...klu blogger yg rajin memasak tu rajin amik gambo...nantilah...bukannya ape ..bile da kua kamera nak bergaduh plak ngan hadif....mesti sibuk nak pegang kamera...

Ok...nak tanda buku lg skit.....analisa aku da siap..sok blh tunjukkan kt partner aku...hopefully x de masalah n kena wat balik..

Happy Father's Day

Ahmad wish Happy father's day kt abah...amad u'aa...abah aik pat pat pat pat

AkHirnya...

Akhirnya...dapat la aku menyiapkan analisis markah yg digabungkan drpd 28 buah kelas...tapi x settle lg sebenaye..ade 1 kelas lg yg x submit...cikgu tu akn hantar esok pg...delivery kerumah trus...aduh...dr pg aku mengadap laptop ni....sakit mata nengok nombor byk2...Oleh kerana byk kna kira...aku pun guna la excel...coz aku tgk cth yg lps guna word...aku malas sikit klu da byk2 nak kira guna manual...coz datanya sume da ada. hopefully diterima la ape yg aku buat ni...

Kesian ngan anak bujang aku ...ibu dok mengadap laptop....pusing2 tgk abah pun mengambil kesempatan dok surfing ....mainla Ahmad Hadif sorang2...pastu klu kacau ibu kna marah plak...cian Amad arini...

Kemuncak Hadif tunjuk perasaan....dia ckp Amad "yak"...abah x layan...ibu ckp jap lg...yak dulu ye...dtg lg ..."Amad yak"...ibu abah x layan lg..mula2 bukak seluar sendiri..x de org layan.......main2 jap...pastu bukak dypers plak...hayoo.........baru ibu tau..kelam kabut bwk Amad masuk toilet...kata abah..."salah sape?"......senang je jwb "salah ibu"...........

aku da x larat nak dok lebih lama lg...sakit belakang dah...nak solat n beradu...nak titun lulu...bye.

Hidup Baru

6 bulan berlalu aku melalui kehidupan di sini...with my lovely hubby n my little prince charming.. kalau dulu aku sibuk isi borang pindah ..tp x dapat2...sampaila rezeki aku utk berpindah this year.

Aku dapat nikmat hidup bersama suami yg selama ini aku cuma jumpe bile weekend...weeknd couple...b4 Hadif lahir da jd rutin aku travel dr Airtam ke Serdang naik bus...ptg Jumaat je bile hsbd aku stand by.... aku brdiri la menunggu bas satria di tepi tol Airtam...sampai ade satu akak kt sekolah aku namapk aku kt tepi jln...n kesian tgk aku... coz mase tu aku pregnant.

Tp bile hadif lahir aku x pnah bwk dia naik bas...so...by hook or by crook hsbd aku kna balik kg..aku rase klu setakat x jumpe aku seminggu x kisah lagik..tapi klu x jumpe anak tu yg lagi kisah ..kan?

Tapi malang tidak berbau...bln 3 lepas hsbd aku mengalami kecederaan mase dia ade prlawanan futsal interdept ofis dia....mase ofismate dia bg tau ...Fadzli patah kaki..aku pun x tau la perasan..mungkin bukan sbb accident...jd aku masih blh cntrol lagik..oleh krn dah malam..aku trpaksa mintak tlg abg aku untuk bawak aku ke Hosp Putrajaya..mase tu ambulans tu bwk hsbd aku ke prtajaya..sampai sana ...bincang2 transfer ke private hosp coz blh covered by compny pny insurans...

mase dpt tel tu..perkara prtama yg aku pikir..mcm mane aku nak ke sana sini...b4 ni aku cume drive dr umah ke sek yg cume 5 minit je...lain2 tempat aku da ade driver..so ..x payah susah2 drive sendiri..tp mulai saat tu aku la yg jd driver...

Ada hikmah di sebalik ape yg berlaku...skang aku da biase drive dr umah ke Puchong..seminggu 3 kali coz wat sessi fisioterapi suami..dan aku seperti biase...staff kt situ pun da tau..aku dtg...dok tanda buku..ape lagik aku nak buat...tunggu 2 jam dptlah tanda buku2 bdk...balik je...aku siap2 plak utk gi sek... aku berani la drive ke Putrajaya sendiri...b4 aku pindah sini..aku takut sangat bile bayangkan drive kt bandar..tp lama2...rupenye lg senang dr kt kampung sbb jalan besa... n pencapaian paling jauh...drive balik kg...berjaya!

kalau dulu aku hanya anta Hadif gi taska n suami yg ambik..tp skang aku kna anta n amik sendiri...shopping pun sendiri...gi paso pun sendiri...ape2 keje yg tak memerlukan pergerakan sgt bolelah hsbd aku tlg...

Aku ingat mase dok kt kg..balik umah aku x payah susah2 msk..bukak tudung saji ..makan lah ape2 je yg mak masak..baju klu x sidai pun balik tgh ari mak da siap lipat...itulah manusia kn..dulu x duduk ngn suami nak pindah...bile da dok skali..ingat dok ngan mak..ape2 pun aku doakan mak bapak aku kt kg sihat....aku nak balik kg pun x tau bile...myb next mth...klu cume weekend aku x larat nak drive...x ilang pnat..

Skang klu baju x kiteorg x lipat..berlonggokla kt atas katil...badan x sihat pun...trpaksa gak kua sendiri pi beli makanan... x de sape nak masakkan. dok jauh dr family sume kna uruskan sendiri..klu dok dkt ngan mak...bolelah tlg2 tgk2 kan anak klu nak kemane2...sbb tu la ckgu kt sini ramai yg mc bile ank sakit...ramai yg dok jauh dr family...n kna jaga anak sendiri..

Walaupun aku dok ngn mak selama lebih kurang2 thn lps Hadif lahir...aku x pnah tinggalkan hadif suh mak jaga...memang aku da berniat x nak mak jaga..bukannye ape...dr dulu mak da pnat...da 10 org anak mak jaga...x kan skng ni nak jaga cucu...biarla skang ni mak habiskan mas dgn beribadah...Aku x sanggup nak biakan mak bersusah ayah bgn buatkan susu Hadif..melayan karenah Hadif..... aku ckup berterima kasih sbb mak slalu basuhkan baju hadif klu aku x sempat "pusingkan" mesin basuh... dan oleh sbb dr kecik Hadif dok ngan nyai..aku dpt rasekan...mak aku sebenanye sgt merindui cucunye yg sorang ni...skang Hadif da pandai berborak..so nyai borak ngn Hadif kt telefon je.

kalau boleh macam mane susah pun aku carik org spy jaga anak kita..kalau kakak ke makcik ke lain..tp bile bab mak ni...kesian...mereka da tua...sepatutnya x dibebankan ngan anak kecil.

beginilah kisah org nk "hidup"...sumenye dengan usaha sendiri dgn doa org tua kami...rumah kami...bukan pemberian ibu bapa...cume yg kami harapkan adalah doa ibu bapa supaya perjalanan hidup anak mu dipermudahkan..ape yg aku bg tiap2 bln x same ngn pengorbanan mereka selama ini.

MC vs Keje

Ni masalah yg dihadapi oleh hsbd aku...actually he's on leave lagi until July...tp oelh krn fully paid MC da tamat tempoh..so x dtg keje x dpt duit...mengikut kata dia...mula2 deduct annual leave..abis annual leave tolak gaji....huhu..

Aku kesian kt dia..klu gaji aku x stuck 2 bln ni dia x dapat gaji pun x pe....tp oleh krn aku x dpt duit ..kna trpaksala gi keje...pastu keje kt ofis pun da banyak trtangguh...olh krn dlm department tu cume dia sorang yg byk tau..so...slalu la kwn2 ofis call bile x dpt solve pblm....

Yg dia bengang tu sbb kna wat surat declare yg dia gi ofis atas kerelaan sendiri...n tak akan ambik ape2 legal action klu brlaku kemalangan or kecederaan...aku pu x tau....

Kalau la...aku punye income jln mcm biase mesti x payah susah2 gi keje...drive ngn bwk tongkat....ni duit simpanan pun da nipis...xkan nak korek lagik..Cume doa aku...cpt2 la sembuhkan suamiku dan kami sume diberikan kesihatan ..macam doa Hadif...

Aik kaki abah2 pat pat pat pat
Aik ibu
Aik Amad
Murahkan rezeki kami...
Amin

Pinjaman Perumahan 2

Rabu lpas aku da brjumpa ngan lawyer yg uruskan jual beli umah kiteorg....jumpe kt McDonald equine je...aku kna dapatkn sign lawyer utk confirmation bayaran wang beza antara harga rumah n loan yg dpt...lawyer plak kna mintk sign aku utk urusan dokumen pejabat tanah..

Khamis lps aku pegi la ke Putrajaya lagik untuk anta borang confirmation tu...baru aku faham skit skang...pasni lawyer kna submit borang Pejabat tanah tu ke Perbendahraan ..utk cop n sign...pastu govmnt akan pulangkn semula ke lawyer utk dihantar ke pejabat tanah utk urusan gadaian...da settle ngan pej tanah...anta balik ke Perbendaharaan..n apabila sume ni da settle..dalam mase beberapa minggu baru la...gov akan releasekn pembayaran ke lawyer....hrp2 lawyer buat la cpt...coz skang ni sume urusan lawyer yg kna buat.

Bile da buat pembayaran tu..aku akan dapatlah duit lebihan loan tu dr lawyer..bolelah wat tampung skit2...

Hadif dan Kawan Pompuannya

Naik sekolah ni tiap ari memang bercinta la nak anta dia gi skul..olh krn ari isnin dia melalak x nk gi skul bile aku bwk beg sek. dia....so..hsbd aku pun suh letak beg tu awl2 kt keta...so since last Tuesday...b4 dia bgn aku da ltak beg dia...dia x delah sedih sgt...

pastu byk plak permintaan bile masuk keta...nak mtk simpati la tu....nak air kotaklah...nak rotilah..nak nasi lah...aritu mmang aku bwk dia singgah kedai..tp pikir2 nanti trbiase...so aku pujuk la dia...nanti ptg ibu belikan...

Da 2 arini mood dia da ok skit...tp muka sedihla bile da sampai sek tu..aku ckp..ibu work..abah work...nak beli susu Hadif...nanti kt umah sape nak watkn susu Hadif..ibu ..abah x de....

So..smlm aku tny la "informer" aku lt taska tu i.e my anak murid..aku tny dia..Hadif nak main tak ngn org lain...dia ckp ...Hadif main ngan sorang bdk pompuan je..main keja2...bising gak..ooo..ok...so..Hadif da ok la skit....biasenya bile Hadif sampai kt skul...ade sorang budk pompuan comel sambut dia...nama bdk tu Damia..tp hadif tak nak main ngan Damia...dia main ngn org lain...Hadif...Hadif....ibu da tau da rahsia Hadif kt skul...hihi..

Aku risau gak asyik nangis je nak gi skul...since cuti n relatives dia ramai dtg...dia da wat perangai balik...hopefully nextweek mood hadif nak gi skul da ok.

Weekend Yeah!!!

Menjelma jugak Jumaat..Alhamdulillah....dpt gak aku habiskan minggu yg memang pnat ini...LAB bdk2 da settle....Semalam GPK da tanda tgn all the documents>>hihi...tanpa byk komen...even ade beberapa buah buku yg x de maklumat murid...dia x perasan kot...skang ni prinsip aku klu boleh buat..buat..kalau x kna la mintk tlg..macam maklumat murid kt LAB aku mintk bdk2 bwk balik n parents depa isikan...

Weekend ....weekend gak...tp sebenanye keje aku x abis...cikgu lain da abis exam...da masukkan markh...anta marksheet...abis keje...tp aku???????satu keje yg aku cukup takut n salute pd sifu aku kt sek lama....SU Peperiksaan.....oleh kerana ada 2 sessi ..so adela 2 Su...aku jadiklah SU sessi ptg..kna wat analisa setiap mata pelajaran...aku cume buat untuk djh 2, 3 dan 4.....sikit je...3 tahun je...tp jumlahnya ade 28 buah kelas yg aku kna combinekan...sebenanye ade jln yg mudah utk wat analisa ni...dalam program SAPR yg digunakan memang boleh gabungkan data...tp oleh krn tahun ni baru 1st year kt sgor ni gunakan SAPR...so blum abis menuntut lagi...aku patut tanya pd member lama cmne nak gabung data tu..maybe next exam dah mudah skit ...mane ade org nak carik susah...sume nak carik jalan paling mudah...Kak Sue..,mybe u can help me

Kak Norha...kalau saya dpt settlekan analisa ni...saya sudah challenge akak nampaknya...hihhi...akak wat separuh dr saya je!,Moga diberi kesihatan dan kemudahan utk menyiapkan kerja ini...Amin

New Term

Pejam celik pejam celik da bln 6...da 6 bln aku kt sek baru ni....huhu..da 2 weeks brcuti..."bercinta" gak nak gi sek....

skang ni aku tgh menyiapkan Laporan Adab Belajar...banyak step beb...kt sek lama...klu da print slip keputusan...tampal je...abis cite....ni klu da tampal...kna komen lagik kt ulasan guru even kt slip da ade komen....pastu siap print another 1 nak bg kt parents even da ada keputusan anak depa dlm LAB...nk wat cmne...ini style sek baru...kang marah aku punye boss ckp lebih2....masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang harimau mengaum...hihi...

Aku punye misi malam ni...siapkn ulasan....sok nak timbang berat n ukur tinggi...waktu free aku nak cop ....kna ade planning...by this week mesti settle..pas ni nak kna wat soaalan ujian ke 2 plak..kejap je nanti da bln 7...

Arini mmg tiring day....pg td gi hosp accompany my hsbd for fisio...pastu gi sek...n arini mase aku kt sek mmg lbih byk kt kelas...x de free period sgt...so fully occupied....

Skng ni matematik yr 2 aku ajo division...kali ni aku rase da senang skit nak terang kt bdk mcm mane konsep bhgi ni....dulu 1st time aku ajo yr 2 mase praktikum...berpeluh gak nak menerang kt bdk...hopefully kt sini aku dpt ajo bebdk ni ngan lebih baik lagik... aku x nak konfiuskan bdk2...so hari berlainan aku ajo 2 konsep division i.e....shared equally n regrouping....coz kelas mt aku sok last period ...530 to 630 n klas dkat je ngan padang ...klu mood baik aku nak bwk bebdk ni kua utk konsep grouping..lg luas utk tunjukkan konsep "grouping" n hopefully they can understand better..

Ok la...malam ni aku tokleh lama2 kt dpn laptop ni...nanti misi gagal utk menyiapkan 44 komen LAB kelas aku... (mengimbau kenangan lama yg slalu mintk tlg bdk gunting n tampal slip result depa...sng weh )...KT SINI X LEH

Apapun pun utk mendapatkan redha ILLahi ...kita "alat" dulu (hadif ckp solat)...bye.

Ujan ooo Ujan

Arini byk perkara unsangkarable la... pg tadi aku gi Endah Parade beli kotak utk pack brg. kt Thebox Company.Ni 1st time aku drive ke Sri petaling tu...Aku beli 2 sizes box..mini n small box..nak pack buku2... abisla RM 55

Bile on d way balik...sampai kt Kinrara langit itam je...aku x sangka la nak ujan tgh ari ni...b4 kua td sidaila baju kt kua.....harap2 sempat la sampai umah b4 ujan....tp bile sampai kt Puncak Jalil ujan sudah jatuh ...makin lama makin lebat...dah le aku x arif sgt jln kt situ....so bawak slow gile la....da sampai kt Lestari Perdana...wah.....saat mendebarkan...air naik plak...hsbd ckp x pe...blh...bwk gear rendah je...baca la Bismillah byk2...jgn la enjin mati.....rupe2 nye air tu tinggi la jugak...ngeri gak...Alhamdullillah lps....pasni klu ujan lebat x nak lah lalu situ...Selamat lah tiba di Equine semula...

Sampai umah tgk jelah baju2 ku yang kebasahan...dah kna wat keje 2 x...bagus ujan arini sbb kurangla jerebu...2, 3 ari ni pemandangan kabur je angkara jerebu.

ptg tadi hsbd aku mula mengemas segala buku dia...tp x settle lagi pun..masih mcm tongkang pecah dlm bilik...berkemas ngan Hadif....biasela...mulut kita pun turut penat..hihi

Ke manakah Perginya Wang Anda???

pernahkah anda semua menjejaki ke manakah perginya duit anda setiap hari???....Aku pun sebenanye blum berdisiplin lagik utk menjejaki duit aku..

Caranya mudah je...oleh kerana kebanyakan kita ni mendapat hasil pendapatan drpd gaji bulanan je...so ade satu je lah sumber pendapatan... Sediakan satu buku (secara lama)...buat dua column...satu duit masuk..satu duit keluar...catatlah segala perbelanjaan anda....maksudnya balik dr shopping tgk balik resit n catatkan ape yg kita da beli...kalau da banyak sgt beli ...kumpulkan beberapa item menjadi satu...kemudian kita jumlahkan berapakah perbelanjaan kita..

Menurut pakar kewangan...ni la cara untuk memperbaiki kewangan kita...lama kelamaan mungkin kita akan "insaf" jika selama ni kita over belanja....ada gak software or worksheet yg tinggal fill in kn jumlah...tapi pada aku...bile kna key in dlm laptop or pc ni lambat skit la...

Aritu aku adelah buat lps menonton rancangan "Bijak Wang " tu...bertahan la 2 minggu...aku letakkan diari lama ats meja....so balik kedai je aku tulis...tp bile Hadif da main2 ngan buku tu...aku pun terberenti la...tp lps ni aku bercita-cita untuk menyambung kembali hasrat murni itu..

Lepas dpt gaji..settlekn hutang2 yg memang fix kna bayo...cth hutang keta....takaful...dulu mase kt kg hari pertama gaji memang aku pegi bank utk bayo keta....masukkan ASB..bru rase lega....lepastu bagi kt mak aku skit n buat bende2 lain...at least klu da berbelanja..kita ingat..ade lah duit yg kita da simpan...

Skng lagi snang..keta da abis bayo...tinggal ASB je la...tp oleh krn gaji x dpt 2 bln ni...x delah aku nak masukkan duit lagik...Tabung haji...PTPTN....Takaful....aku terus tolak drpd gaji...coz ketiga-tiga ni tak de guna Biro Angkasa.. dulu aku punya kwn kt sek lama ajo aku spy tolak gaji utk tabung aji...so aku pun ikut....kalau tak memang liat la....takaful...aku x larat memanjat tingkat 3 tiap2 bln...so aku pun tolak je gaji

Marilah kita sama-sama menjejak ke manakah perginya wang anda...tp kalau anda rase anda sudah kaya...dan tak perlu memikirkan segala perbelanjaan tak payahlah susah-susahkan..krn duit tak pernah kurang dalam hidup anda..

Bak kata Saudara Azizi Ali...seorang akauntan boleh menguruskan syarikat dengan baik...tp blum tentu dpt menguruskan kewangan keluarga dengan baik...Ya betul...kerana seorang akauntan belaja 3 tahun di universiti diaja selok-belok pengurusan akaun syarikat bukan nya keluarga...macamlah aku...tp aku pasal kewangan syarikat pun da tak ingat dah...ape itu consolidated account pun tara hingat la.

Yong Tau Fu...oooo....Yong Tau Fu

Ptg tadik aku pegi la ke paso malam di Seri Serdang...da dkt 4 bln aku x gi...semenjak hsbd aku patah kaki....lagi satu aku nak beli mesin gunting rambut utk Hadif.. pas tu dr rumah lagik aku da pasang niat nak beli yong tau fu kt pakcik yg slalu kiteorg belik...kt paso malam tu ade 3 tempat rasenye jual yong tau fu...aku slalu beli yang kt tgh...hsbd n wife yg jual...ok la...kuah sdap...rege bolehlah...


Tp arini pokcik tu x dek...myb sbb ujan kot..aku belilah yg kt hujung ....tp kuahnye kureng...masam2 skit...dah le beli byk....bakso yg aku beli biase2 je...coz skang ni aku dah slalu beli kt Pinggiran Putra....

Siang tadi aku msk gak pengat pisang...pisang nangka yg mak aku bwk 3 biji tak termakan2...so aku buatla pengat pisang..tu pun x terabis...yelah makan 2 org je...

Apam Gula Merah

Last week aku paste resipi apam gandum....tapi aku x jadik ikut resipi tu coz malas nak kuakan penimbang...oleh krn aku rase nak buat sangat apam tu...aku amik la resipi lain dr blog Cik Mat Gebu lg..

ni resipinye....coz guna sukatan cawan senang skit..aku kurangkan kandungan gula...n kejadian akhirnya x lah byk sgt....so tak de la membazir...kire habis dimakan la...mula2 mcm tak jadik sgt...lame2 ok plak.

Aku paste resipi tu kat sini....nak resipi lain gi la blog ni...tq la kpd tuan empunya resipi ni...

Bahan-Bahannya :-)
1 cawan air*
1/2 cawan gula melaka*
1 helai daun pandan*
3 camca besar gula pasir*(*dimasak hingga larut, tapis dan sejukkan)
2 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
3/4 cawan air
Secubit garam
Kelapa parut putih secukupnya digaul bersama sedikit garam

Cara membuatnya :-)
Campurkan semua bahan2 diatas kecuali kelapa parut, kacau hingga sebati dan tidak berbintil2. Perap 1 jam.
Panaskan kukusan, lenser loyang dengan sedikit minyak, tuang adunan apam, biar 5 minit dan kukus 35 - 40 minit. Biar sejuk sebelum dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut putih.

Tp gambo x de...bab2 ambik gambo pastu upload kt sini kna mintk tolong hsbd aku....aku maleh skit.

LAGI...Cara Tambah Duit

Ni drpd pandangan aku sendiri, cara untuk menambah duit;

1) Jadikan hobi sebagai pendapatan.
Cth.nye ambil upah menjahit klu ade kemahiran tu..
Kalau ade hobi melukis jugak bole mendatangkan hasil. Dlm ranc MHI lps ade menampilkan satu keluarga yang hobinya melukis ..dan mereka menjual hasil lukisan seperti lukisan di atas kaca, seramik di AMCORP MALL... (tidak untuk aku..coz melukis memang bukan jiwa aku)

2) Tanam sayur-sayuran di sekeliling rumah...kalau dok di kampung yang banyak tanah....ni mak aku kt kg memang suka menanam...aritu dtg sini bwk seplastik besar sayur terung...pisang setandan..buah sukun... of course difaraidkan kpd abangku dan kakakku juga ..:)

3) Kumpul barang- barang kitar semula...yg ni aku buat...tp mase dok kt kg dulu...dengan cara ini dpt juga meng clearkn barang2 lama kt umah mak aku...ape je yg aku x jual....cuma kna kumpul la...mula2 memang nampk semak...nasib la umah kayu..so...simpn bwh umah...mula2 memang lumayan...kumpul2 pnahlah dpt RM100....bukan sng nak dpt amount sebanyak tu...kecuali jual barang2 tembaga senangla nak dpt....kertas, kotak, periuk bocor, sume aku jual...dan penah la kiteorg gi bercuti di PD ngan duit tu...memang kiteorng set target nak gunakan duit tu untuk bercuti...of course bkn utk bayo hotel...tp lepas la utk tol n makan kiteorg..


Tapi nak tau tak, ade satu cite kelakar di sebalik menjual barang2 kitar semula ni....

Kwn2 kat sek...biasela menyakat aku bile aku ckp skang aku mengumpul brg2 recycle ni...diaorg dok perli lps ni resign sbb nak full time nk wat bisnes recycle...tak kisahla tu..Oleh kerana kiteorng teruja utk dpt duit lebih...sampai family kt Melaka pun membantu usaha kiteorg...sbb.nye umah kt Melaka ramai org...so brg2 ygng digunakan pun byk...mcm sabun basuh..sekejap je da beli baru...so, nenek aku pun jadikalah tukang kumpul kt belakang umah ...oleh kerana kiteorng balik Melaka hari Sabtu selalunya kedai tutup ..so..knalah bawak balik Bt Pahat... aku dan suami pun berusaha membawa seberapa banyak botol2 plastik... siap kemik kan lagik spy bole muat banyak dlm booth keta ku yg comel itu...

Perjalanan kami dr Melaka ke Bt Pahat...diwarnai dgn pelbagai bau sabun..syampu yg tlh dikemikkan itu..pening nye....keesokannya...dgn semangat berkobar2..balik dr sek...aku pun singgahla ke kedai yg biase aku jual brg2 ni...dia ckp skng brg recycle sudah tidak ada harga...aku pun kata x pelah...x kan nak bwk balik lgik...bising plak mak aku nanti...timbang punyelah timbang...nak tau brp aku dpt dr barang2 botol plastik tu...huhu...........jgn gelak..............dr Melaka ke Bt Pahat....berhasil ...RM1.40.............. kuang...kuang...kuang...........

Aku cite kt kwn2 aku..dorang ckp...nak beli air kotak Hadif pun x lepas,.........mak aku apelagik....dah tak payah kumpul.....bakar je....nak menyedapkan hati mak aku...tak pe mak...skng ni rege besi jatuh...nanti dia naik balik...tp mase aku nak pindah sini..brg2 bwh umah masih x trjual....dan aku pun merelakan mak aku membakarnye.....

Cooincidently mase aku tgh tulis entri ni...kelihatan dr cermin tingkap umah ku..ade 2 org lelaki sdg memunggah kotak2 trpakai n segala mcm brg yang dikumpulkan oleh org indon di bwh umahku ni.....jgn jd sarang nyamuk udah...bwh tangga pnuh ngn tin2 aluminium....nampk banyak brg yang dijual...tp aku x nampak plak laki tu hulurkan brp keping duit krtas kt makcik sapu tu.... bisa untung ngak ngumpul barang2 lusuh buk???????

Itu lah kisahnya...walau ape pun kita patut jaga alam sekitar...dgn reduce...reuse...recycle... (ayat nak menyedapkan hati...n menconvince kan org lain....tak delah nampk desperate sgt nak carik duit) hihi.........

Amad nanak skul

Pagi tadik "berperang" lagik nak anta Hadif gi nursery....mase tgh siap2 dia sibuk tny..mak nak nok hosh?...x ibu nk work..... apalagik sampai dpn nursery melalak la....Amad nanak....Amad nanak....Amad nak acuk mah (Ahmad nak masuk rumah).........tp bile balik da ok....

Ni Hadif tgh tunggu abah balik kt tingkap....kalau dia nampak sape2 yg dia knal dia panggil la ni...tadik kakak dia balik ...bising panggil..kakak..kakak...kalau nampak uncle dpn umah kite org ni....sibuk..."anten..anten" (uncle).. dulu dia panggil "lolo"...coz wife uncle tu say hello kat dia..lekat la nama "lolo"...tp skang da upgrade skit...anten..

Kalau lps aku sembahnyang je..mesti suruh aku ngaji...soleh btl anak aku..hihi...ade la satu buku yg jd "quran" dia...lepas bace...mesti "sayang U'AN"..(sayang quran)...nk tido mesti bace doa..xleh baring..baca U'AA mesti duduk...

doa tdo hadif...
pelat2 bace doa tdo yang biase tu...
aik kaki abah pat pat pat pat (baikkan kaki abah cepat2)
aik ibu (baikkan ibu)
aik Amad (baikkan Ahmad)
Amin.

moga Ahmad Hadif Aiman jadik soleh boy...Amin

Urusan rumah

Pagi tadik aku gi putrajaya sorang nk anta borang setuju terima tu.Tak payah tunggu lama sangat.Hsbd aku call lawyer pg td...tp dia still x dapat surat drp Perbendaharaan . Kalau bab lawyer ni sume hsbd aku yg cntct....bukannye ape...bab tel2 ni cukup aku malas....kecuali dulu zaman bercinta..hihi....

So...kna tunggu lawyer wat urusan cagaran rumah.Maybe b4 pose dapatla dok umah baru yang lama.

Doa2 da x de masalah ape lg. Cume kena guna banyak duit la...nak beli perabot. Alhamdulillah grill sume da ade..kalau x..mesti makan 5k gak. kalau boleh x naklah pinjam bank plak coz nak settlekan barang2 dalam umah plak...cukup2 la satu je utang besa...

Rumah tu rege 228k...amik 25 years...so sebln aku kna bayo RM1164... harap2 aku masih bole survive lagik ngan baki gaji yang ade....Alhamdulillah aku n hsbd dpt settlekan 10% downpayment tanpa pinjam org lain....aku pun x sangka kiteorg bole ade duit 22k...plus lawyer fee 4k++ tu...Campur2 duit ASB aku n hsbd...bonus hsbd...dapatla kiteorg cukupkan....cumenye skang ni kna la top up balik ASB aku yg susut tu...tulah gunanye menyimpan...

Agaknya kalau trpaksa pinjam..aku buat loan "MAK" plak le...tak de interest..Kiteorg still ade lebihan 7K darpd loan tu..bole lah gunakan ape yg patut...coz hutang umah tinggal 208k...loan dpt 215K.....ade la lebih skit....Duit KWSP aku pun boleh diintai- intai...cuma x sebanyak hsbd aku....oleh krn umah nama aku...so dia x blh kuakn KWSP dia...tak pelah....ade saving lagik..

Keta baru? x tau la..aku pun da x kisah la x de keta baru..last week punye rancangan "Bijak Wang"...saudara Azizi Ali tu ckp...kalau x blh bayo keta dlm mase 12 bln..jgn beli dulu...laburkan duit untuk dptkan dividen....n jadikan downpayment...dulu ade cikgu senior kt sek lama...beli keta waja...monthly pyment rendah je..coz downpayment tinggi beb...rase2 20k ke lebih...tp dia ade wat keje sampingan...tu yg boleh tampung...tu yg aku kna pikirkan apelah agaknya side income yg aku bole dpt...

Amalkanlah ayat seribu dinar untuk kemurahan rezeki..amin

15 ways to make more money

Ni conclusion drp artikel yg aku baca dr mjlh "Personal Money"...bagus gak magazine ni..kandungan nye bole la diaplikasikan in our daily live..

1) spin some records...mcm wat keje tambahan kot

2)use your good looks...not for me la... cth wat modelling

3)use your voice.....jd dj ke

4)shoot photos....ambik gambo...jd photographer wedding ke...invest ngan beli kamera yg bagus n attend short courses

5)Make up people...bole jd duit gak...tp aku x pandai gak

6)Write...hantar artikel

7)Be a tour guide...kna well verse la dlm BM n BI la

8)Teach others... wat tusyen ke...bole dipertimbangkan...

9)Gunakan bahasa yang anda mahir...cth wat translation... dr Bahasa Jepun ke BM

10)Market your own product...tgh difikirkan...apa produk yg bole dijual

11)Entertain...jd badut kt birthday party..maybe my former colleague ade talent kot ...hihi

12)Rent out your property..belum ade harta yg bole disewakan...tp kalau ade duit lebih...beli property...memang bole buat duit..

13)Jadik fitness instructor...kna attend courses utk dpt sijil jd instructor

14)Blog.....maybe blog aku bole bagi duit..hihi...walaupun x jadi millionaire dr blogging ...tapi dpt duit cover skit monthly bill ok la tu...

15)wat mcm MLM..mcm Tupperware...


Frenz...maybe some other tips bole diaplikasikan to gain more money....usaha tangga kejayaan...Cayok...cayok

Hadif ooo Hadif...

Badan aku kurang sihat arini...hsbd aku gi keje dr pg 2day...smlm my MIL dtg tukar keta...bole la hsbd aku bwk guna keta automatik...walaupun sebenanye still guna kaki kanan for brake n minyak...

Aku x hantar hadif gi nursery....malas nak kua ambik dia ptg2....skang ni bile sampai kt roundabout Equine...mesti ckp..."Amad nak nok hosh" coz ptg ahad aritu dia nampak org menungang kuda kt Kelab Equine tu...dapatlah tgk kuda secara live..

Seharian ngan Hadif...ok la....tapi time dia tido....aku kna tido..kalau x...x de canlah aku nak melelapkan mata...bile hsbd aku balik lagi la tunjuk hero dia....lagi lasak...

tapi ni tgh khusyuk tgk Zati&mawas....

Smlm punyela menangis nak tk cite Barney...."Amad nak nok Aney"......nangis2 sampai trtido...lagipun dia mmg da ngantuk...klu rancangan tu blum tentu siarannya....janganlah ckp2..karang jadi nangis...

Mase kecik2 ...panggil Hadif...skang ni campur2...slalu panggil Ahmad.....Aiman je yg dia x guna...kadang2 bile kite tanya sape punye barang ni....dia ngada2 jawab "baby "....perasan kecik ..hihi...nak suruh tepuk ckp "bu, pok baby amad".....

Cumenye habit nye skang..suka jelir lidah..apa lagik..kna marah le ngan abah ibu.....bile dia da terbuat...nanti buatla bende2 nak melekakan kite..trick je tu...x nak kena marah...mesti dia tgk kwn2 kt taska buat...

Baby....Baby...

Pinjaman Perumahan

Arini aku dapat surat dr Perbendaharaan...loan da appprove....aku kna hantar surat setuju terima n hubungi lawyer utk urusan cagaran....kna hantar surat terima dalam masa 14 hari dari tarikh surat...lawyer yg kiteorg appoint ialah Azlina&Associates branch Shah Alam.

Aku x pnah pun bersemuka ngan lawyer yg deal ngan kiteorg...b4 ni ex housemate aku salah sorang partner kt situ...so berhubung melalui dia..tp la ni dia da resign..so berhubung guna tel n dia pos dokumen guna courier...sign s&p pun kt Mc Donald Equine je..

Lawyer fees da bayo...hsbd aku siap mintak diskaun lg...coz tgk kt internet kata boel mintak diskaun..ade gak kwn2 ckp..lawyer dia bole bayo ansuran based on stages yg dia wat..ntah...so far..ok je...walau da bayo lump sum...

Sebenanye wat gov loan tak delah lama sgt...cuma proses b4 submit borang tu yg lama...lg2 kalau beli umah 2nd hand mcm kiteorg..mula2 ingat x yah wat penilaian sendiri pastu kna rupenya...gi kat Penilaian Bangi...tapi tokleh...coz umah tu dalam daerah Petaling..kna la gi Shah Alam...tu memakan masa 2 weeks...pastu tunggu plak owner lama settle amount kt bank ...hayo...tu la yg tertunggak dkat 2 bln...kalau beli umah baru x de la keje sgt...tp yg positifnya...beli umah ni...aku da x payah wat banyak renovation...kire xdelah major reno...

Doa2...cepatla settle loan aku ni...pas ni keje pack barang ...nasiblah nak pindah dekat...dlm 3km je dr umh sewa kite org ni..smlm my MIL da bwk kotak2 utk kite org....bole lah wat pack buku2 n majalah2....kalau nak kotak yg btul....ade jual kt company ni...

http://theboxcompany.com.my

Happy Family



Hepi Eli (Happy Family)
Aku n Hadif di Asenia Resort Langkawi...

Dok umah je

Separuh hari Sabtu yg dihabiskan membuat keje2 umah...sampai kul 10 pagi aku je yg awake..my hsbd n little prince charming lena dibuai mimpi lagik..skang ni hsbd aku dok stay up nk wat bisnes kt internet...ramai da org jd kaya bisnes melalui internet..takpelah..asalkan stay up bkn utk chatting ...i trust u

Kalau boleh nk pack barang2 mana yg patut..masukkan dalam kotak...mula2 nk kemas buku2 n majalah2..bg clear sikit bilik tu...last wik aku br kemas bilik stor..byk la bende yg nak dicarik dpt dijumpai...klu tak..nak lalu pun susah...walaupun bru je submit borang ...tp semangat nak pindah woo...

Tghari ni aku masak mihun sup je..ikut resipi Kak Norli....PAR kt sek lama aku...sedap la gak..aku masak ..aku makan....aku puji la sendiri...:)... konon2 nye nak kurangkan nasi dalam menu seharian..bole lah kurangkan berat badan..

Arini Hadif selsema skit...smlm da start bersin2...aku plak bawak dia pusing paso tani kt ptjaya..ramai org...mkin la virus tu cepat berkembang....doa2 ok la cpat...aku susah tul klu Hadif sakit...coz nak bg makan ubat sikit pny payah...malam td tdo kjap2 menangis...mungkin pnat kot..ye lah da lame x jln jauh2..pnat la kaki...tu yg pg bgn kul 10....

Apam Gandum@Mat Gebu

hasrat di hati utuk buat kuih simple ni..so paste je resipi dr blog Mat Gebu kat sini...agar senang apabila memerlukan..tak payah nak search lagik...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

resipi dari blog Mat Gebu..http://tiffinbiru.blogspot.com sume mengancam...tq ye ...

Tempat Makan Best.

Mee bandung....Gerai di simpang Kampung Sengkuang Batu Pahat

Chicken chop.....Chop n Stik Seri Serdang...cume kna tahap kesabaran menunggu yang tinggi...

Chicken chop n steak...Kat area Kompleks Peladang...dekat Malim Melaka...kedai ni tepi jalan sebelah kanan (dari bandar Melaka ) b4 traffic light ke Pulau Gadong...dekat je ngan umah my MIL

ikan bakar
Muar...Medan ikan bakar Sabak Awor...bestnye...terase sepoi2 angin laut bile malam2....open air

Melaka...kt pernu...agaknya kot..dah lama x makan

Bagan Lalang...Restoran H.M Sri Bagan Sdn Bhd..ujung skali sebelah kanan pantai....rege boleh tahan la...first time merase pepahat...

cendol....

Cendol madu Ejay...kt Parit Raja

Cendol kt tepi Sungai Melaka berdepan dgn bangunan2 merah tu...oh baru ingat nama...Cendol Ali Jinnah..

Cendol Leman Dawi..dalam usaha untuk merasai sendiri keenakannya

Lauk pauk tengahari

Restoran Selera Klasik Taman Equine...banyak pilihan dan regenye pun murah...tapi klu da seminggu 3 kali gi situ....cukup sebln...da jemu gak....

Restoran Chara Kampung Taman Equine..ni kedai alternatif bile da jemu kt Selera Klasik..bolehlah tahan...arini bru pi beli kt situ...sebab ade nasi impit n lodeh yg aku jadikkan lontong...

Mee goreng n rojak mamak
kat satu kedai lama di Pekan Seri Gading..nama owner nye tak ingatlah...cume kna besabar ngan kelembutan org tu menyiapkan order..hihi..

Satu kedai tersorok di Simpang Rantai Batu PAhat..nama kedai tu ade nama mcm kedai mamak sikit..Merican ke ape

Kt Kedai Zuleha Maju Taman Equine....rojak nya not bad....roti telur pun sedap...aku slalu order tosai je...

Roti nan n ayam tandoori
Restoran ABC Bandar Damai Perdana Cheras


Tapi ni berdasarkan tekak aku yg merasenye..mybe ade org yang x sama citarasa ngan aku...klu ade sesape tau tempat makan yg best...bolehlah share...aku memang suka mencari tempat makan yg dikatakan sedapa oleh org ramai...tp tu bile berWang banyakla..

Sepetang di Putrajaya

Petang tadik aku gi berjalan-jalan di Putrajaya...Niat di hati memang nak gi pasar tani a.ka. pasar malam kt Presint 2. Mula2 aku nak gi paso malam kt seri serdang...tapi bertukar arah...kononnya bolehlah amik angin ptg kt dataran masjid Putrajaya.

Ptg tadik aku sampai kt paso time org da balik ofis...so parking keta jauh la skit...dah la kna bawak anak bujang aku....Hadif x de la nak tinggal dalam keta ngan abah...kalau dia kt dalam keta je..laju skit aku jalan.

Boleh la tahan besanya paso tu...tp pasar tani kt Stadium Shah Alam..tadik aku cume lalu kt tempat jual makanan je..nak pusing2 kt bahagian baju pun...duit nipis...aku punye gaji stuck 2 bulan atas masalah2 perpindahan dari Johor ke Selangor...tu yang tokleh nak belanja sakan...bln 7 baru dpt balik gaji...sayup je klu ingat2 kan tunggu bln 7 tu...

Tadik makanan yg aku beli sume bwh satisfaction kite org...aku belikan hsbd aku nasik kerabu...tp dia ckp kureng...aku br 2 kali gi paso tu...so..blm cam lagik mana satu yg best...aku plak beli bakso...tapi kuahnye mcm kuah mi sup je...sedap lagik bakso kt paso mlm Pinggiran Putra...beli la yong tau fu skit...ok gak...cume next time nak try gerai lain plak..

B4 balik singgah jap kt Dataran MAsjid Putra. Tapi x de bende nak buat. Kalau Hadif bawak basikal blh lah main2 kt tgh2 tu...berenti jap...then kiterorg trus balik umah.

Hadif Jumpe Sedare Mare

Minggu ni Hadif gembira btl....dpt jumpe ramai sedare...mula2 isnin lepas jumpe nyai..apak(atuk)...nenek n atuk melaka.Jumpe gak cousin dia dr Kedah..Hadif mula2 tak nak gi skul pg Isnin tu.."Amad nanak gi skul...nak jumpe nyai..nk jumpe apak"...aku ckp ...nyai sleep lagi...baru la dia sikit.... Selasa tu aku saje pusing2 bawak mak aku kt taska dia...punyelah nangis nampak taska...nanak gi skul....bile lepas je jln nak masuk taska...bukan main gelak besa lagi.....

Atuk Melaka belikan Hadif laptop baru....Mak Teh belikan mainan baru....mesti Mak Teh bangga coz Hadif bwk mainan tu gi pasa...x nak tinggalkan...Semalam bawak Hadif jumpe nyai ngan apak lagik kt umah abang aku.Walaupun umah abang aku tu dekat je ngan sekolah...tp percaya tak...da 5 bulan aku x gi umah dia...terukknya...Hadif pun skang ni dah okay main ngan abang Adam...(anak sedare aku)...dulu Adam x bagik org usik mainan dia...skang dia da big skit...so x kisahla Hadif main....

Hadif pun bukan main berani skang..dulu klu kt tempat baru pegi...dia ade takut2 skit...skang ni...selambe je...td ikut aku gi ofis sekolah....bukan main bising lain menyapa orang....ramah tul la Hadif ni...

Bagusnye Hadif da x nangis bile abah gi work...boleh babai lagik..dulu aku mesti kna bwk gi pusing bangunan umah ni..sampai la hsbd aku gi keje...Hadif da bagus skang... :)

Cuti ooo Cuti

Da seminggu tak sempat nak update blog ni....klu diari konvensional...mesti da byk page kosong.
Isnin lepas mak bapak n mertua aku datang sini. JAdik dapatla jumpe parents aku..walau aku x dapat balik kampung.Arini akak aku dah anta parents aku gi umah abang aku kt PD plak...then balik kg kot esok. Mak aku suka je jln umah anak2...tapi bapak aku ..xleh dok lame2 sangat....td kakak aku cakap...klu x de sape amik dia arini...sok pagi suh anta bus stand..konon nak balik naik bas la ...Nasib la kakak aku punye keta baru kua arini..kira test drive gak la...

Cuti ni aku dapat anta borang permohonan pinjaman perbendaharaan...doa2 cpt la approve...kat sekolah ade ckgu tu...loan dia approve dlm mase 1 week lebih je...jgnla lambat sgt...kire lepas bln ni ..klu ikutkan s&p aku kna bayo interrest kt tuan umah...tp sebenanye yg wat lambat coz tunggu dia settle kn certain amount kt bank.mula2 pegi jumaat lps..surat lawyer salah plak...lawyer da anta balik surat yg btul...n semalam gak aku anta gi putrajaya.

Ptg tadik dapatla masukkan markah exam budak2 ni...Biasela aku...mesti ade yg wat spoilt.Td aku da gi sek...nak tgk markah sorang budak ni...tapi aku x hingat mane tulis....huhuhu....besok kna la gi sek balik....malasnye.

Sok macam biase bawak hsbd aku gi fisio....takut gak...kes H1N1 tu da bertambah lg 3 kt
Msia ni...doa2 dijauhkan la dr segala penyakit ni.