Search Nornilia's Blog

Hadif oo Hadif

Amad nye (Ahmad punye)....sume bende ckp amad pny..laptop pun sbb wallpaper muka dia...jd la amad nye.... Hadif ni cpt gak berckp nye....vocab byk dia tau...n da paham sume yg kita ckp..kwn2 kt taska dia pun...da beberape yg dia ingat....Aiman...Ecah...Mimi...Kak Bella (amad jd hero)...Pi....(bdk yg buat muka Amad calar smlm)....

Hadif da pandai kemas diapers sdiri...dia blh amik 5 diapers masukkan dlm beg sek dia....klu blik umah..kuarkan botol susu n baju kotor .....hari ni abah Hadif da bjaya pujuk dia pakai pampers Huggies....klu x ..."Amad nanak ampers aggis"....aku syg ngn Drypers XL yg agak besa utk dia...nk guna saiz L..kecik plak...so yg sesuai nye Huggies XL...kecik skit dr Drypers...klu Jusco Equine ni slalu Drypers yg murah...2 pek Huggies biru ade kt kg....x taule bile nk amik tu...

Nk tau Hadif takut ngan ape? ngan Frog...hehe...kt dpn tv umah aku...ade sekor frog nganga mulut..coz kite org x nak hadif dok main tv...tv lame da rosak...disbbkan asyik on off je...tp bile sepupu dia dtg...dok cium2 katak tu....bengang btl...tp so far Hadif still takut ngn katak lg...kire dummy katak tu blh pakai lagi la...

Hadif pun nak tdo dah.....Sok senyap2 dia kua dr bilik...heret skali bantal busuk dia...tgk cite Elmo tv9....tp sok Hadif kna gi skul cpt coz ibu nk bwk abah gi fisio....Hadif x leh ikut...kt sana mcm2 penyakit ade...klu abah da baik n blh jln....blh kita gi jln2....da byk tmpt yg ibu list down utk kita pegi....hihi..........

Selasa Menjelma Lagi

This week da brp kali traffic light kt Tmn Equine ni x brfungsi...tghari je...kelip2 je lampunye...Alhamdulillah...Allah mempermudahkan aku nak melintas....aku plg takut bile traffic light rosak...klu kt kg dulu aku sanggup jln jauh skit....tp kt sini...nk U Turn...mak ai...x cukup mase...

Hari Selasa hari yg plg memenatkan...coz aku ade 8 period...td ader meeting Khemah Ibadat for yr 6...tp aku x tlibat...Pastu guru kelas yr 4 kna amik buku latihan PKJR.....tu masuk dlm subj BM gak...tp aku blm tau lg mcm mane plaksanaannya..

Sok Insyaallah aku bwk hsbd aku gi fisio...kjp je da Rabu..

Cetera Seorang Guru

Hari ni aku x bwk hsbd gi fisio coz bdn rase x sihat....dr smlm je sakit2 bdn...Alhamdulillah da ok skit...myb salah bantal kot...hari ni ade Ceramah Cara Penggunaan Tandas kt sekolah...so x dpt la masuk kelas 4 UTM.... Mase assembly ada pelancaran program Bacathon...menggalakkan budk2 membaca... b4 dorang masuk kelas mase thgari ...dorang kna bace buku cite...b4 ni pun bdk2 ni kna dok kt dewan or kantin...cume nye klu kt dewan tu...agak sesak skit....bdk ramai...campur panas...cikgu dok dlm tu pun pening kpale...tp nk wat cm ne....klu dibiarkn haru satu sekolah ...bdk2 bkeliaran...

Aku x abis2 lagi mark paper penulisan BM...ni kali ke 2 aku tanda paper...yg aku x pahamnye...ade satu kelas yg aku aja..hampir separuh x wat perenggan mase wat karangan...da wat karangan byk kali....tp lupe lg....yg bagusnye....satu kelas lagik...ade improvement...even bdk2 non malay pun blh tulis karangan mengalahkan yg malay....bagus2...aku harap bdk2 ni keep up their good work. cikgu pun dlm proses pembelajaran ....makin lame kita ajo subjek ni..makin byk bende yg kita kna tau dan perlu diketahui....I take it as a challenge....ada gak advantage nye... bile ajo year 4 ...dlm peralihan dr tahap 1 ke UPsR....mase year 3 da blaja...tp byk yg berpandu..bile naik yr 4..karangan kna buat sendiri....

hari ni aku tau satu ilmu.....bile wat karangan cerita...ajar bdk utk tulis klimaks cite...baru la ade kelainan...cth. bile pengalaman berkelah....biarlah ader cerita org lemas ke...jd ader la part yg menariknye....lg satu...klu bdk2 selitkan peribahasa or simpulan bahasa ..ade jugak markah di situ...huhhu...susah ajo BM ni....klu salah ajo sampai ke beso la bdk2 ni salah....

Math....konsep asal kena btl dan bg faham kt bdk...bile ajo bdk yr 2...memang agak susah skit coz mase yr 1 ...silibus terlalu mudah...byk pengenalan dlm yr 2...cth...subtraction with regrouping...multiplication....tp bile ajo sekali bdk2 x paham...tp bile da ajo byk kali...dorang faham n bole jwb soalan ..itulah kepuasannya...coz dpt kenalkan n ajo dia sesuatu bende yg baru...

aku nak samb mark paper...target b4 cuti aku kna settle sume marking paper....coz mase cuti aku da ade list down task to be done...

*LAB (settlekan laporan adab blajar)
*cop buku PLBS (lisan)
*tanda buku bdk......aku kna track balik dr awal tahun....coz aku take over kelas org....n aku la yg kna settle kn tanda buku...coz aku da dpt "surat cinta" dr PK

Baby Ca...

cite pasal anak bujang aku sorang tu la...last week ade satu ptg aku amik dia kt taska denga bdk nangs...aku tny hadif...sape nangis...cikgu dia ckp td bdk pompuan tu usik hadif....hadif balas balik...tp aku x tny la plak hadif wat pe...dia ketuk ke...x tau la...x sangka plak Hadif da blh agresif ...slalu senyap je kt taska...

smlm dia ade nampak sorang makcik indon ni lalu kt dpn umah..dia pun panggil " nyai...nyai"... Hadif da rindu ngan nyai ke...harap2 cuti ni nyai jadik turun sini...aku nak balik x tau lg....

Da 2 bln lebih Hadif x kuar main kt playground...jln2...klu x pantang cuti je...mesti jln2...bagusnya Hadif da kurang demam ...batuk...myb kurang terdedah pd prsekitaran luar..klu ikut pun gi kedai dpn...jusco pun aku jarang bwk dia.....nak beli barang byk...nak bawak dia lagi...payah2...

Skang ni Hadif suka btl tgk cite "Ceplos" tv9....klu cite tu..khusyuk baring dpn tv...yg bestnye bile da abis dia pun menari la mcm mana Ceplos menari...siap buat akrobatik lagi... klu Cite Zati & Si Mawas tu dia takut skit...sbb mawas tu itam...

Hadif....Hadif.....

LADAP

Smlm aku gi Latihan dlm Perkhidmatan a.ka. LADAP di UPM....this LADAP is much better than the first one...x lah mengantuk sgt...tajuk pasal pengurusan panitia n P&P berkesan...balik dr LADAP...,semangat berkobar-kobar......jln x jln tak taula...

rumous ada mengatakan next LADAP kt tmpt lain yg perlu bermlm...tu yg pblem tu....klu time tu my hubby da ok...ok la...asyik nak mintak pelepasan je....malu la plak...

Exam Week...

Last week budak2 ada midterm exam.....1 weeek la relax dari wat RPH.....cumanye...skang ni aku berjuang utk menyiapkan marking paper bdk2 ni...marking paper math year 2....snang je...xlah memeningkan kpale....dlm mase 2 jam blh settle 40 sheets.....tp bile paper penulisan BM...ampun....aku kna bace btl2....kali ni da ok skit...takdelah aku "mabuk" tanda paper penulisan ni...cuma aku x nak stresskan diri aku...ramai kengkwn yg lain da siap tanda paper...klu aku nk rush tanda aku yg sakit....

sok pg mcm biase aku bwk hsbd aku gi fisio...so...ade mase lagik utk aku tanda paper...hari ni aku x berapa sihat...rase nk demam je..mkn 2 biji pil demam mcm ok dah...doa2 xlah melarat..aku susah hati kalau aku sakit...sape nak uruskan itu ini...klu hsbd aku sihat...blhlah dia tlg2 mane yg blh...Ya Allah...berilah kesihatan kepada kami sekeluarga...Amin...

My Little Charming Prince

Ahmad Hadif Aiman B Mohd Dzulfadzli.....dah 2 thn 2 bln "baby ca" (baby besa) aku ni...aku ilih nama hadif sbb mase tu tgh cite "Dunia Baru"...so tpikatlah ngn nama tu...aku pun ade kwn yg ltk nama hadif sbb cite tu gak..Aiman? coz mase kt sek lama...ader anak murid aku yg pandai n handsome plak tu...so nk gak abadikan nama dia...hihi...tp smpi la ni...anak murid aku tu still knal lagik...jumpe kt mane2 tegur lagik cikgu dia...harap2 Hadif pun jadik camtu jugak...

Ahmad? yg terpuji...skng ni aku n hubby panggil dia Hadif or Ahmad...dia sendiri bahasakan diri dia Ahmad....walaupun nampk nama tu x glamer tp maknanye sgt baik... Alhamdulillah skng ni Hadif da dpt jumpe abah dia tiap ari...klu dulu weekend je abah muncul...bgn pagi isn..abah da tak de...so dptlah brmanja ngn abah slalu...sbb ibu garang..... :)

Alhamdulillah cpt gak Hadif brcakap...n skng ni da byk vocab dia...Hadif byk blaja sambil dlm keta nk gi taska...bace buku...n dia memang cpt ingat..maklumlah x de dosa...klu org da mcm kite ni...nk ingat byk bende pun susah..bagusnye Hadif ni suka bace buku..tp kna blikan buku yg bkulit tebal..klu x sekejap je da koyak...plg suka buku "Transport"...blh dikataakan sume transport dia tau namanye...dr kereta sampai la forklift....road scrapper...rocket... Buku tu kiteorg bli kt Bangi..mase tu nk birthday Hadif yg ke 2...sampai kt book fair tu ...trus amik buku tu..n x nak lepaskan...nasibla ibu abah dia ni berduit mase tu...klu kna time kering....haru2..xpelah...yg penting dia enjoy ngn buku tu....

Da 2 thn ni..dia da behave byk...klu dulu asyik berkepit aje ngn ibu abah...skng ni dia da pandai main ngn org lain..balik kg melaka pun da x kisah sgt...blh kwn ngn atuk..nenek...mak teh..pak uda...sume2 lah....dulu...mak aii...nak makan pun mcm x kenyang...kna tinggal kjap da melalak...la ni...suara dia aje yg bising kt umah..

Hadif pun da tido...besok bgn tido x tau ape vocab baru...n neuron kt otak berkembang...pagi td bgn je tdo...dia ckp ngan abah..." Apak(bapak) alau nyet akai ayu(kayu)...akai cut(kasut) "...almaklumlah kt kg aku tu bkn main byk monkey...da blh jd zoo...ermm...da kire panjang la ayat dia...Apak tu bapak aku...dia denga org panggil bapak dia pun ikut....plg bising klu dia nampak apak x pakai baju..." Apak x alu".......slagi tak pakai baju...slagi tu dia bising...hai...cucu sorang ni....

cukuplh utk ari ni...doa abah ibu ..Hadif jadik anak yg soleh...happy family..muaaahhh

Tilam lama tukat tilam baru

Mesti pnah denga dialog kt atas kn...semalam mase balik dr sekolah ...lori tilam tu lalu dpn umah....dapatlah hadif tgk real aper sebenanye kt dlm lori tu..slalu dia denga je..aperlagik..diapun ikut la dialog tu smpi masuk umah...nk tau ape dia buat?dia tarik tilam toto n ltak kt basikal dia...sambil menggayakan....tilam lama tukat tilam baru...aku ingat dia nk suruh beli tilam baru...rupenye nk jual tilam....macam tulah hadif...cpt btl blaja...mulut bukan main byk...
yg aku peliknye kt taska cikgu dia ckp...hadif x de bcakap pun...skng ni klu aku amik dia ...dah dukung bru bising...babai la...dialog yg slalu aku aja..." acih"..."hadif alik lulu"..."tom"...ok la tu...aku harap lama2 dptlah hadif menyesuaikan diri kt taska ...yelah dh dkat 2 thn dok umah babysitter..bile pindh sini kna dok kt taska...memangla beza..aku sendiri pun dlm proses menyesuaikan diri ngn sek baru...

Ailin ader blog?

At last aku ade blog sendiri...blog resipi? blog cikgu? blog alkisah hadif? akan kucampur semuanye...ape rase nak tulis...tulislah..hihi...

pasni blhla publish ape2 bahan n info yg ader..itupun klu ade kelapangan n cik hadif x kacau..