Search Nornilia's Blog

Rukun Islam Ke-3 a.k.a Zakat

Tahun 2009 hampir menutup tirainye...jika setiap penghujung April orang sibuk untuk mengisytiharkan cukai pendapatan...hujung tahun begini umat Islam pula sibuk untuk melangsaikan zakat2 yang menjadi kewajipan...

Walaubagaimanapun...hal zakat pendapatan ini jika diperdebatkan dgn orang2 yang tak mahu membayar...memang tak de gunanye...sebabnye...kalau kita tak istisytihar cukai....tahun dpn kalau kna nasib tak baik ...da kna denda ...macam aku ler tu...tapi aku buat dek je..tapi kalau zakat kita tak bayar...tak akan ader denda atau surat peringatan sampai kepada kita...

Rase2nyer ...zakat fitrah sumer org bayar...dan sebagai orang yang bekerja...yang ader lain ialah zakat pendapatan...zakat simpanan...zakat KWSP...zakat emas dan perak..yang emas tu pun ader nisabnyer....


Kalau nak difikirkan memanglah orang yang ramai anak tak payah nak baya zakat...tanggungan banyak..tapi janganlah cakap..."aHh..buat pe bayar zakat...anak kita berderet.."....Cube je lah kire...lepas tolak pemberian kpd ibu bapa...simpanan2 di Tabung Haji..takaful...KWSP..kita tgklah jumlah baki pendapatan tu kna zakat ke tak...kalau kna pun 2.5% je...

Zakat simpanan kalau duit dlm bank mempunyai baki terendah RM7900 ke atas....zakat KWSp plak kalau dalam tahun tu kita ader buat pengeluaran melebihi nisabnye.....

Klaau kita tak tau nak kire..bley la bukak website pusat2 zakat...or...bawakla segala slip gaji...n mintak pegawai zakat tu kirekan...tapi kalau kita tgk item2 nyer....bleyla kire sendiri..lg mudah..

Pikir2 memang sayang nak keluarkan selepuk duit kita...tapi sumer harta ...rezeki kita kan datang dari Allah...s.emoga dengan kita mengeluarkan zakat....harta kita akan menjadi lebih bersih lagi....Insyaallah...

Kerajaan pun dah memberi keistimewaan kepada orang2 Islam dgn memberi rebet cukai jika kita ade membayar zakat...jadik kenapa kita tak merebut peluang itu dengan membayar zakat untuk sama2 membantu rakan2 seagama dengan kita???

HUHUHU

Macam nak nangis betol bunyiknye!!!!!!!!

Kelmarin aku sakit kpaler sangat...last week sekali...itu sampai aku x lh baring sbb pusing..

So..smlm aku nekad gi Klinik...chek la BP aku....dulu maser prgnant aku ader hi blood.dktr stop kan medication....paling rendah dpt 120/90... pastu biler demam naik la balik.

Smlm gi klnik...150/105....dr suh gi tiap ari..arini pegi lagik..lagik tinggi ....huhu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Laki aku cakap jangan pikir la banyak bender...maner aku tak leh tak pikir....bender yang aku kena hadap ...

Malas sebenayer pikir pasal umah baru....umah skang ni yang ntah aper2 ntah...rosak sana sini (bukan aku buat rosak saje2)........... menci222222

Lagi satu laki aku nak pegi Oman....di saat baru bukak sekolah....

Aku tau aku kna positif..aku boleh handle sumer.....cumer aku harapkan aku dan HAdif diberi kesihatan selama 3 minggu laki aku tak de....sbb aku tinggal berdua jer...kalau aku sakit...macam maner ngan HAdif.....kalau Hadif sakit aku ler yang kena cuti..

Plz pray for me

Rumahku

Skang ni umah aku tu under renovation...laki aku ckp orang tu tgh pasang tiles kat porch semalam....musim ujan...nak cat pagar pun x siap2...

Yang bosannyer..jiran aku mcm x kasi plak kiterang nak tampal satu material kat pagar depa...(walaupun sbnrnya pagar depa tue dah masuk kwsn aku..n material tue nak tmpal pun dlm kwsn aku..)sbb.nye aper aku nak tutup....???? dia bela anjing dan anjingnye dilepaskan...aku geli tgk anjing tu ngan kuku2 nyer bile panjat pagar ...hish..... da bini dia kata nanti klu da buruk susah nak cat (alasan..mana ada susahnya..cat macam biasa je la..sblh aku ,aku cat la sendiri).

Abang aku cakap kalau dia cerewet sangat ...naikkan je tembok kat side kita...dan rupenyer akan jadik lg buruk kat side dia...aku malas lah nak gaduh2..sbb nak dok lamer...tapi dia pun x nak pikir sensitiviti owang...yang sebelah lagi satu ok la...dia paham ...n tak kisah kiterang wat tembok...

Aku da mintak abang aku tlg dealkan ngan jiran aku tu...mentang2 la dia tgk kiterang ni kecik dua2...ko nak buat main yer....silap ah....

Kat dalam da siap pasang lampu..kipas n cornice...hihi..pada aku cantik...tak taulah kalau owang masuk cakap umah kiterang macam umah makcik2 ke...lantak ler...aku tgk kat forum n blog2 lain...depa cakap kalau cornice bunga2...kaler2..mcm makcik2....memang aku makcik pun..hahahahaa.... ke sebab yang cakap tu tak de duit nak buat yang banyak2 corak ( ayat menyedapkan hati)..

Harap2 pasal jiran sebelah tu settle la dah..patut laki aku bacer "SUmmumBukmum " biar mulut dia terkunci...

22 Disember 2009

Mood malas plak nak update blog..huhu... weekend lepas balik Melaka...hari Sabtu ujan sangatla lebat..sampai banjir kat sekeliling umah my MIL...Ahad baru kuar beli barang2 sekolah...aku beli pensil...Hadif pun sama tolnyer...

Aku pegi Mydin MITC...1st time gi sini...b4 ni gi Mydin Melaka Sentral je....beso la jugak....kat bawah ader kedai2 kecik...ternampak satu frame khat...sungguh lah cantik...tp rege RM1500...fuhhh...mahalnyer!!!!!!

Semalam aku hantar Hadif gi Skul...nak biaserkan semula...thn dpn kena hantar pagi2 buta...sbb 710 aku da kna ader kat sek.soo...by 7.00 aku patut da ade kat sekolah...huhuh...

Lps amik Hadif aku gi Jusco....makcik kayo!!!!!!!!!! duit aku banyak!!!!!! aku rase duit KWSP da masuk ...yeah!!!!!.... bolelah enjoy......banyak ahh.......tu sume duit untuk settlekan renovate umah...ader lebih buat investment...

Pastu pagi td lawyer call....duit lebihan drpd loan umah da ader...cumer masalahnyer kat office dia ader Affin ngan BSN...aku x de akaun bank2 tu...ader pun BSN yang da x aktif...aku malas tul nak turun gi Seri Serdang aktifkan akaun...

Cutest With Nice Smile Baby Contest

Anda berhajat untuk mendapat cardigan atau stokin untuk anak anda free??? Jom join give away yang dianjurkan oleh .....

http://www.danitamaternity.com/2009/11/1st-maternitys-giveaway.html

Syaratnye mudah sangat... just add banner dan masukkan blog &ita maternity dalam blog list korang...pastu letakkan satu gambar anak yg senyumannya paling comel.

'Create



Agak-agaknyer senyuman comel dr Hadif tu bley dapat tak hadiah tu?...hihi


Nama:Ahmad Hadif Aiman B. Mohd Dzulfadzli

Ok..sape yang berhajat nak masuk...cepat2...sila hantar penyertaan sebelum 23 Disember 2009 ok..

Interesting Places@Singapore Part 2

Plan awal nak balik hari Ahad..tapi memandangkan pakcik da kuar gi hospital pg2 lagik...takkan nak suh anta kiterang lg sekali ke JB...so...postpone sampai Isnin pagi..

Kuar umah awal. jugak..cadang pagi ni nak gi Merlion Park...namun..apakan daya...arini Bus tu tak lalu kat situ sampai kul 3 ptg...sbb.nye ader Singapore Marathon...so...kami putuskan ke Botanic Garden je...kirenyer pagi tu kiterang just gi kat Taman tu je..

Taman memang cantik...aku rase kat situ je la..org2 Singapore bley berjalan2 kat taman...tapi banyak yang jalan bawak Pets dorang iaitu dog....huh....aku memang lemas ngan dog ni sejak berjiran ngan owang yg bela dog..

Sampai kul 1 lebey baru sampai semula ke Suntec City....plan nak gi Mustafa Centre...tapi x jadi sbb kekangan maser..Mustafa Centre bukak 24 jam tau..makcik aku cakap segala macam bende ader..nak beli kereta pun bole...last2 kiterang carik tempat makan kat Suntec City..

Pusing2 jumper la Burger King..tu pun setelah puas berjalan...da abis makan...konon2 nak gi la Merlion Park tuu...siap lalu jalan bawah tanah nak ke Esplande...rupe2nye esplanade tu tempat wayang..hahahahhaa....pusing la balik....pandai2...

Kul 4 kiterang naik Dusktours....bot perang yang diubahsuai...bley jalan dalam air....seronok gak...akhirnye dapatlah bergambo kat Merlion Park dari air...tak payah gi situ sbb Ducktours bawak pusing2...

Balik sampai umah da kul 6.....solat ..mandi...n kuar gi Night Safari...ader pertunjukan api....pastu dinner kat satu restoran kat situ,.,,,,,Ulu-ulu restoran...abis makan.....tgk animal show...

BEWARE ok....sape yg 1st time tgk...make sure kat bwh kerusi kowang x de bende yang bertutup....make sure ianye adalah simen keras ok....

Kalau x...ape yang disembunyikan di bawahnye....huhuhu...kalau aku da menjerit....sbb sang Rangkak yang diletakkan kat bawah tu sbg gimik...huhuhu

Pastu naik tram menyelusuri Night Safari tu...sunyi je..gambo x de ambik pun sbb gelap...Hadif tertido da dlm tram sbb kepenatan...n kiterang sampai umah kul 12 lebey.

ALhamdulillah

Kenape yer? Alhamdulillah sbb loan da settle...lawyer da receive cheque dr perbendaharaan..n maybe aku dapat excess duitnye by nexweek...setelah agak berkurun aku menunggu..

Last year ujung thn mcm ni lah...aku menggali maner2 duit yang ader untuk bayo booking fee ...pastu bln 2 tandatgn S&P....dah tanda tangan S&P...berjanggut plak nak tunggu tuan umah lamer settlekan loan dia kat bank..sbb da abis bayo...tp geran x dpt lagik...berjanggut sampai ujung bln 5....

Cuti sekolah bln 6 ulang-alik antar dokumen ke Ptrajaya sendiri....after dapat geran....pastu .....berkurun plak nak tunggu proses Gadaian kat pejabat Tanah...ish....tunggu punye tunggu...dr awl bln 7...sampai nak raya baru settle proses Gadaian..pastu...nak tukar nama plak...nak tukar nama aku....berjanggut lagik...kat Pejabat Tanah...sampai nak cuti bru settle...

Lawyer antar ke Perbendaharaan...n dlm maser 3 minggu release dah............Tarik nafas....Lepas>>>>>ahhhhhhhh....Lega!!!!!!!!

Tapi after tukar nama sebenaye da start wat skit makeover kat umah tu...n da nak siap pun...nak masuk biler????????? ntahlah....husband aku suka "take time"...kadang2 aku yang x sabo ngan "take time" nyer...jangan mare!!!!!

Pagi td....separuh ari aku ikut abang aku pegi kedai2 yang sepatutnye...mula2 gi Kedai Tiles...pastu kedai cat...Pastu kedai Pagar...Pastu balik tgk umah....n singgah kedai lampu beli lampu tambahan....huhuhu.....sampai malam ni Hadif da demam ikut aku setengah hari..ke hulu ke hilir....harap2 laki ku bersetuju la ngan pilihan ku..

Contest "Ceria Si Ayah Bersama Anak"




Nampaknyer petang ni aderlah mood untuk wat entri contest...Mentang2 la cuti sekolah..


Kali ini contest untuk menglamerkan suami ku plak.. iaitu "Ceria Si Ayah Bersama Anak".


Contest ini dianjurkan oleh Fashah dan Pu3zdini

Syarat2 Penyertaan boley diperolehi di blog di atas yek..


1)Jadi Follower Fashah dan Pu3zdini - done

2)Tepek banner di atas - done

3) Letakkan satu gambar anak bersama ayahnye - done


Gambar my little prince charming iaitu Hadif a.k.a Amad bersama abahnye iaitu Mr. Fadzli. Gambar ni diambil mase morning walk kat Tasik Bandar Seri Permaisuri Cheras. Umur Amad ni 2 tahun 9 bulan yek..

BABY WITH TRANSPORT CONTEST





so...untuk syarat2 penyertaan bleyla kengkawan klik kat link di atas..


Syarat2 penyertaan yang ader..aku ringkaskan yek..


1) Jadi follower - done

2) Tepek side banner - done

3)Letak gambo - done

4)Anta b4 15 Dec 09 (utk selamat)


Inilah gambar Ahmad Hadif ngan tricycle pinjamnye mase kat umah nenek di Melaka..

Nama : Ahmad Hadif Aiman B. Mohd Dzulfadzli
DOB: 8 Mac 2007
Umur: 2 tahun 9 bulan

SERIUS BABY 2009 GIVEAWAY

Satu lagi contest yang aku teringin nak join..anjuran http://rifqizuhairi.blogspot.com/ sempena besday nye ke 29...sebaye la kita yer..

Syarat2 Penyertaan

1) Menjadi follower blog ini - done
2) Paste banner kat blog - done
3) Buat entri ngan tajuk di atas- done

Dan...inilah gambo paling serius my prince untuk dipertaruhkan


Nama: Ahmad Hadif Aiman b. Mohd. Dzulfadzli

DOB: 08 Mac 2007
Umur : 2 tahun 9 bulan


Gambar nie diambil semasa jalan2 di Zoo Negara aritu.

Doa2 ader rezeki Hadif untuk menang. AMIN.

So...kengkawan...saper yang nak masuk jangan lupa anta penyertaaan b4 31 Disember tahun ni yek.

Interesting Places@Spore Part 1







Mula2 naik bus Heritage...husband cakap kita naik sampai habis stesen...memang agak membazirkan maser...



Pastu plan nak gi Spore Flyer...Actuallly da tersalah bas...kalau nak lebey cpat sampai ke Flyer...naik bus City...So...trpaksa tunggu sampai stesen 2nd last bru sampai Flyer..
Mula2... dok atas....tapi ujan tba2 ujan turun dgn lebat...aper lagi berlari turun ke bawah.

Singapore Flyer






Mula2 aku x nak naik sbb gayat..pikir2 rugi plak ..da pegi sini x rase..naik la jugak...Spore Flyer merupakan bender berpusing tertinggi di Dunia tak silap..takut sbb pnah denga ader kes breakdown ...


Alhamdulillah...selamat la kiterang sampai bwh...gayat!!!!!! Aku x berani nak tgk bwh...tgk jelah bangunan2 kat atas..hihii

bley denga penerangan menggunakan alat yang diberikan...
Ok...berpusing selama 30 minit...x terasa sangat bergerak...very slow...





Bkn macam naik keta Kabel ok


Arab Street

Tak jadi nak gi Bugis street...sbb takut x sempat..janji makcik nak ambik kul 4...owang ckp kat Bugis banyak brg2 yang agak murah.

So terus ke Arab street...krn teruja mendengar citer tentang kedai2 kain di situ



Macam Jalan TAR di KL...banyak kain2 lace...dan untuk tak mengecewakan hati...aku beli gak sepasang kain sutera songket berhara $45...dkat seratus gak le biler convert...tu je la sepasang..



Murtabak Singapore



KAt Arab Street berdepan ngan Masjid Kg Sultan ader satu kedai makan...iaitu Restoran Syarikat ZamZam..

Orang sikit punyer ramai...pnah kuar suratkhabar...x taula sbb memang sdap atau pun susah nak carik kedai makan halal yang lain

Cume pelayan nyer agak garang...x macam mamak Malaysia...yang begitu sopan santun apabila melayan Customer..

Biler order tak payah ckp Murtabak Spore yer....sbb anda memang kat Spore..hihi...cakap murtabak je dah tau..yelah kat Malaysia mesti cakap Murtabak Spore..

Memang besau btul la..makan kongsi ber2...lagi satu mintak beriani ayam..sdap jugak...

TAndas?....bersih btulll.....kat Malaysia jarangla nak jumpe kedai makan yang tandas bersih.

Singapore: Day 1

Kul 9 lebey...makcik anta ke City Centre...

ok...kiterang pegi ke Suntec City mall untuk dapatkan bas pelancong...

Kiterang putuskan amik pakej berharga $63...

APer pakejnyer???

Singapore Flyer
Singapore Ducktours .... Dan...

Dapat menjelajah ke bandar Spore ngan 2 bus...
Iaitu Bus City n
Heritage

PAkej tu valid untuk 2 hari ok...sbb sehari memang x cukup nak pusing..

Makcik bg tau..naik Spore Dycktours esok (Ahad) ...sbb dia n family pun x pnah naik

So....kiterang pun start la xplore

Holiday@Singapore

Tinggalkan entri yang menyakitkan ati....skang aku nak citer plak pasal holiday aku kat Singapore....Best!!!!!!!!!


Macam ader bunyi2 jakun skit kan...sbb .nyer ni lah 1st time aku ke luar negara...SPore je pun...tp still kna guna Pasport Antarabangsa...

Ist ly...jgn plak ader yang anggap aku ni banyak sgt duit bley pi jln2...sbb.nyer ader gk...bile owang gi holiday...ader owang ckp...banyaknyer duit dia...waat loan ker?

Suka ati owang la nak gi mana kan....tak de dia mintak derma nak pegi jenjalan...tak gitu

Aku gi Jumaat lepas ...aku parking keta kat Hospital Puteri JB...sbb pakcik husband aku keje kat situ...tapi bertolak ke Spore da kul 8 mlm...lpas dia settlekan urusan dia.

Umah pakcik kat Woodland...dkt je ngan JB...

So malam Sabtu just berehat n makan..pas tu tido...

Umah Pakcik teres...4 tingkat yer...sbb.nye keluasan agak kecil (pada aku beso da tue)....so...nak bg besau...dinaiikan ke bahagian atas...bilik kami di tingkat atas skali...

Untuk info...penginapan free...

Gathering Family Hj Suleiman & Hjh Misnah






Raya Haji ke 2...adalah gathering Family aku...ni yang ke 3

B4 ni pnah buat di Port Dickson n Pantai Pengakalan Balak Melaka.

Idea tercetus apabila abang aku nak wat korban...daging banyak...jadik untuk memanfaatkan kannye...buatla kenduri...kali ni tak delah game2 bagai...cumer masak2 n makan...

Adik beradik aku ader 10 owang...n sorang x datang sbb ader hal....anak sedare ader yang dtg dan ader yang x datang..

Aku x kisah kalau yang da kawin tak leh dtg .,..sbb depa da ader 2 family...takkan nak paksa join gak...

Tapi maser abang aku utarakan nak buat kat kg...aku da terfikir....mesti ader yang x berapa suka nak balik ...ye lah buat lat kg...kalau buat kat destinasi pelancongan..mesti sumer tak de masalah nak join..

Makanan memang banyak...sume bekerjasama memasak...x kira laki ke pompuan...mase masak ...maser mengemas....tak de la sakit ati....

Jemputan cumer untuk family n makcik2 n pakcik2 je...ala2 open house la..memang meriah..

Cumer ni pesanan aku untuk sesape yang bacer dan terasa...

(Kalau terasa balik ke kampung itu membebankan...baik tak usah balik...dr balik kg...tapi sebenaye awk tak suka...mungkin skang ni awk da bley survive sbb awak da punyer family yang cukup bahagia atau rich enough...so....tak perlu bantuan sedare mare yang lain...

Ingat...datuk dan nenek ader satu je....tak de tukar ganti...skang ni mereka masih hidup kalau awk tak suka nak balik tak kisah la...jangan awk nak pura2 menangis kalau mereka sudah tiada...mungkin anda akan lg gembira kerana anda tak perlu dipaksa2 untuk balik ke kampung menjenguk datuk nenek anda yang da tua itue )

Hari Raya Aidiladha


Tak terlambat rasenye nak share citer raya korban thn ni..

Tahun ni memang meriah...sbb abang aku buat korban untuk family nyer n nama mak bapak aku...

Mase buat korban yang lepas...aku x tengok pun sbb buat kat tempat lain...tapi kali ni memang tgk live...tapi aku x sampai ati nak tgk mase org tu sembelih..cume dengar dengusan terakhir lembu tu..

Dan baru aku tau..walaupun lembu tu da mati..tapi otot saraf nyer masih bergerak lagi...sbb bile digantung dagingnya....berdenyut2 lagi....

So...malamnyer kenduri sup tulang...yang bagusnyer lembu tu langsung x de lemak2 ...selalu kan ...biler sup da sejuk..naik lemak2 putih kan...tapi yang ni tak...


Tapi aku x berani pun nak makan sup tulang byk2...raser jugak la..

Cuti Lama

Lamenyer tak dpt update blog ni...rindu!!!

2 minggu aku dok kat kg...internet tak de....kalau ader pun blackberry husband jer...

BAnyak bender nak cite...pasal raya haji...gathering family....jalan2@ Singapore....umah baru ku yang lama..

Tak sabo den nak citer...tapi apakan daya...malam ni aku letih giler...mata macam nak tertutup je...


So ust nak inform...aku da balik sini...

Salam Aidiladha


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Cuti Cuti

Semalam aku da selamat sampai ke Melaka... ptg ni balik kg aku plak...stay there for 1 week...aku ngan Hadif je la...

Aku baru siap tlg my nenek buat ketupat palas...aku x pnah pon buat b4 ni...slalu aku anyam jer...ketupat nasi...blaja la jugak bender baru....tapi biaserla ader yang trsalah2 pusing2...hihi...

Ni nak tambah lagi skit pulut sbb ader daun palas lagik..

Semalam husband bwk Hadif gi kinik...selsema ...balik umah tambah batuk plak...ubat batuk da abis ...kna la gi kinik kat sini...

Malam tadik aku dapat berborak lama ngan kwn baik aku kat sek lama...setengah jam aku mengguna hp husband aku..kalau guna aku nyer...sekejap jer cakap abis kredit...pikir2 bagus gak guna bil...sbb.nye dalam sebln tu memang guna lbh 60 hengget..

Ok ..nak sambung tlg aper yang patut.

HeadCount

Esok last day pegi sekolah b4 balik kampung. Pengisian hari ni ialah menyiapkan data headcount...sbelum ni guru2 kelas cuma masukkan data ke SAPR16...dan skang ni dari SAPR16 ke SAPR16Hc ...

Aper itu headcount? satu skala prestasi murid2 yang dimulakan dgn TOV...take off result kot..biasenyer markah exam akhir tahun...dalam headcount sebolehnye cikgu kna naikkan prestasi bdk....huhu...tak blh dari 80 ke 60 markah...

So..program ni akan generate sendiri berapa ETR yang patut diperoleh murid2...sek aku bersetuju untuk naikkkan paling skit 5 markh dari TOV..so drpd Actual Result a.k.a AR...dapatlah tgk....bdk tu meningkat ke idak...

Hari ni agak eklam kabut sbb banyak masalah yang timbul....aku bile yang mudah2 n straight takde masalah...ok la...bile da buat klik2 tak kuar....tu yang tension....tapi aku berjaya membantu beberapa owang rakan untuk eksport data dr SAPR ke SAPRHc....at least lepas stage yang susah...pastu keje penyelaras la nak merge sumer doc....aku x menuntut lagik..so aku tak tau...kalau aku kna buat baru aku blaja...

Sbb nye aku S/U peperiksaan sessi ptg...knalah menyibuk gak...hihihi...bley la bantu maner yang aku mampu...bender2 ni sbb jarang buat itu yang luper...program yang da banyak kali buat pun lupa...

Erm...tadik b4 balik my GPK tanya ..bley tak nx year sessi pg...aku x kisah je...dioffer aku amik...x dioffer dok ptg...cume kat sessi ptg aku da rapat ngan kwn2...kat sessi pagi ni...x berapa sangat...x perla....nanti sek aku pun maybe akan jadik satu sessi gak bile sek baru da bukak nx year...

Owang ader alasan tak nak pegi pagik...umah jauh ....anak sessi ptg la...aku aper alasan? terima jelah..

Cayok...cayok.....I can do it..

Selamat Bercuti

Cuti akhir tahun dah pun bermula...knp sumer anak murid...jaga diri baik2 mase cuti...jgn lupa baca buku jugak k...

Semalam ader hi tea kat sekolah...taun ni tak wat kat hotel....kat sek lame tak pnah wat kat hotel...aku sampai2 sini pun depa wat kat sek je....cume bestnyer datang makan je...tapi AJK Kelab Bilik Guru la yang pnat organize hadiah...lucky draw sumer....

Makanan memang banyak la....nasi putih lauk kampung...nasi minyak..nasi dagang...nasi kerabu...kambing golek....laksa penang..rojak mamak....rojak buah....sate....ikan ayam bakar...murtabak....kuih muih ....

Huh...tapi aku x delah melantak sangat...sbb semalam ptg sampai pg semalam aku sakit kpaler...maybe masuk angin....sbb.nye pagi JUmaat aku gi Pejabat Imigresen....n sampai kul 11 leby tak makan aper2....aper lagik....bile makan nasi...trus kuar balik..huhu...

Dan semalam..olh krn makanan byk lagik...kami pun tapau ler..lepas makan malam....cume nasi dagang macam da nak basi...so trpaksa buang...

Overall.....best gak ...walaupun kat sekolah...cume kerusi kat bawah khemah yang xbrape nak cukup...cikgu ader 100....sekali ngan pasangan plus anak...200 memang kurang la...tapi bley duduk kat kelas2 berhampiran..

TaHniaH

Hari ni da selamat result UPSR kuar...n aku pun selamat tak trlambat bgn ...

Sek aku meningkat peratusan keseluruhan...n 36 orang got 5A's..Tahniah...tumpang gembira walaupun aku x knal pun bdk2 ni...


Anak2 murid kat sekolah lame ...9 orang got 5A's...sesuai la ngan jumlah calon pun x seramai sek kat sini...

Tahniah kat Zamarul.... Amirul....Hanis....Syasya....NAdira.....Shuhadah....Azizi....Adila...Afika..last but not least...Ainur... sbb sumer dpt 5A's..

Aku tumpang gembira la...sbb pnah ajar bdk2 ni...dorang ingat ke tak ingat tak kisah...walaupun tau cikgu djh 6 yang byk berusaha...tak perlah...they deserve for it...

Sbb nyer kat sekolah tadik..cikgu2 kelas djh yang rendah ni...dok bising...sbb bekas2 anak murid depa yang da berjaya kat sek menengah...biler dtg nak amik hadiah last Tuesday...ader yang x nak tegur cikgu2 ni....biaser la...aku pun raser gak...bdk2 ni biler da naik sek menengah..selalunyer depa ingat cikgu2 djh 6 je...yang teramat la close nyer...cikgu2 yang x ajar djh 6 ni...mcm dipinggirkan jer...

Btul gak aper yang dorang bising kan....saper yang ajar baca ...kalau bkn cikgu2 tadika or djh 1....maner ader orang naik djh 6 trus pandai...

So...kepada anak2 murid ku...biler da berjaya ingatlah kepada sumer cikgu yang pnah mengajar....dari sek TAdika sampai la sekarang.....jangan la lupa jasa2 cikgu sumer...biar pandai dan berbudi bahasa...

2 Days 2 Go

Esok Khamis ..lusa Jumaat...budak2 la paling suka...cuti panjang...cikgu pun sama tumpang gumbira...barang2 atas meja pun dah angkut balik....macam nak pindah je...sbb. nye thn dpn kna dok tempat lain plak...

Esok pagi aku akan ke Shah Alam ikut Setiausaha UPSR ambik result di SK Seksyen 9 ...aku ikut je...selama ni aku tak pnah berpeluang gi ambik result...tup2 thn ni dpt peluang...cuma aku natural je perasaan...coz tak ajar year 6...n tak knal pun bdk2 nyer..

Aku doa sangat peristiwa semalam takkan brulang....selama ni aku sekolah sesi pagi gak...x pnah trlmbat bangun...semalam kul 715 baru trjaga...apalagik...melompat trus la tgk kat luar da cerah....nasib la semalam cuti peristiwa kerana Hari ANugerah Cemerlang...siap tahap gaban kuar umah kul 735...nasib sekolah 5 minit bley sampai...tak mo la macam semalam...

Isnin hingga Rabu depan still kna gi sekolah lagik...sbb siapkan hal2 admin....tak la kelam kabut....tak taula dapat trus kelas mana nak ajar ke tak....

Dan aku x sabo nak balik kampung...aku akan stay kat kampung seminggu lebey...Insyaallah kaalau ader rezeki dari kampung aku akan merentas tambak....tak taule jadi ke idak....pasport pun x buat lagik...tapi nak ke sana tak menjadi masalah sangat sbb pakcik husband aku memang dok sana n keje di JB....so...park keta kat sana n naik keta dia....Nantila aku update yer...jadi ke dak plan ni.

A Long Meeting

Aku baru jer balik drpd mesyuarat guru kali ke 3....dari kul 8 pagi sampai dkt kul 2...Alhamdulillah kali ni kpaler aku x sakit macam pas msyt kali ke 2...

Banyakla input2 dan tindakan yg perlu dilaksanakan...b4 cuti....best gak....sambil dengar meeting dok sblh member...da pnat dengar...wat "ketupat"...hahahahha...dlm meeting x delah owang2 kna tengking...kna sound aderla..biaserla ...seratus org lebey..macam2 hal dan karenah..

PAda aku minggu ni ader yg SWEET n ader yang BITTER...yg sweet sbb persembahan bdk2 da abis....da nak cuti sek...yang BITTER...tak yah la cakap...hanya owang2 tertentu yang tau ....nak cakap pun bender da buat.....cumer pas ni aku akan lbh peka lagi dgn tugas yg owang nak bagi kat kita...sama ada itu keje yang menjadi tanggungjawab kita atau tidak....kalau tidak....maksudnyer topup2 maner yang kita pnah trkurang...amal jariah...hahahahhahah....FINISH!!!

Azam....cuti seklah buat preparation for nex year..maner aku trcampak...aku x tau....thn ni aku hanya ikut ajer aper owang buat...so nexyear aku da tau skit aper preparation yang nak kna ader...terutamanyer ttg pengurusan kelas...mustahil aku x pegang kelas....kna pikir camner nak bg ceria kat kelas...

TApi kan...kalau aku dpt kelas ***....banyak sgt wane merah bdk2 makin hyper plak...sedangkan itu wane yg ceria...bermulalaha episod aku menrjah ke mane2 website yg tunjuk gambar kelas yang cantik2...

Tiap tahun azam baru...dgn harapan azam thn depan akan berjaya..AMIN

Entri untuk my Fren

Pagi tadik aku sms sowang kawan lama kat Muo dulu...sama2 guru KPLI LPBS yang still berjauhan ngan suami...sbb.nye maser kiteorng buat KPLI dia extend sbb prgnant..jadik dia bru posting awal 2008 instead of kiteorng 2006..


Maghrib tdik dia tel aku...."Akak x dapat pindah"...kesiannyer aku dengar...sbb aku pnah mengalami bender yang sama...nak diikutkan memang akak tu x cukup syarat...sbb x cukup 3 thn kat sek tu after posting...

Tapi aper yg membuatkan kami sumer geram dan sakit hati????

B4 aku tulis mintak maaflah kepada cikgu2 Jf yang budiman....ini memang luahan hati orng LPBS...

Dalam perjanjian kami memang kena dok 3 thn kat sek tu..rasenye sama ngan Jf....tapi aper da jadik?????melambak2 dan berbondong2 cikgu Jf boleh pindah suka sama suka....maner peginyer perjanjian yang diwar2 kan?????????


Aku ni tak delah sakit ati sngt klau sumer x bley pindah....aku tau depa ni ader komuniti memperjuangkan nasib JF...bukan macam kitteorang..

.knp nak pindah???? Ust dan ustazah perlu ikut lunas2 agama...berada di sisi suami atau isteri?????abis cikgu LPBS biaser bukan Islam gak ker????

Oleh kerana aku geram...aku pnah antar emel kat KPP bertanyakan macammaner plak ngan nasib kami ni...aku tak tau la dia bacer ke dak....tapi x lamer pas tu aku dapat tau depa tak bley tukar suka sama suka...BAGUS!!!!!!!!

Depa ni confident je bley pindah....nanti aku citerkan macam maner rintangan kami untuk mengisi permohonan pindah thn lepas>>>>

Sebenanyer bukan tak de cikgu LPBS yang terlepas dpt pindah...ye je owang PPD cakap " Cikgu2 GPK , jangan bagik LPBS ni borang pun...depa memang tak bley Pindah....!"

Erm aper da jadik????ader ustad tu bley terlepas dr BT PAhat ke JB...aper ke hal HJ A.... yang mengurus perpindahan cikgu2 sek rendah...ader ka sbb isteri ustad tu doktor ...dia bley pindah suka2 ...sape nak jawab??????

Sampai husband kawan aku naik JPNJ selidik macam mane bley pindah...sbb husband dia ACP POlis...berani la jumper sampai pengarah...aper orang JPN cakap???

"ooo....dia ni JQAF...."

Sejak biler ustad ni jadik JQaf...sedangkan aku ader buku graduation bukti yang dia tu LPBS....mane telusnyer>>>>>

Aku pun pelik dulu kat sek lama apsal pentadbir ni suka sangat kat depa....

Situasi ni berlaku thn 2007...thn ke 2 aku posting....

"AKu...sahkan ko thn depan...sekali ngan cikgu2 JQAF"

Aku jawab
"cepatnyer cikgu?"
"rezeki masing2"

Wah.....betapa hebatnyer mereka....aku yang tercongok masuk 3 thn baru nak disahkan...ini aku yang biaser2 jer...kawan aku yg sama posting ngn aku...kire owang kanan pun menerima nasib yang sama...yang J... tu...mser tu baru 3 bln posting da sibuk nak disahkan ....per citer???

Hebat sangat kah mereka dan teruk sangat kah kami?????

Kepada kak Add...bersabarlah...cuberlah buat rayuan...kalau tak dapat jugak...terpaksa bersabar menunggu setahun lagik...hanya orang yang senasib saja dapat memahami....dan bersabarlah kita menabur bakti demi mencari rezeki tanpa suami di sisi....sebenanye mengajar kita erti berdikari yang cukup besar....Tuhan takkan menguji kita kalau kita tak mampu untuk melaluinya...


Cheh.....ayat motivasi.....kuang3

Nak MaSak Aper???

Aperla aku nak masak ni....kadang2 buntu memikirkan menu nak masak...

Kalau ikan...bakar...goreng.....asam pedas...kukus (kalau sejuk x lalu)

ayam...sup...tomyam...kicap..sambal..kari

daging..x pnah belik...sejak aku kna high blood maser prgnant

Udang...sotong... jarang belik sejak aku ader urik asid tinggi maser prgnant...kadang2 beli untuk masak sambal

APER LAGIK>...kalau bley nak masak yg x yah guna santan!!!!!

BerJaYa AkhiRnya

Alhamdulillah...akhirnya aku da berjaya menyiapkan analisa peperiksaan untuk exam akhir thn...tugas aku cari nama2 penerima hadiah pun da settle...arini nak pas pada cikgu yang wat buku program...

Macam aritu aku cakap a...aku tension tgk banyaknye nak kena buat...

Tapi setelah aku duduk sekejao dan pikir maner satu nak buat...Alhamdulillah hampir siap...Buku LAB da settle...tinggal tandatangan GPK saja arini...so arini aku akan menghantar satu bag Santa Claus kat GPK ..

Seterusnya...biler da tandatangan dr GPk aku da bley masukkan semula buku2 laporan budak ke dalam fail masing2...n aku nak mintak budak 2 sendirik masukkan kat dlm fail depa...cepat skit keje aku...tinggal update muka depan Fail Peribadi Murid2 je....

Harap2nye berjalan ngan lancar...Insyaallah...Pastu semalam aku tgk sorang kawan isi buku rekod kesihatan...yang aku x pnah isi b4 ni...sbb slalu cikgu djh 1 ngan djh 6 je yg isi...tapi tgk owang da buat buatla....tapi ader gak bender yg aku " nak idup...pandai2 la buat..kalau da sempat".....hihi.....maner bende yg bley estimate...estimate...Understand????????

Ader seminggu lebey lg....Khamis ni nak buat streaming kelas....Next week Hari Anugerah Cemerlang...

Aperla Keistimewaan Hadif kat Mamak

Hahahaa.....ni selalu terjadik kat Hadif...aku x tau la anak2 korang pun macam ni gak...ataupun sumer mamak2 suka kacau bdk2 ..

Biler makan kat kedai mamak je...org2 mamak tu suka la melayan Ahmad Hadif ni...dia per lagi...suka ahh org layan dia....kat depan umah aku ni ader satu kedai runcit mamak gak...ader sorang pkerja dia pun cukup suka ngan Hadif kalau dtg....Hadif pun da knal ngan abang tu...

Kat Pam Minyak pun macam tu...sambil tunggu nak isi minyak tu sempat lagi main kat cermin kat bangla pam minyak..hahahha

Sampai kakak aku cakap apsal sumer bangla ni Hadif suka???? yang gelap2 tu la yg dia suka...kalau yg "putih2" dia x berapa sangat...tapi kalau mammak..India...pakistan..Bangla dan sewaktu dengannya...wah...bley jadik geng...

Rumah oo Rumah

Ramai owang tanyer bile nak pindah...biler nak pindah???

Ujung thn...huhu...da nak sampai ujung..jgn sampai awal thn plak...


Ni yang leceh biler gov loan....biler part proses kat Pejabat Tanah mesti sangkut...aritu sangkut maser nak wat gadaian....ni sangkut untuk tukar nama plak....geram je....

Takkan nak proses pun lambat...cakap 2 minggu leh settle...org follow up ckp lagi 2 minggu...lembap btol...

Once kat Pejabat Tanah settle....baru gov akan release kan payment.... tu la beli umah kat sini lagi..biler berusurusan sumer kat Shah Alam yang besar kawasan nyer...nah...terima ahhh...


Kalau beli kat Sepang ke semenyih ke mesti kurang lembap!!!!

Ni masuk bln ke 2 husband bayo sia2 je kat owner lama...sbb kunci da amik..kalau x amik kunci takut dia mintak bayo interest lagik leceh...

Muler2 dulu nak masuk umah tu bodoh2 je..tak yah wat aper2 reno....tapi imah tu umah lama...kalau x buat something...macam dull je....tak de "nur"....so kalau ader wat kat living room bender yang mencantikkan ok la skit kot..aku ni dah le x reti pasal interior designer ni.,.,.,nak upah owang x mampu.

Cakap ngan husband pas tukar nama ,...kita suh abang aku wat dulu cornice la...porch keta buat kendian tak pe.... x nak plak....nanti berabuk...susah nak kuar masuk....aper nak buat..da laki aku kata gitu....tahan je la

Da tukar nama bley lagik aku apply kuarkan duit KWSP ....bolelah menampung beli barang2...wat kenduri..harap2 nak kuarkn KWSP tak la selembap Pejabat Tanah.

WEEKEND lagik

Skang da dkt pukul 1 tgh ari...masih mengadap cik lappy lagik untuk menyiapkan analisa final exam...

Semalam aku macam tension biler memikirkan knp banyak nye keje aku x siap lagik... last week free period kat sekolah x de sbb sibuk tgk budak buat latihan...jeles je tgk kengkawan siapkan keje dorang....so..smlm majlis tu da settle n aku da free...

Aku wat plan sendiri utk malam td dan arini..

MAlam tadik aku siapkan dulu report card budak2...yang kat umah ok la....ader separuh lagik kat sekolah....da siap tampal markah n buat ulasan...cadang nak mintak pak guard bukakkn pintu bilik guru arini...tapi tgk la ...kalau berbaloi aku pegi...kalau macam x sempat nak buat biar je la..


Pagi tadi sampai ke la ni aku buat analisa setiap tahun...ader 28 buah kelas untuk aku key in analisa setiap subjek...Alhamdulillah kali ni berjalan lancar...cumer nye aku kna salin balik aper yg aku buat dlm Excel ke Word...sbb nak selaraskan ngan S/U peperiksaan sessi pg...huhuhu..


Baru jap ni my fren anta kat umah markah kelas dia...n menunggu lagik sorang... untuk anta kat aku...

So....adakah ptg ni aku bley pegi berjalan-jalan????? ....BESTNYE!!!!

Last week da makan nasi kandar...minggu ni aku rase gatal je nak makan lagik...padahal tak delah sesedap mane nasi kandar tu bagik aku...tapi bukan bermakna aku mengidam ye...blom lagik>>>>>>>>

Tgk aa.....search2 maner =kedai nasi kandar yang best.....

PAgi tadik breakfast capati..n pagi2 buta aku da bersihkan dapur sumer...sbb arini emmang aku x nak masak....nak siapkan kje ni....so...pas my husband n my son bangun..,bleyla aku ajak dorang kuar...sebenanya lapo gak...tapi x de makanan instant plak kat umah ni...stok roti pun da abesh..

Semalam husband kena keracunan makanan...pukul 7 aku anta dia gi kinik...da x larat sangat...arini ade lagi saki baki sakit semalam la...tapi surfing still ok lagi...bley dok lg dpn laptop..jangan mare!!!

Ok...aku nak mengexplore dapo..aper yng aku bley makan...huhu...delivery McD???? Mcd da x best skang..walaupun MCD depan idung je jarang pun makan kat sana.

Aku dan Diriku

Lama tak sempat update blog.Minggu ni aku agak bz ..Markah budak da siap tanda.Kna kumpul markah. Settle da..arini nak print marksheet n tunjuk kat budak b4 aku print slip keputusan dorang untuk diserahkan kepada parent..

LAB (Laporan Adab Belajar) separuh jalan. Esok aderlah hari kemuncak program Bacathon kat sekolah. Aku kna jadi AJK persembahan..Aku pun x tau awat kat sini nama aku slalu diletak jadik AJK Persembahan... aku paling susah hati biler jadik AJK Persembahan..

Sebabnye ape???? aku tak kreatif!!! aku takut x dapat bagi full commitment...x dapat sangat nak bagik idea2 bernas....jadik biler kna latih tue...aku rase macam rendah diri...huhu... 1st aku jadik AJK Persembahan maser sambutan HAri Guru...wat tarian moden ...maser tue aku dapat tolong bab berpantun je...n buat persiapan untuk persembahan....2nd ...maser sambutan HAri Kanak2...wat tarian rancak ala2 cheer leading ...lagu AEIOU...tu pun partner yang banyak wat step.. aku??? wat POMPOM..hihiihiii...tapi maser latihan aku tetap ikut gak ...x delah menghilang jer..

Esok wat persembahan yang sama...cumer memurnikan persembahan yang lama...Alhamdulillah kawan2 tolong even dia bukan AJK persembahan....ader lagi satu majlid..HAri Anugerah Cemerlang..nampaknya nama aku x de rasenye dalam AJK Persembahan..bolelah menarik nafas lega....

Aku as S/U Peperiksaan sessi petang skang bertugas untuk mencari nama2 penerima hadiah..mengikut kelas...n macam exam mid year..aku kna wat analisa keputusan peperiksaan setiap tahun...


Harap2 nexyear nama aku tak lah kat AJK Persembahan jer....nak gak tukar2 raser yg lain...kat sek lama nama aku x pnah ader kat Persembahan...sbb aku x tau seni sangat!!!!!!

maser kat sek rendah cikgu pun x pnah nak pilih aku...maybe sbb dorang tau aku ni memang "kayu"....n akhirnya sampai ke tua biler suh menari x reti!!!! kawan yang dulu yang faveret cikgu tu samapi ke besar ader talent menari....pastu masuk plak sekolah Agama...maner ader menari2 ni....lagi la ....tapi ada gak schoolmate aku yang pandai .....dah gifted...AKU????? memang x der...\

Nantila aku carik maner2 kelas tarian...kelas melukis.....biar pandai!!!! kecik2 tak mo blaja da tua baru sibuk nak blaja

Aktiviti Hujung Minggu

Malam tadi ky MIL tido kat umah..pagi tadik after dorang balik aku pun kuar la berjalan2...destinasi???? kedai mamak kat PJ tempat 1st time kiteorng kuar makan... b4 tu trus ke Shah Alam dulu.

Terasa teringin plak nak gi SACC Mall...maser bln 2 aritu aku gi Pejabat Penilain....nampak SACC Mall ngan Kompleks PKNS yang berdekatan...maka aku pong pergilah...SACC mcm tempat lain gak...banyak kedai2 kecik...owang pun x ramai sangat...hajat di hati nak mencari tudung instant dari Butik Anggerik Avenue..... tapi x delah cari yang beratus...pilih2 berkenan kat satu tudung sarung....mula2 berangan nak bli yang ader terbelah...tapi macam tak reti sangat nak pakai...so...sbb langkah tidak membuang duitku begitu shj...aku beli yang design biaser jer...

Review...

murah skit dari Ariani...tudung Ariani pada aku susah skit nak dijaga..paling bagus anta dry clean....bagi aku yang tak banyak sangat duit ni ...biler tudung mahal skit tu emmang la sayang....

rege tudung yang aku belik tadi RM60....dari jenis kain lyra...tapi ader corak yang senada...means bukanla warna nye belang2...setakat ader line2 kat tudung...x delah polos sangat..cumer kalau tudung Ariani size muka ader...so...ngam2 pakai..tak yah guna brooch....kalau tudung Anggerik ni besar skit muka...kna pakai brooch... awning plak keras skit...n kata salesgirl tue...awning tak mudah patah.

So...my MIL kalau nak cuber tudung jenama lain..bley la kiteorng bwk ke Butik Anggerik Avenue di Sacc Mall or PKNS Shah Alam....skang ni my MIL mmang banyak koleksi tudung Ariani...aku...cukupla ader satu....kna kumpul skit2...hihi..

pastu gi kompleks pkns shah alam...ader banyak booth baju kat tgh2 nye...memang plan nak belik blouse...lastweek maser nak gi zoo...husband tanyer...tak de baju baru lain ker???? cinnyer aku memang da lamer tak beli baju blouse....lastweek dapat sepasang kat Bangi...arini nak carik lagik...2 ok....1 tak muat...huhu...melayang duit...saper yang untung??? anak sedare aku ler....maner2 baju tak muat memang aku bagi kat depa...drpd tgk baju tu terbiar je...baik bagik orang...kadang2 anak sedare aku yang djh 3 pun muat baju aku....cuber bayang ....

pastu gi PJ....pusing2 ...aku raser mamak kedai makan tu da balik India...tak der jumper pun....tak ingat kedai maner satu...tapi raser2 macam da x de...aper lagik...makan la kat tempat lain...kat foodcourt area PJ galk....Zainul Nasi Kandar kat PJ Newtown..rame btul org...cumer tempatnye panas sikit. tapi best la jugak...cumer tekak jawa aku ni tak bley makan nasi kandar banyak2...

Pastu gi Digital World...kat depan bangunan yang runtuh kat Seksyen 14...sbb husband nak beli Portable Hardisk....aku nekad...kalau dapat kuarkan duit KWSP untuk beli umah...aku nak guna kan 2k untuk beli laptop...bestnye kalau ader laptop sendirik...

Hadif kepenatan...n skang dia da tido...pasni nak makan malam ngan mi hailam sarapan pagi tadik....tanda kertas exam...goal......siap malam ni...sok pagi....keje paling tak suka nak buat iaitu iron baju....huuuhuuuuuu

Update Hadif


Da lamer aku tak wat entri khas untuk anak bujang aku...hihi...Ahmad Hadif Aiman...so auntie2 yang nak tau citer Hadif bley bacer yer...layan>>>>>>>>>>

Hadif da pandai bacer doa makan...tapi doa makan tu merangkap sumer doa2 yang lain..doa nak msuk keta...doa nak jalan....tapi pelat2 dia la...pastu doa tido ...bley ingat yang bahagian "ahya wa amut"...tapi doa tu kna bacer malam je..kalau siang2 suh bacer tak nak...

Lagi satu bacer Al-Fatihah da bley tangkap skit2....kire setiap ayat tu ujung2 dia da ingat...satu ayat je yang "Maliki ....." dia bley hafal sampai abis satu ayat...Alhamdulillah..bley la tue Hadif..kalau selalu bacer nanti Hadif jadik pandai yer...

Mulut dia memang banyak....sumer bender da tau...cakap pun ala2 owang dewasa...
Kadang2 dia tanyer

"Ibu..beli tak maner?" (Ibu beli kat maner?)
"Ibu beli kat kedai"
"Owh....ibu beli tak kedai " (oohh...ibu beli kat kedai )

Pagi2 ni jadual tv HAdif

8.00 pagi : Hi-5 ntv7 or Bob the Builder
8.30 pagi : Mickey Mouse or Handy MAnny tv2
9.00 pagi :Mari Mengaji
9.30 pagi : Wonderpets or kartun2 tv 1
10.00 pagi : Hi - 5 (mesti)

So....kalau waktu pagi sennag skit ibu nak jaga Hadif...dia syok layan tv..hihi

Kalau telefon nyai...atuk ker...nenek ker...dia la yang sibuk nak cakap dulu...siap kepit telefon bawah telinga macam org bz tgh cakap...;cakap la sampai puas..kadang2 nyai ngan atok pun x paham ap[er Hadif cakap...tapi aper sellalu Hadif cakap ...aderla betul...citer yang berlaku la,...report kat atok...

Skang ni Hadif x delah tido awal macam kat kg..paling awal pun kul 10....sampai dia raser ngantuk.....tutup tv....masuk bilik tido...

Bangun pagik kalau abah dah tak de...mulalah nak melalak..sbb.nye tak dapat babai abah....kadang2 kalau abah tak tgk sampai terakhir nak jalan ..pun bley nangis gak...tengokla sampai puas hati..keta da jalann...

Ok....yang lain citer lain kali...doakan Hadif jadik anak soleh dan pandai...berbakti untuk agama dan ibu abah yer....cayang amad

Soalan Cepu Emas

Pagi ni aku dapat sms n call dari kawan lama....satu sms pagi2 kwn aku bg motivational quotes plak...sorang lagi kawan baik kat sek lama...call sebab aritu aku ader sms dia..

Aper lagi ...dua2 orang tu tanya soalan cepu mas kat aku...aper agaknye yer???????? Aper lagik.... "Biler Hadif nak dapat adik??" ...kalau la macam bley order tosai kat kdai mamak snang kan>>hahahha

Akak tu senyap2 dah 5 bln pregnnat...rame sangat ajak aku bersalin thn depan...meh..kan senang klu macam nak ajak orang pegi pasar malam...aku cakap ...thn depan panjang l;agik..ader 12 bulan.....hihi...tak awal..tgh....x tgh..... ujung......

Hahahhhhaaa.....suami ku jangan nak senyum2 kambing plak bacer entri ni....yooooo....abang kena sembahyang hajat banyak2 la...bagi terbukak hati ni....lagi bagus n afdhal kan...buat sembahyang istiharah skali....biar Allah bagi petunjuk aper yang terbaik buat kita...tak gitu???

Mesti orang yang x tau citer aku pelik....knp aku takut sangat nak prgnant lagik....dulu mase baru kawin memang la plan...nak anak banyak ni banyak ni....tapi lepas 1st prgnant aku raser takut sangat untuk menghadapi saat2 tu....bukan aku takut nak bersalin...tapi time prgnant tu..

Maser prgnant kan Hadif aku dok kat kg...so..banyaklah maser pregnant aku bersendirian...tak taulah stress ke aper...aku x delah mabuk2 sangat...cume biler masuk minggu ke 29,....bermulalah episod yang bitter to remember..

Aku kna tahan wad...sbb nye PE iaitu Pre eclampsia....Tekanan darah tinggi n kehadiran protein dalam urin....tapi badan aku x de bengkak2 pun...aku tak taulah memang ader masalah buah pinggang ke haper...

BAyangkan aku dok kat wad selama 40 hari sebelum bersalin...time tu orang lain best je bermanja2 ngan suami...aku dok la kat wad tue...ujung minggu je husband datang..lagi la sedih...kakak aku n abang ipar aku la yang jadik pelawat setia ku hampir setiap hari..jasa mereka tak akan aku lupakan..

2 hari sekali aku kna amik darah...satu tabung..bukan skit..sbb nak pantau kandungan asid urik dalam badan...baru aku tau menatang aper asid urik tue...tapi hampir sebulan dok amik darah aku...dktr cakap tak payah teruskan...sebab x de guna...ventilator tak der....

Kalau nak deliverkan baby yang premature...kna sediakan ventilator...aku pnah tanyer dktor pakar kat situ....aku cakap...biler nak deliver kan baby ni...sbb nye da 2 kali aku punyer ventilator di pass kat orang lain...aku da tak larat nak tunggu...dari 34 weeks sampai 35 weeks...
tp paling aku x leh luper ...ketua O&G Hospital Bt Pahat tu cakap aper

"watpe nak deliver baby...kalau deliver tak blh nafas tak guna...mati jugak"...

Aper la punyer doktor....orang dah le ade darah tinggi...cakap macam tu plak...ko nak marah2 marah la nurse2 ko..apsal nak cakap ngan patient macam tue..harap je dah jadi "hajah" ..tapi bahasa...kesat giler!!!!!!

Maser tu aku raser geram sangat... aku doa...anak aku lahir tak perlukan ventilator......dan akhirnya maser 35 weeks sorang doktor pakar India...dapat book kan ventilator untuk aku...n alkhirnya Hadif lahir tanpa perlukan ventilator...makbul doa aku...

So....kenangan lamer masih lagi aku ingat2...sampai biler??? HAnya Tuhan Yang Tahu aper yang terbaik untuk aku...doakan la hati aku terbuka untuk beranak semula...

Exam Week

Minggu ni merupakan minggu final exam...budak2 exam..cikgu pening tanda paper...Alhamdulillah kali ni aku tanda paper berjalan lancar...walaupun sesekali aku kena menaruh "minyak cap kapak" kat kepala aku ni...huhuuuuuuu

Paper BM penulisan..satu kelas da siap...tapi aku x finalise lagik..aku tulis dulu mark guna pensil tgk overall 2 klas perlu ditambah or dicheck balik ke tidak...

Paper Matematik da siap...paper djh 2 sennang tanda...cumer aku x tau nak bg consideration ke tak kat beberapa budk yang x siap jawab...

Paper Bm selalu jadik masalah n rase r geram je biler tanda...adakah aku x ajar bdk2 ni????? adakah aku x cukup ajar???? adakah aku x pandai mengajar???? itu yang bermain di fikiran biler aku tgk paper bdk2...

Kalau yang ok tu ok la....b4 exam cikgu dok cakap cara nak wat karangan catatan...tapi masih ader yang x ikut...buat macam karangan biaser...da cikgu cakap karangan kena ader perenggan...buat jugak satu perenggan...pening cikgu!!!!!!!!!!!!!!!! itu baru tgk appearance karangan blum bacer lagik isinya..........

Ada gak budak2 yang bukan Melayu bley buat ayat yang bagus....dan ramai jugak bdk2 yang Melayu yang x nak dengar n ikut cakap cikgu..........Bahagian ulasan.....berbuih mulut cikgu cakap ayat pertama macam ni macam ni.....tapi ader gak yang buat bender yang sama.............

Pas exam ni ader beberapa minggu ni aku akan buat lagi banyak latihan terutamanya bahagian C paper BM iaitu Ulasan....Tak delah cikgu tahun dpn tanya [lak...saper la cikgu BM dia ni....dok salin balik ayat daripada petikan..itu bukan ulasan....berpandukan perbuatan baik or negatif kna carik nilai murninya dan pengajaran...


Biler bina ayat....buat ayat yang terlalu umum...padahal kat gambar macam2 aktiviti orang buat...

Tahun depan x taulah aku dicampak ke maner>>>>>>>>>ke sessi pagi kah???? di sessi petang kah???????? ajar matematik kah??? ajar Bm lagi kah???????? Ntahlaha....cume harap2 nye r aku x dicampak ke sekolah baru.....sebab tahun depan aku da pindah kat umah btul2 depan sekolah ni........janganlah aku dicampak ke sekolah lagi jauh. Sebenanye sekolah baru tu pun x delah jauh sgt...cumer sbb da beli umah kt taman ni....biarlah dkat trus.

Kengkawan aku yang keje kat ofis ...mesti kelakar bacer citer aku ni...ye la depa keje kire duit kuar masuk....wat akaun....aku buku lejar pun x der....buku latihan je banyak...hihiiiiiii......agaknya kalau aku nak keje partime jadik account assinstant ke ...ader org nak tak???

Pikir nak carik side income untuk menambah income yang ader....tetapi tidak menjejaskan profesion aku skang ni...kalau tak pun aku jadik Jutawan Internet!!!!!!

Zoo Negara

Wah!!!!! Bestnyer semalam Hadif dapat pegi zoo...nak pegi zoo ni da lamer trtunda..memula nak bawak maser bln 3...tapi husband patah kaki...pastu da baik kaki H1N1 plak...skang ni baru dapatla pegi.

Zoo bukak kul 9.00 pagi...tapi kiterng sampai kul 10...parking banyak lagik..tak perlu jauh berjalan...tiket RM25 dewasa...Hadif free (bwh 3 tahun)






Gambar memang banyak snap ..tapi tak sempat nak edit kat Photoshop..kalau nak upload sumer mesti lembap jadinye blog aku...so...frenz...u all bley la browse kat my Facebook k...banyak lagik gambar kat sana.







Semalam Hadif saje jual mahal bile nak tangkap gambo...nyampah tol>>>>> tgk tu muka budak kontrol encem...hihiiii....semalam pakai baju soldier..pastu masuk2 tgk ader topi soldier..belikan la untuk dia....so lengkapla kelengkapan soldier untuk Ahmad Hadif.




Kalau nak naik tram bley gak...bayaran RM 4 kot...tapi aku x naik..ingat nak naik after siap pusing...malas plak...jalan je la...






Orang paling suka mestilah Ahmad Hadif. B4 ni Hadif tgk kat tv je..kalau tak pun tgk dlm buku2 kesayangan dia ni je...yang Hadif slalu tgk...dog....horse...monkey (blakang umah kat kg ader banyak)



So....Hadif excited btul...kalau dia kecik lagi mesti x de perasaan...disebbkan da besa n da pnah haiwan2 tu...so dia lagi suka..





Banyak la haiwan Hadif nampak...badak...elephant...lion...zirafah..,tortoise...snake...donkey...horse...seladang...monkey..mawas..





Biler balik pun dia bley citer kat atok , nenek, nyai binatang yang dia nampak...



siap cakap lagik "atok....amad nampak badak...badak tak sok gigi...badak tak kumur2..."






hihi..da memang keje badak berendam Hadif2....tak payah nak kumur2...dan biler nak balik tu susah sangat nak ajak balik nak tgk badak...nasibla ader maser tu badak berendam..dan dia x perasan...klaau tak..jenuh la nengok badak je...






Bestla kat sana...kemudahan pon banyak...tandas bersih...surau besar..kedai makan pun byk...tapi mahal la skit..kiterang x makan pon kat sana..da breakfast makanan berat..so bley bertahan lagik sampai ptg...





Aku bawak nugget dr umah...tapi trtinggal dlm keta.so after kuar baru makan...kat dalam makan icecream...popcorn je..



tapi semalam 2 kali aku nampak haiwan2 yang tgh wat "projek"...hihhhhhhiiii...memula nampak kura2 gergasi dok syok...pastu gi kat ape centre....aderr lagi asyik kat atas pangkin...huhuuu...........bodoh 40 hari...kuang .....kuang...kuang........


Aper review kami ?????????





Sesuai untuk bawak anak jenjalan..kalau bercinta tu...x tau la...


harga tiket worth it..


bley pegi lagik...




cumer kaki aku bertambah sakit sbb kasut scholl aku x seselesa yang diharapkan...
maybe sport shoes kasut yang paling selesa untuk aktiviti berjalan ...huhuhhh





Best Weekend


Bole aku katakan semalam aderlah sabtu yang paling best1!!!!!!!!! Early morning aku da siap2 untuk pegi berjalan-jalan hari ni...kiterang kuar umah kul 8 lebih....breakfast di kedai mamak dekat ngan umah...pastu straight gi Zoo Negara..

Balik dari zoo sajer nak jalan2 kat Kampung Baru....da lama btul ttak gi Kg. Baru....rasenye last aku gi kg Baru 3 tahun lepas....itupun sbb ader kenduri di umah sedara sblh husband...after kawin tu je la kot peginye....

Disebabkan da lamer x pegi....jalan pun terpusing-pusing...nasibla Hadif da lena sbb pnat berjalan di zoo....memula salah masuk simpang...aku pun x biaser sangat ngan jalan2 area Bukit Bintang...sebenanya mula2 da nampak signboard Pusat Bandaraya..tapi ntah macam maner trlepas plak....da trsekat kat area Jalan Imbi...punyerla susah nak dapatkan Jalan Sultan Ismail...pastu sampai depan Lot 10 sepatutnya da btul jalan...salah balik...last2 kuar ke JAlan Tun Razak semula n masuk ikut KlCC - Jalan Ampang - Jalan Sultan Ismail - Jalan Raja Laut -Kampung Baru..

Huhu...lamer la gak pusing2...tapi sbb tak de nak kejar aper2 ...x delah tension sangat....cumer husband la.....dia yang pnat drive...biler da sampai Jalan Raja Laut ok la...jalan tu da biaser lalu maser keje kat Al Jeffrii dulu.

Sampai Kg Baru ...husband gi solat Asar dulu...disebabkan da sampai sana....so...nak la makan nasi lemak antarabangsa yang terkenal itew....tgk2 jam baru kul 5...singgah minum jap kat kedai belakang masjid...minum teh...roti bakar n mee goreng share...pastu nak carik lokasi nasi lemak plak...search kat internet da tau nama jalan...tapi lokasi nyer tak jumper...

Rupe2 bile dapat tgk dromoz....simpang sblh je ngan Masjid Kg Baru...aper la...maklumlah orang x de GPS....kalau ader GPS senang la....sampai kat depan tu...lum bukak lagi..kul 6 baru bukak...kedai nye sempoi je...tapi meja cepat je pnuh...dok je la kat mane2...dapatla kami makan nasi lemak antarabangsa...

Ist time makan kat sini...maser keje kat KL lagi...aderlah kisah di sebalik macam maner bley makan kat situ...n aku ngan husband yang tau...tapi skang ni dia cakap..."Ahhhhh malas nak ingat...da kawin pun...da ader Ahmad HAdif pon..." hihi....mesti kenangan x best...hihiiiiiiii

Sampai umah kul 7 lebey...letih btul...tapi best...pasni kiterang nak gi plak kedai mamak kat PJ Oldtown ....iaitu tempat makan 1st time kuar makan samer....kuang3......maser tu aku da abis blaja tau.....

Selesa Beach Resort Port Dickson

Ni entry review untuk hotel yang kiterang dok kat PD lastweek...Bawah ni gambo bilik...type superior club.....RM 260++ katil x de double..so husband cantumkan jadikla double gak. Gambo kecik tu Hadif...dari balkoni yang mengadap swimming pool.



Ni pemandangan dari parking lot...bercirikan Minangkabau.



Gambo atas ni aku ambik pagi2 dari balkoni bilik...so ..tak dela orang2 swim kat situ...cantik je pemandangan...cume dr bilik ni x jelas sangat laut...cume dapatlah dengar bunyi ombak...bley berangan jap...dok kat balkoni sorang2..


Oleh kerana kiterang nak bilik mengadap laut or pool...so ..kali ni memang kna jalan jauh dr lif...memula Hadif macam nak nangis gak biler lalu tempat sunyi ni...nasib da lalu beberapa kali ok la..nak mengangkut barang la leceh..jauh!!!!
Bilik ok la...bath tub ader..bley berendam....cumer takleh iron baju dalam bilik..nak iron kna gi ironing room...so kiterang belasah je pakai baju x beriron...
Harga bilik inclusive breakfast for 2...so ...dapatla makan...banyak jugak pilihan...pagi tu ader mihun, roti jala, bubur, untuk western cume der tomato ngan marjerin ngan baked beans...pastu aderla roti, ommellete....tapi x amik pun ommelete sbb queue panjang.... desert ader buah n 3 jenis kuih tradisi melayu...overall makanan bley la...
Hadif plak x nak makan...dok mengadap tingkap tgk org main bot pisang..
Kiterang check out awal ..kul 10...bangun tido dapat memo dr pengurusan..mintak guest check put kul 12 sbb hari tu depa banyak dapat tempahan bilik...kiterang pun bla awal gi umah abang aku...
Pasni tak pyah la nak carik2 bilik mengadap pool...adap jalan pong ok gak...bukannye nak dok kat bilik je....lainla kalau berdua dulu...x payah kuar bilik pun x per...hihhhhiiii

BZ.....BZ

Setelah bercuti 4 hari...minggu ni memang memerlukan kekuatan fizikal dan mental btol....nextweek budak2 nak exam....so..kna siapkan tanda2 buku dorang...tapi ader gak yang aku terkandas x tanda lagik...jawapannya time exam suh depa bawak...pastu aku kutip...biler mau tanda...itu lain citer..

Lagi2 ujung tahun ni macam2 bender yang kena isi.....

kad laporan koko ( half way)

Laporan Adab Belajar a.k.a LAB ( rekod sahsiah murid...tapi aku x tau la kat skola ni biler parents nak tgk....sbb maser open day pun depa x sempat nak tgk sumer...pastu x bawak balik...nothing (ader lagi 2 kelas kna buat...trmasukla kelas yang aku jd guru kelasnye)

PLBS iaitu rekod lisan (85 % settle...tinggal cop nama aku n nama GPK )
opsssss....kelas aku sendiri cikgu BI tak isi lagi..

Sumer ni kalau bley memang nak settle b4 exam...sbb after exam sumer sibuk nak tanda paper...pastu ujung tahun singkat gak maser..dah nak Hari Anugerah Cemerlang....janganlah kepaler aku nak pening2...biler kna tanda paper karangan je...pening!!!!!!

Hari ni barula aku dapat melegakan diri sekejap....walaupun tgh ari ni ader taklimat dari GB...aku pegi je lah....x tau aper yang akan dicakapkan...dengar je ....terima je.....

Esok.....Insyaallah kiteranng nak gi Zoo Negara...seumur hidup x pnah pegi zoo ni...harap2 Hadif enjoy biler gi sana....tunggu!!!!!!!!! gambar kiterang ngan gajah ...zirafah plak yer..

Cuti2 @ Port Dickson










Dah lamer giler x pegi bercuti..last bln 6 tahun lepas PD gak..tu saje la destinasi percutian yang kami mampu pegi wat mase ni.....raser dpt gi PD pun bestnyer...hilangkan kejap penat keje selama ni...

Aku tempah carrot kek sempena hari jadi ku yang da lamer lepas...so...dapat bg makan ramai skit owang....memang sedap kek tu...pastu wat puding koktail n goreng nugget untuk anak2 sedare aku...

Aku bertolak kul 1000 pagi...ingatkan jalan sesak....Alhamdulillah sepanjang jalan ok je...sampai2 terus gi umah abang aku kat Telok Kemang....lunch kat sana....lepak2 ..kul 3 kiteorang check in kat Selesa Beach Resort...jaraknya cume beberapa km je dr umah abang aku...saje...da lama x merasa tido hotel........ petangnye turun ke pantai kat hotel....aku n husband je yang mandi...kali ni Hadif x nak jejak air pun..menangis macam ape...last2 dia main je pasir ngan tools pasir yang dia bawak..

Hadif pun sebenanye demam...tu mood nak mandi pun x de..selesema lagik...sbb da book bilik pegi gak....malam nye gi umah abang aku balik..jiran belakang umah dia ader open house...makan free lagi...pastu balik hptel tido......

Pagi tadik after breakfast..jalan2 kat pantai..pastu kemas2 barang n balik semula gi umah abang aku..pagi ni mandi kat laut dkt umah abang aku plak...ingatkan Hadif nak lah mandi biler tgk abang2 sepupu dia mandi...tapi sama je..kiteorang sume da masuk dalam air...still tak nak mandi lagik...biler tangan bye kotor suh aku amik air pakai baldi dia...sabau je la,...

Balik2 abang aku tgh bakar kambing...lamb chop gitu...pastu ader ayam panggang ngan ikan kukus..ikan skit punye besar......yang ader cume aku n kakak aku yang kat cheras je...yang lain x jadik nak turun....aper lagik...husband ku melantak la 6 keping daging kambing...sendawa pun bau kambing...aku makan gak...dagingnyer pun x delah sekuat bau daging kambing kampung...sbb abang aku cakap ni kambing Australia....kurang lemak kot...n kambing muda....

Da kenyang makan...rehat2 ..kul 3 bertolak balik..balik ni pun macam2 aku bawak....bertukar2 makanan yang kakak aku bawak....kire sepanjang kat PD x de makan kat kedai...cume tadik on d way...singgah kat kedai depan jalan amsuk ke kuartes UPM ni...terkenal ngan kuih koci nye yang sedap....tapi bile sejuk...santan cair yang membalut kuih tu da jadi keras gak....

Gambo x de upload lagik...kna tunggu Hadif tido dulu...

Best raser dapat mandi laut...walaupun muka ku pedih kna air masin.........macam Jacuzzi bile ombak mendesah......

Muda Mudi Masa Kini

Sebelum aku menulis entri ni aku nak mintak maap bebanyak kalau ader yg terasa biler bace entri aku...aku x de kekuatan untuk tegur secara lisan...so....diharap jika terbacer entri ni dapatlah diambil manfaat nye bersama...

Tajuk pun muda mudi...aper yer....tentu anda sumer pnah bercinta???masih ingatkah anda tentang zaman bercinta dolu2????????? aku pun pnah gak bercinta dari 2002 hinggalah kini........b4 tu x de yer.... dan banyaklah kisah2 di sebalik perkenalan itew...

Aku nak kata aku baik x gak...ader gak kuar dating....sebulan sekali kot paling cepat.......bukannya aku warak tak penah telefon...kalau telefon tu biaser la... kuar makan aderla gak..sbb aku kat kampung n husband kat tempat lain...jarang2 la dpt jumper..telefon je..

Itew kisah aku...ape aku nak citer??macamana ek nak mulakan....

Kalau b4 kawin da biaser pegang sana sini...aper kelebihannya berkawin?????bezanya kalau yg pompuan dulu "cik" n sekarang "puan"....aper "powernye" majlis membatalkan air sembahyang kalau dah biaser pegang2 tangan?????? memang zaman bercinta tue ..bender yang berdosa tu la yang kita dok suke sangat nak buat...tapi kena la ingat...dosa dan pahala...

Kalau pun mase bercinta ade aksi2 yang lagak seperti pasangan suami isteri janganlah tunjuk kat orang...orang akan tau...kalau la nak bergambar yang lebey skit aksi nya...sekadar simpan lah untuk tatapan sendiri.....janganlah tunjukkan kepada dunia yang anda sedang bercinta....kalau pun anda tak malu menunjukkan aksi2 itue.....jagalah maruah ibu bapa anda....walaupun anda katakan ibu bapa anda sporting...cumer "nornilia" je yang kepochiii...

Aku bukan nak menegur artis yang hidup penuh dgn glamer..itu dunia mereka...aku x kuasa nak menegur mereka...aku tegur sanak sedare...kawan2 yang aku kenal.....kalau raser da cukup berkemampuan...kawin cepat2.....aku salute ngan kawan aku Lyn....kawin awal...umur 28 tahun anak da sekolah tadika....tak pelah bagus....

MAse lepas kawin panjang..maser tue da x de batas lagi antara suami isteri..time tu jangan plak nak pegang sehari pun x dek...sbb dah puas bercinta...huhuhuuuuuuuuu


Tolonglah jaga maruah ibu bapa...kalau mak pak anda x marah...anda masih ader sedare mare...bukannya anda yatim piatu tiade saudara mare....sumer orang ade susur galur sendiri....ingat ,....jadikan kisah2 orang yang terdahulu jadikan pengajaran....amik yng baik buang yang buruk......

KAlau nak marah bacer entri ni marahlah...suka ati aku nak tulis aper yang aku raser....cumer aku harap sangat sanak sedare aku dijauhi daripada perkara2 yang mengaibkan.

Ayam Bakar Wong Solo @ Bangi

Malam tadik lepas carik bej baju sekolah Hadif kat Manjaku BAngi...kiterang survey la tempat2 makan kat area Bandar Baru Bangi ni....jalan2 nampak satu kedai makan baru...iaitu Ayam Bakar Wong Solo ...nama pun da Solo..pastinya dari Indonesia...

Kalau tempat Solo tu dekat je ngan kampung bapak kat kat sana....dulu masse abang n mak bapak aku gi Jawa...dorang turun di Airport Solo....

Makanan nye tak delah banyak sangat...n regenye mahal la jugak...aku rase orang Indon yang dok kat MAlaysia ni pun sayang nak makan kat situ...kiteorang amik set ekonomi semalam berharga RM10.90 ....

Isinya ialah....

Nasi putih
Ayam Bakar (husband amik Ayam Penyet)
tauhu sekeping
tempe sekeping
sambal ketuk
timun n salad
sambal kicap
air mineral dalam cup

untuk HAdif aku tambah sup ayam a.k.a sup sayur sbb ayam nye sikit je..sayur yang lebey...tapi sedapla....

Bolelah aku makan habis..sbb lapar kot..ayam bakar nye memang sedap...cume ayam penyet tu aku rase biase je..husband aku yang suka ayam2 penyet ni...


Pastu tempat duduk pun best..ader kat kerusi n duduk bersila..pastu yang bersila ader divider antara setiap tempat..bestla...cumenye malam tadik HAdif buat perangai....dok kat lantai lagi la letih nak jaga...lagipun kt umah dia da makan nasik lemak sebungkus...makan gak dia...nasi putih ngan sup sayur tu....minum milo.........blum sempat balik da kuar balik milo ....nasib bek kt dalam sinki ..n milo je yang kuar...

Berapa kena bayo???

NAsi 2 set
nasi putih
sup
milo
sirap limau

kesemuanya RM38.20

Lauk2 ala carte pun ader...tapi mak aii...harga memang murah la kat kedai2 makan seafood...antaranya sambal teri (sambal bilis) RM8...cumi pedas (sotong belas2 henggget jugakla)

Tapi kalau sesekali nak ubah selera bole la mencuba Ayam Bakar Wong Solo iaitu Ayam Bakar orang Solo

Lokasi di Bandar Baru Bangi , Seksyen 9 x silap......dkat2 ngan Ariani

Pagi yang Hening

Semalam hari ke 6 pose 6...Alhamdulillah...tapi husband still pose sbb dia trtinggal 2 hari lagi...macam baise sbb pose aku bangun la awal skit....walaupun bangun awal pagi2 ni aku akan rase lg cergas daripada bangun kul 6 lebih...mungkin sbb bangun pagi2 ni...trus je menyapu sampah...gerak2 la badan aku ni....hopefully berkekalanlah aku bangun awal....dulu maser aku mengajar sessi pagi pun kul 5 lebih aku da bangun..


Aku sebenanya nak mencarik design2 kat Deepavali kat Internet...sbb.nye setiap kelas kena buat kad ucapan untuk bebudak yang sambut Deepavali ni...tapi lum carik pun...masuk dulu wat update kat blog...

Citer tentang Facebook plak...ramai da kengkawan lama aku yang sambung PHD kat overseas....bestnye...muda2 da amik PHD.....aku Master pun x lepas lagik....bile tgk gambo2 dorang kat luar negara bestnye...tapi aku rase aku belum ader kekuatan untuk menangani stress biler sambung blaja...orang yang blaja sambil bekerja ni memang kna kuat mental...

Pastu dapatlah jugak melalui Facebook aku tau tentang kwn2 zzaman2 blaja dulu....ader yang sama dan ader yg da makeover...kalau dulu di "U" mereka la antara pejuang2 menegakkan Islam ngan cara berpakaian yang sungguh bagus...tapi la ni aku tgk da wat makeover...maybe dorang ader alasan tersendiri...maybe tak sesuai ngan pangkat mereka yang besar....cumenye aku ingat dulu....cara dorang cakap macamlah jubah je baju yang betul2 menutup aurat....tapi skang gambo siap baju tshirt senteng lagik....yang orang2 biaser mase kat Uni dulu...still mantain macam tu....

Tak kisahlah hak masing2...so..kalau nak berpakaian tue jangan ikut2 orang...hati sebenanya belum nak 100%..aper jadik...kuar je dari tempat tu..terus berubah kulit....kalau yang still qanaah dan istiqomah ngan cara mereka tahniah...tabik la kat korang....

Macam-macam Isnin

Sesampainya aku di skolah...aku dikejutkan dgn berita ramai cikgu2 tak datang sbb cirit-birit......pg td aku dpt msg dr sorang kawan bg tau dia x dpt dtg sbb cirit-birit...ingatkan dia sorang...nak kata makan maser kursus kat UPM tak jugak....makan kat kenduri kawin tak jugak...sape yang tak pegi pun kena wabak ni...

Jadi biler ramai cikgu tak de...terpaksa la bertapa dlm kelas masing2...sape yg jd guru kelas ...masuklah kelas sendiri...yg tak de kelas...ganti kelas kawan2 yang x datang......dr kul 110 tengahari sampai 630 petang aku bley rehat 50 minit sahaja...memangla maser kt sekolah singkat je....tapi kepenatannya sama macam keje satu hari...biler masuk kelas nak kna control kelas....klu budak2 nakal ..tu yg jadik makin penat....pastu cikgu maner bley duduk dlm kelas (kadang2 buat gak...biler kaki da sakit)......

Tadik mase perhimpunan nampak budak minum ai oren ...Ya Allah sedapnya aku tgk....so...buka puasa tadik aku minum sejug air sarsi sejuk...pas maghrib minum teh panas seteko...........huhuuuuu

Nak tau...petang tadi husband aku bg tau ...jalan kat depan Jusco kat umah aku ni ditutup...tapi dia tak tau kenapa...accident kot...dia bg tau sbb nak suh aku lalu jalan lagi satu....rupe2nye bukan accident...bukak2 tv ader berita 3 penjenayah kena tembak mati.....sah tadik jalan ditutup sbb ade perompak kena tembak...

Mengikut berita...sorang da kena tembak kat genting highlands...lagi 2 kat depan Jusco...sorang tu mula2 nak melarikan diri tapi dpt ditembak....syukur aku x berada di situ...kalau aku lalu kat situ time tu mesti seram sejuk tgk tembak-menembak ni.......

Husband aku cakap dia nampak keta hitam ditarik ngan towtruck polis...berlubang cermin depan sbb kena tembak la tue....harap2 tak de ape2 la lalu situ pasni.......

Weekend yang Dinantikan

Hari ni sudah Ahad...esok Isnin...da skul...Nexweek skul 4 hari je...sbb Jumaat da start cuti untuk Deepavali sampai Isnin...

Semalam pagi ader LADAP di UPM...Pemantapan P&P...bestla lecturer tu bagi..kalau x ...mesti mengantuk dari pagi sampai tengahari...balik LADAP gi kenduri kawin anak cikgu kat sekolah ni...buat di Dewan Presint 16...da 2x gi wedding kat dewan2 di Putrajaya...tensennye sebab mesti ader tempat menarik untuk budak2 main...aperlagi...Hadif tak nak masuk la plak...nasib kebetulan aku datang pengantin nak diarak masuk dewan...so ...senyap skit biler dengar kompang....da masuk dewan nak plak tgk org2 kompang tu dkat2...pujuk2 dpt la dok kat tempat yg aku pilih...pastu dia leka la tgk org main kompang...

Lepas Asar aku gi umah aku...buang segala sampah2.....banyakla plastik hitam yg kiteorang kumpul dpn ruang tamu....pasni nak sapu2 habuk...basuh last nanti bile da wat reno...semalam jiran baru aku tegur kiteorng..tny biler pindah...husband cakap nak wat pagar dulu...dia cakap kalau nak wat pagar cakapla kat dia....boleh share...sbbnye dia pun bela anjing...faham x pe....

Lepas Maghrib gi umah abang aku..open house...dia jemput kawan2 dekat je....tapi makanan skit punyer banyak...main dish...mee kari...barbeque ayam...kambing...udang..hotdog....side dishes a.k.a desert....cheese kek...2 biji...dadih..puding koktail..popia....makan2 ...sampai perut pun x leh nak makan...balik kul 11.....dgn membawa bekalan2 yang lebih...so...pagi tadi aku breakfast mee kari....

Open house umah abang aku dilatari ngan nyanyian lagu2 Tamil sbb jiran selorong dia wat party..agaknya birthday party or kenduri sempena deepavali.......

Pagi2 tadik aku gi pasar borong sorang....arini aku x belik ayam...kalau bley nak banyakkan makan ikan........

Balik umah start mengemas umah..aku buat yang basic je...pastu masak..sambal udang petai...( da lamer giler aku x masak petai).........kailan goreng ngan sup bebola tenggiri...bebola tenggiri tu buat sendiri...

Pas makan ni baru bley rehat jap.

Si Comel Berbaju Raya Contest

Pengumuman! : entry kali nie khas utk Si Comel Berbaju Raya Contest. hehe..


Bagi sesaper yg still dlm mood raya atau ader gambar comei2 bleh la join contest nie ye.

Hadiah?? fuh..memang menarik..lebih2 lagi lps raya nie memang kurang la modal nak membeli, so thanks kpd babyibu dan para sponsor nya yg bagi 'peluang' kat kitorang semua grab hadiah2 tue..

Hmm..si comel aku nie tentu la tak lain tak bukan Ahmad Hadif Aiman.

Gambar ni amik waktu pagi raya sblm jalan2 raya rumah sepupunya..selalunya memang payah nak suruh hadif pose lengkap berbaju melayu,sampin dan berkopiah ni (biasa jap je,lps tue mintak tukar dah..panas kot)..tp mood hadif ok pagi raya tue..maklum la nak gi jalan2.. (dan macam tau2 je nak post gambo ni kat contest :) .. kena la hadif posing sehabis baik)..kitorang dpt la snap picture nie. macam biasa hadif mmg suka tunjukkan gigi nya yg putih..


Opss..lupa plak nak bg tau..popa (sofa) tangan tue pun popa raya gak..beli seminggu sblm raya..popa khas utk hadif dan kwn2 hadif yg nak dtg beraya..hehe......

Ok layanz gambar hadif nie ek utk Si Comel Berbaju Raya Contest.





'Pose' istimewa drpd Ahmad Hadif Aiman Bin Mohd Dzulfadzli
Umur 2 tahun 10 bulan

Okeyz..sesaper nak join dipersilakan..
Syarat-syaratnya:

  • Jadi follower Babyibu dan add Babyibu dlm bloglist anda. -Done
  • Letak banner di sidebar blog anda dgn link ke entri ini. -Done
  • Membuat entri contest ini di blog anda. -Done
  • Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya=baju kurung/baju melayu. -Done
  • Sila nyatakan nama si comel dan umurnya. -Done
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified) - Done

Waduh..waduh..mudahkan..

Tak dilupa juga jutaan terima kasih buat para sponsor hadiah iaitu:

Dah lengkap, jgn lupa tinggalkan entri anda di sini.

Cepat-cepat....tarikh tutup 15 Oct 2009...

Jgn ketinggalan..and wish me luck!..

Susah Senang Terima Kasih

Dari kecik mak pak kita ajar cakap timakasih...skang ni kalau ader anak pun kita mesti ajar anak untuk ucap tima kasih...tapi sedar tak kita kadang2 kita yang dewasa ni susah untuk berterima kasih????

Aku mengajar subjek BM ...dan ade diselitkan nilai2 murni...antaranya ialah berterima kasih....bile perlu brtima kasih??? jika kita mendapat pertolongan daripada orang lain...itu yang aku ajar pada murid2 aku...maksudnya ape sahaja bantuan orang sama ada kecil atau besar...kita mesti tima kasih...

Skang ni aku ajar Hadif ...bile dapat sesuatu cakap timakasih...ibu atau abah buatkan susu cakap tima kasih...ibu masakkan untuk makan cakap timakasih....cume kita sendiri yang kadang2 lupa..nak balik nursery cakap timakasih kat cikgu sbb jaga dia....

Bukan setakat orang bagi duit atau barang perlu say thank u....ape jua keadaan...orang datang ke majlis yang kita jemput pun ucap tima kasih...ini kerana tetamu yang hadir sama2 memeriahkan majlis kita....orang datang ke rumah kita...pun sama...

Semalam aku bg satu situasi kat anak2 murid aku...kalau awak balik sekolah tumpang keta ayah kawan...awak cakap tima kasih tak??????? ader yang cakap dan ader yang tak.....dan sebagai cikgu aku bg tau mereka....walaupun setiap hari awak naik keta dia....awak mesti ucapkan tima kasih kerana mereka sanggup membawa awak balik...ye...kadang2 kalau da menjadi rutin..kita lupe untuk berterima kasih....dan mungkin orang yang membawa kita tu ternanti-nanti bile orang ni nak cakap terima kasih

walaupun kita naik van atau bas yang berbayar...mesti cakap jugak....sbb kerana mereka kita sampai ke destinasi yang hendak dituju...aku harapkan anak2 murid aku mempraktikkan apa yang mereka belajar di sekolah..

Marilah kita yang sudah dewasa ini selalu2 memaniskan mulut untuk mengucapkan tima kasih apabila mendapat bantuan orang lain...walaupun kita seorang pendiam biarlah pendiam yang terhormat...jangan diam2 yang tidak berbudi bahasa....

wedding ceremony

Da 2 minggu lepas hari raya...huhu..hectic weekend...alhamdulillah majlis wedding berjalan ngan lancar..walaupun bole dikatakan sepanjang hari hujan...macam mase aku punyer majlis...mula2 aku bleyla berpayung bile nak kuar...lame2 redah je ujan...n hasilnya baju n tudung ku kebasahan..nasib la my baju kaler coklat gelap...tak nampak kotor langsung....

Memang terasa kepenatannya...sbb da lame tak pegi menolong majlis kawin family...sejak 2005 tak banyak majlis yang family aku buat...so...b4 ni setakat datang makan je..last sekali 2007 anak sedare aku kawin kat kuala selangor...

Lagi satu biler aku dok dlm family aku...aku akan jadik orang "muda"....hanya mengikut arahan daripada my sister2......berbeza bile aku dalam family husband....so..knalah wat keje yang patut....angkat2 bende berat x delah aku buat..sbb bile majlis kawin memang banyak keje yang kena buat...b4 n after...rasenye after majlis lagi banyak kena buat ..kemaS itu ini...

N for my dear hubby...i'm proud of you....sbb on that day...jadik anak lelaki yang betul2...maksudnya dapat membantu membuat keje2 dgn bersungguh-sungguh...hahah...bangga tak bang...kna puji....cume kesian la ngan kaki yang jalan masih x brape sangat...alhamdulillah x de effect ape2 kat kaki...just semalam pagi dia cakap kaki ade sakit sikit sbb banyak bergrak kot...skang hopefully ok da....

N my sis in laws punye tunang.......hajin menolong......bole truskan usaha murni anda.....hihiiiiiiiiii

Kat Johor my parents da x larat sangat nak wat keje2 renyah ni....so anak2 la yang akan settle kan sumer...pagi lepas majlis kawin biasenye sume anak beranak kan dikerah untuk membersihkan kawasan..ikut umur la...n keupayaan...maser tu tak de sape yang terkecuali...tapi syok la...kejap je keje settle...kalau x ....parah woo mau buat sume keje sendiri....maser tu pengantin pun kenala menyingsing baju untuk buat keje sekali....



kan nama pun raja sehari....sehari jelah....bukan berhari-hari jadik raja....hahahahaaaa........husband ku bertuah sbb kat kg aku my abang2 sume sama cuci periuk2 gedabak itew......cume turn kat melaka............huhuuuuuuuu................x mau ku ingat peristiwa mencuci periuk itewwwwww....

Apepun kepada sesapa yang naik pelamin...sama2 lah menolong n membantu ape yang patut...our parents da penat tenaga...wang hengget......apela kirenya kita sama2 membantu...ingat........raja hanya sehari...............bukannnya hari ini esok n lusa kita jadi raje lagik.........chow cin chauuuuuuuuuuuu.

Bak kata Wonderpet........kami x besa dan kami x kuat...bile bekerjasama sume jadi mudah...yeah.wonderpets

Hari yang Meletihkan

Buat pertama kalinya finger flex kat skola...lewat...

Sebabnya aku tukar shift ngan husband aku jaga Hadif...

Tadi aku tanye anak murid aku yang sama2 kat taska ROzinah...dia cakap adik dia dua2 kena Chicken pox gak...aduh....ramai yang x datang sebab CP

Balik dr sekolah aku isi minyak keta pastu order untuk jamuan kelas kat KFC...dok lama menunggu supervisor dtg entertaint aku..huhu...aku da bayo abis ...settle...esok kul 1 aku gi amik KFC..rase nye KFC Taman Equine ni arini dapat pendapatan lebey...sbb kat Sekolah aku ni banyak kelas yang makan KFC untuk jamuan esok..

PAs gi KFC singgah Jusco beli nugget n kuarkan duit yang da x berapaa nak ader ni...sampai umah dkat kul 8..

Makan2 ...solat...kuar gi klinik Wai lagi sekali...doktor tu cakap ye je da bley kuar..takut org takut ngan HAdif sebab ade kesan2 lagi...

Balik kampung ke tak?????tak pasti...tgk keadaan esok..yang pasti husband aku balik..


Aku rase sejak lepas raya ni aku jadi macam letih je...mase pose Alhamdulillah sihat je..bangun pagi x rase nak tido balik...takkan penat balik kg x abis2 lagi...bulan pose bangun kul 4 lebey pun ok lagi...ni bangun 6 lebih oun nak diikutkan hati nak trus sambung tido..

Sejak balik dari kampung umah da x berapa nak kemas......kain berlonggok2 dalam bilik...dan tadi husband aku pun x sempat nak melipat baju...

dia cakap letih btul arini jaga Hadif..sbbnye tadi Hadif tido awal..so waktu husband aku balik dia da jaga sampai petang la x de peluang abah nak tido... panjat2 abah la...biler kena marah ngan abah...cibuk mintak maaf...tapi x sampai seminit buat lagik...

N malam ni aku x tau nak wat ape keje...walhal keje aku melambak...buku minggu ni langsung x tanda....mase free pun x de,...latih persembahan untuk esok ...Sambutan Hari Kanak2...ingat nak kemas baju...tapi x confirm lagik...malas nak beria kemas...skali aku x dapat balik....tapi doa2 hadif esok bertambah ok n dapatla aku balik...

Hadif pun sebenanye nak sangat balik kampung...cian dia kalau x dapat balik....tapi kalau x cihat camne hadif nak balik..nanti berjangkit kat kawan2 plak..

Soto Ayam

Ni resipi soto ayam...tapi mintak maap la bebanyak ukuran bahan x de...adjust sendiri la ye...banyak buat ...banyakla bahan nye...

Bahan-bahan
Ayam kampung or ayam pencen (sbb nak lebur lama2 dalam kuah)
Bawang merah *
Bawang putih*
Halia*
lada hitam*
buah keras* (jangan banyak sangat..nanti sakit perut plak..kalau sekor ayam letakla dalam 6 biji)

* blend bahan

lengkuas dititik 3 cm
serai dititik 3 batang
sup bunjut

ketumbar
jintan manis
jintan putih

(kalau ikut empunya resipi dia sangan n blender guna blender kering.....tapi aku x rajin nak sangan...belasah je blender cam biase...)

rempah kurma (kalau banyak kuah...bolela masuk sepeket kecil ....peranan rempah kurma ni biar pekat kuah....tapi jangan la banyak sangat...tak sedap kalau pekat2 )

Cara-cara membuat

1..bersihkan ayam...kalau guna ayam kampung rebus je dulu.... tumis bahan-bahan blend..

2...masukkan serai, lengkuas n sgala mak nenek ketumbar n jintan yang da diblend

3. masukkan sup bunjut

4. masukkan rempah kurma ....pastu masukkan ke dalam ayam yang direbus tadi

5.Biarkan kuah mendidih n ayam...empuk (kalau guna rice cooker sampai step ni da bley tido)

6...Kuarkan ayam yang bahagian daging...untuk digoreng n dicarik-carikkan

Perlu ingat...bahan2 rempah jangan over ...nanti kuah jadi tak sedap kalau terlampau banyak rempah...

Bahan2 sampingan
ayam goreng yang dicarik-carikkan
kacang tanah goreng
suhun goreng
bawang goreng
daun sup
bergedel
sambal kicap
taugeh


Nampak je banyak bahan...sebenanye sume ade kat umah kecuali buah keras yang jarang de kat umah..pasti sedap...lagi2 kalau ade bergedel...

Selamat mencuba...jangan lupa nasi impit nye